sosy - 72734 przepisów (strona:3631/4849)

okoń morski 235

każdej strony aż się zarumieni . Przegrzebek smażymy na klarowanym maśle  po 1 minucie z każdej strony , powinien być rumiany ale w środku wilgotny , gdy go przesmażymy będzie gumowaty. Sosem , ciastkami i resztą składników dekorujemy talerz i podajemy rybę i przegrzebek gorące. Smacznego

na gazie
Nowy smak piwa #Somersby #ElderflowerLime oraz przepis na Galaretkę z piwa 210

rozgrzany olej, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Dusić pod przykryciem około godziny, w między czasie podlewać pozostałą marynatą i odrobiną wody. Podawać z warzywami i polać powstałym sosem. Na deser zaś przygotowałam: Galaretkę z piwa   Składniki: 500 ml piwa Somersby o smaku kwiatu bzu i limonki, 1/2 szklanki wody, laska wanilii, szczypta imbiru, 2 czubate łyżki żelatyny

Z miłości do słodkości
Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku. 219

odchodzi sama. Pomidor w sałatkach świetnie łączy się oliwkami (najlepiej czarnymi, pokrojonymi w plasterki), z liściami bazyli i mięty. Jeżeli Wasz żołądek źle znosi kwasowość pomidora i przygotowujecie sobie sos pomidorowy, pod koniec gotowania dorzucić do niego łyżkę cukru. Pomidory gotowane po prowansalsku – przepis. Porcja dla 6 osób. Przygotowanie 10 minut, gotowanie 20 minut. Potrzebne nam będzie

MODA NA BIO
Ośmiornica marynowana w oliwie 233

łyżeczka ziaren pieprzu, 6-10 ziaren ziele angielskiego, 2 listki laurowe. Marynata: 5 łyżek oliwy, 5 ząbków czosnku, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej, 1 łyżka sosu rybnego, pieprz. Przygotowanie: Łatwiejsza w przygotowaniu jest ośmiornica mrożona, wcześniej oczyszczona, którą trzeba rozmrażać w lodówce przez kilka godzin a przed gotowaniem tylko usunąć oczy umiejscowione między głową i mackami

SzczyptaSmaQ
Kiełbasa z indyka na sposób tajski 224

łyżki  stołowe posiekanej świeżej bazylii 2 łyżki  stołowe posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty 2 łyżeczki posiekanego czosnku 2 łyżeczki utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka tajskiej zielonej pasty curry 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny przygotowanie Przygotować jelita *   Przygotować farsz mięsny.  Zmielić mięso wraz ze skórą

Stare Gary
Kaczka w miodzie , czerwonych porzeczkach z jabłkami 267

skóra robi się nie taka. Pewnie w końcu dojdę do czegoś metodą prób i błędów - na razie mięso jest smaczne choć jak dla mnie za mało soczyste za to sos jest pyszny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Warzywna frittata z makaronem 284

wierzch się zetnie. Odstawić. Udekorować świeżą natką pietruszki. Jako dodatek do gotowej potrawy świetnie sprawdzi się sałatka (u mnie miks sałat ze szpinakiem, pomidorki cherry i jogurt) oraz sos czosnkowy czy  ketchup. :) Smacznego

Kuchnia Ellie
Wielkanocne jajka na kolorowym twarożku 195

jadamy pod różnymi postaciami. Z twarożkami doprawionymi na różne sposoby, jajka smakują rewelacyjnie. I czasem myślę, że jest to dodatek znacznie ciekawszy niż tradycyjne majonezowe sosy. Spróbujcie sami :) Składniki: 20 dkg twarogu półtłustego (najlepiej), 1 pęczek rzodkiewki , 1 mały pęczek szczypiorku , 1 mały pęczek koperku , 100-150  ml dobrej kwaśnej śmietany , sól i  świeżo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczarki faszerowane 239

chodziły" za mną pieczarki i dziś będąc rano w jednym z marketów trafiłem właśnie świeżutką dostawę i normalnie aż żal było nie kupić. Na obiad będzie mielone w sosie pieczarkowym a do tego czasu zrobiłem na szybko pyszną i prostą przekąskę. Składniki : 12 szt większych pieczarek 100 g mięsa mielonego 50 g kaszy jęczmiennej cebula pół papryki (lub po ćwiartce

Mechanik w kuchni
Mój włoski Lider - Pizza z rukolą, prosciutto, pomidorkami i oliwkami 170

mąki z solą, pieprzem i oregano i zagnieść. Gdy ciasto jest zbyt mokre, podsypać mąką. Odstawić na 15 minut, jeśli masz czas. Ciasto rozwałkować, zawinąć rogi do środka, polać sosem pomidorowym i posypać ziołami.  Na ciastko ułożyć mozzarellę i czerwoną cebulę. Piec 15 minut w temp. 190 st. Po upieczeniu ciasta, na pizzy układamy rukolę, szynkę, pomidorki i oliwki

Mój Smak na Życie
Ciasto cebulowe 300

Cebulka na idealnym cieście drożdżowym to jest coś, co lubię najbardziej Ciasto jest naprawdę bardzo pyszne i pewnie jeszcze niejeden raz zagości na moim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe

e-PrzepisyKulinarne
Recenzja pióra do dekoracji Cuisipro 161

Wystarczy napełnić pióro, uchwycić w dłoni jak byście mieli długopis i lekko ściskając napisać napis czy wzorek. Pióro możecie napełniać płynną czekoladą, lukrem, marmoladą, miodem czy innym sosem. Jest to produkt idealny do ozdabiania słodkości. Dekorator jest bardzo dobrze wykonany, ma piękny wygląd. Posłuży wam na bardzo długo. W zestawie poza tylką

Marta Gotuje
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 203

przekrawamy knedle najlepiej żyłką lub nitką na mniejsze placuszki. Knedle można odsmażyć na maśle, lub wrzucić na tetrę na parę na minutę z każdej strony, by je podgrzać.  Sos: -pół cebuli posiekanej -kawałek pora posiekanego -wino białe półwytrawne -ser starty długodojrzewający -kostka serka topionego -śmietana 12% -masło -sól, pieprz Na maśle szklimy cebulę i pora. Solimy i pieprzymy, podlewamy

BaRepas
Kotlety z kurczaka rosołowego 195

były zbyt rzadkie dodać bułkę tartą . Formować małe kotleciki. Obtoczyć je w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron do zarumienia. Kotleciki podałam z sosem śmietanowo-pieczarkowym przepis tutaj

O kuchni z uczuciem
Królik w sosie śmietanowym z rozmarynem 214

zmienić. Zakupiłam królika i zabrałam się za gotowanie. Szczerze przyznam, że przygotowując go posiłkowałam się nieco przepisem Pascala z książki Lidla. Wyszło pyszne delikatne mięso w cudownym rozmarynowym sosie. Polecam wszystkim amatorom króliczego mięska i nie tylko :) Potrawa wolna od glutenu.   Czas przygotowania: 1h Ilość porcji: 4 Składniki: Królik (waga ok. 1200-1300g) 250ml bulionu drobiowego 200ml śmietany

Kolizje Smaków