owoc mango - połowa puszki ananasa w plastrach - niewielki kawałek (ok. 3x3 cm)świeżego korzenia imbiru - cebulki marynowane (5-6 małych cebulek) - sok z 1 limonki - łyżka miodu pszczelego - sos sojowy - sól, przyprawa curry, chili - oliwa z oliwek na patelnię - makaron świderki lub rurki KREWETKI Z MANGO I ANANASEM- WYKONANIE: 1. Krewetki rozmrażamy, obieramy z ogonków, płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami(...)Dodajemy mango, ananasa, cebulki i imbir, całość dokładnie mieszamy, dusząc cały czas na małym ogniu. 5. Wyciskamy na to sok z limonki, dodajemy ok. łyżkę stołową sosu sojowego, łyżkę miodu pszczelego. Po dodaniu każdego składnika całość oczywiście mieszamy. 6. Przyprawiamy niewielką szczyptą curry, jeszcze mniejszą szczyptą chili, dodajemy odrobinę soli. Dusimy jeszcze chwilę wciąż na niewielkim
Aromatyczne Podróżeawokado sałata lodowa 200g papryka 50g pomidor 100g dodatki: siemię lniane sezam kurkuma sos: 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki syropu z agawy 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Zastosowane składniki pozwalają na wykonanie 2 porcji. Przygotowanie: Wszystkie warzywa i owoce dobrze umyć pod bieżącą wodą. Sałatę lodową porwać palcami na mniejsze kawałki (nie kroić). Paprykę(...)pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżeczki przełożyć miąższ do sałatki zostawiając w dłoni wydrążoną skórę. Pierwszy sposób stosuje się do owoców twardych, drugi do miękkich i aksamitnie miękkich. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz posypać dodatkami: siemię lniane, sezam, kurkuma. Dlaczego warto zainteresować się siemieniem lnianym możecie przeczytać
Pij soki wyciskanebardzo interesująco, mnie i Natalii z " Raju Podniebienia " - notabene bardzo dziękuje za przemiłe wspólne gotowanie ;) przypadły dwa najbardziej mięsne dania tj. Antrykot z karmelizowanymi młodymi marchewkami, ziemniaczanym gratin i sosem bearnaise oraz polędwica wieprzowa ala Wellington z ziemniaczana pralina i karmelizowanymi burakami. Dania w naszym wykonaniu pojawią się na blogu wraz z gotowym przepisem już wkrótce. Tymczasem kilka zdjęć(...)efekt zdumiewający, koniecznie wypróbujcie w domu. a skoro o ziemniakach mowa to powstał jeszcze jeden spektakularny pomysł, mianowicie gratin z serem pleśniowym, żeby tylko wyszedł z foremki.... jeszcze tylko sos, "Natalia Ty mieszaj ja sypię" ;) ale co my właściwie teraz robimy, beszamel? bearnaise? oczywiście, że bearnaise, to nic innego jak klasyczny sos holenderski tyle, że z estragonem. nie podjadać
Słodki Kompromistrzeba mnie długo nakłaniać. Do warzywnych kotletów lubię dodawać kaszę, zabieg taki poczyniłam również z przypadku rzeczonego kalafiora. Owy kalafior jednak walczy na talerzu o uwagę z sałatką, bowiem sos skrywający w sobie syrop klonowy i pastę tahini ubiera ją w zupełnie inne nuty smakowe. W poszukiwaniu innych warzywnych "kotletów" zapraszam po przepis na burgery z kaszy jaglanej i buraków(...)drobne paski, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, kalarepę obieramy, kroimy w wąskie słupki, dymki siekamy, łączymy wszystkie składniki ze sobą w dużej misce 7. Sos - łączymy majonez, jogurt, tahini, syrop klonowy i ocet, składniki najlepiej zblendować aby uzyskać gładką konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem 8. Warzywa zalewamy sosem, jeśli chcemy wzbogacić smak można uprażyć na suchej
