sosy - 72734 przepisów (strona:3255/4849)

Piknik na pożegnanie lata: roślinne grillowanie na trawie 156

włoski, kolendrę i gorczycę. Smaż kilka minut i kolejno wrzuć pokrojone w niedużą kostkę morele. Zalej je octem i posłodź cukrem. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny, aż sos stanie się gęsty i przybierze konsystencję dżemu. Pamiętaj, aby nie rozgotować owoców. W razie potrzeby dodaj więcej cukru oraz octu. Chutney powinien być słodko-winny w smaku. Fasolowe burgery Jedną

Food Square
Sałatka z chorizo i brzoskwiniami 215

się ściągnąć skórę, to dobrze - niektórzy jej nie lubią. Podsmażamy kiełbasę na suchej patelni i jeszcze ciepłą dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy i podajemy. Możemy doprawić sosem winegret lub balsamicznym. Nie potrzeba wiele, składniki same się obronią. Soczysty pomidor i słony ser feta. Pycha

Karczma Honorietty
Salatka z serem plesniowym i melonem 195

Prosta, szybka i pyszna sałatka, Wystarczy 5 składników i sos, by wasz obiad, czy grill nabrał niecodziennego blasku. Zresztą na kolacje czy przekąskę tez jest idealna. Sałata, melon, ser i pomidorki. Proste prawda? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem 220

niej chaczapuri, 2 razy po 3 minuty z każdej strony . Koniecznie trzeba smażyć dwukrotnie ,żeby uzyskać lekką chrupkość i właściwe wypieczenie . Chaczapuri jest gotowe – podajemy z sałatką i sosem czosnkowo jogurtowym z dodatkiem kminku Smacznego. Post Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
#Smaki świata - Bułgaria 241

Smaczne, ale mięso poprzez długi kontakt z gorącym żeliwnym naczyniem staje się nieco gumowate.   wyśmienitej kavarmy - rodzaju gulaszu z mięsem wieprzowym i duszonymi w niezwykle aromatycznym mięsno-pomidorowym sosie warzywami. Mięso aż rozpływa się w ustach, a mieszanka przypraw uderza do głowy. Niebo w gębie! :)   Słoneczny Brzeg to trochę taki polski Kołobrzeg czy Mielno - imprezownia, bo pełno

Cooking Monster
Sałatka z serem halloumi 214

oliwą). Na talerzu układamy porwaną sałatę, na sałacie ser halloumi i ciepłe śliwki z figami. Mozemy posypać pokruszonymi orzechami. Podajemy z grzankami i skropione kremem balsamicznym (lub innym sosem).  Smacznego

bistro mama
Szybkie Kotlety Z Wczorajszych Ziemniaków 1552

mące potem w jajku ( jajko doprawiamy solą, pieprzem i papryką i roztrzepujemy jak do schabowych ) na sam koniec w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem u mnie z pieczarkowym Przepis Tutaj . Smacznego

Gotowanie...to proste !
Sałatka nicejska z dressingiem pietruszkowo-czosnkowym 185

Sałatka nicejska to niezwykle przyjazne danie dla dzieci, szczególnie tych, które za jedzeniem nie przepadają. Małe niejadki najczęściej nie są w stanie nawet spróbować sałatek. Wymieszana masa warzywna, połączona sosem jest dla nich odpychająca. Co w tej sytuacji można zrobić? Podać wszystkie składniki osobno! Ja w ten sposób podaję w domu sałatkę nicejską, która wygląda bardzo […] Artykuł Sałatka nicejska

Wiszniówka
Quiche z fasolką szparagową w sosie śmietanowo-szafranowym (Quiche con fagiolini in salsa allo zafferano e panna) 175

Tarta z ciasta francuskiego z fasolk ą  szparagow ą  w aromatycznym sosie śmietanowo-szafranowym to pyszne połączenie, przyjemne dla naszego podniebienia. Smacznego!  **** La torta salata realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i fagiolini e la crema a base di panna e zafferano. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI  1 opakowanie

La grande e la piccola cuoca
Maślany leszcz zapiekany w folii 208

które są niezbędne do pracy mózgu i serca, a także wiele witamin i minerałów. W przepisie użyłam leszcza, ale tym sposobem można przyrządzić dowolną rybę. Rybę podałam z ziemniakami, sosem śmietanowo-porowym i surówką z marchewki. Składniki: 2 duże płaty leszcza (może być ze skórą) cytryna sól himalajska, pieprz biały koper łyżka masła Przygotowanie Rybę posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy

e-PrzepisyKulinarne
Pasta kanapkowa z tuńczyka i suszonych pomidorów 388

tuńczyka i pomidorów suszonych w towarzystwie bomby witaminy C w postaci natki z pietruszki. SKŁADNIKI (całość - 8 porcji - 250 kcal, 1 porcja - 31 kcal !!!) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 100 g po odsączeniu- 5 suszonych pomidorów z oleju  1 łyżeczka oleju z pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz ulubione pieczywo - najlepiej oczywiście

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa mojej mamy, Wybór Zofii 257

frytek. Włącz piekarnik - 180°C. Wymieszaj jogurt z jajami, czosnkiem solą, pieprzem i ziołami. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem. Układaj w naczyniu na przemian plastry ziemniaka i cukinii. Polej sosem jogurtowo-jajecznym i zapiekaj ok. 30-40 minut. Wybór Zofii  (1982, Alan J. Pakula) - r zecz dzieje się w Nowym Jorku tuż po wojnie. Trójka głównych bohaterów, a wśród nich

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa krem z kukurydzy 256

oliwę i wszystko dokładnie blendujemy.  Zupę podajemy z podprażonymi na patelni ziarnami kukurydzy (przed blendowaniem wyjmujemy 2-3 łyżki) oraz ze szczyptą chilli. Można podawać z odrobiną sosu sojowego i kroplą śmietanki sojowej. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Patisony w zalewie curry 914

zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki: 1 kg niewielkich patisonów gałązki z liśćmi selera ziele angielskie gorczyca olej zalewa: 1/2 szklanki cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówęcia 5 188

osób )  Pół główki kapusty  3 średnie buraki gotowane  1 cebula czerwona  1 jabłko  1 ogórek zielony  2 marchewki  2  łyżki sosu tzatzyki  sól  pieprz do smaku  Wykonanie   Buraki dobrze jest ugotować dzień wcześniej , aby na drugi dzień były już gotowe to dodania . Kapustę szatkuję , wrzucam do miski

Mój Smak