bieżąco krojone w plasterki pieczarki, solę i podsmażam tyle, ile trzeba, żeby pieczarki zrumieniły się i lekko ściemniały ale nie zmniejszyły za bardzo swojej objętości. No i jeszcze papryka i ogórki. Właściwie ile kuchni, tyle wersji Strogonowa, z papryką albo bez, z ogórkami kiszonymi albo konserwowymi, z sosem śmietanowym albo pomidorowym... Ja robię z ogórkami konserwowymi , pokrojonymi, jak wszystko(...)paski ale uwaga! na razie tylko kroję wszystko i zostawiam na desce. Kiedy wszystko jest już gotowe, biorę duży garnek i przekładam do niego gulasz z jednej patelni, pieczarki z cebulką z drugiej patelni, dorzucam pokrojone ogórki i papryki, dokładam 2 duże łyżki musztardy sarepskiej i 2 duże łyżki śmietany (tym razem dodałam czosnkowego dipu słonecznikowego, który został
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzatwardziałych mięsożerców, bo są pyszne! Spróbujcie sami i dajcie znać co o nich myślicie. Składniki: 125 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's 1 cebula 1 marchewka 6 pieczarek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka ziaren kolendry pęczek szczypiorku 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 jajko sól pieprz Bułki: 450 g mąki pszennej(...)łyżki oliwy czarny i biały sezam Dodatkowo: sałata roszponka kiełki brokułów pomidor ogórek konserwowy sos seczuański chili fusion Uncle Ben's Przygotowanie: Ryż gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki i drobno startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Przyprawiamy utartym w moździerzu kuminem
Smakowity Blog Kulinarnywątróbka i serce kaczki) 15 dag boczku surowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 dymka 1 pęczek natki 2 jajka skórka z otarta z 1/2 cytryny 3 bułki 3/4 l mleka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka estragonu półtora łyżeczki majeranku sól , pieprz Sos : 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 125 ml czerwonego wina(...)maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i pieprzem . Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem. Ułożyłem w brytfance . Piekłem po ok.40 minut z obu stron ( po 40 min odwróciłem ) ,w temperaturze 190 stopni. Sos : cebule i włoszczyznę pokroiłem , włożyłem
R'n'G Kitchenmargaryny - mąki trzeba dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się podczas wyrabiania ( ok. 40 dkg) Sos pomidorowy: - pomidory w puszce - koncentrat pomidorowy - 4 ząbki czosnku - bazylia, oregano, majeranek - troszkę ketchupu - sól, cukier i pieprz do smaku Dodatki: ( Ja dałam) - pieczarki - wędlinę - tuńczyk - kukurydza - ser żółty Przygotowanie: Najpierw ciasto drożdżowe. Z łyżki mąki, cukru, połowy mleka i drożdży robię rozczyn(...)resztę składników i dobrze wyrabiam i ponownie zostawiam, żeby wyrosło na ok. 20 minut. Wkładam na blachę z piekarnika nakrytą papierem do pieczenia i troszkę solę ciasto. Smaruję całość sosem pomidorowym i na to kładę wszystkie dodatki i na końcu na wszystko ścieram ser żółty na tarce na dużych oczkach. Piekę w piekarniku w 180 stopniach ok, 30 minut
Tanio smacznie i prostopozwalamy im puścić wody, muszą się lekko skarmelizować i zrobić złote, dlatego dobrze robić to na sporym ogniu i w wyższej temperaturze, stale zawartość patelni mieszając żeby pozwolić pieczarkom szybko odparować. Gdy zmienią kolor – wrzucamy przekrojone na ćwiartki cebulki szalotki, zmniejszamy pod patelnią gaz i mieszamy, aż cebulki widocznie się zeszklą. Wlewamy na patelnię gorący bulion i odparowujemy połowę płynu(...)Odcinamy i wyrzucamy sznurki – teraz już nic się nie rozpadnie i nie zmieni formy. Podajemy steki na sosie grzybowym, z domowymi frytkami i zieloną sałatą z prostym winegretem. Niczego więcej nie potrzebują. SKŁADNIKI 300-350g stek z rostbefu 150-200g pieczarek 4 cieniutkie długie plasterki surowego wędzonego boczku 50g (1/4 kostki) zimnego masła pokrojonego na 6 równych plasterków
Karo in the Kitchenczęści, a następnie w plasterki. Z pomidorów usunąć twarde, środkowe części i pokroić w kostkę, podobnie też pokroić pieczarki i ugotowane na twardo jajka. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wymieszać sos z sałatką, doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladziekostkę. Gotować około 5-7 min. 3. Po tym czasie w osobnej misce rozrobić mąkę i dodać śmietanę. Dodać do pieczarek cały czas mieszając. 4. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz dodać koperek. 5. Usmażone piersi polać sosem tuż przed podaniem
A Ty Smakuj Mniepieczarki i smażyć chwilkę na małym ogniu - często mieszając. Doprawić wedle upodobań. Bagietkę przekroić na pół. Na każdą nałożyć podsmażone pieczarki z cebulką. Na wierzch posypać stary ser żółty lub poukładać pokrojoną w plastry mozzarellę. Podawać z ulubionymi sosami lub ketchupem. PS.Można dodać również jakąś dobrą kiełbaskę lub szynkę