Słodki KompromisŚródziemnego, gdyż Włosi maja swoją peperonatę , Grecy briam , Maltańczycy kapunatę , a w Andaluzji zjemy pisto . Moja wersja ratatouille to nawiązanie do tarty lub pizzy warzywnej, a z gorącym, pomidorowym sosem bardzo dobrze komponuje się kawałek chrupiącej bagietki. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 60 min 1 większa cukinia 1 większy bakłażan 2 duże pomidory 2 kulki(...)sicie, żeby pozbyć się goryczki, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, w plastry kroimy również mozzarellę 2. Plastry bakłażana grillujemy na suchej patelni 3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 4. Sos - cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, kiedy zmięknie dolewamy passatę, doprawiamy papryką, solą, pieprzem, brązowym cukrem, octem balsamicznym i oregano, zagotowujemy i odstawiamy z ognia
Słodki KompromisFalafel to smażone kotleciki wegańskie z ciecierzycy. Bardzo popularne w kuchni arabskiej. Tradycyjnie podawane są z sosem tahini. Mozna je serwować w picie, tortilli, w bułce, lub po prostu jako samodzieln ą przystawkę. Pierwszy raz spróbowałam falafeli dzięki mojej siostrze i jestem jej za to naprawdę wdzięczna, bo są naprawdę(...)strony na zloty kolor. Usmażone kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie układamy na półmisku i podajemy z ulubionym sosem. U mnie dzisiaj jest sos musztardowo-ketchupowy. Smacznego
kulinarne odsłony patiDelikatne drobiowe pulpeciki z cebulowym sosem to moja propozycja na lekkie i pożywne danie obiadowe dla całej rodziny. Mięso postanowiłam polać sosem cebulowym, ponieważ idealnie pasuje i nadaje pulpecikom wyrazistego smaku. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 700 g mięsa drobiowego ½ łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 mała cebula(...)łyżki mąki kukurydzianej […] Artykuł Pulpeciki drobiowe z sosem cebulowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plpodane z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżej kolendry i limonki. Ciecierzycę dodałam w całości, ale jeśli chcecie to lekko ją posiekajcie. Placuszki są pyszne same w sobie natomiast z sosem tworzą oryginalny smak. Danie może być podane jako przystawka lub stanowić samodzielne danie. Koniecznie spróbujcie! Składniki: Placuszki: 4 czerwone papryki 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy 120 g sera feta 1 szklanka(...)mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru około 3 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Sos jogurtowy: 300 g jogurtu naturalnego 2 pełne łyżki posiekanej kolendry 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka soku z limonki sól pieprz Przygotowanie: Placuszki: Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Delikatnie natrzeć oliwą z oliwek
Oryginalny smakwarstwowo lub po prostu razem wymieszać. Wersja warstwowa. Śmietanę połączyć z majonezem oraz doprawić za pomocą soli i pieprzu. W dużej misce ułożyć warstwowo (*) poszczególne składniki: makaron, kapustę pekińską, sos, kukurydzę, paprykę, ogórka, sos. Warstwy można dwu lub kilkakrotnie powtórzyć. Całość polać resztą sosu i posypać posiekanym szczypiorkiem. Wersja mieszana. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem połączonym
Di gotujeuproszczona wersja włoskiej sałatki z gruszek, orzechów i sera. Składniki: 2 duże dojrzałe gruszki 100g gorgonzoli 2 łyżki śmietany 2 łyżki masła Jak przygotować gruszki z sosem z gorgonzoli? W rondelku rozgrzać masło, dodać pokruszony ser gorgonzola i śmietanę. Mieszać na małym ogniu aż ser się rozpuści. Gruszki pokroić na cienkie plasterki i polać ciepłym sosem. Artykuł(...)Gruszki z sosem z gorgonzoli pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanepołączenie śledzi i pieczonej papryki zadowoli nawet tych wybrednych . Składniki: 6 filetów śledziowych 1 czerwona papryka 3 jajka 1 ogórek kiszony 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku na sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka pasty lub przecieru pomidorowego pieprz ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na drobną kostkę. Paprykę piec w piekarniku(...)zdjąć i cała papryka zmięknie. Obraną paprykę drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić. Ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć. Składniki na sos dobrze wymieszać. Sos dodać do pozostałych składników, wymieszać i odstawić do lodówki. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknienaprawdę poprawia wygląd pizzy. Będąc we Włoszech nie widziałem ketchupu na pizzy. Za to dodawano majonez. Taki też zrobimy z makaronu:) Dla przyzwyczajonych do polskiego smaku przerobimy go na sos czosnkowy :) - makaron, który został po przygotowaniu spodu - olej - woda - czosnek Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Potrzebną nam część odsączamy na durszlaku, a to co zostało gotujemy dalej(...)przecieru i ziół robimy sos, który łączymy z makaronem. Tak powstałe spaghetti po neapolitańsku umieszczamy w okrągłej formie i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Grzyby, po wszystkich niezbędnych zabiegach w zależności od rodzaju grzybów, podsmażamy, a ziemniaki obieramy i gotujemy w całości. Po ugotowaniu kroimy w plasterki, tak jak i cebulę. Jak się nam trochę podpiecze spód, czytaj
Kryzysowa Książka KucharskaKolejny przepis wykorzystujący bogactwo naszych lasów - grzyby. Na czym polega innowacyjność tych kopytek? Przede wszystkim na tym, że nie ma dodanej mąki do sosu tak jak to się zwykle u nas robi. Kolejna sprawa to taka, że grzyby są w całkiem dużych kawałkach. Wreszcie sam kształt kopytek czyli trójkąty, ale to mały detal. Każda opcja, zawiesisty mączny(...)sos jak i tłuszcz ma swoje plusy. Plusem pierwszego jest to, że są bardziej kaloryczne, danie wygląda na solidniejsze, a co najważniejsze można nim zamaskować zepsute jedzenie. Drugi natomiast jest mniej kaloryczny, co dla niektórych jest plusem, oraz zdecydowanie lepiej wygląda na zdjęciach (jakby mi to nagle zaczęło sprawiać różnicę) :) Składniki: - grzyby - ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia - mąka - mąka ziemniaczana
Kryzysowa Książka Kucharskazasługuję na szczególną uwagę, bo mnie zainspirowało. Placki z buraka cukrowego . Placek ziemniaczano buraczany wydał mi się dobrym pomysłem, ale korzystając z rad autorki, postanowiłem podać go z ostrym sosem. Postanowiłem zrobić duży placek, co skojarzyło mi się z plackiem po węgiersku, także w tamtej kuchni postanowiłem szukać sosu. I znalazłem. Wręcz idealny. Sárgarépa-főzelék czyli węgierska potrawka z marchewki(...)zetrzeć, ale na grubych oczkach, albo tak jak ja na tych do ogórków. Można też pokroić. Potem ją gotujemy, dodajemy przypraw i wody z mąką, aby nam powstał gęsty sos. Doprawiamy papryką żeby było ostre i polewamy nasz placek
Kryzysowa Książka Kucharskakresów ogólnie. Trochę dlatego, że nie chciało mi się lepić kotletów, a trochę dlatego, żeby nie było smażone zrobiłem taką babkę. Trochę jak klasyczna babka ziemniaczana. Polałem ją sosem z borowików, które choć ekskluzywne, to rosną w lasach i są dostępne za darmo. Do tego bardzo dobrze znoszą zamrażanie, dzięki czemu możemy cieszyć się ich aromatem przez cały rok. Składniki(...)przykrywamy kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Formę wkładamy do piekarnika nastawionego do poziomu 180 stopni na jakieś pół godziny. Grzyby podsmażamy, podsypujemy mąką i dodajemy wody aby wyregulować gęstość sosu. Wyjmujemy babkę, kładziemy kawałek na talerzu i polewamy sosem
Kryzysowa Książka Kucharska