sosy - 72234 przepisów (strona:2001/4816)

Potrawka z piersi kurczaka 163

seler. Duszę ok 15 min na wolnym ogniu . Do szklanki wlewam ok 20 ml śmietany, odrobinę zimnej wody i łyżkę mąki . Dokładnie mieszam( żeby grudek nie było ) i zaklepuję sos. Sos powinien się lekko zagotować :) ja uwielbiam z ryżem ale, można podawać również z ziemniakami :) Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
Sajgonki – dietetyczne bez smażenia 246

musi być nudne. Składniki: dla dwóch osób Papier ryżowy – 9 szt. 120 g piersi z kurczaka, pieczonej 200 g mieszanki chińskiej mrożonej 120 g młodej cukinii 50 ml sosu słodki pikantnego chili ½ łyżeczki oleju sól Wykonanie: Na patelnię wlewamy olej, rozsmarowujemy go pędzlem. Cukinię kroimy w plasterki i na połowę i lekko solimy.  Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy mieszankę chińską(...)cukinię. Wszystko razem przesmażamy. Od czasu do czasu mieszamy. Na chwilę przykrywamy aby całość zmiękła. Dodajemy pokrojonego kurczaka i sos. Dokładnie mieszamy. Odstawimy do przestygnięcia. Do miski wlewamy letnią wodę i pojedynczo zanurzamy papier ryżowy ( kilka sekund )). Wykładamy papier na deskę aby stał się elastyczny. Nakładamy porcję przygotowanego farszu. Składamy podobnie jak gołąbki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy

Smaki Ewy
Zielona fasolka szparagowa z pomidorkami, fetą i komosą ryżową 152

końcach, wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 10 min. (aż będzie miękka). 3. Pomidorki przekrawamy na pół. 4. Warzywa łączymy z ugotowaną komosą ryżową i pokruszoną fetą. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi nasionami słonecznika. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Quinoa z gulaszem z kurczęcych żołądków i pikantną surówką z marchewki i pora 174

żołądki kurczęce, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Podsmażamy chwilę wszystko razem, dodajemy odrobinę wrzątku i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż żołądki zmiękną, uważając cały czas, aby sos za bardzo nie odparował. Na koniec dodajemy sól i pieprz, dusimy kolejne 5 minut, zagęszczamy sos odrobiną mąki z tapioki i zdejmujemy z ognia. W międzyczasie przygotowujemy surówkę, marchew trzemy

Quinoa Raz!
Prawdziwy czeski knedel 161

klasycznymi czeskimi knedlami zawsze tęskniłam. Po raz pierwszy jadłam je w uroczej knajpce w Pradze. Podano je z gulaszem i dużą ilością sosu, tak, że były fajnie nasiąknięte sosem, a na wierzchu suche. Były zachwycające w smaku i do dzisiaj pamiętam ich smak. Próbowałam je sobie odtworzyć, ale moje przypominały parzaki (też dobre, ale to nie to). A dziś

Tylko pysznie
Zrazy z mięsa mielonego. Oszukane zrazy. 1949

Zrazy z mięsa mielonego , czyli tak zwane oszukane zrazy – często goszczą na niedzielnym stole u mojej Mamy z tą różnicą, że ona z reguły podaje je w ciemnym sosie :) U nas ostatnio żadnego duszonego mięska nie było, więc z braku sosiku podałam je tak po prostu, polane tłuszczykiem z patelni ;) Z podanych poniżej składników wychodzi 6 średniej wielkości zrazów(...)nadzieniem. Kolejno każdy zraz otoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć zrazy z mięsa mielonego z każdej strony na rumiano. Podawać polane tłuszczykiem z patelni lub sosem pieczeniowym, jeśli takowy nam np. został z poprzedniego obiadu lub mamy akurat zamrożony na zapas. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Zrazy z mięsa mielonego. Oszukane zrazy. appeared first

Kulinarne Przeboje
Zupa spaghetti z klopsikami 201

oregano, bazylia, tymianek) sól, pieprz do smaku Składniki na zupę: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 marchewka 1 papryka 50 g makaronu spaghetti 500 ml sosu pomidorowego 600 ml wody sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku   Przepisy Thermomix. Zupa spaghetti z klopsikami. Wykonanie: Mielone mięso doprawiamy solą i pieprzem(...)marchewkę (ja marchewki nie dodałam tylko pokroiłam na talarki i taką dodałam do naczynia). Siekamy czas 15s/obr.4 . Dodajemy masło i podduszamy czas 5min/Varoma/obr.1 wsteczne . Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sos pomidorowy. Gotujemy czas 10 min/Varoma/obr. 1 wsteczne . Dodajemy połamany makaron (makaron łamiemy dlatego, że wygodniej nalewa się i je zupę), klopsiki i gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.Soft wsteczne .   The post

Themo przepisy
Kurczak po kubańsku 364

oliwa. Możemy też do blendera wrzucić świeżą kolendrę. Ja tego nie robię, bo dodaję ją do kurczaka na koniec – po upieczeniu. Zawartość blendera dokładnie miksujemy, po czym otrzymany sos rozkładamy dokładnie na nasze pałki – obtaczamy je. Całość pieczemy ok. 40-50 minut. I gotowe. Nie trzeba polewać sosem mięsa w trakcie pieczenia. Uwaga! Pałki możemy zastąpić całym kurczakiem

