wykorzystywany, np. dla poprawy sprężystości, elastyczności, lepkości czy plastyczności produktów spożywczych. Wymienione właściwości sprawiają, że gluten znajdziecie nie tylko w produktach mącznych, ale również np. w wędlinach, mielonym mięsie, sosach, ketchupach, przyprawach, przekąskach (jak chipsy), kremach, marmoladach, a nawet lodach. Wśród moich znajomych jest kilka osób na diecie bezglutenowej, dlatego tak ważną rolę przykładam do robienia zakupów, gdy zapraszam
Słodkie okruszkiprzygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Krążki cebulowe podajemy z ulubionym sosem. Smacznego Francuskie zawijasy z serem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera żółtego np. cheddara 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 jajko sól
Słodkie okruszkiodparowania. Dodać do ziemniaków - nie zapomnieć szpinaku , jajku i mące - wymieszać, doprawić. Ukulane kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć po kilka minut z każdej strony..podać z dowolnym sosem u mnie pieczarkowy Smacznego
Gaździnka warzysprawdzi się zarówno podczas świąt, jak i w powszednie dni. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a śledzie z dodatkiem jabłka, cebuli, ogórków kiszonych oraz koperku w sosie śmietanowym smakują wybornie. składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 1 duża lub małe cebule 3 ogórki kiszone 1 jabłko 300 g śmietany 18% 3 łyżki
Smakowite Daniasoczewicy można przyrządzić z boczkiem i kurczakiem. Danie równie wykwintne i aromatyczne. Jak wspomniałam wyżej czerwona soczewica szybko się rozgotowuje. Dla mnie to żadne zmartwienie, bo soczewica zagęszcza sos, więc nie muszę bawić się w jakieś zasmażki. Gulasz świetnie smakuje z kaszą bulgur . Dawno nie gotowałam tej kaszy, więc troszeczkę stęskniłam się za jej smakiem. Jeśli Wam zostaje bulgur
codojedzeniastworzyć jego wegańską wersję potrzebujemy wegańskiego sera. Możemy go otrzymać z ziemniaków, do których dodajemy płatki drożdżowe. Jednak chcę Wam pokazać coś jeszcze innego – czyli makaron z sosem serowym zrobionym z dyni! Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie smak tego dania, więc polecam Wam wypróbować przepis // Składniki: 200 g makaronu 1 szklanka puree z dyni 3 łyżki płatków drożdżowych 1 cebula
Via GustoJeżeli znudziły się Wam tradycyjne klopsiki w sosie pomidorowym to mamy dla Was nowy przepis. Na pewno posmakują Wam w nowej odsłonie klopsiki w pomidorach z brukselką i batatami :) Składniki na klopsiki: – 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej – 1 jajko – 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala – sól Składniki dodatkowe
Kuchenne Wariacjemasa jajeczno-tuńczykowa wyszła zbyt wodnista, dosypujemy stopniowo bułki tartej). Panierujemy w jajku, oraz w bułce tartej. Smażymy w głębokim, średnio rozgrzanym tłuszczu na złoto. Można podać z sosem śmietanowym – 2 cebulki dymki drobno siekamy (biała część), przekładamy do garnuszka i zalewamy 1 łyżką białego octu winnego, odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki gęstej
Smaki Na Talerzuzgęstnieje. Doprawiamy według siebie solą i pieprzem,można wsypać jeszcze czosnek suszony. Makaron gotujemy trochę krócej niż jest napisane na opakowaniu i dobrze osączamy po ugotowaniu.Następnie przekładamy do sosu,mieszamy,dokładamy również ugotowany brokuł i mieszamy.Całość jeszcze dusimy ok.10 min.na małym ogniu. Po upływie tego czasu nasze danie jest gotowe,wykładamy na talerz i wcinamy.Ja dodatkowo dodałam jeszcze
Mała w garnku mieszawiecie co zabrać ze sobą do pracy? Zapraszam na pyszną sałatkę z tuńczykiem, fasolą czerwoną i serkiem wiejskim. Pychotka Składniki: 1 serek wiejski 2 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100g fasoli czerwonej z puszki 100g drobnego makaronu pół cebuli pęczek szczypiorku sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy, studzimy
Cukiernia PychotkiPyszne, aromatyczne pulpeciki z papryką w sosie pomidorowym. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, bo całość nam zajmie tylko 25 minut. Do tego tylko makaron i pyszne, pożywne danie mamy gotowe. Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 szklanki mleka 2 cebule 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 4 ząbki czosnku
magiczna kuchnia Kasiogniu. Po tym czasie odlewamy szklankę wywaru do miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem
VioletoweKucharzenieczosnek. Smażymy kolejne 3-4 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Można skropić sokiem z cytryny. Podajemy razem z grzankami, posypane natką pietruszki. Tak przygotowane krewetki, wraz z sosem, można wymieszać z ugotowanym makaronem i mamy gotowe danie obiadowe. Post Prosty przepis na krewetki i instrukcja obsługi krewetek pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchencukru Polewa 60 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady. Zagrzać śmietanę i włożyć do ni ej pokruszoną czekoladę. Odstawić na 5 minut, następnie wymieszać na gładki sos. Wykonanie Nutelle zmiksować krótko z twarogiem, aby uzyskać gładką konsystencję. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami- nie miksujcie długo, tylko do połączenia. Tortownicę z podpieczonym spodem owinąć szczelnie folią
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki (porcja dla 2 osób): kotlety sojowe 6 szt, marchew 2 szt, cebula 0,5 szt, czosnek 1 ząbek, bulion warzywny 2 szklanki, natka pietruszki posiekana 2 łyżki, sos sojowy 1 łyżka, liść laurowy 1 szt, ziele angielskie 3 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kurkuma 1/4 łyżeczki, majeranek 0,5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, koncentrat pomidorowy
kulinarne odsłony pati