sosy - 72734 przepisów (strona:3180/4849)

MAKARON Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 165

małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę mozzarellę, zostawiam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Sos podaję z wcześniej przygotowanym makaronem

JejKuchnia
CAMEMBERT PANIEROWANY 187

Camembert panierowany z żurawiną i kiełkami rzodkiewki,  szpinak z jeżynami, płatkami migdałów z dodatkiem sosu gruszkowego (gruszka, miód, oliwa i tymianek), kuleczki ziemniaczane

JejKuchnia
MAKARON Z POMIDORAMI I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ 175

Dodaję przyprawy, chwilę smażę, co jakiś czas mieszając. Mąkę dokładnie rozrabiam w małej ilości wody, dodaję wraz ze śmietanką do pomidorów. Gotuję na małym ogniu, mieszając do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, łączę z makaronem

JejKuchnia
SZYBKA SAŁATKA OBIADOWA 130

sera żółtego, curry, sól, pieprz, łyżka posiekanego k operku. Przygotowanie: Pomidory kroję w większą kostkę. Jogurt dokładnie łączę z serem żółtym i przyprawami. Sałatę mieszam z pomidorami i przygotowanym sosem

JejKuchnia
HAMBURGER DOMOWY - PYCHA! 223

Kotlet mielony. Bułka do hamburgerów. Podsmażona cukinia z czosnkiem niedźwiedzim, papryką słodką, cayenne i solą. Pomidor, papryka, ogórek, cebula. Kapusta czerwona. Sos z ketchupu i majonezu

JejKuchnia
GOFRY 184

szklanki cukru, opakowanie cukru wanilinowego, 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia. Dodatkowo składniki do położenia na gofry, u mnie: bita śmietana, sos toffi, ananas, czereśnie koktajlowe. Przygotowanie: Żółtka oddzielam od białka. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Żółtka mieszam z cukrem i cukrem wanilinowym w osobnym naczyniu, po czym dodaję olej

JejKuchnia
SPAGHETTI CARBONARA 220

małym ogniu, dodaję gorący makaron, dobrze mieszam. Patelnię odstawiam z ognia, dodaję 2/3 sera, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Makaron polewam jajkami, mieszam. Jajka nie mogą się ściąć, sos ma tylko zgęstnieć od gorącego makaronu. Na talerzach posypuję pozostałym serem i natką pietruszki

JejKuchnia
POLĘDWICZKA SMAŻONA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 183

Ziemniaki pieczone. Polędwiczka smażona. Warzywa: papryka czerwona i ogórki w zalewie musztardowej. Sos czosnkowy

JejKuchnia
Wegetariański rosół z pieczonych warzyw. 273

korzenia pietruszki biała część pora marynowana papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule niepełna łyżeczka oleju rzepakowego 2 cm imbiru 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 - 2 łyżeczki soli 2 goździki  kilka ziaren pieprzu 1 łyżeczka suszonego lubczyku łyżka posiekanej natki pietruszki Warzywa z wyjątkiem czosnku obieramy i myjemy, Dzielimy

Miksturownik
Obiad w 5 minut - sos soczewicowy 320

wygląda sprawa z soczewicą. Na rynku można znaleźć strączki w puszce gotowane na parze, bez zbędnej zalewy - takie właśnie wybieram.  Bezpieczna porcja low fodmap to aż 270 g sosu, co jest moim zdaniem dość pokaźną ilością :)  Składniki: Passata 700 g Puszka soczewicy 260 g (bez zalewy) 5 plastrów suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 2 łyżki

pyszne zdrowości
Blondie z pistacjami 212

łyżeczki proszku do pieczenia   Blondie to takie brownie ale z białej czekolady. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego czekoladę i sól i łączymy w gładki sos. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzą czekoladę, łączymy wszystko na gładką masę. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy

Kuba Gotuje
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 167

jelitach. W tradycji perskiej jogurt zajmuje ważne miejscie i towarzyszy licznym daniom. Persowie jedzą jogurt (zmieszany z szpinakiem, doprawiony przyprawami)  do ryżu. Daje to coś w rodzaju sosu. Popijają również jogurtem (tzw durh) do posiłków. Tu tytułem ciekawostki lub użytecznej informacji … Warto wiedzieć, że im jogurt jest świeższy, tym więcej w nim bakterii. Data ważności na jogurcie oznacza koniec

MODA NA BIO
Tarta na spodzie z kaszy jaglanej z łososiem, porem i camembertem 328

puszysty. Danie sprawdzi się idealnie na lunch czy kolację dla 4 – 5 osób. Można podawać ją samą lub w towarzystwie sałatki z rukoli, roszponki, pomidorków koktajlowych i sosu winegret. Tarta z łososiem, porem i camembertem porcja dla 4 – 5 osób Składniki: jaglany spód: 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki

Jaglusia
Zapiekane kotleciki mielone 174

nagrzanym do 180 stopni piekarniku - ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp startym serem. Kotleciki podajemy z frytkami, ziemniakami lub z grzankami. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem sosu czosnkowego ( przepis). PS: Danie możesz przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki a podgrzać dopiero przed przyjściem gości

Alutka-Gotuje
Sernik czekoladowo-śliwkowy 202

ziemniaczanej Śmietanę umieścić w garnku, podgrzać prawie do zagotowania. Zdjąć z palnika. Dodać czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Wmieszać lub zmiksować z sosem czekoladowym, który lekko przestygł. Dodać śliwki. Masę wylać na schłodzony spód.  Piec 50-60 min w 150*C. Smacznego! Przepis ze strony mojewypieki.com

Chocolate Muffin Blog