Przeniesiemy się trochę do XIX wieku i przygotujemy coś z kuchni rosyjskiej. Skąd wzięła się nazwa Boeuf Strogonow i sama potrawa? Rosjanie wnieśli w światowe tradycje kulinarne dużo potraw. Jedną z nich jest boeuf Strogonow . Różne są pisownie tej nazwy - beef Strogonoff , boeuf Stroganoff , a niektórzy nazywają potrawę polędwica á la Stroganoff . Tak czy inaczej nazwa potrawy związana jest(...)wieku. Dodatek kaszy jaglanej idealnie komponuje się w całości. Warto się poświęcić i przygotować takie danie od czasu do czasu! Składniki - ok. 60 dag polędwicy wołowej, 25 - 30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek 3 - 4 ogórki konserwowe, mały słoiczek papryki konserwowej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego puszka krojonych pomidorów 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka wody, liść laurowy
Z Kuchni Do Kuchnipostanowiliśmy zrobić coś a’la strogonow, ale z mięsa mielonego i wykorzystać to danie jako sos z mięsem do ziemniaków. Oczywiście można jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne. Przepis Składniki: 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe) 750 g pieczarek 600 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego
KasiaiKrzysiu.plMagda Duże imprezy czy mniejsze przyjęcie to zawsze dobra okazja, aby podać strogonowa. Jest to jedna z potraw, która często pojawia się na wieloosobowych przyjęciach, a to z tego powodu, że strogonow jest szybki do zrobienia, jednogarnkowy, niskobudżetowy, bardzo sycący i za jednym razem, można zrobić pokaźną porcję. Ja lubię w nim przede wszystkim różnorodność składników – nigdy nie wiem(...)złowię łyżką, a cokolwiek to będzie, na pewno będzie pyszne. Składniki (na 3-4 porcje): 700g wołowiny 250g małych pieczarek 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 700ml bulionu wołowego 100ml białego wina – opcjonalnie pół szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztadry 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju
Smaczna Stronastrogonow z polędwiczką Mięso wołowe nigdy nie należało do najtańszych, lecz to co wyprawia się za jego cenami od pewnego czasu, jest w stanie przyprawić o zawrót głowy nawet największych amatorów wołowiny. Dlatego dziś proponuję przyrządzić strogonowa w wersji z polędwiczką wieprzową. Po pierwsze dlatego, że ten rodzaj mięsa jest również niezwykle delikatny i poddany krótkiej obróbce odwdzięczy się(...)niezarównanym smakiem. A po wtóre polędwiczka wieprzowa, jest parokrotnie tańsza od swego wołowego odpowiednika. składniki dla czterech osób 700 g wieprzowej polędwiczki 0,4 kg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 puszka pomidorów 100 ml słodkiej śmietany 2 niewielkie kiszone ogórki 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka domowego
Miód i pieprzStrogonowa chyba każdy zna, jest to potrawa mięsna, którą zawsze można zaserwować na świątecznym stole lub podczas spotkań ze znajomymi. Zawsze jem go z chlebem, ale słyszałam, że niektórzy serwują inne dodatki, jak np. ryż czy kasza. SKŁADNIKI 0,5 kg wołowiny na gulasz, 1 papryka czerwona, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 2 łyżki przecieru
słodki bratekOryginalny strogonow podobno robi się z wołowiny. Na moim blogu przepisów z czerwonego mięsa nie znajdziecie, dlatego Gesslerowa w ostatnich "Kuchennych rewolucjach" zainspirowała mnie do drobiowego. Zrobiłam trochę po swojemu dodając zupełnie inne przyprawy i dodatki. Tak czy inaczej wyszedł przepyszny, delicious. Składniki: 400 g piersi z indyka 400 g pieczarek 2 małe marchewki
pieprzny smaczekAromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni. Pikantna i treściwa. Zupa gulaszowa. Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. Zawartość mięsa syci, aromatyczne
Walijskie PichcenieOszukany strogonow Strogonow to jeden z najbardziej lubianych przepisów na blogu, nic dziwnego bo jest naprawdę pyszny. Dziś polecam Wam troszkę inną wersję tego dania, tańszą i szybszą w przygotowaniu, ale także bardzo smaczną i aromatyczną. Zapraszam! W odróżnieniu od oryginalnej wersji tutaj zamieniłam mięso wołowe na wieprzowe, dzięki czemu danie jest tańsze i dużo szybsze w wykonaniu, bo wieprzowina(...)rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Na końcu gdy pieczarki się zrumienią dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Całość zdejmujemy z patelni *** *** Na patelnie dajemy ponownie mięso. Całość zalewamy winem i zagotowujemy *** *** Na mięsie wykładamy cebulę z pieczarkami. Dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe, posypujemy majerankiem *** *** Zmniejszamy ogień
