sosy - 72234 przepisów (strona:1989/4816)

Makaron z pieczarkami i szynką 127

szczerze, że zastanowię się czy nie spróbować swoich sił w kolejnej edycji zabawy Zobacz też: Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Tagliatelle z łososiem i brokułami w sosie śmietanowym Makaron z pieczarkami i szynką Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 20 minut Składniki makaron Capellini Barilla 10 pieczarek bez ogonków dwa duże plastry szynki średnia cebula(...)cienkie paseczki, cebulę w kostkę i dodajemy do zrumienionych pieczarek - podsmażamy kilka minut, aby cebulka się zeszkliła. 3 Całość zalewamy śmietanką, dodajemy sery, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. 4 Następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę, natkę oraz koperek - gotujemy jeszcze kilka minut. 5 Podajemy z ugotowanym makaronem, posypany skórką cytryny, natką oraz parmezanem. *wpis powstał we współpracy

Kuchnia Bazylii
Rolada z łopatki faszerowana pęczakiem 143

Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połączenie zarówno na na ciepło, jak i zimno, przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru  sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki(...)keksówki, rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piekłam 50 minut. Rolada świetnie smakuje na ciepło z sosem grzybowym, ale zimna jest również pyszna.  Smacznego

Gosia gotuje
Słodka kukurydziana zupa krem 154

tartego imbiru 2-3 łyżki masła 1 marchew 1 pietruszka 2 grubsze plastry selera 2 średnie ziemniaki około 2 l wody 1/2 cebuli jogurt naturalny/ śmietana sól pieprz majeranek, sos sojowy 3-4 kulki ziela angielskiego liść laurowy Wykonanie: Ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler obrałam i pokroiłam w kostkę. Zalałam wodą i podgotowałam do miękkości warzyw, razem z zielem angielskim oraz(...)wylądował w garnku. Podgotowałam  wszystko razem około 15 minut. Przed zblendowaniem zupy wyłowiłam z niej ziele oraz liść laurowy. Po blendowaniu doprawiłam ją solą, pieprzem, majerankiem oraz sosem sojowym. Podawałam ją z kromkami z kajzerki oraz kleksem jogurtowym. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Jest słodka, ale jogurt naturalny dodaje pysznej kwasoty :) Uwaga ! Zamiast samej wody można użyć pół

Justa próbuje gotować
Czerwona kapusta pekińska ze skwarkami tofu 179

główki czerwone kapusty pekińskiej 1 opakowanie tofu marchewka papryczka chili posiekane orzeszki arachidowe Dressing: 1 łyżka ocet ryżowy 2-3 łyżki olej 4 cm imbiru 1ząbek czosnku kilka łyżek sosu sojowego Marynata do tofu: 1 łyżka oleju 2 cm startego imbiru ząbek czosnku sos sojowy pieprz cayenne Tofu kroimy w kosteczkę i marynuje ok 20 minut. Marchew kroimy na zapałki

AZgotuj!
Pulpety jaglane z soczewicą w sosie paprykowym 109

Składniki sos: - 4 czerwone papryki  - 4 cebule  - 2 szklanki wody  - opcjonalne sól  - 2 łyżki oliwy z oliwek  Składniki pulpety : -1 szklanka kaszy jaglanej  - 1 szklanka soczewicy czerwonej  - 1 marchew  - 2 jajka  - pęczek pietruszki  - 6 ząbków czosnku  - 2 łyżki oliwy z oliwek  - opcjonalne sól  Kasze jaglana i soczewice(...)dużym naczyniu żaroodpornym, bądź kilku naczyniach do zapiekania, każdemu przygotowujemy porcję. Jeśli chcemy sobie solić a dziecku nie, wówczas porcję dziecka przygotowujemy jako pierwszą - przed doprawianiem. Zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Zapiekamy około 40 minut

Szkrab Je Sam
Makaron z cukinii z sosem z czerwonej soczewicy, pomidorów i papryki 149

Składniki: Makaron: - 2 średnie cukinie - 2 łyżeczki octu jabłkowego - 2 łyżki oliwy z oliwek - opcjonalnie sól morska lub himalajska Sos: - 2 pomidory - 1/2 czerwonej papryki - 3/4 szklanki czerwonej soczewicy - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - szklanka wody - 2 łyżki pasty z kurkumy - opcjonalnie sól morska lub himalajska - 2 łyżki masła Przepis na pastę z kurkumy: http://ekoist.pl/zlote-mleko-przepis-i-wlasciwosci/ Przygotowanie: Cukinie obieramy(...)kurkumy i opcjonalnie sól. Gotujemy na małym ogniu aż wszytko będzie miękkie. Dodajemy masło. Chwilę blendujemy, tak by zgęstniało ale by pozostały kawałki :-) Wyjmujemy cukinie, mieszamy z gorącym sosem. Smacznego

Szkrab Je Sam
Brokuły w mleku kokosowym 138

kokosowe oraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praske. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 15 minut na średnim gazie. Łyżkę mąki dobrze mieszamy w szklance wody. Dodajemy do sosu i doprowadzamy do wrzenia, Gotujemy około 5 minut. Do sosu dodajemy ugotowane brokuły, mieszamy. Podajemy z ryżem, posypane uprazonymi pestkami dyni. Inspiracja: olgasmile.pl

