sosy - 72234 przepisów (strona:1991/4816)

Szparagi na odchudzanie 132

najgrubsze, o zamkniętych główkach. Do czego spożywać szparagi? Doskonale sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju ryb i mięs, ale również polecam spożywać je same ale z dodatkiem sosu np. musztardowego lub czosnkowego - przepis na sosy znajdziesz -> tutaj

MintTaste
Przepis na domowy przecier pomidorowy 150

PRZEPIS NA DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY Zapewne wiele z Nas uwielbia sos bolognese lub po prostu sos pomidorowy, który nie tylko świetnie smakuje z mielonym mięsem ale również z rozmaitymi warzywami. Postanowiłam stworzyć zatem przepis na przepyszny, domowy przecier pomidorowy! Dodam, że do mojego przecieru pomidorowego wykorzystałam pomidory eko z przydomowej szklarni mojej babci. :) Składniki na przecier pomidorowy: - 8-10 pomidorów

MintTaste
Szybka sałatka z burakiem 132

Sałatka z grillowanym burakiem - przepis Składniki: (porcja dla 2 osób) - gotowy mix sałat z rukolą; - czerwona cebula; - 1 mały burak; - 100g sera feta; - 1 kiwi; - szczypta oregano. Składniki na sos: - 1 łyżka wody; - 2 łyżki oliwy; - 1 łyżeczka musztardy; - 1 łyżeczka octu winnego; - szczypta soli i pieprzu cytrynowego. Sposób przygotowania: - buraka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na patelni(...)stron; - cebulę pokroić w paseczki, a fetę w kosteczki; - kiwi obrać i pokroić w plasterki; - mix sałat posypać cebulą i fetą, ułożyć grillowanego buraka oraz kiwi, polać sosem sałatkowym. SMACZNEGO

MintTaste
Warzywa w parmezanie z warzywnymi placuszkami 137

samą patelnię i podsmaż do miękkości również na maśle klarowanym; - gdy warzywa będą gotowe, delikatnie posyp je na talerzu parmezanem, ułóż obok gotowe placuszki. Polecam podawać całość z sosem tzatziki lub sosem czosnkowo-jogurtowym. SMACZNEGO

MintTaste
Dorsz w szynce szwarcwaldzkiej na winno - śmietanowym sosie 139

Składniki dwa kawałki fileta z Dorsza opakowanie szynki szwarcwaldzkiej świeży szpinak kiełki (opcjonalnie) łyżka masła sklarowanego pół szklanki białego wina półwytrawnego sól 3/4 szklanki śmietanki sos vinegrette odrobina wody ok 3 łyżki  pół łyżeczki cukru łyżeczka octu jabłkowego ząbek czosnku sól, pieprz dwie łyżki oleju Przygotowanie Mięso ryby owinąć szynką i podsmażyć na maśle po 2 min z każdej(...)strony.  Następnie na tą patelnię wlać wino, po kilku minutach dodać śmietankę, posolić do smaku i zredukować. Wszystkie składniki sosu wymieszać w słoiczku i polać nim szpinak - dodać kiełki - i gotowe

Gaździnka warzy
Rosół z kaczki 161

Rosół z kaczki najczęściej gotuje się z połowy tuszki (korpusu z szyją, jednym skrzydłem i nogą). Ponieważ ja nogi z kaczki potrzebuję do innych dań (do przygotowania aromatycznego sosu z kaczki lub do confitu z kaczki), zamiast nogi daję drugie skrzydło. Dzięki temu z jednej całej kaczki mam kilka obiadów. Rosół z kaczki jest tłustą zupą, ale w prosty sposób(...)lubczyku powoduje kompensacje charakterystycznego zapachu rosołu z kaczki i sprawia, że w całym domu pięknie pachnie. Rosół z kaczki podaję z mięsem z gotowania rosołu, natką pietruszki oraz łyżką sosu ze śliwek i żurawin . Nie próbowaliście jeszcze? Skosztujcie koniecznie :) The post Rosół z kaczki appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Kalabria – przewodnik kulinarny 169

Makaron np. stroncatura albo fileja Jest milion lokalnych dań opartych na różnych rodzajach makaronu. Stroncatura to takie szerokie ciemne wstążki a fileja to długie kluski, których zakamarki dobrze pochłaniają sos. Typowe danie ze stroncaturą to pesto z kwiatów cukinii i krewetek – przepis tutaj albo w bardzo fajnej słodko – pikantnej wersji z sosem z anchois, bułką tartą, czosnkiem, kaparami

Ugotowane pozamiatane
Kokot ze apfylzinom (Kogut z pomarańczą) 148

wina Smacznego 1 zaraz 2 trzeba 3 powiedzieć 4 naprawdę 5 była; ō- samogłoska w wymowie między o i u 6 niektórzy 7 wspomnienie 8 nas 9 deszczowe 10 sos 11 ô= ło 12 żony 13 wyczyszczony 14 pomarańczy 15 mała 16 plasterki 17 bardziej 18 śmietana 19 naprawdę 20 szybko 21 pokrójcie 22 grubsze 23 paski 24 lekko

