strudel - 126 przepisów (strona:2/9)

Krautstrudel - strudel z kapustą 202

Sycące danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią austriacką i szwajcarską. Strucla z kiszoną kapustą, wędzonym boczkiem i pietruszką. Warto wypróbować.Składniki na strucle o długości 36

Ze smakiem i z pasją
Strudel wiedeński z jabłkami, gruszką i nutą goździkową. 161

Leżymy tak sobie wczoraj z żoną i przyszedł nam obojgu w tej samej chwili smak na aphelstrudel. Pyszne to to jest i tak sobie pomyślałem, że

BaRepas
Mango-Apfel Strudel z ciasta filo 137

Cienkie jak pergamin,neutralne w smaku,daje wiele możliwości,bo można go używać do przygotowania słodkich deserów,ale i do dań wytrawnych - ciasto filo.Wywodzi się z

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Strudel grzybowy 168

Witam Was serdecznie…może zdjęcie nie jest zniewalające, ale smak super;)  Składniki (na 1 formę)Ciasto:- 250g mąki pszennej- 12g drożdży- 12g cukru- 2,5g

Anioły w kuchni
Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą 219

Strudel to jeden z deserów, które nieodłącznie kojarzą mi się z jesienią i zimą.   Pierwszy raz skosztowałam prawdziwy appel strudel,  przy okazji bożonarodzeniowych  jarmarków,  jednego  z najpiękniejszych obyczajów Południowego Tyrolu. Wstyd się przyznać, ale spróbowałam chyba ze cztery różne strudle. I każdy był inny, a to pod względem nadzienia,  ekstra dodatków, czy kruchości ciasta(...)Właśnie to super cienkie i kruche ciasto skutecznie odstraszało mnie od popełnienia tyrolskiego appel strudel. Zawsze używałam ciasta francuskiego, aż do wczoraj... Powiem Wam, że juz nigdy do strudla nie użyję innego niż z oryginalnej receptury.    Ciasto robi siś dość łatwo i dobrze się zagniata, jest elestyczne i nie klei się do blatu. Jedyną trudnością może być cieniusieńke

Mia Cucina Sofieta
Strudel jabłkowy 140

Wreszcie zdecydowaliśmy się na strudel jabłkowy , w tym roku długo odkładaliśmy zrobienie tego ciasta, ale do tej pory dogadzaliśmy sobie innymi słodkościami. Do jego nafaszerowania użyliśmy mnóstwa jabłek, aż we dwoje upychaliśmy je przy zamykaniu, żeby nic nie wypadło. W przepisie podajemy już taką ilość, że nikt nie będzie miał problemu z zawinięciem ciasta w ładny strudel. Rodzynki nasączyliśmy(...)miodzie pitnym, żeby smak był jeszcze bardziej wyraźny, do tego posiekane orzechy i taki deser można jeść co tydzień. Czyż można się jemu oprzeć, skoro prosty strudel jabłkowy z ciastem francuskim doskonale komponuje się również z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną? Składniki na strudel jabłkowy 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g twardych jabłek 50 g orzechów włoskich

niecodziennikpary
Strudel z jabłkami 275

Próbowaliście kiedyś przygotować w domu klasyczny strudel? Mnie wykonanie go wydawało się bardzo skomplikowane. Dzięki mężowi zdecydowałam się spróbować. I wiecie co? To naprawdę świetna zabawa. Jeśli lubicie pracować z ciastem to bierzcie się za przygotowanie strudla. Możecie w pracę zaangażować też dzieci. Moje maluchy uwielbiają rzucanie ciastem o stół i bawienie się skrawkami po rozciąganiu. Samo rozciąganie zostawiam tylko(...)siebie, bo małym paluszkom brakowało cierpliwości Efekt jest przepyszny. Chociaż może wam się wydawać, że ciasto wielkości obrusa to za dużo nawet dla całej rodziny, to strudel znika błyskawicznie. Jeśli ciasto wyjdzie wam za długie, by zmieścić się na blasze to bez obaw. Strudla można zawinąć jak węża, tak by zmieścił się cały. Ciasto doskonale smakuje na ciepło

Dieta bez mleka
Strudel z makiem 133

makówki, u mnie kutia, ale także pieczemy różnego rodzaju ciasta z makiem. U wielu z Was na pewno jest podobnie, dlatego też chcielibyśmy Wam zaproponować zrobienie drożdżowego strudla z makiem oraz mnóstwem bakalii. Nasz świąteczny strudel z makiem długo zachowuje świeżość, więc można zrobić go dzień przed Wigilią. Udostępnij Strudel z makiem – składniki 500 g mąki pszennej(...)masła 1 / 2 łyżeczki soli 800 g masy makowej Lukier królewski: 1 białko 100 g cukru pudru 1 łyżka rumu lub soku z cytryny Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania strudla kandyzowane owoce do ozdobienia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mleko podgrzać do temperatury ok. 30 o C. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać mleko, wsypać 2 czubate

niecodziennikpary
Strudel z owocami leśnymi (Strudel ai frutti di bosco) 183

pożegnanie lata, tak o nim pomyślałam, gdy wyjmowałam je z piekarnika. Ostatnie maliny i borówki, pierwsze sezonowe jabłka, do tego maślane, chrupiące ciasto francuskie i mamy gotowy przepyszny strudel. Idealnie komponuje się z kulk ą  lodów lub kleksem bitej śmietany. Deser wprost idealny ;) Przy okazji zapraszam Was na wcześniejszy przepis na  strudel z jabłkami  z rodzynkami(...)farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon, szczelnie je zamykając.  Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, nacinamy w kilku miejscach i posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego. Strudel pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony strudel oprószamy cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE Lavate e asciugate bene i frutti di bosco. Sbucciate una mela, tagliatela a dadini

La grande e la piccola cuoca
Strudel z cukinią 133

słońcu warzyw coraz bliżej, na razie korzystamy z tych szklarniowych. Ostatnio w naszej kuchni zagościły spore ilości cukinii, z których przygotowaliśmy trzy różnorodne potrawy. Jedną z nich jest strudel z cukinią , do którego użyliśmy owczego sera, pora i czosnku – te kilka składników wystarczyło do stworzenia pełnej kompozycji smakowej. Składniki na strudel z cukinią 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)kilkanaście minut wcześniej, żeby zdążyło zmięknąć. Rozwinąć je, na środek wzdłuż dłuższego boku wyłożyć nadzienie. Krótsze boki ciasta zagiąć do środka, następnie dłuższymi przykryć warzywa – dobrze zamknąć, żeby strudel nie otworzył się w trakcie pieczenia. Strudel z cukinią wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C ( z termoobiegiem ), piec 20 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Strudel z cukinią pochodzi

niecodziennikpary
Strudel z dynią i mięsem mielonym 136

roku sezon dyniowy był dla nas długi i obfitujący w nowe potrawy, tym strudlem z dynią i mięsem mielonym go kończymy. Po wielu deserach zrobiliśmy obiad z dyni na słono, sprawdziła się ona równie rewelacyjnie jak w daniach na słodko. Przygotowanie jest szybkie i łatwe, składniki po kolei wkłada się na patelnię, a na koniec wystarczy zawinąć je w ciasto(...)francuskie i włożyć na nieco ponad pół godziny do piekarnika. Otrzymuje się strudel z dynią i mięsem mielonym , czyli kolorowe, sycące i zdrowe danie. Składniki na strudel z dynią i mięsem mielonym 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g miąższu z dyni 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 200 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki

niecodziennikpary
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) 179

część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka a na koniec jabłka z suszonymi owocami. Krótsze boki ciasta zakładamy na farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon, szczelnie je zamykając.  Strudel przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, nacinamy w kilku miejscach i posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego. Strudel pieczemy(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony strudel oprószamy cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE Sbucciate le mele e tagliatele a dadini. Irrorate le mele con in succo di limone, poi aggiungete i pinoli, l'uvetta, 4 cucchiai di zucchero di canna e 1/2 cucchiaino di cannella. Srotolate la pasta sfoglia e distribuite i biscotti tritati sulla pasta sfoglia. Per ultimo adagiate

La grande e la piccola cuoca
Cesarski strudel! 245

Strudel z jabłkami to specjał kuchni wiedeńskiej, a na stoły cieszyńskie trafił po 1526r., kiedy to austriaccy Habsburgowie zostali władcami Księstwa Cieszyńskiego, a samo miast nabrało wiedeńskiego klimatu. Stąd strudel jest znany mi od dziecka. Należy do tradycji i można się nim zachwycać m.in. w Cafe Museum, przerobionej klasycystycznej stajni w wyjątkowo urokliwe miejsce. Jak będziecie w Cieszynie(...)tartą i pokrojonymi w kostkę, razem ze skórką jabłkami. Jabłka posypujemy cukrem i dużą ilością cynamonu, a na koniec skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Następnie pomagając sobie obrusem zawijamy strudel w rogal. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy go masłem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok 40 minut. Przez ten czas strudel smarujemy masłem jeszcze dwa lub trzy razy

Kuchnia Pani Wiosny
20 wypieków z jabłkami (20 dolci con mele) 197

Trudno wyobrazić sobie jesień bez wypieków z jabłkami, szarlotek z kruszonką, maślanych ciasteczek, aromatycznych babeczek, puszystych drożdżówek, placuszk ó w, wilgotnych ciast czy strudli z ciasta francuskiego. Zapraszam Was na sprawdzone przepisy z jabłkami w roli głównej. Wierzę,  że  każdy znajdzie co ś  dla siebie ;) Smacznego! Czekoladowe ciasto z jabłkami (Torta di cioccolato e mele)  Jabłkowe(...)noci) Jabłkowe babeczki z ricottą i rodzynkami (Muffin di mele con ricotta e uvetta) Francuskie ślimaczki z jabłkiem, orzechami i rodzynkami (Girelle di sfoglia con mele, noci e uvetta) Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) Strudel z owocami leśnymi i jabłkami (Strudel ai frutti di bosco e mele) Ryżowe ciasto z jabłkami, bez mąki

La grande e la piccola cuoca
Ciasta na Wielkanoc – bez jajek i mleka 362

sposób można oszacować ilość potrzebnego cukru. Jeśli lubicie, gdy beziki są chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku dobrze jest dodać do masy też trochę soku z cytryny. Strudel z jabłkami Strudel to dość wymagające ciasto. Jeśli jednak zdecydujecie się na przygotowanie go na święta, nie zawiedziecie się. Ciasto jest delikatne i bardzo owocowe. Choć w zrobienie strudla musicie(...)zainwestować trochę czasu to możecie włączyć w przygotowania swoje dzieci. Gotowy strudel możecie podawać zarówno na ciepło (np. z lodami) jak i na zimno

Dieta bez mleka

Proponowane wyszukiwania