wtedy dajemy 3 łyżki miodu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki imbiru olej do smażenia mąka do zagęszczenia sosu (niekoniecznie) ryż, makaron ryżowy lub zwykły makaron, np. spaghetti Kurczaka kroimy w sporą kostkę i krótko smażymy. Dodajemy miód, a po chwili sos chilli i sojowy. Dolewamy trochę wody, ale nie za dużo, żeby za bardzo nie rozrzedzić sosu(...)jeszcze szklankę wody, z rozmieszanymi dwoma łyżkami mąki. Wtedy trzeba jeszcze raz doprowadzić sos do wrzenia i gotowe. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. (My dzisiaj jedliśmy ze zwykłym spaghetti i też nam smakowało.) Na koniec posypujemy pozostałymi sezamkami. O czym ja dzisiaj zapomniałam ;) Kurczak z sezamkami i fasolką szparagową Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało. Miłego wieczoru i zapraszam
Ratunku obiadszybko przestala marudzic, za to przybiegla do kuchni i gotowala razem ze mna. Na obiad zrobilysmy sobie bardzo proste i szybkie danie, ale najwazniejsze, ze zrobilysmy je razem. Spagetti z tunczykiem i pomidorkami cherry skladniki dla 3 osob: 1 cebula 2 zabki czosnku 250g pomidorkow koktajlowych 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego 200ml bulionu warzywnego puszka tunczyka w kawalkach tymianek sol, pieprz(...)smaku ewentualnie odrobina cukru do smaku makaron spagetti ewentualnie parmezan wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na oliwie z oliwek podsmazamy przez chwile posiekana cebule i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion. Gotujemy przez okolo 5 minut i dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pol lub na cwiartki. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Dodajemy tymianek
Przysmaki Karolkimasła 200 gr wędzonego łososia 200 gr gotowych krewetek 300 ml Béchamel sos- znajdziesz tutaj ok 100 gr swieżo startego parmezanu sól 250 gr makaronu fettuccine lub spaghetti Wykonanie: Gotujemy ok 250 gr makaronu- spaghetti lub według uznania :) Szykujemy sos béchamel z dodatkiem jednego ząbka czosnku ( przeciśniętego przez praskę ) Nasmarowujemy masłem naczynie ( resztę masła zostawiamy ). Kładziemy
Smaki EdytySpaghetti carbonara to klasyka . A jak to zawsze z klasyką bywa pojawiają się wariacje na temat. Z tym daniem jest podobnie . Po pierwsze nie spaghetti a penne . Po drugie nie samo żółtko a żółtko ze śmietanką .Po trzecie nie oliwa a masło. Zresztą podobno Włosi sami nie za bardzo trzymają się ściśle klasycznego przepisu
Buniabaje w kuchniburaków z kozim serem , klasycznego połączenia smaków, w bardziej finezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał(...)się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny! Pierś z kaczki podana z ziemniaczanym fondantem, marynowanym burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta w środku i mięciutka. Jednak na moim talerzu zamiast kaczki, zagościł smażony ser tofu
W kuchni Karmel-itkiząbki czosnku 50 g orzeszków pinii SKWORCU , polecam z tego sklepu, gdyż tam nigdy nie zawiodłam się na jakości. 1/2 szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie Makarony seria La Italia ) Wykonanie: Na początku wstawiamy wodę na makaron, którą musimy osolić. Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Siekamy liście bazylii, po czym(...)końcu dodajemy po odrobinie oliwę z oliwek, próbujemy i solimy. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie. Na końcu wystarczy odcedzić ugotowany al dente makaron spaghetti i wymieszać z naszym pesto. Mój syn lubi do tego dania włożyć sobie na talerz tuńczyka w sosie własnym, ale to tylko taka ciekawostka z mojej strony ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeszklanki listków bazylii 2 ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii Skworcu 1/2 szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek mały pęczek szczypiorku ok. 1 malutka łyżeczka sproszkowanej chlorelli Skworcu makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie Makarony seria La Italia ) Wykonanie: W pierwszej kolejności wstawiamy wodę na makaron, którą musimy osolić. Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii(...)oliwy z oliwek, próbujemy i solimy do smaku. Na sam koniec dodajemy sproszkowaną chlorellę. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie. Na końcu wystarczy odcedzić makaron spaghetti i wymieszać z naszym sosem. Jeśli nie jesteśmy w stanie zużyć całego pesto od razu, możemy je przełożyć do słoiczka, zalewamy wierzch małą ilością oliwy, aby nie wysychał i szczelnie
Blondynka GotujeJamiego Olivera. Postanowiłam się zainspirować i również dodałam ostrą papryczkę oraz rozmaryn. Powiem Wam, że wyszło mocno pikantnie, ale przepysznie. Moje chłopaki były zachwycone. około 250-300 g makaronu spaghetti 140 g chorizo 1/2 papryczki chili 1 gałązka rozmarynu 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżka tartego parmezanu sól, pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia Makaron gotujemy w osolonej wodzie
Smaki Na TalerzuZmęczony po pracy czy szkole? Nie masz weny do gotowania a głodny jak wilk? Ten obiad przygotujesz w 15 minut! Artykuł Obiad w 15 minut – spaghetti z sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąszpinak oraz łososia wędzonego na zimno. Całość, aby była jeszcze bardziej sycąca, podałam z jajem w koszulce. Sprawdzi się też jajo sadzone. na 3 porcje: 200-250 g makaronu spaghetti 2 cebule 2 ząbki czosnku około 100-150 g świeżego szpinaku 150 g wędzonego na zimno łososia kilka suszonych pomidorów z oliwy sól, pieprz olej/masło jajka – ilość
Smaki Na Talerzuwtedy przydatna maszynka do makaronu. Dzisiaj wykorzystałam ją do krojenia tagliatelle. Przepis na makaron to prosty przepis. Ten jest bajecznie prosty. Wzorowałam się w nim na przepisie na spaghetti carbonara . Gorący makaron wymieszałam z masłem, jajkami, smażonymi grzybami i porem. Prawda, że prosty przepis? Polecam tagliatelle ale carbonara na obiad lub kolację. Słodki por świetnie współgra z nieco pieprznymi kurkami
codojedzeniaszpinaku – opcjonalnie 1 szkl. śmietanki 30% 30 g tartego parmezanu 30 g tartego sera żółtego (gouda, ementaler, cheddar) szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz makaron ryżowy lub spaghetti Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku przez około 5-8 minut (do miękkości). Odcedzamy. Dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła
Smaki Na Talerzuherezja… Oczywiście pomimo prostych składników danie wymaga delikatnej równowagi smaków i techniki, aby uzyskać pożądaną kremową konsystencję i bogaty smak. Na zakończenie, zapraszam na Black Carbonarę. Składniki Spaghetti czarne 250 gram Bekon 250 gram… Oczywiście, musi być Guanciale , ale braki w zaopatrzeniu sklepu, sprawiły, że musiałem użyć wędzonego bekonu 😪 Jajko 2 sztuki Żółtko 2 sztuki Pecorino Romano
RafalCookśmietanowym sosie z parmezanem, który dopełnia całości. Od kiedy spróbowałam tego sosu wałkuję go w różnych kombinacjach i jeszcze mi się nie znudził. na 2-3 porcje: makaron spaghetti (u mnie około 250-300 g) 100 g surowego boczku wędzonego 1 pierś z kurczaka 20 g masła 1 mała cebula około 180 ml śmietanki 30% 30 g tartego parmezanu dymka
Smaki Na Talerzu