sosy - 72734 przepisów (strona:3020/4849)

Kopytka z brukselką i dynią 324

Składniki: kopytka razowe: ok. 1 kg ziemniaków ok. 1,5 szklanki mąki razowej żytniej 1 jajka sól, pieprz sos: 1/2 kg brukselki 1/2 kg dyni 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula … Czytaj dalej Kopytka z brukselką i dynią

czarrna od kuchni
Dynia faszerowana kurczakiem z pomidorami 195

oliwek sól pieprz kilka gałązek tymianku Składniki na farsz: 2 małe piersi z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 20 g oliwy z oliwek 200 g pomidorów krojonych w sosie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz tarty parmezan natka pietruszki Wykonanie: Dynię kroimy na pół. Wyciągamy pestki. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą

Themo przepisy
Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą 197

pieczarki i paprykę, następnie ja ułożyłam dookoła plasterki cukinii, w środek kiełbasy i pomidorki.  3. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i startą mozzarellą i zalewamy tak przygotowanym sosem tartę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego

kruche babeczki
Tarty chrzan na zimowe zapasy 246

jego pora. Rekordy popularności chrzanu to okres Świąt Wielkanocnybch, ale obecny w kuchni jest cały okrągły rok. To świetny dodatek do tłustych mięs i ciężkostrawnych dań, niezastąpiony do ćwikły, sosów, białej kiełbasy i jaj. Całe lata kupowałam gotowy, tarty chrzan, ale to co dzisiaj widnieje na etykiecie to już naprawdę zgroza. Znajdziesz w składzie nawet mleko w proszku! Warto włożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka chlebowa z porem 192

patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy kilka minut pory pocięte w plastry, odstawiamy alby nieco przestygły. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, bazylię oraz starty ser, mieszamy tworząc gęsty sos.  4. Na przygotowany wcześniej spód dajemy pory, oprószamy je solą i pieprzem, dajemy boczek i równo rozprowadzamy masę serowo - jajeczną. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia

Apetyczna babeczka
jesienny gulasz z łopatki z dynią, papryką, kalarepką... 233

minut mieszając co jakiś czas wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z solą morską, mąką kukurydzianą, wlać do wywaru i mieszając do zagęszczenia sosu zagotować, na koniec wsypać koperek, użyłam zamrożony posiekany pachnący latem koperek podawać z czym się lubi: ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pieczywo - wieprzowo dyniowy gulasz jest bardzo szybkim, łatwym i jednocześnie sycącym

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-kolorowa papryka z ryżem i drobiem... 185

pełna układać w szybkowarze, wlać z dwie szklanki wody, po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać np. do zupy paprykowej, gulaszu przed podaniem posypać posiekanym koperkiem - papryki kolorowe lubimy bardzo i to w różnych daniach, od sałatek po faszerowane, papryka z szybkowara jest

W Mojej Kuchni Lubię
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 217

rozpuszczamy świeże masło, dodajemy 4-5 łyżek wody z pierogów, sól, świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane pierogi lub uszka dekorujemy przygotowanymi dodatkami. Makaron razowy z sosem z Pasty z suszonych pomidorów Sokołów „Z gruntu dobre” . Serdecznie dziękuję Akademii Smaku Sokołów za zaproszenie. Za dobre dania, rozmowy przy herbacie i za to, że mogę spotykać tak ciekawych

AZgotuj!
Lubella i orientalne spaghetti 179

wylewam olej rzepakowy a następnie dodaję mięso. Smażę na rumiano. Dodaję warzywa. Mieszam. Dodaję mleczko kokosowe. Następnie dodaję 2 łyżki curry. Natkę drobno siekam dodaję do mięsa. Makaron polewam sosem i kurczakiem

Gotowanie Patki
Jaja sadzone na pomidorach i papryce z nutą imbiru 175

zetnie. Gotowe! Wyłóż na talerz, dodaj kleksy z pomidorowej papryki. Posyp pestkami prażonej dyni! Ulubiona herbata i posiłek jak się patrzy! Chrupiąca delikatnie papryka, kremowe i aromatyczne jajo w sosie...i pestki dyni! Jest pysznie, kolorowo ,zdrowo i do syta

Z Kuchni Do Kuchni
3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) 210

papryki w proszku sól świeżo zmielony czarny pieprz Marynata nr 3: Składniki: około 14-15 skrzydełek z kurczaka przyprawa do skrzydełek 2 łyżki miodu łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 6 łyżek ketchupu pikantnego 2 łyżki oleju lub oliwy Rada: Marynując mięso w sposób tradycyjny potrzebujemy minimum 3-4 godzin, a najlepiej aby leżało ono w marynacie całą

Słodkie okruszki
Ryba po grecku, wersja obiadowa 177

Połączenie ryżu i soczewicy z rybą w sosie warzywnym. Dla fanów ryby po grecku, obiad idealny. 2 większe filety z dorsza lub innej białej ryby 1 duża marchewka 20 cm pora 1 średnia pietruszka 1,5 szklanki przecieru pomidorowego/passaty 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g ryżu brązowego 4 łyżki czerwonej soczewicy przyprawy: sól i pieprz Pora kroimy

Kucharzyca
Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem 208

minut. Doprawić pieprzem i solą. Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Pozostały olej rozgrzać na patelni. Smażyć paski wątróbki aż się zetką i zrumienią. Do ciepłego sosu dodać ugotowany makaron, dodać bazylię lub oregano i całość dokładnie wymieszać. Rozłożyć do 4 miseczek lub głębszych talerzy. Na wierzchu ułożyć wątróbkę. Podawać posypane parmezanem lub dobrze rozpuszczającym się serem żółtym

Zielona Kuchnia
Kiełbasa w regionalnych daniach 166

dodatkiem duszonej kiełbasy podwawelskiej ekstra i pasty pomidorowej, to niewątpliwie strzał w dziesiątkę! Kulinarnym smakoszom ceniącym w kuchni oryginalność, polecamy zapiekankę warzywno-mięsną z wykorzystaniem kiełbasy żywieckiej i sosu na bazie skarmelizowanych śliwek i octu. Dania jednogarnkowe, niezwykle sycące i aromatyczne to wyróżnik kuchni kresów wschodnich. Unikatowość tych dań, ich regionalna specyfika, a także bogactwo smaków i aromatów stanowi najwyższą

Codogara
Marynowanie mięsa – przydatne wskazówki 182

dawki zwiększamy proporcjonalnie do potrzeb. Jaki smak? W zależności od dodatków możemy uzyskać różne smaki: kwaśny – uzyskamy dzięki użyciu cytrusów, owoców (np. ananasa) lub octu; słony – np. suszone pomidory, sos sojowy; ostry – uzyskamy go dodając np. czosnek, imbir czy kminek (nie należy z nim przesadzać); słodki – pochodzi ze świeżych owoców, miodu czy cukru. Ryby najlepiej jest łączyć ze smakami kwaśnymi

Słodkie okruszki