Blog z ApetytemStrogonowa wszyscy znają, bardziej męskie danie, ale powiem Wam, że ten jest pyszny i sama ze smakiem zjadłam. Inspirację znalazłam tutaj - klik . Troszkę przepis zmodyfikowałam, dodałam paprykę i troszkę śmietanki. Polecam wszystkim, bo naprawdę warto zrobić :)) Miłego dnia :) Składniki na 3 porcje: 2 filety z kurczaka 2 cebule około 15 sztuk pieczarek 1 większa czerwona papryka 1 łyżka słodkiej mielonej
kruche babeczkiswój gust bez obaw, że ktoś zarzuci nam, że dana potrawa to nie TO, bo podmieniliśmy rodzaj mięsa czy dodaliśmy składnik, którego nie powinno być w oryginale. Boeuf Strogonow, a może raczej Stroganow powinien być przygotowany na mięsie wołowym, najlepiej na polędwicach. Cena ich niestety może odstraszyć, a niejednokrotnie nawet ciężko jest je kupić. A przecież takie danie z wykorzystaniem(...)jest moim zdaniem bardzo dobra. 1 kg mięsa (z założenia powinno być mięso wołowe, u mnie tym razem 1 kg łopatki wp i 1 polędwiczka wp) 300 g małych pieczarek 3 cebule 6-7 ogórków konserwowych lub 3-4 ogórki kiszone 1 słoik papryki konserwowej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3-4 ziemniaki 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz słodka
Smaki Na Talerzuprzepisu na Strogonowa znajdziecie wśród przepisów na blogu, a dzisiaj mniej tradycyjna, ale równie pyszna interpretacja przepisu – istotna zmiana, że zamiast kawałku mięsa mamy zgrabne klopsiki. Pyszny w każdej wersji. Składniki (na 4-5 dużych porcje): 400g mielonej wołowiny 400g mielonej wieprzowiny – użyłam łopatki 3 łyżki bułki tartej 1 duże jajko 1 duża cebula 250g pieczarek 4 ogórki
Smaczna Stronapotraw , przeniesiemy się tam wszyscy.Boeuf Strogonow jest jedną z potraw kuchni rosyjskiej, która dość szybko zawitała w państwa ościenne, w tym Polskę. Skąd wzięła się jej nazwa? Jak ją zrobić?Skąd wzięła się nazwa Boeuf Strogonow i sama potrawa?Rosjanie wnieśli w światowe tradycje kulinarne dużo potraw. Jedną z nich jest boeuf Strogonow. Różne są pisownie tej nazwy(...)hrabiowskiej rodziny żyjącej w Rosji w XIX wieku.I my się teraz przeniesiemy właśnie do Rosji w wiek XIX.Składniki na 4 porcjeok. 60 dag polędwicy wołowej,25 - 30 dag pieczarek,2 cebule,2 łyżki oliwy z oliwek u mnie OLITALIA3 - 4 ogórki konserwowe,mały słoiczek papryki konserwowej,1 łyżka koncentratu pomidorowego u mnie DWORSKIpuszka krojonych pomidorów, u mnie
Z Kuchni Do KuchniPasztet jajeczny z pieczarkami to kolejna wersja cudownego wynalazku mojej teściowej, tym razem z dodatkiem pieczarek, które rewelacyjnie do niego pasują! Poprzednio przygotowała pasztet jajeczny będący inną formą jej przepysznych kotletów jajecznych . Co więcej, teściowa przygotowuje farsz jajeczny tak jak tradycyjne mielone, po prostu zamiast mięsa są dodane posiekane w kostkę ugotowane na twardo jajka. Pasztet smakuje nieziemsko, świetnie nada(...)bułką tartą, wówczas pasztet wyjdzie zbyt twardy. W międzyczasie pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle / oleju , po chwili skraplamy sokiem z cytryny , aby pieczarki nie utraciły wody. Następnie jajka obieramy i siekamy w drobną kostkę. Potem bułkę odsączamy i dodajemy ją do posiekanych jajek wraz z podsmażonymi pieczarkami , drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem , jajkiem , majonezem , solą
WegePrzepisNasza wersja. Bo w ogóle wersji jest wiele, a te najpodlejsze zwyczajowo podawane są na imprezach typu wesele, chrzciny lub stypa. Składniki: wołowina cebula małe pieczarki
stajnia gołębie od kuchniDzisiaj 1 grudnia, za oknem pogoda nie zachęca do wyjść. Czas na rozgrzewające danie Moja propozycja to pożywny gulasz z wołowiną. Strogonow to kombinacja kuchni francuskiej oraz rosyjskiej. Swoją nazwę zawdzięcza nazwisku rosyjskiego generała. Do połączenia smaków doszło w czasach wojen napoleońskich. Jeżeli była to potrawa mająca wzmacniać żołnierzy, to również Wam pomoże nabrać sił na zbliżające się mrozy(...)porcje 3 h składniki: 500 g łopatki wołowej 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki 250 g pieczarek 2 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz, 4 liście laurowe, słodka papryka, ziele angielskie 5 łyżek gęstej śmietany wykonanie: Mięso myjemy i kroimy w kostkę. mieszamy z mąką i na rozgrzanej patelni przypiekamy
Ania i Marcin gotują