sosy - 72734 przepisów (strona:3262/4849)

Bezglutenowe placuszki z płatków quinoa i mąki z migdałów ziemnych, podane ze świeżmi figami i gorącymi malinami 185

patelni (takiej na jedno jajko), wtedy placki mają odpowiedni rozmiar i kształt.  Maliny myjemy, rozgniatamy widelcem i podgrzewamy, mieszamy je z miodem, jeśli chcemy je dosłodzić. Takim malinowym sosem polewamy każdy placek, układamy na nim plasterki świeżej figi i posypujemy orzechami. Palce lizać

Quinoa Raz!
Szaszłyki drobiowe z marynatą z tahini 313

Składniki: 1/2 kg fileta z kurczaka marynata: 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu sojowego sok z 1/2 limonki sól i pieprz Przygotowanie: Składniki … Czytaj dalej Szaszłyki drobiowe z marynatą z tahini

czarrna od kuchni
śniadaniowe ciastko bananowe 230

bananem. Połączyć obie masy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 40 minut w kokilce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do ostudzenia. Rano podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie sos z kakao - łyżeczka kakao, dwie łyżeczki wody; migdały i wiórki kokosowe). smacznego

tost z dżemem
Karkówka z warzywami 154

małym ogniu aż mięso zmięknie, pilnując by za dużo wody się nie wygotowało . Kiedy mięsko już będzie miękkie ,w szklance mieszamy z odrobiną wody mąkę i delikatnie dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy . Podajemy z kaszą gryczaną i surówką  SMACZNEGO

Mój Smak
Skrzydełka czosnkowe 167

Bardzo dawno nie robiłam skrzydełek myślę sobie , a wiec wpadłam na pomysł że zrobię mojej rodzinie takie czosnkowe i trafiłam w smaki ,bardzo fajnie smakują z sosem czosnkowy i grzankami ziołowymi , można także takie skrzydełka zrobić na grillu z ziemniakami z masłem czosnkowym .Wszystko czosnkowe ach , ale kto komu zabrani :)      Składniki

Mój Smak
Masło czosnkowe 153

dodatkami takimi jak czosnek czy różne zioła ,doskonale smakuje i pasuje do pieczywa jak zarówno do ziemniaków  pieczonych .   Wykorzystuje takie masło także do podsmażania mięs do sosów i nie tylko ,zapraszam do wypróbowania .  Składniki         1 kostka masła dobrej jakości         2 ząbki czosnku

Mój Smak
Śmietanowiec 180

dużo swoich zwolenników , ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków . Ciasto nie jest zbyt słodkie, a dla tych co lubią bardziej słodkie ciasto można polać sosem malinowym bądź toffi i także smakuje super . Składniki          ( składniki są na tortownicę 32 cm )  1 litr śmietany 30%  1 kubeczek serka mascarpone

Mój Smak
Kopytka z jogurtem greckim 176

właśnie na kopytka , i wtedy jak ziemniaki mam już ugotowane i wystudzone to praca idzie szybko i sprawnie . Ja na zdjęciu proponuję ze śmietaną bez laktozy  i sosem malinowym i cynamonem , ale dodatki jak najbardziej według uznania  . Składniki  3 duże ziemniaki ugotowane  1 jajko  2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli  1 szklanka mąki

Mój Smak
Sajgonki ala leniwe 187

farszu z ruskich pierogów , ale nie w pierogach , tylko zupełnie w czymś innym , i wypadło na placki ryżowe , czyli   sajgonki , smakują super zaskakująco , można podawać z barszczem czerwonym , sosem czosnkowym , ale to już pozostawiam Państwu , i życzę miłej niedzieli .    Składniki  1 kg ziemniaków  2 średnie cebule  100 dag szynki długo dojrzewającej  1 kubek

Mój Smak
Biała kiełbasa w bułce ( faszerowane bułeczki ) 203

każdą bułkę , jak już mam jajko rozlane , przykrywam bułki i wstawiam do piekarnika na 160 stopni na 10 minut .  Po 10 minutach wykładam nasze bułki i podaję z sosem tzatziki .                              Smacznego

Mój Smak
Bazyliowe kopytka 163

Zapraszam na troszkę inną odsłonę kopytek , są to kopytka z dodatkiem bazylii , znakomicie smakują z dodatkiem sosu , a jeszcze bardziej smakują odsmażone na chrupko bez żadnych dodatków , więc zapraszam do wypróbowania . Składniki  5 ugotowanych ziemniaków  2 jajka  2 szklanki mąki orkiszowej  szczypta soli  2 garście bazylii  Wykonanie  Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę , bądź

Mój Smak
Pesto z rukoli 176

smaku możemy również dodać papryczkę chili jeśli ktoś lub bardziej wyraziste smaki.  Wszystko dekorujemy płatkami migdałów. Tak wykonane pesto możemy wykorzystać do ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać jej niepowtarzalny charakter. Pesto wykorzystuję

Aromatyczne Podróże
Krem ze szparagów 151

uznania. Piec w piekarniku w temp. 170 stopni aż do lekkiego zarumienienia. Takie paluchy idealnie komponują się jako dodatek do wszelkiego rodzaju zup- kremów, można również je podawać z sosami.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Domowa wędlina :Gotowana szynka 195

soli kuchennej 1 łyżeczka cukru  1 łyżeczka majeranku 4-5 liściu laurowych 6 ząbków czosnku + 3 ząbki do nasmarowania mięsa 1 łyżeczka chili w proszku  1 łyżka sosu sojowego  6 ziaren jałowca 2-3 ziarna pieprzu  Mięso natrzeć odrobiną oliwy, 3 ząbka wyciśniętego czosnku, dokładnie obwiązać sznurkiem do wędlin lub grubą nicią, dzięki temu nie będzie

Aromatyczne Podróże
jesienna zupa dyniowa 214

się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii warzywami, sałatkami czy sosami w słoiczkach... Gdy już jednak wszystkie powyższe zbiory zostaną zebrane, sprzedane, i skonsumowane lub zawekowane,  rozpoczyna się okres, który jeszcze kilka lat temu uważaliśmy za koniec obcowania ze świeżymi

Aromatyczne Podróże