sosy - 72234 przepisów (strona:1377/4816)

Spaghetti bolognese 116

Sos boloński, jeden z podstawowych sosów jakie robi się i jada z makaronem. Klasyk nad klasyką, ale niezwykle pyszny.  Przede wszystkim uwielbiany przez dzieci, coś na ten temat wiem;)  W moim rodzinnym domu często mięso zastępowało się kiełbasą, niby już nie to samo ale tak dla odmiany ;) był pyszny, nie mniej niż oryginał;)) Składniki: 200 gram makaronu spaghetti(...)mięso. Smażymy tak długo, aż woda odparuje całkowicie, a mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy passatę pomidorową, dużo świeżej posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy razem ok 10 minut. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti posypanym startym żółtym serem. najlepiej parmezanem

Życie zaczyna się w kuchni
Grzyby jak ryby, czyli pieczarki w zalewie pomidorowej 126

Cześć Dzisiaj będzie wypróbowany w zeszłym tygodniu przepis na kapelusze pieczarek podawane w sosie pomidorowym. Tak przygotowane grzyby idealnie wręcz "podszywają się" pod ryby. I najprawdopodobniej zagoszczą w tym roku u mnie na wigilijnym stole. Danie to może stanowić ciekawą alternatywę, zwłaszcza dla osób nieprzepadających za rybami. Grzyby jak ryby Przygotuj nóż i deskę do krojenia, patelnię, łopatki do przewracania(...)koncentrat pomidorowy. Dołóż także przyprawy, tj. cukier, sól, listek laurowy i ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Całość wymieszaj, chwilę gotuj i ewentualnie dopraw do smaku solą i cukrem. Gorącym sosem zalej przygotowane wcześniej pieczarki. Całość odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Jak już wspominałam jest to wypróbowany przepis. Pieczarki wyszły pyszne. Oczywiście nie obyło

blog.moje-pasje.info
Klopsiki w sosie grzybowym 156

bumerang na mój stół. Na stałe wchodzą w skład rodzinnej klasyki. Tak właśnie jest poniższym przepisem. Wszyscy w moim domu lubią mięso mielone pod przeróżnymi postaciami. Wszyscy lubią także sos grzybowy. Więc połączenie tych dwóch przepisów musiał wręcz wejść do grupy przepisów wykorzystanych dość często. Klopsiki w sosie grzybowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, głęboką(...)solą i pieprzem i gotuj przez ok. 30 minut. Po tym czasie do klopsików wlej śmietanę. Całość ponownie zagotuj i ewentualnie dopraw do smaku. Takie klopsiki podawaj z powstałym sosem, ziemniakami oraz dowolną surówką. Zdjęcie pochodzi jeszcze z zeszłego roku. Dopiero teraz, przy kolejnym przygotowywaniu tego dania, przepis doczekał się publikacji

blog.moje-pasje.info
Postny obiad: ryba w sosie z czerwonej pasty curry z warzywami 147

dobre nie wyszło..., ponieważ są doskonałym punktem wyjścia do dalszych prób udoskonalenia potraw serwowanych we własnej kuchni. Tak było w przypadku poniższego przepisu na makrelę w sosie z czerwonego curry z warzywami. Punktem wyjścia był przepis na dorsza z warzywną potrawką i rodzynkami znaleziony na blogu Paleta smaku.pl . Wędzoną makrelę kupuję dość często. Pierwszy raz jednak kupiła świeżą makrelę(...)oczywiście dodałam jej za dużo. :) Dodałam więc trochę słodkiej śmietanki, żeby trochę złagodzić ostrość tego dania. A po fakcie zastanawiałam się, czy mleczko kokosowe nie byłoby lepsze. Makrela w sosie z czerwonego curry z warzywami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, patelnię, łyżeczkę, łyżkę, miarkę kuchenną, drewnianą łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki (na 2 porcje): 2 filety z makreli

blog.moje-pasje.info
PARÓWKI W NALEŚNIKACH Z SOSEM POMIDOROWYM 155

Składniki na naleśniki: 2 szklanki mąki, około 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki wody, 2 jajka, szczypta soli, większa szczypta majeranku, 2 łyżki oleju. Składniki na sos: 500 g przecieru pomidorowego,  3 duże pomidory, 40 dag pieczarek, łyżka masła, tymianek, sól, bazylia, 15 dag tartego sera żółtego. Dodatkowo: 11 parówek (najlepiej cienkich), 5 dag tartego sera żółtego(...)mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę jedenaście naleśników. Każdy naleśnik posypuję odrobiną sera, zawijam w niego parówkę, następnie obtaczam w jajku i bułce tartej, smażę. Przygotowuję sos: pieczarki kroję w kostkę, podsmażam na maśle, dodaję przyprawy. Pomidory sparzam, siekam, dodaję do pieczarek wraz z przecierem. Mieszam i chwilę gotuję na małym ogniu. Dodaję ser żółty, ewentualnie przyprawiam

JejKuchnia
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ 162

wodzie, kroję w nieco grubsze plastry.  Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, majeranku i ostrej papryki.  Szczypiorek siekam.  Przygotowuję sos: śmietanę łączę z jajkiem, serem żółtym oraz przyprawami (gałką, solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i bazylią).  Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem (najlepiej masłem), układam warstwę ziemniaków, wylewam odrobinę sosu, posypuję(...)szczypiorku, wykładam kiełbasę. Układam kolejną warstwę ziemniaków, szczypiorek i kiełbasę. Zalewam pozostałym sosem, posypuję koperkiem.  Całość zapiekam około 30 minut w 170-180 stopniach

JejKuchnia
SCHAB W GLAZURZE Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH I MIODU 127

MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:  23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI:  5-8 Składniki: 1- 1,2 kg schabu, 2 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka octu winnego, 3 łyżki miodu, 2 łyżeczki soli, 5 listków bazylii (opcjonalnie), 3 ząbki czosnku. Przygotowanie: Umyty schab wkładam do naczynia, dodaję 2 łyżeczki soli, zalewam zimną wodą, odstawiam(...)międzyczasie przygotowuję marynatę: w garnku zagotowuję powidła, sos sojowy, ocet winny oraz miód. Minutę gotuję na małym ogniu, mieszając, studzę. Mięso wyjmuję z wody, osuszam ręcznikiem papierowym. Dokładnie smaruję marynatą, układam na nim liście bazylii i czosnek. Odstawiam do lodówki na minimum 12 h. Nadmiar marynaty odlewam do miseczki, schab zawijam w folię aluminiową (wraz z czosnkiem i bazylią). Piekę

JejKuchnia
SAŁATKA Z JAJKIEM, FETĄ I SOSEM MUSZTARDOWO-MIODOWYM 671

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo, 100 g fety + 1 łyżka do sosu, 3 większe garście roszpunki, pęczek rzodkiewek, 1/4 zielonego ogórka, łyżka posiekanej rzeżuchy, pęczek szczypiorku; 2 łyżki musztardy miodowej, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, 2 łyżki(...)oliwy. Przygotowanie: Roszpunkę opłukać, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić w ósemki, rzodkiewkę w plasterki, ogórka w półplasterki, a fetę w kostkę. Przygotować sos: dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, tj. musztardę, majonez, sok z cytryny, miód, oliwę i łyżkę fety. Warzywa, jajka i ser przełożyć do miski, doprawić nieco solą i pieprzem. Polać sosem, posypać zieleniną

JejKuchnia
NALEŚNIKI Z SOSEM MALINOWO-MIĘTOWYM 117

POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki na naleśniki: oko ło 3/4 szklanki mąki, 250 ml mleka, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli, łyżka oleju. Składniki na sos: 100-150 g malin, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki cukru, 15 listków świeżej mięty. Dodatkowo: 10 malin, 200 g borówek, cukier puder, wiórki czekolady (zrobiłam z dwóch kostek gorzkiej). Przygotowanie(...)Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Każdy kroję na 4 paski, zwijam w ruloniki i układam na talerzu. Przygotowuję sos: miksuję maliny ze śmietaną i miętą. Dodaję cukier, dokładnie mieszam. Na talerzu układam borówki i maliny, całość posypuję cukrem pudrem i wiórkami czekolady. Naleśniki podaję z sosem malinowym

JejKuchnia
Lasagne po mojemu 160

makaron do lasagne (najlepiej włoski makaron) puszka krojonych pomidorów około 8 pomidorków koktajlowych puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli konserwowej cebula ser żółty 400 g sól pieprz oregano bazylia Sos beszamelowy: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2017/01/sos-beszamelowy.html Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Na patelnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kilka minut, a następnie dodać krojone pomidory, kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie(...)wymieszać i doprawić oregano oraz bazylią. Dusić kolejne kilka minut, a w tym czasie przygotować sos beszamelowy. Zetrzeć na dużych oczkach ser żółty. Układać lasagne w naczyniu żaroodpornym warstwami: sos, makaron. mięso, ser. Odłożyć na tyle sera, by móc posypać później jeszcze jedną warstwę. Na wierzchu lasagne ułożyć pokrojone w paski pomidorki koktajlowe. Piec w piekarniku w 200 stopniach (grzanie

Karola gotuje
Grillowany camembert z sosem z granata i lekka salata 130

starzeniu się, pomaga w procesach trawiennych i łagodzi objawy choroby wrzodowej. Zalet granat ma znacznie więcej, dlatego polecamy włączenie go do diety. SKŁADNIKI (dla 2 osób) : 2 serki camembert sos z granata z tego przepisu SAŁATKA: 50 g rukoli 1 duży pomidor 1 dymka płatki migdałów (opcjonalnie) oliwa ocet balsamiczny sól pieprz Do miski wrzucamy rukolę, pokrojonego pomidora i cebulkę(...)Doprawiamy oliwą, octem, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy płatki migdałów. Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się połączyły ze sobą. Przygotowujemy sos według podanego przepisu. Na końcu smażymy ser. Układamy go na rozgrzanej grillowej patelni. Smażymy kilkukrotnie obracając. Camembert jest dobry, kiedy naciskany palcem jest miękki. Ser podajemy jeszcze gorący, w towarzystwie sałatki i sosu. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Lody Ryżowe 95

minut. Tak przygotowaną masę wykładamy do pojemnika próżniowego lub mniejszych pojemniczków i po ostygnięciu zamykamy w zamrażarce na min. 2 godziny. Lody wyjmujemy 30-45 minut przed podaniem. Sos przygotowujemy przez ugotowanie owoców z wodą i ksylitolem. Kiedy owoce się rozmrożą i sos będzie się gotować dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i po ok. 5 minutach zdejmujemy z ognia i blendujemy(...)Lody podajemy z sosem owocowym.   Zapisz

rabarbarowo
Zawijany indyk z majerankiem 142

gumki recepturki. 3. Gotowanie: Zawinięte filety gotować 40 minut w wodzie po przykryciem. Po tym czasie wyjąć z wody i pozostawić w folii do schłodzenia przez ok. 2 godziny. Sos własny, który znajduje się wraz z indykiem w folii, można wykorzystać jako zaczyn do kolejnego sosu. Jeżeli zmieszamy ze sobą kilka sosów, możemy odkryć dość osobliwe smaki. Przygotowany domowym sposobem

Pij soki wyciskane
Roladki schabowe z wędzoną śliwką 221

panierki to pyszna alternatywa dla popularnego schaboszczaka. Roladki nadziewane wędzoną śliwką, niby zwykłe schabowe, a za sprawą dodatków smakują rewelacyjnie. Najpierw obsmażone na patelni, następnie duszone w aromatycznym sosie, również z dodatkiem śliwek. Najlepiej przygotować je od razu w większej ilości, a masz zapewniony obiad na kilka dni. Składniki: 10 plastrów schabu   10 plastrów boczku   10 wędzonych śliwek(...)Można spiąć wykałaczką lub owinąć nitką każdą roladkę obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano.  Zalać bulionem, tak, by przykryć roladki przynajmniej do 3/4 wysokości. Do sosu dorzucić resztę śliwek i przyprawy. Dusić do miękości około 30-40 minut gotowy sos zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z kluskami lub puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash 169

cukier do smaku 1 kg dyni, obrana i pokrojona w kostkę 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Przygotowanie: Umieść połowę pomidorów w pojemniku blendera, dodaj czosnek i zmiksuj na gładki sos. Dodaj ostrą paprykę i ponownie wymieszaj. W dużej patelni rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj sos z blendera, włóż(...)minut. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, przygotuj duże naczynie do zapiekania. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż dynię, dopraw solą i rozmarynem, następnie wyłóż mięso z sosem z patelni, przykryj i włóż do piekarnika na 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 200 oC i zapiekaj jeszcze przez 15 minut. Podawaj danie z ulubionym puree

karmelowy

Proponowane wyszukiwania