The Sweet Damseloczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy. Mięso przekładamy do większego garnka dodajemy cynamon, pokrojone papryki, suszone pomidory oraz usmażone pieczarki. Na patelnię po mięsie przekładamy z dwóch puszek pomidory. „Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie i lekko redukujemy sos, przelewamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, kolejną papryczkę chili (zieloną), pokrojony pomidor (opcjonalnie, po prostu został mi jeden
mojewypiekiinietylkoniej pieczarki. Całość posolić i chwilę razem poddusić.Ugotowaną kaszę odsączyć, przesypać do miski. Dodać do niej podsmażoną cebulę z pieczarkami oraz groszek. Wymieszać.Do szklanki wlać odrobinę wody. Dodać zioła prowansalskie, obie papryki i dokładnie wymieszać. Powstały sos dodać do kaszy z warzywami i dokładnie wymieszać.Farsz posolić i popieprzyć do smaku.Papryki faszerować nadzieniem z kaszy i warzyw oraz
Gospodyni Miejskaostrą. Dodajemy małą łyżeczkę cukru.Gotujemy około 30 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki (przyprawione solą i pieprzem) z pokrojonymi w kostkę paprykami ( około 10 minut). Dodajemy do sosu i dusimy razem do końca pozostałego czasu
Moje Kuchenne RewelacjeSosy podajemy w oddzielnych naczyniach. Każdy sam nakłada sobie porcję i polewa sosem - ile chce i jakim chce.A oto przykładowe składniki sałatki:-sałata lodowa, sałata zwykła, kapusta pekińska - do wyboru, co kto lubi-ogórek - świeży, marynowany, małosolny,-pomidory,-oliwki,-ser feta,-kukurydza,-groszek,-papryka kolorowa,-świeże pieczarki,…i......to wszystko, co przyjdzie nam do głowy…Sałatę rwiemy na kawałeczki(...)dodać kawałki tuńczyka, kilka rodzajów sera, marynowane warzywa, wędlinę...itp. To WASZA sałatka i WY decydujecie z czego będzie przygotowana. Sami dobieracie składniki, stad jego nazwa: dobieraniec :)Przykładowe sosy do sałatki:Najpierw przygotowujemy bazę do sosów. Robimy ją ze śmietany, majonezu, soli oraz pieprzu, najlepiej białego. Proporcje zależą od naszego smaku i upodobań. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. (Można
Codzienna kuchnia niecodziennaWspaniały przepis na coś jak leczo do zjedzenia bez dodatków , bądź dobry sos do makaronu czy też do ryżu. Jak dla mnie idealny. Zajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie. Składniki :* kolorowe papryki* marchewka* cebula* cukinia* pieczarki , grzyby leśne * mielone mięso * sól , pieprz , ulubione przyprawy* pomidory w puszce * koncentrat pomidorowy* ketchup pikantny * olej rzepakowy* opcjonalnie czerwona(...)będą miękkie dodać mięso mielone i wszystko dusić razem z ulubionymi przyprawami do miękkości mięsa. Wlać pomidory , dodać koncentrat i ketchup. Można podawać jako samodzielne danie , ale i jako sos do makaronu , ryżu czy ziemniaków. Jest pyszny
Magiczne Życie Martykulę i odstawiamy w misce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szklankę passaty pomidorowej mieszamy z dwiema łyżeczkami włoskich ziół. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki kroimy na połowy, po czym na ćwiartki. Podsmażamy je lekko na maśle z każdej strony. Paprykę kroimy w cienkie, krótkie paski lub kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)miarę równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na dość cienki placek (ok. 3mm grubości), który smarujemy sosem z pomidorowej passaty, pozostawiając przynajmniej 1 cm wolnego miejsca na cieście (do sklejenia). Na połowie ciasta wysypujemy składniki farszu (niezbyt grubo). Najpierw cebulę, następnie podsmażone pieczarki, paprykę oraz ser. Częścią ciasta bez farszu przykrywamy tę z farszem i zaklejamy jak najpiękniej umiemy
Kuchenna Kontrrewolucyajabłkowy wg uznania opcjonalnie płaska łyżka kminu rzymskiego Wykonanie: Analogicznie do wcześniejszego przepisu, wszystkie składniki na sos wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na jednolitą masę. - Zielony sos aioliSkładniki: 4 ząbki czosnku żółtko 200 ml oliwy z oliwek cytryna sól, pieprz rukola, natka pietruszki Wykonanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, żółtko jajka, sól, pieprz i całość(...)nich, to przykładowo: pomidor świeży (i suszony) ogórki świeże, konserwowe lub kiszone sałata rukola kiełki awokado bekon smażone pieczarki ser pleśniowy / feta / cheddar papryka świeża lub konserwowa ananas jajko Wykonanie:Bułkę kroimy na pół. Każdą z części smarujemy sosem, by nie była sucha. Następnie kładziemy dodatki, ja w poniższym burgerze wykorzystałam sałatę, rukolę, ogórki konserwowe, plaster pomidora, kiełki
Taste Of My Day