nachos z tortilli, szczególnie kiedy zostaje mi tortilla i nie mam co z nią zrobić. Chipsy są bardzo smaczne, stanowią doskonałą przekąskę na różnych imprezach. Najlepiej smakują podane z sosem meksykańskim Fanex . Składniki: 4 placki tortilli 1/4 szklanki oleju 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego sól do smaku Dodatkowo: papier do pieczenia(...)Sos meksykański Fanex Sposób przygotowania: Olej wlewamy do miseczki, dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Placki tortilli smarujemy olejem z przyprawami, za pomocą pędzelka z obydwu stron. Tortillę kroimy w małe trójkąty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7-10 minut w temperaturze 180 stopni, uważając żeby się nie spaliły. Upieczone podajemy z sosem
Bajeczna Kuchniagarść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana można zamoczyć w wodzie(...)uznania. Na dno garnka wlać ok 100 ml śmietanki kokosowej, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Wlać resztę śmietanki. Dodać łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa kolejno wg ich twardości pamiętając, że mają one pozostać chrupkie. Nie powinny się rozgotować ani być zbyt miękkie
Jemy Pijemybędzie płynny i nabierze ładnego bursztynowego koloru. Po tym do roztopionego cukru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy śmietankę kremówkę i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu karmelowego. Zdejmujemy z ognia. Do sosu dodajemy sól morską i przelewamy do miseczki/pucharka. Studzimy. Przygotowanym sosem polewamy ciasto i serwujemy. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @KuchniaLukasza
Kuchnia ŁukaszaSKŁADNIKI: Burger 4 bułki 4 kotlety Burgery 100 %mięsa mielonego wołowego 20 dag ser żółty 2 ogórki konserwowe ok 4-6 plasterków papryczki jalapeno 1 szalotka sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Burgery wkładam do piekarnika na ok 20 min w 180 stopniach. Następnie wszystkie składniki sosu łączę(...)żółtym , tartym serem. Wkładam do piekarnika na ok 10 min w 180 stopniach, aż bułka będzie chrupiąca. Po upływie tego czasu wyciągam bułkę z mięsem i serem, mięso smaruję sosem, kładę cebulę,ogórki jarmuż oraz papryczkę jalapeno. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkimięs, jak i do ryb :) SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja - 130 kcal) 5 liści sałaty lodowej 200 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka pieprz, zioła prowansalskie Sos: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki(...)Przygotowujemy dressing: mieszamy wszystkie składniki (oprócz oliwy) - na gładko, tak by musztarda ładnie połączyła się z resztą składników. Cały czas mieszając, dolewamy powoli oliwę i mieszamy tak długo, aż sos zmieni się w lśniącą emulsję. Dodajemy sos do sałatki. Mieszamy i podajemy. Smacznego :) 1 porcja surówki - 130 kcal - białko - 2,5 g - tłuszcze - 9,8 g - węglowodany
Moje Kuchenne Rewelacjeprzygotowania danie idealne na jesienne biesiadowanie. Składniki powszechnie lubiane, łatwo dostępne i tanie. Pożywny posiłek dla całej rodziny, uwielbiany przez dzieci. Gotowany kurczak w rosole z warzywami, z sosem sporządzonym na wywarze z gotowania. Sos przygotowany na białej zasmażce, często z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Potrawkę możesz(...)skórki z cytryny sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją odcedzonym rosołem do pożądanej konsystencji i zagotować. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą włożyć do sosu pokrojone mięso i lekko podgrzać. Posypać posiekną zieleniną. Podawać z ryżem lub ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odlaniu wody. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni, kłaść łyżką ciasto na placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki wyłożyć na talerz i polać sosem do placków po węgiersku. Przepis na sos znajdziesz na naszej stronie: sos do placków po węgiersku
Przepisy kulinarne babci AntoninyCzęsto jednak dobra pizza to dobry przepis na ciasto do pizzy . Ja osobiście lubię każdą wersję pizzy. Od cienkiej, tradycyjnie włoskiej po bułkowatą. Byle była smaczna i okraszona pysznym sosem lub podana ze smakową oliwą. Tym razem pokażę Wam jak robię podstawowe ciasto na pizzę , dzięki któremu pizza wychodzi lekko puszysta. A dodatki na pizze? Jeśli chodzi o dodatki(...)smaków jak na zdjęciu, czyli fasola biała lub czerwona, suszone pomidory i oliwki oraz na wierzchu świeże zioła posypane już po upieczeniu. Na spód pizzy zazwyczaj daję mój ulubiony sos do pizzy , którego używam również jako sosu do podania jej. Jak sami widzicie, przepis na ciasto do pizzy to podstawa, a cała reszta to już Wasza inicjatywa. Pizza jest bardzo
BlendmanPRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy al-dente, odcedzamy. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Od razu wlewamy całe mleko i ciągle mieszając doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek. Sos gotujemy około 3-5 minut do momentu lekkiego zgęstnienia. Następnie wsypujemy większość startego sera i mieszamy. Na patelni podpiekamy drobno pokrojony boczek, kiedy(...)się wytopi dodajemy go do makaronu. Makaron z boczkiem przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy całym sosem serowym i lekko mieszamy. Danie posypujemy resztą sera i zapiekamy około 15-20 minut aż wierzch się zarumieni. Zapiekankę podajemy ciepłą posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem
Kulinarne Fantazje Mariolikopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia sosu Zaczynamy od farszu: Grzyby włożyć do garnuszka i zalać 1 szklanką wody. Odstawić na kilka godzin lub na noc. Następnie zagotować w tej samej wodzie i gotować na małym ogniu(...)patelni. Do zachowanego wywaru z grzybów dolać tyle bulionu, aby było w sumie 1,5 szklanki płynu i wlać na patelnię zeskrobując z dna wszystkie aromatyczne resztki. W sosie ułożyć polędwiczki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia 20 minut. Po 10 minutach przełożyć polędwiczki na drugą stronę. Po upieczeniu zdjąć z patelni i położyć na desce na parę
Posadzone i zjedzoneKochamy kluski w każdej postaci. Postanowiliśmy troszkę poeksperymentować. Wyszło przesmacznie i kolorowo. Składniki Kluski: 900 g ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 1 pęczek świeżej bazylii Sos: 1 duża cebula 2 łyżki oleju 500 g kiełbasy śląskiej 500 ml passaty pomidorowej 6 suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki(...)drobno posiekaną bazylią. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, wlewamy passatę. Pokrojoną w kostkę kiełbasę dodajemy do sosu razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i odrobiną majeranku. Sos odparowujemy (do ulubionej konsystencji). Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kluskami, posypujemy posiekaną bazylią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenkanapek, przekąsek, czy nawet mięs! U nas z największą aprobatą spotyka się połączenie go z twarożkiem - wędzonym lub nie. Słodycz pomidorów, pikanteria papryczek chilli i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :) Pomidorowy dżem chili Potrzebujesz: 1,5kg pomidorów 5cm świeżego imbiru 6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu(...)sojowego sok z 1/2 cytryny 2 papryczki chili 500g cukru Sposób przyrządzenia: 1. Połowę pomidorów przekrój na ćwiartki i umieść w blenderze wraz z czosnkiem, obranym imbirem*, sosem sojowym, papryczkami chili (z pestkami) i sokiem z cytryny - zmiksuj na gładko. 2. Zmiksowane pomidory przelej na głęboką patelnię i doprowadź do wrzenia. 3. Do wrzących pomidorów dodaj cukier. 4. Kiedy cukier
Kuchnia w Słońcu Skąpanapaczkę mrożonych owoców leśnych (maliny, truskawki, wiśnie itp) ok 750g – opakowanie kisielu (truskawkowy, malinowy itp) – ok 1 litr wody – cukier do smaku – opcjonalnie mąkę ziemniaczaną sos waniliowy: – dwa kubeczki śmietany kremówki lub 1/2 l mleka (możne być śmietanka kokosowa) – dwa żółtka (w wersji wegańskiej pominąć) – wanilię – cukier Do garnka wrzucamy owoce, zalewamy(...)mąkę ziemniaczaną (wcześniej najlepiej rozpuścić go w odrobinie zimnej wody). Całość gotujemy jeszcze chwilę aż konsystencja zrobi się „kisielowata”. Owoce powinny być lekko kwaśne. Czas przygotować sos. Do garnka wlewamy śmietanę i cukier – gotujemy na małym ogniu, bo inaczej śmietana nam wykipi i zapaskudzi kuchenkę (wiem z doświadczenia!). Zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy
Szybko Tanio Smaczniewątróbka z jabłkiem i kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było kruche, soczyste, a mariaż kaszy i grzybów tak aromatyczny, że na myśl przyszły mi zapachy lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki(...)ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis (naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa ujęła mnie niezwykłą jakością, soczystością, rozpływała się w ustach, a wspaniały sos śliwkowy z podsmażanymi na maśle kopytkami sprawiał, że danie to można określić jednym słowem: poezja. Czerwona kapusta z wyraźnie wyczuwalnym aromatem goździków, zaskoczyła mnie swoim niepowtarzalnym smakiem. Objedzeni do granic
Szybko Tanio SmacznieJeśli lubicie makarony, mam dla Was propozycję na spaghetti z sosem pomidorowym i szynką dojrzewającą. Prosty obiad, który w kilka minut przeniesie Was we włoskie klimaty. Sos pięknie pachnący bazylią i czosnkiem, delikatna nuta cebulki, szynka o konkretnym smaku i pyszny, sprężysty makaron. Ktoś chętny? Składniki (2 porcje): 8 łyżek oliwy extra vergine 100 g szynki wieprzowej(...)szynkę, 4 łyżki oliwy i bez przykrycia trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty. Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron, w osolonej wodzie. Pamiętamy, że makaron powinien być al dente. Do sosu dorzucamy ugotowany makaron, całość mieszamy i wykładamy na talerze. Smacznego
Smak mojego domu