Strogonow drobiowy to kurczakowa wariacja na bazie tradycyjnego strogonowa. Smaczna sycąca, gęsta zupa typu gulaszowego w dodatku przygotowuje się ją expresowo. SKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 300 g pieczarek 2 cebule 2-3 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 30 % sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Kulinarne Fantazje MarioliKlasyczny strogonow kojarzy się większości z mięsem wołowym i podawany jest jako rozgrzewające, sycące danie. Tym razem pokusiłam się by przygotować go w wersji drobiowej i użyłam sznycli indyczych, które świetnie się nadały podkreślając jego smak. Śmiało można rzec, że to kolejne danie tak jak bigos, kwaśnica czy leczo, które u każdego jest(...)smaków i mimo nazwy smakuje zupełnie inaczej. Polecamy na jesienną kolację jak i obiad dla całej rodziny. Strogonow z indykiem SKŁADNIKI : 400 g sznycli z indyka 1 cebula czerwona mała 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 250 g pieczarek 300 ml wody 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinajwiększy krytyk Jeżeli lubisz tego typu dania polecam także mój strogonow z kurczakiem i strogonow z klopsikami – pycha! Scroll down for recipe in English Strogonow z wołowiną i grzybami (5-6 porcji) Składniki: 3 łyżki oleju roślinnego 600 g steka wołowego, pokrojonego w cienkie paski 400 g pieczarek (lub innych ulubionych grzybów), pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona(...)season with salt and pepper to taste. and cook for an additional 10-15 minutes until slightly reduce and thicken. Season if necessary and serve with pasta. Enjoy! Artykuł Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowynazywał się Paweł Stroganow. Mimo to, w Polsce częściej występuje w menu jako Strogonow. Danie to zawojowało niemal cały świat i pod nazwami Strogonow, Stroganov czy Stroganoff można jest spotkać w USA, Chinach, Japonii czy Iranie. Niezależnie od nazwy jest to połączenie delikatnego mięsa wołowego, pieczarek i cebuli w sosie pomidorowym lub musztardowym. Klasyczna wersja polska tego dania wybiera
Milion Smakówmoże gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką? Jeśli późna jesień kojarzy się Tobie z szarówką, wilgocią i przeszywającym chłodem, ten gulasz z warzywami jest Twoim zbawieniem. W tej wersji wszystkie składniki podsmażam z uczuciem, doprawiam aż nabierze perfekcyjnego aromatu. Na koniec duszę zachowując jednak jędrność i chrupkość warzyw. INNE PYSZNE MIĘSNE DANIA GŁÓWNE: BOEUF STROGONOW NA MAŚLANYM PURÉE
globuskulinarnyStrogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek szklanka drobno posiekanej cebuli 4 łyżki masła 2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 5 łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta papryka
Salonik smakówGulasz Boeuf Strogonow to super propozycja na obiad który możemy przygotować dzień wcześniej. Na drugi dzień smakuje zdecydowanie lepiej. Jedno z moich ulubionych dań jedno garnkowych. Wersji tej potrawy jest mnóstwo, ja najbardziej lubię tą, którą postanowiłam się z Wami podzielić :) Jak wskazuje nazwa potrawy, w oryginale robiona jest z wołowiny. Polecam, aby po raz pierwszy Strogonofa zrobić właśnie(...)tego mięsa. Osobiście czasem, z braku czasu wykorzystuję również schab, jednak mięso wołowe jest zdecydowanie lepsze. Zapraszam do skosztowaniaJ Mój ulubiony Boeuf Strogonow Składniki: · 400 g wołowiny(użyłam udźca wołowego) · 1 duża czerwona cebula · 1 papryka
Mania GotowaniaRozgrzewająca zupa a’la strogonow Niezwykle smaczna, gęsta, sycąca oraz pożywna zupa z wołowiną i warzywami. Polecam! Składniki: 350g wołowiny na gulasz 1 cebula 1 niewielka marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu(...)lodówce na około 1 godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek *** *** Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy ziele
Blog z ApetytemPokazywałam Wam już moją wersję na danie strogonow. Tamta wersja jest bardziej sycąca, bardziej gęsta, nie aż tak jak sos, ale znacznie bardziej niż zupa. Strogonow cieszy się dużą popularnością u nas w domu, ale chciałam zrobić trochę lżejszą wersję tego dania. Wieprzowinę zamieniłam na pierś z kurczaka, zupa jest bardziej płynna, lżejsza i znacznie szybciej się przygotowuje. Zupa(...)Powiem szczerze, że mi makaron też się idealnie w nią wkomponował. Pyszna, aromatyczna zupa a’la strogonoff, polecam serdecznie! Składniki: - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula; - 1/2 czerwonej papryki; - 1 łyżeczka ostrej musztardy; - ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, sól, pieprz - 4 łyżki koncentratu pomidorowego; - 1/4 szklanki śmietany 30% Wykonanie
dom-agi.plInternet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 2 kg schabu wieprzowego 0,7 kg pieczarek 3 duże cebule 2 kolorowe papryki 3 kiszone ogórki sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie sos pikantny z smabalem wędzona papryki słodka … Czytaj dalej Strogonow mojej Mamy
czarrna od kuchnikurczakiem – makaron z szynką MAKARON BOEUF STROGONOW Przygotowanie : 60 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle lub parpadelle (do tego dania najbardziej pasuje makaron jajeczny) – 300 g wołowiny – możesz użyć kawałków do gulaszu lub pręgę wołową – 4 łyżki oleju – 1 cebula drobno posiekana – 10 pieczarek – 2 łyżki mąki – 750 ml bulionu(...)się okazję usmażyć. Smaż aż mięso zamknie się z każdej strony. Powtórz proces dla drugiej połowy. Zdejmij mięso z patelni, wlej pozostały olej i podsmaż na nim cebulę z pieczarkami. Smażenie potrwa około 8-10 minut. Po usmażeniu dodaj mąkę, smaż jeszcze minutę, dodaj usmażone wcześniej mięso oraz gorący bulion. Patelnie przykryj pokrywką (jeśli nie masz pokrywki do patelni zrób
nietylkopasta.plindyka inspirowany popularnym daniem, znanym jako strogonow. Od oryginalnego przepisu mój leży daleko. Jest zdecydowanie lżej, ale równie smacznie. Zachęcam do wypróbowania. Mięso z indyka to świetny wybór dla osób będących na diecie odchudzającej. Dlaczego? Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, przy dużym udziale białka. Zależało mi, żeby moja potrawka a la strogonow była lżejsza od tradycyjnego Boeuf Stroganowa. Składniki(...)rozgotować. Pieczarki przesmażyć na drugiej patelni na łyżce oliwy, dodać do mięsa. Śmietanę wymieszać z 50 ml gorącego wywaru i też wlać na patelnię. Dodać kiszone ogórki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, można do środka dodać też natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie. Taką potrawkę z indyka a la strogonow proponuję podawać z ryżem, posypaną natką
DietologZupa a’la strogonow Niezwykle smaczna, gęsta, sycąca i pożywna zupa, idealna na mroźny zimowy dzień lub imprezę gdzie spożywa się dużo alkoholu Polecam! Składniki: 350g wołowiny na gulasz 1 cebula 1 niewielka marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe(...)lodówce na około 1 godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek *** *** Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy ziele
Blog z Apetytemwersję. W Szwecji zamiast wołowiny dodaje się kiełbaski „falukorv”, w Japonii serwuje się go z ryżem, a we Francji dodaje się do Strogonowa białe wino oraz wędzoną paprykę. W Polsce niestety ewoluowała także nazwa ze Stoganowa na Strogonowa i została uznana za równie poprawną. Moja wersja tego dania z pewnością Was zaskoczy. Nie spodziewajcie się w tym przepisie wołowiny, będzie(...)Czas przygotowania 1 hr 20 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 20 min Ingredients 700 udźca z jelenia 250 g pieczarek 200 g korniszonów 200 g passaty pomidorowej 150 ml bulionu wołowego * 50 ml wytrawnego, czerwonego wina ** 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 duża cebula 5 owoców jałowca 3 ziarna ziela angielskiego
Wędrówki po kuchni