Kuchennyviral.pl
Schab nadziewany śliwką w sosie śmietanowo- grzybowym 151

częściej.  Składniki (na rodzinny obiad): 1,5 kg schabu  100 gram suszonych śliwek  majeranek, wędzona papryka, sól i pieprz  oliwa z oliwek do smażenia  Sos śmietanowo- grzybowy: 1 kg grzybów: czarnych łebków, podgrzybków  1 czerwona cebula  1 ząbek czosnku  rozmaryn  sól i pieprz  szklanka śmietany 30%  1 lampka białego(...)podsmaż posiekaną cebulę i czosnek z rozmarynem. Dodaj pokrojone grzyby. Wlej białe wino i zredukuj. Dodaj śmietanę, sól i pierz. Gotuj 5 minut do zgęstnienia. Porcję schabu podaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pulpety w sosie pieczarkowym 419

mięsa mielonego można wyczarować sporo pysznych dań. Od klopsów, pulpetów, nadziewanych makaronów po pyszne zapiekanki. Ja dzisiaj serwuję wam pyszne pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowy. Danie przygotowałam w granitowym garnku Ballarini z kolekcji Lucca . Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone(...)dodać cebulę i lekko zrumienić. Następnie dodać pieczarki i podsmażać do odparowania płynu. Pieczarki przełożyć do pulpetów. Gotować kolejne 10 minut.  W zimnej wodzie rozmieszać mąkę i zagęścić sos.  Proponuję podać z kaszą gryczaną

Ala piecze i gotuje
Bitki wołowe z prawdziwkami 210

kminek, rozmaryn listek laurowy, ziele i dusić. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, drobno po czosnek. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać cebulę i przekrojone na pół śliwki. Jeśli sos będzie za rzadki, rozpuścić 1-2 łyżki mąki w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać szybko do gotującego sosu, energicznie mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, na końcu doprawić ziołami prowansalskimi

Czerwień i błękit
Kawa Inka z orzechami, karmelem i gorzką czekoladą. 150

uzależnić. Ja przepadłam :-) Kawa Inka z orzechami, karmelem i gorzką czekoladą. Składniki na 2 porcje: 200 ml wrzątku 2 łyżeczki Inki z błonnikiem 200 ml schłodzonego mleka 3,2 % sos karmelowy (może być domowy, przepis podawałam tutaj ) 3 kostki gorzkiej czekolady garść orzeszków laskowych. Wykonanie: Orzechy rozłupać, włożyć w moździerz i rozdrobnić lub posiekać nożem. Do szklanek wsypać po łyżeczce(...)czekolady. Mleko podgrzać do około 50 stopni i spienić. Ja używam spieniacza ręcznego tłokowego, ale każdy będzie dobry. Mleko dodać do kawy i delikatnie zamieszać. Piankę mleczną polać odrobiną sosu karmelowego, szczyptą orzechów i zetrzeć trzeci kawałek gorzkiej czekolady. Ps. Jeżeli mleka nie podgrzejemy przed podaniem, piana będzie większa, ale szybciej siądzie :-) Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Detoks owocowo-warzywny 166

WARZYWNEGO DZIEŃ 1:  7.00 - woda z cytryną  8.00 - śniadanie: koktajl z banana, truskawek i mleka migdałowego * 11.00 - II śniadanie: banan 14.00 - obiad:gotowana zielona fasolka szparagowa z sosem pomidorowym ( można zjeść bez sosu ) 16.00 - podwieczorek: koktajl z jabłka, kiwi, selera naciowego i wody * 19.00 - kolacja: sałatka z mixu sałat z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, czerwoną cebulą

kolorowotorcikowo
PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z SOSEM KURKOWYM - TEST PATELNI BALLARINI KONKURS 138

szalotkę i czosnek, chwilkę podsmażyć uważając, żeby się nie przypaliło. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć 8-10 minut. Wlać śmietankę i dusić do jej odparowania i zgęstnienia sosu. Dodać pokrojoną dymkę i wymieszać. Rybę oprószyć przyprawą do ryb. Patelnię mocno rozgrzać, ułożyć na niej kawałki przyprawionej ryby, skórą do dołu i smażyć 2-3 minuty. Rybę przewrócić(...)drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz i polać przygotowanym sosem kurkowym. Jako dodatków do swojego dania użyłam świeżych liści szpinaku i pieczonych ziemniaków. A teraz słów kilka o tym co będzie niezbędne do przygotowania tego dania. Z pewnością większość z Was, nie raz walczyła z rybą, która przywierała do patelni

Kuchnia w opałach
Deser chałwowa chmurka 265

domownikami lub gośćmi Składniki: (na 1-2 porcje) 200 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 50 g chałwy sułtańskiej – do nabycia tutaj * 2-4 biszkopty 2-4 łyżeczek sosu czekoladowego opcjonalnie beziki, chipsy kokosa, listki świeżej mięty *do deseru można użyć dowolnego smaku chałwy (wybierzcie swój ulubiony) Przygotowanie: Zimną śmietanę ubijamy w misce (często dodaję odrobinę soli). Następnie kruszymy chałwę(...)miksuję dosłownie chwilę, a następnie resztę chałwy i znów chwilę miksuję). Na dno pucharka wykładamy pokruszone biszkopty (u mnie na 1 porcję 2 biszkopty), polewamy je około 2 łyżeczkami sosu czekoladowego i nakładamy porcję chałwowej bitej śmietany. Deser podajemy od razu. Można go dodatkowo ozdobić listkami świeżej mięty, chipsów kokosa lub bezy.   Chałwę nabyłam w sklepie Skworu , gdzie znajdziecie

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania