Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 336Dawno temu byliśmy w fajnej restauracji kresowej w Wilanowie. Jedliśmy pyszne pielemieni, stek z sosem ze świeżego zielonego pieprzu, ser litewski z kminkiem. Na wspomnienie tej wizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja
OstryKęs
Duszone poliki wołowe 240warsztatach kulinarnych w Atelier by Roszak byłam już kolejny raz i jak zwykle nauczyłam się czegoś nowego. Tym razem tematem przewodnim była wołowina. Przygotowaliśmy idealny stek z polędwicy (nauczyłam się flambirować :)), duszone ogony wołowe, a także policzki wołowe na ostro. Te ostatnie okazały się tak pyszne, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) Zapraszam do gotowania! Składniki
My Culinary Art
Filet z tuńczyka, pietruszkowe ptysie i sos holenderski 186sokiem z cytryny. Masło rozpuszczamy w garnuszku i nie przestając ubijania dodajemy stopniowo do jajecznej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, lekko wysmarowaną tłuszczem. Steki z tuńczyka myjemy i dokładnie osuszamy. Posypujemy pieprzem cytrynowym i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. 4. Na talerz wykładamy filet z tuńczyka, polewamy przygotowanym sosem i podajemy z ptysiami
My Culinary Art
Zupa krem z pietruszką i gruszką 218mnie jesienną klasyką. Od początku października gotowałam ją już dwa razy. Podobnym warzywem, które omijałam z daleka na targowisku był seler, z którego puree podawane do łososia czy steków z wołowiny ubóstwiam, od kiedy pierwszy raz je zrobiłam. I to jest w gotowaniu najwspanialsze. Ciągłe odkrywanie na nowo znanych smaków i poznawanie tych nieznanych. To co dla kogoś gdzieś
W kuchni wieczorem
Poland Trip cz.1 - Kazimierz Dolny i Sandomierz 204herbaciarnia Dziwiszówka, "Kwadrans" albo "U Fryzjera" Pod Kogutem lub Vincent Kuchnia & Wino.Lublin: Zielony Talerzyk. Cafe Velo Kardamon, Auriga, Św.Michał - pub regionalny, Stół i Wół, Kuźnia (zwłaszcza steki), Caffe Trybunalska, Mandragora, Ąka110 km dalej znaleźliśmy się w Sandomierzu, znanym ze swojego pięknego rynku, krzemienia pasiastego i Ojca Mateusza. :) Cały dzień zwiedzania, pełno chodzenia, odpoczynku i oczywiście jedzenia. Sandomierz
Słodkie Przyjemności
Porady kulinarne 186karbować, strzępić. wszystko zależy od naszej wyobraźni.FLAMBIROWANIETo efektywny sposób serwowania potraw. wcześniej skrapla się jej alkoholem, a w trakcie uroczystego podawania podpala. Możemy flambirować, np. szaszłyki, stek, omletCARVINGTo już bardziej skomplikowana sprawa, a dotyczy rzeźbienia w owocach i warzywach. To sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z dalekiego wschodu
W kuchennym oknie Ewy
Sałatka wykwintna 250dole sałata, potem kilka kropli oliwy i blasamico następnie szynka i ser. Na to oliwki, jeśli lubicie. Tę sałatkę można jeść, jako przystawkę do pieczonego łososia lub krwistego steku
Kulinarna rozmowa
Wieprzowina z borowikami I puree z rzepy 183Dziś kolacja w rustykalnym stylu.Dla 2 osób:1 rzepa2 łyżki śmietany 12% 200g wieprzowiny(ja miałam steki z baleronu)Garść suszonych borowikówŁyżka masła2 łyżki śmietany1/2 cebuli2 ząbki czosnkuTymianek, sól I pieprzRzepę kroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie.Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut.Mięso smażymy przez chwilę
Kulinarna rozmowa
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 250Jeżeli tylko odpowiednio wcześnie zamarynujemy mięso, to przygotowanie tego smacznego dania zajmie nam parę minut. Polecam!Przepis z książki "Wok i dania z patelni"składniki250 - 300 g steku wołowego1 mała cebula1 mała papryka zielona1 dymka pokrojonakilka plasterków imbiru1 -2 małe zielone lub czerwone chili2 łyżki pasty z czarnej fasoli3 kapusty pak choimarynata1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cukru1 łyżka
Stare Gary
Chimichurri czyli argentyńskie pesto - przepis podstawowy 212jest najpopularniejszym dodatkiem do grillowanego mięsa w Argentynie i innych krajach Ameryki Łacińskiej. Może być używany zarówno jako dodatek do grillowania mięsa lub jako marynata do steków i np kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne! Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako sos do makaronu
Stare Gary
Frytki z dyni 342trzeba jej obierać ze skórki, wystarczy dobrze wyszorować pod wodą. Frytki z dyni smakują znakomicie jako osobne danie, ale możecie je również z powodzeniem podać zamiast tradycyjnych frytek do steku lub innych mięs. Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI na około 4 porcje:500 g dyni (najlepiej odmiana Hokkaido)0,5 malej cebuli 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne3/4 łyżeczki soli0,5 szklanki mąki
Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka Nicejska 289Składniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy:2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina1 łyżka musztardy1 łyżeczka cukru lub mioduząbek czosnku, przetartysól, pieprz Przygotowanie:Przygotowanie sałatki jest banalnie proste.Zaczynamy
Smakowity Blog Kulinarny
Nocleg w Toskanii? Tylko w agroturystyce! 239restauracji na terenie agroturystyki, ale na zamówienie gości przygotowuje lokalne posiłki. Ponadto raz w tygodniu organizuje dla gości kolację toskańską, gdzie obok licznych przystawek oraz deseru, serwuje sławny toskański stek, bistecca alla fiorentina. Mieszkając w toskańskiej agroturystyce wspaniale wypoczęłam, szczególnie, że na co dzień mieszkam w mieście. Miałam też okazję poczuć klimat włoskiej wsi. Podobało mi się bardzo
Chilli Czosnek i Oliwa