Chop w kuchni
Jeżynowa kaczka z jabłkami 183

Kaczkę wstawiam do brytfanny wysmarowanej oliwą, dodaję tymianek, estragon i wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól na 200 stopni na godzinę, potem zmniejszam na 180 stopni i smaruję kaczkę sosem jeżynowym i piekę jeszcze 30 minut. Po tym czasie odkrywam kaczkę i smaruje ponownie sosem jeżynowym. Robię tak ze trzy razy. Piekę jeszcze kolejne 30 minut. W sumie kaczka piekła

wesoła kuchnia
Azjatycki makaron z pędami bambusa 84

będziemy potrzebować: - porcję makaronu ryżowego - 1 czerwoną paprykę - 1 marchewkę - kilka pędów bambusa ze słoika - 1 ostrą papryczkę (ja użyłam żółtej) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżkę miodu - 1 łyżkę sosu ostrygowego - sok z połowy cytryny - pół szklanki wody - czarny sezam - sól do smaku - 1 łyżkę oleju sezamowego - 1 łyżkę oliwy z oliwek 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)plastry marchewki (marchew pokroiłam za pomocą obieraczki do warzyw) i ponownie smażymy przez 5 minut. 5. Jako ostatnie na patelni lądują opłukane i odcedzone pędy bambusa razem z miodem, sosem ostrygowym i sokiem z cytryny. Całość smażymy przez następnie 10 minut. 6. W międzyczasie dolewamy pół szklanki wody. 7. Gdy wszystkie warzywa są już usmażone/miękkie, dodajemy odcedzony makaron

Bez Cebuli
Dolma, czyli gołąbki w liściach winogron 147

ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku olej i 2 łyżki masła Sos: 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku szczypta cukru Sposób przygotowania: Liście umyć i wrzucić na osolony wrzątek, blanszować około(...)zalać wodą do wysokości gołąbków, przykryć pokrywką lub folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45-50 minut. Podawać można od razu lub po lekkim przestygnięciu. Sos nie jest obowiązkowy, ale ja bardzo lubię, więc u mnie jest obowiązkowo. Polecam i życzę smacznego

Gosia gotuje
Rosół wegetariański 162

pozostawione w skórce, która to kryje w sobie najwięcej smaku. Żaden wegetariański  rosół  nie może się obyć bez opalonej cebuli, selera, marchewki oraz łodyg natki pietruszki. Sosu sojowego – umożliwi on nadanie potrawie smaku umami, którego nośnikiem są mięsne produktu. Dzięki niemu,  rosół  nabierze specyficznego, głębokiego posmaku. Kropli oleju – pozwoli on na lepsze rozprowadzenie się smaków poszczególnych(...)Łodyżki świeżego lubczyku (możemy ją zastąpić 1 łyżeczką zioła w suszonej postaci) 1 łyżki oleju 10 liści laurowych 4 ziaren ziela angielskiego 2 goździków 2 ząbków czosnku 2 łyżek sosu sojowego ½ łyżeczki kurkumy Kawałka imbiru o długości 3 centymetrów (można pominąć) Soli Warzywa dokładnie szorujemy, nie obieramy i przekrojone wkładamy do dużego garnka. Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka

Moja smaczna kuchnia
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i sosem grzybowym 218

Zwykłe placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego  smakują zupełnie inaczej  a podane z sosem grzybowym to prawdziwa uczta.     Składniki : - ok. 1,5 kg obranych ziemniaków - 30 dkg mielonego mięsa - 2 jajka - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-4 łyżki mąki - sól, pieprz, harissa - olej do smażenia Na tarce ścieramy 1/3 cebuli, ząbek czosnku i dodajemy do mięsa(...)pozostałą cebulę i ząbek czosnku ucieramy ręcznie lub maszynką. Dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i mięso i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. W zasadzie gotowe, ale możemy dodać sos grzybowy i dowolną surówkę i mamy pyszny obiad. Smacznego

Maminek kulinarny
Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon 189

pewnością każdy może się zmierzyć z tym przepisem. Jeżeli jesteś fanem tego typu dodatków do dań głównych, polecam także kapustę zapiekaną w beszamelu , czy zasmażaną kapustę w kremowym sosie pomidorowym – pyszności! Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion, to praktycznie zrobi on to danie za Ciebie. Wskazówki poniżej. Scroll down for recipe in English Śmietankowa kapusta z boczkiem (4-6 porcji(...)małego, wmieszaj śmietankę, przykryj patelnię i duś przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut aż sos lekko zgęstnieje i podawaj! Przygotowanie TCC: Do misy TCC wyposażonej w mieszadło wrzuć boczek i uruchom program P1 Slow Cook na 3 minuty. Dodaj masło, cebulę, czosnek i imbir

karmelowy
Ziemniaczana zapiekanka z klopsikami i kalafiorem 160

grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy wywar z kalafiora oraz pozostałe mleko. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Gęsty sos zdejmujemy z palnika, doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gdy lekko przestygnie dodajemy 1 żółtko i energicznie mieszamy rózgą kuchenną. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Przekładamy do wysmarowanego niewielką ilością(...)tłuszczu naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach rozkładamy kilka cienko pokrojonych plasterków masła. Następnie wykładamy różyczki kalafiora oraz pulpety. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.   Świat Kobiety 101 Przepisów

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania