olej do smażenia bułka tarta 2 jajka sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 sałata lodowa 3-4 pomidory dowolny ulubiony sos: czosnkowy, ketchup, majonez, musztardowo-miodowy, itp. Piersi opłukać pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso podzielić na mniejsze kawałki, przekrawając w poprzek włókien. Jajka roztrzepać z solą, słodką(...)ostrą papryką. Pokrojone mięso przełożyć do roztrzepanych jajek. Wymieszać i odstawić do lodówki. W tym czasie pokroić sałatę, pomidory i przygotować sosy. Mięso wyjąc z lodówki. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Na naleśniku posmarowanym ulubionym sosem układać pokrojoną sałatę, kawałki pomidora oraz usmażonego
Codzienna kuchnia niecodziennaimbiru – około 2 cm 1/2 papryki cienkościennej- np Ramiro garść kiełków ( ja użyłam z lucerny ) 1 łyżeczka oleju sezamowego 3 łyżki wina Mirin 1 łyżeczka cukru 4 łyżki sosu sojowego jasnego chilli do smaku sól do smaku Ugotowany ryż do podania Wołowinę , kroimy na cienkie plasterki , takie naprawdę ,bardzo cienkie , przezroczyste . Marynujemy w łyżce sosu sojowego , łyżeczce oleju sezamowego(...)przypaliło . Dokładamy po chwili boczniaki , paprykę , ponownie smażymy około 2 minut , wkładamy wołowinę razem z marynatą i mieszając smażymy na dużym ogniu przez minutę . Dolewamy resztę wina Mirin , sosu sojowego , cukier, sól i chilli do smaku . Smażymy około 3 – 4 minuty . Wykładamy na ugotowanym ryżu i posypujemy kiełkami . Gotowe . Smacznego Post Wołowina po kantońsku
Ogrodnik w podróżygrozi. Zawsze znika ze stołu jako pierwsza! Składniki (na 2 porcje): 2 garście rukoli 1 dojrzałe awokado 4 cienkie plasterki wędzonego boczku kawałek parmezanu lub grana padano Na sos: 1 łyżka oleju rzepakowego (lub łagodnej w smaku oliwy z oliwek) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego (lub płynnego miodu) 1/2 łyżeczka musztardy sarepskiej sól i pieprz(...)wyłożyć na talerz lub do miski, na niej ułożyć kawałki awokado, porwany na mniejsza kawałki boczek. Przygotować dressing - wszystkie składniki umieścić w niewielkim słoiczku i wstrząsnąć aż do połączenia - sos powinien był słodko-ostro-kwaśny i nieco zbyt słony. Polać sosem sałatkę i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać wiórkami parmezanu (zrobionymi np. obieraczką do warzyw
Kulinarne InspiracjePostawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, połączyć z resztą malinowego sosu. Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali(...)doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone frużelina malinowa Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. Krem czekoladowy: 200 ml kremówki
Domowa cukiernia Ewysoków po mięsie. Jeśli jecie ją na obiad – kroimy ją i podajemy na ciepło. Do kanapek Cubanos należy ją wystudzić i schłodzić – wtedy da się kroić na cienkie plastry. SOS MOJO Marynatę pozostałą z mięsa, sok z limonki i pomarańczy, a do tego dwie- trzy łyżki soków z blaszki spod pieczeni podgrzewamy na patelni na średnim ogniu, do zredukowania(...)objętości. Solimy, słodzimy i pieprzymy do smaku. Sos podajemy w osobnej miseczce. Przepis na kanapki Cubanos w przyszłym tygodniu SKŁADNIKI 1,7-2kg łopatki wieprzowej, równo poprzerastanej tłuszczem 150ml neutralnego oleju do smażenia/pieczenia 150ml soku wyciśniętego z pomarańczy 100ml soku z limonek 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy 2 garści liści pietruszki i kolendry 1 garść listków
Karo in the Kitchenkuchnie wschodnią. Ostatnio za sprawa oferty Biedronkowej wróciła ochota na wschodnie smaki i tak powstał ten przepis. Składniki: 700-800 gr indyka (polecam udziec indyczy bez kości), cynamon, pieprz, sos sojowy, 1 puszka mleczka koksowego, sok z cytryny do smaku. Przygotowanie: indyka pokroić w kostkę posypać cynamonem (ilość wg upodobań, ale nie może być za dużo żeby nie zabić smaku(...)mleczka kokosowego), mielonym pieprzem, polać sosem sojowym. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok 1-2 godziny. Po tym czasie wrzucić mięso na patelnie i obsmażyć. Następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dusimy ok 20 minut. W połowie duszenia dodajemy soku z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki możemy go albo odparować albo zagęścić mąką pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu jej, żeby
Państwo Wojtczuk gotująsałatkę z wykorzystaniem makaronu, sałat i łososia. Sałatki są cudowne, bo dają tyyyyyleeee możliwości. Składniki: makaron, łosoś wędzony, mix sałat, ogórek świeży, brokuł, pestki dyni, szczypiorek, sól, pieprz. Sos: śmietana, jogurt, chrzan, sok z cytryny. Przygotowanie: makaron ugotować al dente, brokuła zblanszować - obie rzeczy ostudzić. Do miski włożyć sałatę, pokrojonego ogórka, brokuła i łososia, polać sosem, posolić, popieprzyć(...)wymieszać. Na koniec posypać pestkami dyni i szczypiorkiem. Sos: wymieszać ze sobą jogurt, śmietanę i chrzan
Państwo Wojtczuk gotująWłozyc do naczynia żaroodpornego lub garnka, zalać go do ¾ wysokości wrzącym osolonym mlekiem i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć mięso a mleko przecedzić i zrobić na jego bazie sos. Sos: Zrobić zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić to mlekiem z mięsa, śmietaną i dodać żółtego startego sera. Osobno przesmażyć pieczarki (ewentualnie z cebulą). Schab kroimy w plastry. W naczyniu(...)żaroodpornym wysmarowanym masłem przekładamy mięso z pieczarkami, polewamy sosem, wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy do zrumienienia w temperaturze
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki: mix sałat, mięso pieczone, pomidorki małe, papryka, słonecznik, imbir, cytryna, olej z orzechów arachidowych, sos worcester, pieprz, płatki chili. Przygotowanie: mix sałat przełożyć do miski. Do tego wkroić mięso pieczone lub duszone (ja dałam łopatkę), paprykę i pomidorki. Polać sosem z cytryny, olejem, sosem teryaki, zetrzeć kawałek imbiru (wielkość zależy od upodobań), dodać płatki chili, popieprzyć. Wymieszać, na koniec
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki: 12 pałeczek z kurczaka lub udzików, 5 łyżeczek miodu, sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć. W miseczce rozrobić sos z soku z cytryny, miodu, soli oraz pieprzu. Kurczaka włożyć do miski, zalać sosem, wymieszać, aby mięso było całe w sosie i odstawić na ok 1 godz. Po tym czasie blachę natłuścić i wyłożyć na nią
Państwo Wojtczuk gotująpożałujecie ;) Składniki na sałatkę z brokułów: dwa brokuły - mogą być mrożone. 10 plastrów wędzonego boczku lub baleronu szklanka pestek słonecznika pół szklanki posiekanej czerwonej cebuli pół szklanki rodzynek Sos: 3 łyżki octu 2 łyżki cukru szklanka majonezu Sposób przygotowania: Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Boczek kroimy w kostkę, po czym przesmażamy na patelni. Rodzynki zalewamy wrzątkiem(...)odstawiamy na chwilę - odcedzamy. Wszystkie przestudzone już składniki mieszamy ze sobą. Przygotowujemy sos: ocet podgrzewamy razem z cukrem, tak aby cukier się rozpuścił, przestudzamy i mieszamy z majonezem. Wcześniej przygotowaną sałatkę wymieszać z sosem. Życzę smacznego :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej: PaniDomowa Zobacz też inne przepisy na sałatki
Pani domowakurczaka, kukurydza, 2 czerwone papryki, kapusta pekińska, czerwona fasola z puszki, pęczek koperku, 2 czerwone cebule, 5 ogórków konserwowych, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, przyprawa do kebabu. Sos czosnkowy: jeden mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, pęczek kopru 2 ząbki czosnku. Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Smażymy na oleju posypując przyprawą kebab (ja daje(...)dość dużo przyprawy). Kapustę pekińska szatkujemy. Koperek drobno kroimy. Przygotowujemy sos: jogurt łączymy z koperkiem, majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy do smaku. Sałatkę układamy warstwowo: - pół pekińskiej - pęczek kopru - 2 łyżki ketchupu - ogórki konserwowe - 2 czerwone cebule - usmażona pierś z kurczaka - drugie pół pekińskiej - sos czosnkowy
Pani domowabulionu warzywnego, ew. drobiowego 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej opakowanie makaronu ryżowego (ok. 150 g) 6 krewetek np. królewskich w pancerzach (u mnie mrożone) 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 ząbek czosnku podprażony sezam drobno posiekana natka pietruszki sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi do smaku Wykonanie: Do głębokiej patelni wlać bulion, dodać mieszankę chińską. Dodać(...)sos sojowy i ostrygowy, wymieszać. Czosnek drobno posiekać, dodać do całości. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dusić do momentu, aż warzywa osiągną odpowiadająca nam miękkość. Pod koniec wrzucić umyte i lekko rozmrożone krewetki w pancerzach. Dusić całość ok. 5 minut. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu (u mnie bez gotowania, zalany wrzątkiem, lekko posolony), odcedzić. Wyłożyć makaron
gutfuthansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z buraków z kaparami Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Kapary z nasionami – kilka sztuk Parmezan – kilka plasterków Sos do pieczenia buraków: Ocet balsamiczny – 2 łyżki Oliwa – 1 łyżka Miód – 2 łyżki Sos do sałatki: Oliwa z oliwek – 2 łyżki Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Ocet balsamiczny(...)stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Gdy buraki będą już miękkie i wystygną, układamy je na talerzu. Posypujemy rukolą, kaparami, i plastrami parmezanu. Całość polewamy sosem przygotowanym z wymieszanych: oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu i soku z cytryny
Kuchnia Bon Appetitprosty, ale bardzo smaczny. Podczas pieczenia zaparzona kasza i surowa wątróbka nabierają objętości i ładnie wypełniają kaczkę. Po upieczeniu farsz jest miękki i lekko sypki. Bardzo pasuje do niego sos żurawinowy, ale w moim guście jest też sos z suszonych grzybów. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” a zaprezentowały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich Antoniki(...)gorącej wody (około 0,5 cm ). Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Pieczemy do 2 godzin. W tym czasie kilka razy powstałym sosem polewamy kaczkę. Mięso wyciągamy z piekarnika, czekamy 10 minut i kroimy. Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Inne przepisy na dania KUCHNI PODKARPACKIEJ
Trzeci talerz