jabłkami i tymiankiem mojej mamy, albo połączenia mięso + owoce w wykonaniu tesciowej (oczywiście zakładając, że mam ochotę na mięso, co zdarza się ostatnio dość rzadko). Obawiałam się, że sos będzie za słodki, mdły. Nic bardziej mylnego. Delikatny, świeży, pikantny. Koniecznie na zimno. potrzebujemy: - 2 puszki mandarynek - paczkę migdałów w płatkach - majonez lub majonez/jogurt - curry - odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączyć
Szybko Tanio Smacznieolej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, szczypta cukru, liść laurowy *W przygotowywaniu tej potrawy mąkę można pominąć. Zapiekanka nie traci na smaku, jednak powstały sos będzie rzadszy. Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente. Musimy uważać by ziemniaki podczas gotowania nie zmiękły, twarde łatwiej będzie ułożyć na wierzchu zapiekanki. Po ugotowaniu odkładamy do ostygnięcia.Cebule obieramy
Kolizje Smakówoliwa (świetnie smakuje również z rukolą) Z melona powykrawać kulki (może też być kostka). Dodać mozarellę pokrojoną w kostę (lub kulki). Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wszystko wymieszać. Polać sosem. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem
Szybko Tanio SmacznieSos z boczników idealnie pasuje do wielu dań. U mnie pojawił się ostatnio przy okazji kotletów z kaszy gryczanej tzw. Hreczniaków. Przepis TU Boczniaki to grzyby, które bardzo szybko można przygotować podobnie jak pieczarki. Chociaż potrawa z boczniaków jest dla mnie bardziej lżejsza. SKŁADNIKI 350 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz odrobina
W kuchennym oknie Ewypatelnie na której smażył się stek masło, ocet balsamiczny, rozmarn, doprawić solą i pieprzem; przygotować glazurę do mięsa mieszając i redukując zawartość patelni na małym ogniu do czasu kiedy sos będzie miał lepką konsystencję syropu (ok. 2 minuty) . Ułożyć „wypoczywającego” steka na talerzu obiadowym i polać glazurą. Podawać ulubionymi warzywami lub ziemniakami (na zdjęciach szparagi i maślane, złote
Jem więc Jestemugotowanych ziemniaków. Robi się je naprawdę szybko. Fajny sposób na wykorzystanie ich resztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Przepyszny dodatek do sosów, gulaszy itp. SKŁADNIKI: (na 7-8 placuszków czyli ok 3 porcje) 1/2 kg ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 1 jajko 3-4 łyż mąki pszennej
Kto ugości moich gości?Żółtka, serek kanapkowy, kindziuk, drobno pokrojona gruszka, szczypiorek – metoda postępowania jak wyżej. 7. Żółtka, pieczarki podsmażone wcześniej, szczypiorek, ser żółty i drobno pokrojony ananas. Jajka fajnie jest ułożyć na sosie z jogurtu, majonezu i koperku, a wkoło poukładać roszponkę, rukolę lub miks sałat. Kombinujcie z połączeniami, bo może się okazać, że najbardziej absurdalne zestawienia są tymi najsmaczniejszymi. Smacznego! Post Naukowo
ladykitchenNiedawno dostałam esencję do sosów i do duszonych dań, więc postanowiłam je wypróbować. Razem z esencjami przyszła mała książeczka z przepisami. Ja skorzystałam z tego na bitki z karkówki z cebulą. Obiad robiłam na znacznie większą ilość osób, więc zwiększyła się u mnie również ilość składników. Mięsa miałam 1,4 kg, z tego też powodu użyłam dwóch esencji. Nie wiem
Passions hobbies lifepieprzu. Dolewamy wodę tak aby mięso było prawie przykryte. Przykrywamy garnek/patelnię przykrywką i dusimy do miękkości mięsa. Kiedy kurczak jest gotowy doprawiamy całość serkiem wymieszanym z gorącym sosem do smaku. Następnie solą i pieprzem. U mnie podane z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami
Malinowe Pocałunkiwysmarowałam dokładnie masłem. Poukładałam ciasno muszle na dnie. Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam w chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne...na drugi dzień. Na godzinę przed podaniem przygotowałam sos pomidorowy z soku pomidorowego , soli i pieprzu. Zalałam muszle delikatnie i posypalam je serem żółtym. Nie zapomnijcie o skropieniu oliwą z oliwek przed zapiekaniem ! Nałożyłam pokrywki i włożyłam
Z Kuchni Do Kuchnikanapki. Dzisiaj proponuje moją ulubioną wersje z ciecierzycą i suszonymi pomidorami , dwa składniki kilka przypraw i obiad gotowy... Składniki: - paczka ciecierzycy - 4/5 suszonych pomidorów (wedle uznania) - kilka kropel sosu sojowego - świeżo zmielony pieprz i sól - ulubione przyprawy ja dodaje mieszankę ziół do dań wegetariańskich lub shoarme Przygotowanie : Wcześniej namoczoną ciecierzyce gotujemy do miękkości , następnie blendujemy (ja przepuszczam przez maszynkę
zdrowa vege kuchnianajlepiej dodać mniej przypraw , ponieważ danie wychodzi bardzo ostre. Składniki: - ok. 4 szklanki ugotowanej białej fasoli -170g przecieru pomidorowego - kilka suszonych pomidorów z zalewy - sól, pieprz - sos sojowy - 1 łyżeczka chili - 2 łyżki suszonego czosnku - 1 łyżka suszonej cebuli - 1 łyżeczka mielonego kminku - 2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w dużym garnku , doprowadzamy do wrzenia
zdrowa vege kuchniaśrodka., posypujemy skórka z cytryny. Do wewnątrz kurczaka wkładamy pozostały czosnek i cebulę. Kurczaka pieczemy w 170°C ok. 100 min. Raz na jakiś czas polewamy kurczaka sosem jaki powstał podczas pieczenia. Żeby kurczak był za każdej strony chrupiący i brązowo złocisty, powinno odwrócić się go podczas pieczenia. Robimy to w tym czasie jak już wierzch będzie przypieczony
Moniki Smakołykitylko najpier poczeka aż feijoada troszkę ostygnie). To nie koniec kto lubi na ostro, ten doda kilka kropel ostrej przyprawy. Na naszym zdjęciu widoczne są kawałki pomidora nasączone ostrym sosem brazylijskim (przepis już jutro). Zapewne się powtórzę, ale zalecana jest coca cola, pepsi lub sok pomarańczowy. Lepiej się trawi
Smaki Brazyliiżycie Kremu batate , czyli bataty i pomarańcze tym razem w formie tarty na kruchym jaglano-orkiszowym spodzie. Do podania z plastrami świeżej pomarańczy lub sosem owocowym. Składniki: Spód: 150 g mąki jaglanej, 50 g mąki orkiszowej, 20 g cukru pudru, 130 g masła, czubata łyżka kakao, 1 żółtko, 2-3 łyżki lodowatej wody, szczypta soli
SzczyptaSmaQ