szybko się go przygotowuje. Pasuje zarówno do ryżu jak i makaronu. Do jego przygotowania użyłam keczupu łagodnego od Fanex . 1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze + 2 łyżki maki ziemniaczanej do posypania 1 duża cebula 2 czerwone papryki 4 plastry ananasa z puszki olej sól, pieprz Sos: 3 łyżki cukru 1/4 szklanki syropu z puszki z ananasami(...)całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody. Dusimy aż zgęstnieje. 4. Sos przelewamy do mięsa i warzyw i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem lub makaronem
Szefowa kuchnimięsa wołowego mielonego 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki kminku 150 gr serka np philadelfia 250 ml sosu enchilada- znjdziesz tutaj 200 ml śmietany 150 gr sera cheddar 150 gr innego miękiego sera puszka kukurydzy sól, pieprz 350 gr suchego makaronu Wykonanie: Gotujemy Smażymy mięso w dużym garnku. Dodajemy kminek. Mieszamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy serek. Gotujemy aż do połączenia składników(...)misce mieszamy sos enchilada ze śmietaną, kukurydzą. Dodajemy ser ( proszę pozostawić ok 50 gr do posypania) Mieszamy. Dodajemy do mięsa. Gotujemy w garnku około 2-3 min i dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min . Obiad gotowy :) Prawda że było
Smaki Edytymakaron szpinakowy wstążki – 70 g* olej Kujawski czosnkowo-bazyliowy – 3 łyżki* żółtko – 1 szt* parmezan – 50 g* sól – 1 łyżeczkaSOS:* olej Kujawski czosnkowo-bazyliowy -2 łyżki* mąka pszenna – 25 g* letnie mleko – 250 ml* szalotka – 1 szt* pieprz – 1 szczypta* sól – 1 szczypta* natka pietruszki – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS(...)Powoli dolewamy mleko i dodajemy posiekaną szalotkę wraz z natką pietruszki.Doprawiamy do smaku i gotujemy ok.5minut na wolnym ogniu.TYMBALINKI:Makarony łamiemy i gotujemy ok.15minut w osolonej wodzie z odrobiną oleju.Odcedzamy i drobno siekamy.Dodajemy żółtko i starty parmezan.Mieszamy z przygotowanym sosem i wlewamy do przygotowanych foremek na muffiny.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20minut.Zostawiamy do ostudzenia na 10minut.Podajemy posypane odrobiną
Ostra na Słodkochciał się zagęścić, konsystencja pozostała na etapie lejącego miodu. W takim stanie wlałam w słoiki, uważam, że i tak mi się przyda np. do makaronów :)Przepis znalazłam u Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy"Z takim sosem smakują też doskonale pulpety mięsne
Proste PotrawyUwielbiam gulasze , a w zasadzie to sos od nich - mięsa nie musi być :). Często robię takie minimalne porcje i podaję z kaszami, kluskami , plackami ziemniaczanymi lub tak jak tu z makaronem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnichoć jak większość przepisów z tej książki trudno je przygotować w podanym czasie. W ciągu 15 minut można przygotować kanapki, ale to temat na osobny post ;) Składniki: 250g ulubionego makaronu (u mnie świderki) 400g fileta z białej ryby (u mnie łupacz) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki harissy 1 łyżka kaparów 2 garście czarnych oliwek 300ml passaty puszka(...)popieprzyć, pokroić na niejsze kawałki. Rybę włożyć do sosu, opruszyc szafranem i dusić przez około 10 minut lub do czasu aż będzie upieczona. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem, lub wg oryginalnego przepisu z kuskusem. Smacznego
Codzienne GotowanieConchiglioni czyli makaron w kształcie muszli który daje możliwość faszerowania nieskończoną ilością farszy i sosów. Wspaniała przekąska i w dodatku łatwa do zrobienia, świetnie sprawdza się jak i na przyjęciach tak i na spotkaniach ze znajomymi przy lampce wina. Farsz który ja Wam proponuję jest treściwy, smaczny i wyrazisty. Składniki : 12 muszki makaronu conchiglioni 250 dag twarogu półtłustego(...)czarnych oliwek 6 - 7 suszonych pomidorów łyżka siekanego koperku 2 łyżki skrojonej w kosteczkę papryki ( ja w połowie daję papryczkę chilli ) ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie : Makaron wrzucam do wrzątku i gotuję aż będzie al dente, zawsze jednak wrzucam więcej bo zawsze mogę wybrać najładniejsze. Wyciągam je, przelewam zimną wodą i wykładam na deskę otworem w dół aby ociekły
Mechanik w kuchnipodzielonych widelcem na włókna 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki ½ szklanki posiekanej dymki 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu rybnego sól i mielony czarny pieprz do smaku 150 g mrożonego groszku 3 garście świeżych liści szpinaku 150 g suchego makaronu ryżowego posiekanej świeżej kolendry do podania limonka do podania Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj cebulę(...)mleko kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, następnie dodaj kurczaka, dymkę, pieczarki, groszek, szpinak, cukier i sos rybny i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Rozłóż makaron do miseczek, wlej do nich zupę posyp kolendrą
karmelowyzłociście na oleju, w między czasie podlewając winem. Mięso wyjąć a do tego wywaru wlać śmietanę i smażyć do gęstości. Włożyć ponownie mięso do sosu wraz z brokułem, wymieszać i nałożyć na ugotowany wcześniej makaron i podawać
Tradycyjna Kuchniazupie grzybowej. A ja czekam już na następne grzybobranie;) Przyrządzając sos bazowałam na tym przepisie ( klik ), nie dodałam jednak ani wina ani piwa. Sos wyszedł gęsty i aromatyczny. Ja podałam go z makaronem ale pasuje niemal do wszystkiego - od klusek zaczynając na kaszy i chlebie kończąc. Składniki: 1/2 kg grzybów leśnych (prawdziwków, borowików, podgrzybków itp) 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)przez 5-6 minut. Do śmietany dodać 2 łyżki zawartości patelni, wymieszać a następnie dodać do reszty grzybów. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem
My simple kitchenwyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy do słonecznej Italii, stolicy makaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy(...)ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu!Składniki (na 4 porcje jako danie główne):200 g makaronu fusilli om nom nom*3 piersi z kaczki1 owoc granatu1 mango4
Food Squareindyka, jest ono bardzo soczyste, delikatne i smaczne. Mięso przeważnie mielę i podaję w różnej formie. Dziś na obiad były pulpeciki w kremowym sosie pieczarkowo serkowym. Danie delikatne i syte. Uniwersalne, pasuje podane z ziemniakami, ryżem, makaronem, bądź kaszami. Skłaniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona
Kuchnia z widokiem na ogródGulasz w sosie sojowo-śliwkowym Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Szybko się robi, dużo powstaje, można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem, lub po prostu z pajdą chleba. Co kto lubi i jak kto lubi. Ja kocham sos gulaszowy, córka mięso z gulaszu, mąż musi mieć solidną porcję i jednego i drugiego:) A dzisiaj powstał gulasz z z dodatkiem sosu sojowego, suszonych
na moim stole...mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry gałązki świeżej kolendry szczypior sos sojowy curry mielony imbir pieprz sól 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g brązowego makaronu Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół. Mięso pokroić w paski, doprawić roztartymi ziarnami kolendry, pieprzem, imbirem(...)gorącej wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Przed końcem doprawić sosem sojowym (ilość wg uznania - ok. 2-3 łyżek), solą i ewentualnie pozostałymi przyprawami do smaku. Dodać posiekany szczypior i listki świeżej kolendry oraz ugotowany al dente, brązowy makaron
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała