Unikam ostatnimi czasy smażonego jak ognia. Głównie ze względów zdrowotnych. Dlatego też szukam przeróżnych przepisów na gotowaną rybkę. Delikatne lekkie klopsiki z sosem pachnącym świeżym koperkiem. Jak to mawiają - grzech się nie skusić ;-) P.S. Może zna ktoś fajny sposób na wykorzystanie suszonych pomidorów? Takich bez oleju/zalewy, suchutkich Składniki -60 dag filetów rybnych (np. z mintaja) -cebula -marchewka -2 ziarna ziela
Zielona Kuchniadusić ok. 5 minut. Dodać pieczarki, wymieszać, dusić jeszcze 5 minut, przyprawić do smaku. Pozostałe masło stopić w rondelku, dodać mąkę i mleko. Mieszając, zagotować. Dodać stary ser, wymieszać. Sos wymieszać ze szpinakiem i pieczarkami, przyprawić. Masą napełnić foremki z ciastem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Udekorować salami. Smacznego
Zielona Kuchniakilka przepisów bardzo mi się spodobało. Między innymi poniższe placuszki - świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą gościć u mnie zdecydowanie częściej. Składniki -puszka tuńczyka sałatkowego w sosie własnym -200g chudego twarogu -2 jajka -2 łyżki otrąb owsianych -1 łyżka otrąb pszennych -łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli -pieprz -kilka gałązek bazylii lub natki Przygotowanie Oddzielić żółtka
Zielona Kuchniadoprawić solą i pieprzem. Formować średniej wielkości kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Bardzo fajnie smakują z jogurtowo-ziołowym sosem. Źródło: Impresja Smaku Smacznego
Zielona Kuchniamasy szpinakowej wrzucić makaron, dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na makaron przełożyć podduszone wcześniej warzywa. Jajka rozbić widelcem, dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Można doprawić. Powstałym 'sosem' polać zapiekankę. Na wierzch pokruszyć ser (ewentualnie poukładać pokrojony w plasterki). Piec ok 20 minut w temp. 185 st. Smacznego
Zielona Kuchniadodatkiem słoniny. Często podawane jest jako dodatek do dania mięsnego. Osobiście wolę jego lżejszą wersję i traktuję jako danie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri. Składniki - 3 czerwone papryki - 2 średnie cukinie - 2 marchewki - cebula - 200g kiełbasy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju - czubata łyżeczka słodkiej papryki - czubata łyżeczka ostrej papryki - sól
Zielona Kuchniapieprzem. Gotować ok. 10 minut. Mąkę zasmażyć na suchej patelni. Wymieszać z zimną wodą i dodać do gulaszu. Podusić jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje. Najlepiej podawać z kluskami, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego
Zielona KuchniaNajczęściej stawiam na sałatki pełne świeżych warzyw, z sosami na bazie oleju roślinnego. Czasami jednak przychodzi ochota na typową "majonezową sałatkę". Ta jest jedną z moich ulubionych. Smaczna i bardzo sycąca jest fajną opcją na zimowe dni. Składniki -2 torebki ryżu -puszka rozdrobionego tuńczyka w oleju roślinnym -puszka kukurydzy -puszka groszku -3/4 szklanki drobno pokrojonych ogórków konserwowych -2 łyżki
Zielona Kuchnianaleśników z serem? Delikatnie podsmażone na patelni co dodaje im chrupkości i scala ser podbiją serce każdego ;-) Świetnie komponują się polane śmietaną z cukrem, dodatkiem owoców, bitej śmietany albo sosu czekoladowego. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -2 jajka -1,5 szkl. mleka -szczypta soli -0,5 szkl. oleju -2 kostki półtłustego twarogu -2 łyżki cukru pudru (1 można zastąpić
Zielona KuchniaKolejna odsłona duszonego mięsa w sosie. Bardzo soczyste i delikatne w smaku. Idealne do ziemniaków czy klusek śląskich. Składniki -600 g wieprzowiny -3 łyżki oleju -3 ząbki czosnku -łyżka koncentratu pomidorowego -1,5 łyżki słodkiej papryki -pół łyżeczki ostrej papryki -po pół papryki czerwonej i zielonej (można użyć całej czerwonej) -100 ml słodkiej śmietany -sól i pieprz Przygotowanie Mięso
Zielona KuchniaTosty powstały spontanicznie w ramach szybkiego pomysłu na sobotnie śniadanie. Z idealnie ciągnącym serem. Dobrze smakują polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki (2 porcje): - 2 duże kromki pszennego chleba - 100 g boczku - pół papryki - 2 łyżki oleju rzepakowego - 2 jajka - 30 g startego żółtego sera - sól, pieprz Przygotowanie Olej rozgrzać na patelni. Wsypać drobno pokrojony w kostkę boczek
Zielona Kuchniatermiczną kurki należy dokładnie oczyścić z piasku i umyć. Ważne, żeby grzyby myć szybko pod bieżącą zimną woda, żeby zbytnio nią nie nasiąknęły. Z kurek możemy przyrządzić pyszny sos ze śmietaną i koperkiem, który może być dodatkiem do różnych mięs lub stanowić osobne danie. Możemy je zamarynować w occie, w zimie będą idealne jako przekąska. Te małe grzybki
Kulinarne przygody Gatityprzyprawy (sól na samym końcu gotowania) i cukier. Jeżeli używasz świeżych pomidorów to obierz je ze skórki i zblenduj (z wyjątkiem koktajlowych). Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj sos pomidorowy/zblendowane pomidory/pomidory z puszki oraz pokrojoną na 1 cm kawałki paprykę. Gotuj 10 minut. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na pół, dodaj do potrawy wraz z odsączonym i wypłukanym groszkiem. Gotuj
greenscarfstron na złoty kolor. Po usmażeniu ser wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ser podajemy od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem sosu żurawinowego
CookMagłyżkami oliw z oliwek oraz sokiem z połówki cytryny. Dodajemy płatki chili, czosnek oraz sól do smaku. Dolewamy nieco zachowanego [płyny z gotowania makaronu, tak aby powstała niewielką ilość sosu. Dosypujemy bułkę tarta oraz natkę pietruszki (zachowując nieco do posypania). Całość mieszamy. Na talerzu posypujemy reszta zachowanej bułki z natką
Pyry na Gaz