Szkrab Je Sam
Pierś z kurczaka w sosie porowo - musztardowym podana z ryżem 197

Pomysł na szybki i smaczny obiad. Pory w sosie musztardowym z piersią kurczaka. Danie, które dostarczy nam dawkę żelaza i wielu witamin, zapewni sytość, ale nie obciąży. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 3 porcje. Produkty 1 por, 100 ml śmietanki 30%, pierś z kurczaka, 2 łyżeczki musztardy, 6 łyżek ryżu, łyżka oleju kokosowego, sól, pieprz. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)śmietankę i dodaj 2 łyżki musztardy oraz 1/4 kubka wody z gotowanego ryżu. Dokładnie wymieszaj i wlej na patelnie. Wszystkie składniki duś pod przykryciem przez kilka minut. Pod koniec sos dopraw solą oraz pieprzem i wrzuć ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Spróbuj także: Dietetyczna zupa krem z pora z dodatkiem pieczarek por pieczarki ziemniaki Pierś

Fit&Fast Kitchen
Jesienna zupa pomidorowa 109

Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora  100 g świeżych grzybów 2 łyżki masła 4 ziemniaki 1,2 l wrzątku 1 słoik sosu Barilla pecorino 200 g brukselki natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki, pora w piórka. Razem(...)pokrojonymi grzybami smażymy na rozgrzanym maśle. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy przez chwilę, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy przez kwadrans, dodajemy sos i gotujemy 30 min. Brukselki oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki, a co z tego że rozgotują się ;) mniejsze wrzucamy w całości. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions

R'n'G Kitchen
Puszyste krokiety ziemniaczano - selerowe z serem 344

puree Zaoszczędzą ci też czasu gdy podane do świątecznego lub z okazji innej uroczystości obiadu po jego skończeniu mogą pozostać na stole jako przekąska. Wystarczy postawić obok nich jakiś sos. Może być serowy na ciepło lub zimno lub jakiś sos na bazie jogurtu lub majonezu, np. koktajlowy, na ostro, musztardowy czy czosnkowy. Krokiety można podać do każdego mięsnego lub rybnego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Halloweenowe mini pizze "pająki" 184

ciasto (12 sztuk): 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 115 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka drożdży instant Składniki na sos do pizzerinek: 3 łyżki przecieru pomidorowego 3-4  łyżki wody 1/3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy suszone oregano Doatkowo: około(...)małej patelni mozzarellę pociąć w cienkie plasterki, salami na małe kawałki lub pozostawić w całości środek pizzetek ugnieść pakcami, tak by uformować dookoła wysoki rant. Posmarować każdą pizzę łyżeczką sosu pomidorowego, nałożyć plasterek salami i przykryć plasterkiem mozzarelli piec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 12 minut, do rozpuszczenia sera. Jeśli pająki ułożysz wcześniej "rozjadą"się podczas topnienia sera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego 154

wrzącej wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką, dusimy zrazy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 15-20 minut) a jednocześnie powstanie pyszny, pieczeniowy sos. Jak ktoś chce, to może dodać do sosu trochę słodkiej śmietany. Podajemy zrazy z gotowanymi ziemniakami i tartymi buraczkami. Smacznego! The post Zrazy faszerowane z mięsa mielonego appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi warzywami 285

obiad, kolorowy i bardzo smaczny. 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 kg ziemniaków 1/2 dyni hokkaido 1 marchewka 1 cebula 1 pomidor 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1 łyżeczka suszonego tymianku ok 50 g masła pieprz czarny mielony sól Polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki i obficie(...)oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Olej rzepakowy wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Ziemniaki i dynię pokroić w mniej więcej jednakowej wielkości kostkę. Dyni obierać nie ma potrzeby. Cebulę posiekać w piórka, a marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa, razem z ząbkami czosnku, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy

https:KKuchniaMniam
Placuszki z kaszy manny z marchewką i groszkiem (tylko 2 składniki + dodatki) 393

placuszki po raz pierwszy - sądziłam, że będą twarde jak skała i będzie można nimi wybić okno... Wyszły rewelacyjne i po prostu je uwielbiam! Idealnie komponują się z dowolnym sosem i różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je na ostro lub ziołowo! Tu nie ma ograniczeń. Polecam, abyście spróbowali! (8-9 sztuk) 3/4 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; u mnie kasza(...)pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną). (Na zimno również świetnie smakują.) Pomysł z moimi modyfikacjami pochodzi z blogu: Kulinarny Duet

Di gotuje
Drobiowe pulpety w sosie dyniowo-kurkowym 197

urok tego sezonu, tutaj tak nieobecnego. Nie mogłam się powstrzymać przed wprowadzeniem do kuchni jesiennego "combo", czyli grzybów i dyni za jednym razem. Tak też powstały lekkie pulpeciki w sosie z kurkami i dynią. I przyznam, że to połączenie skradło moje podniebienie :) Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa drobiowego -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1 łyżka ziół(...)Wrzucać na gotujący się bulion. Gotować około 20-30 minut aż pulpety dojdą w środku. Dynia powinna się rozgotować, jeśli nie - można delikatnie rozdrobnić kawałki widelcem. Według gustu można sos zagęścić dodając wymieszaną mąkę pszenną z zimną wodą i gotując jeszcze kilka minut ciągle mieszając (moje były niezagęszczane). Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 368,5 kcal Tłuszcz: 13,1g Białko

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania