spaghetti - 5367 przepisów (strona:141/358)

Pomidorowa z klopsikami i szpinakowym spaghetti 140

Klasyczna pomidorowa wzbogacona mięsem dla mięsożerców z dodatkiem makaronu spaghetti. To jest rozkosz dla podniebienia, zapewniam wszystkich, proszę tylko spróbować. Robi się ją dość szybko i smakuje wybornie, zapraszam. Pomidorowa z klopsikami i szpinakowym spaghetti. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cukiniowe spaghetti z zielonymi szparagami 234

Efektowny dodatek do mięs lub samodzielne, warzywne danie. "Temperówkę" dzięki której mogę robić cukiniowe spaghetti bardzo polubiłam. Dzięki takiemu urządzeniu warzywa są nie tylko smaczne ale też zachęcają do jedzenia swoim wyglądem. I ile przy tym zabawy! Polecam! składniki 500 g  - pęczek - zielonych szparagów 1 cukinia - u mnie żółta 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek papryka(...)koniec , przy pomocy obieraczki do warzyw,pociąć szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, Rozpoczynać cięcie za zdrewniałą częścią. Główki zostawić w całości, końcówki wyrzucić. Cukinię pociąć w cienkie paski, przypominające spaghetti - najwygodniej zrobić to przy pomocy specjalnej "temperówki " do warzyw. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, wrzucić szparagi, posolić, popieprzyć, przesmażać mieszając aż szparagi lekko zmiękną - 2-3 minuty ( trzeba

Stare Gary
Spaghetti bolognese z mięsnymi pulpecikami 158

Anka, bohaterka serialu ”Przepis na życie” (w tej roli Magda Kumorek) robi spaghetti bolognese w nieco inny sposób. Mianowicie, nie dodaje mięsa do sosu, ale robi z niego małe pulpeciki, które układa później na makaronie i polewa sosem. Postanowiłam i ja przygotować taką wersję tej potrawy. Mnie osobiście bardziej odpowiada, ale dzieci wolą wersję tradycyjną. Stwierdziły, że to spaghetti

Wiem co jem
Makaron z serem w wersji fusion 122

mąki durum wyciskany i formowany w tradycyjnych matrycach z brązu, dzięki czemu ma chropowatą powierzchnię i doskonale chłonie sosy i przyprawy. Dostępny jest w sześciu rodzajach: penne, farfalle, fusilli, spaghetti, conchiglioni, pappardelle. Każdy rodzaj posiada inny kolor opakowania co znacznie ułatwi kupującym znalezienie go na sklepowej półce. Do swojej potrawy wykorzystałam makaron spaghetti. Połączyłam go z sosem orzechowym, wiejskim twarogiem

Wiem co jem
.563. z kwaśną nutą || i obiad 115

przypalonych kumkwatów, które notabene nie posmakowały mi i dobrze, że kupiłam ich tak mało, cholernie kwaśne to to jest, dodaję przepis na wczorajszy obiad. Najlepszy w ostatnim czasie! ♥♥♥ Spaghetti z masłem orzechowym, brukselkami duszonymi w sosie sojowym i orzechami ziemnymi (vegan) ~70g makaronu spaghetti (u mnie durum) ~pełna łyżka (25g) gładkiego masła orzechowego ~300g świeżych brukselek ~3-4 łyżki ciemnego

breakfast of dreams
Pikantna zupa krem z brukwi 116

zeszłym tygodniu wspominałem o fajnym obiedzie, który na mnie czekał jak z pracy wróciłem. Carpaccio z buraków ( przepis tutaj ), pikantna zupa krem z brukwi i spaghetti aglio olio. Jakiś czas temu pisałem też, że postanowiliśmy z Madzia wykorzystać do maksimum wszelkie znane i nieznane nam do tej pory polskie warzywa. I Madzia wyszykuje na bazarach rzeczy typu topinambur, czarna rzepa(...)jest i spać zaraz iść muszę, jutro o 5 pobudka niestety. Więc carpaccio opisałem kilka dni temu, teraz pikantna zupa krem z brukwi. A za kolejnych kilka dni spaghetti aglio olio. 650 g obranej brukwi 4 młode ziemniaki 1 litr wody/rosołu 4 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 200 ml śmietanki

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti alla Carbonara 106

chwali ten kurs. Zresztą co chwilę lata na jakieś kulinarne kursy. A niech się dziewczyna uczy, przyda się jej :) Ale wracając do włoskiego kursu to nauczyła się tam robić spaghetti alla carbonara. Czyli moje ulubione (obok aglio, olio e peperoncino). Zresztą z carbonarą to mam zabawną anegdotkę i pomęczę was nią. Dawno temu, parę lat wstecz, miała do nas przyjechać(...)sobie. I szczypta soli. A parmezan, jeśli chcemy, możemy zastąpić pecorino romano (wtedy możemy zrezygnować z soli). Powstanie nam krem, który rozprowadzamy niewielką ilością wody, w której gotuje się spaghetti. Tyle wody, żeby całość miała konsystencję jogurtu pitnego. Teraz boczek: jeżeli tłusty to podsmażamy bez oliwy, jeżeli chudy to na odrobinie oliwy . Surowy, wędzony, nevermind... Kroimy w kosteczkę i długo

Marder&Marder Manufacture
Klopsiki indycze w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem 90

świeże i nie śmierdzi następnego dnia jak to które kupiłam ostatnio w Wierzejkach. Do przygotowania tytułowych klopsików potrzebujemy: 0,5 kg mięsa indyczego (ja zmieliłam pierś) ulubiony makaron (spaghetti lub tagliatelle) pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula pół słoika naszego fantastycznego przecieru pomidorowo-paprykowego (z TEGO przepisu) sól, pieprz oliwa z oliwek W misce(...)nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem 141

Łatwy i szybki obiad :)  Chętnie zje i dziecko (w końcu to spaghetti ), jak i mąż, który uwielbia mięso :) Składniki: opakowanie szpinaku w brykiecie (ok450g) 2 pomidory ok 30g żółtego sera podwójna pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku oliwa sól i pieprz do smaku opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany drobno czosnek

ChilliJemy
Spaghetti z cukinii z sosem śmietanowo -serowym 144

jedno z warzyw, które znajduje się w ścisłej 5tce moich ulubionych. Kocham ja pod każdą postacią - zapiekana, smażona, gotowana... Dzisiaj na talerzu króluje spaghetti, ale nie takie tradycyjne makaronowe, lecz z młodej cukinii. Smak delikatny, rozpływający się w ustach. A kolejnym plusem tego dania jest fakt, że można je łącznie z gotowaniem przygotować w góra 30 minut. Sezon na cukinię(...)zagotowania. Ser włożyć dodać do śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić sola i pieprzem (uwaga po odstawieniu na kilka minut sos zgęstnieje). Cukiniowe spaghetti wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać go startym serem i pietruszką. Podawać np z sałatką. Smacznego

ChilliJemy
Spaghetti z sosem polońskim 147

staram się kupować te lepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc. pom. z ziołami(...)makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam ten sos "polońskim" umyślnie. Przede wszystkim sos boloński w oryginale podaje się z makaronem tagliatelle, nie spaghetti. Jest również kilka innych elementów, które wykluczają nazwanie tego przepisu oryginalnym bolognese. Jednak lubię go takim, jakim jest i z ręką na sercu mogę go polecić

Kuchenna Kontrrewolucya
Przedwieczny posiłek a'la Lovecraft, czyli wpis z przymrużeniem oka ;) FHTAGN! 109

kuchni, ale obawy okazały się bezpodstawne. Choć z przedstawionego obrazka wynika coś zupełnie odmiennego, udało nam się przyrządzić pyszny, zielony obiad. 0,5kg dobrych parówek (u mnie berlinki) makaron spaghetti (u mnie barilla, nie rozgotuje się) makaron muszelki puszka zielonego groszku konserwowego 1 opakowanie (500g) mrożonego szpinaku 1 mała śmietana (kwaśna 18%) kilka cienkich plasterków wędzonego boczku kilka plasterków sera(...)jednej strony było go wiele więcej. W wysokim garnku zagotowujemy wodę ze sporą ilością zielonego barwnika oraz łyżeczką soli. Parówki z makaronem wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości spaghetti. To samo robimy z muszelkami, z tym, że gotujemy je w wodzie z czarnym barwnikiem. Szpinak (u mnie brykiet) wrzucamy do rondelka i czekamy aż się rozmrozi, a woda

Kuchenna Kontrrewolucya
Spaghetti z cukinią i papryką 137

zaistnieją najbardziej sprzyjające warunki, nigdy nic nie zdziałają. Najlepszy czas na działanie jest teraz!" Mark Fisher Z cyklu: poszukiwania motywacji;) A z cyklu "coś na szybki obiad" polecam szybkie spaghetti z cukinią i papryką :) Składniki: 1/3 opakowania makaronu do spaghetti 1 średnia cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki mąki 2 łyżki śmietany

My simple kitchen
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto 292

Sól Pieprz świeżo mielony z młynka 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 300 g szpinaku 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z bazylią 200 g makaronu razowego spaghetti Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy(...)kosteczkę ser feta, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy wydaje się nam, że mięso może być zbyt suche podlewamy odrobiną bulionu. Spaghetti gotujemy al dente w delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem i szpinakiem

VioletoweKucharzenie
Spaghetti carbonara 127

zastanawialiście się skąd wziął się ten pyszny sposób podania spaghetti?? Otóż pochodzi z Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi- boczku, żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. U mnie wczoraj na obiad, może niezbyt dietetyczny ale za to pyszne carbonara :)  Składniki: 2 jajka(...)parmezanu 1 opakowanie makaronu spaghetti 20 dag wędzonego boczku natka pietruszki 5 dag masła sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Jaja roztrzepać razem z startym serem, pieprzem i natką pietruszki. Boczek przysmażyć na maśle i wymieszać z makaronem. Następnie zalać masą jajeczną i po chwili podawać prosto z patelni na półmisku

Tradycyjna Kuchnia