włożyć do piekarnika, który włączy się automatycznie. :) Pieczenie: Temperatura - 200ºC (najlepiej z górną grzałką i termoobiegiem) Czas - 1 godzina Kurczaka pieczemy bez przykrycia. Po wystawieniu powinien być upieczony i chrupiący oraz gotowy do obtoczenia w glazurze. Glazura teriyaki: pół szklanki sosu sojowego 2-3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka ziaren sezamu Jeśli macie ulubiony sos teriyaki(...)dokładnie mieszamy. Zagotowujemy całość i mieszamy do momentu aż całość nie odparuje i nie zgęstnieje. Kontrolujcie smak sosu, być może wystarczą tylko 2 łyżki brązowego cukru, ja dodałam nieco więcej. Gdy glazura już zgęstnieje wrzucamy do niej kawałki kurczaka, dokładnie w niej obtaczamy i podgrzewamy przez chwilę. Pod sam koniec posypujemy całość sezamem i ponownie obtaczamy w glazurze
Cooking Monstermakaronem. Makaronów, które używa się w kuchni tajskiej jest wiele. Każdy jest smaczny :)). ~~SKŁADNIKI~~ filety z piersi kurczaka 2 szt. warzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka ) pieczarki 4-5 szt. mała cebula 1 szt. sos sojowy ciemny(...)łyżki pieprz do smaku bulion warzywny 1 szkl. makaron ryżowy 1 op. natka pietruszki lub kolendra do posypania olej ryżowy 2 łyżki ~~METODA ~~ Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Zalać sosem sojowym. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Warzywa odmrozić. Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Patelnie ( najlepiej woka ) rozgrzać. Wlać olej ryżowy
Kuchnia PaulettesPodroby też są smaczne i czasem po nie sięgam. Serduszka z kurczaka mają delikatne, zwarte mięso. W sosie koperkowym, z dodatkiem warzyw smakują fantastycznie :-) Czas przygotowywania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: • 500 g serduszek z kurczaka • mały pęczek koperku • 200 g pieczarek • pół szklanki mleka • łyżeczką mąki • pół łyżeczki soli • 100 g domowego
AniaGotuje.plzimno i na gorąco. W mojej kuchni zastosowałam go w wersji na gorąco do pieczonych udek. Danie smakowało wybornie. składniki na 4 porcje 4 udka z kurczaka 1 łyżka oleju sól sos paprykowo - czosnkowy Reypol przepis Na patelni podsmażamy udka z niewielką ilością sosu paprykowo-czosnkowego . Następnie udka wkładamy do żaroodpornego naczynia ,polewamy sosem ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Smakowite DaniaSkładniki: (na 3-5 porcji) Pół brokuła kurczak- potrzebny tylko do przygotowania wywaru, można go użyć do drugiego dania, bądź obiadu na następny dzień. wody 1,5-2 litry pęczek szczypiora pęczek natki pietruszki łyżka stołowa wódki 3 łyżki stołowe sosu sojowego 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2 banany 100 ml śmietany kremówki- ubitej(...)liście laurowe szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: 1. Kurczaka zalać wodą, dodać liście laurowe, pieprz,sól, papryczkę chilli, posiekany szczypior i posiekaną pietruszkę. 2. Gotować kurczaka do miękkości. 3. Pod koniec gotowania dodać brokuł, sos sojowy,wódkę. Gotować do momentu rozgotowania się brokuła 4. Zupę ostudzić, wyjąć liście laurowe i kurczaka- nie będzie nam już potrzebny do zupy
KreatywnePinycebulki , polane kwaśną śmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym z kawałkami soczystego kurczaka , przyprószone mozzarellą . Dobroci zapiekankowej było niewątpliwie dużo - solidna pół-kilogramowa porcja! Największy żarłok by się najadł, a i smak niczego sobie. Zboczkowa mnie po prostu zachwyciła, rozkoszowałam
Grunt to przepis!łyżka czerwonej pasty curry 2 szklanki azjatyckiego bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta na małe kawałki (można też dodać mięso z udka, ale to z piersi jest delikatniejsze) dymka do dekoracji 1/2 limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego(...)średnim ogniu, aż mleczko zacznie się warzyć. Dodajemy kurkumę i pastę. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu jeszcze 3 minuty. 2. Wkładamy mięso z kurczaka i pokrojone papryczki, wlewamy bulion, resztę mleczka kokosowego, sos sojowy, sos rybny i wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 15 minut. 3. Na minutę przed końcem wyciskamy sok z połowy limonki. Gotowe! ~~~ Ingredients: 1 Tbsp red curry
Tajskie smakiSkładniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuła, dzielimy na różyczki 100 gram makaronu sojowego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 bulwy kopru włoskiego cebula dymka 3 łyżki sosu sojowego sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu/syropu klonowego/cukru trzcinowego 2-3 cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych Różyczki brokuł gotujemy w nieosolonej wodzie(...)kroimy koper włoski w paski i również wrzucamy na patelnię- potrzebuje on trochę czasu by zmięknąć. Całość dokładnie mieszamy. W miseczce mieszamy miód, sos sojowy oraz sok z limonki- wlewamy do woka, jeśli kurczak jest już całkowicie usmażony i dokładnie mieszamy. Smażymy całość kilka minut na dość dużym ogniu, dodajemy kukurydzę, brokuł oraz makaron. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy
Mango Papajapieprz, cukierCebulę chwilkę poddusiłam, dodałam czosnek, zalałam przecierem, dodałam resztę składników i gotowałam na wolniutkim ogniu w celu zredukowania wody.Gdy mamy sos zaczynamy szykować wszystkie dodatki do pizzy. U mnie:sery: gorgonzola, mozarella, parmezanmięso: grillowana pierś z kurczaka, szynka szwarcwaldzkarukola, szpinak liściastyNagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cieniutkie placki.Smarujemy 2 łyżkami sosu
Z butelką mleczka w tleząbki czosnku ½ łyżeczki imbiru 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu chili słodko-pikantnego Tao Tao 2 łyżki oleju Łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Z kurczaka pozbyć się kości, pokroić w kostkę. Zalać połową sosu sojowego i sosu chili, dodać posiekany czosnek, imbir i wymieszać. Odstawić na 1 h do lodówki. Pędy bambusa odcedzić z zalewy, przepłukać wodą. Pora pokroić
Fabryka pomysłówłyżka kurkumy -100 ml mleka kokosowego -200 ml wody -200g makaronu soba lub innego typu vermicelli Wykonanie: Pierś z kurczaka kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Do mięsa dodajemy starty imbir, chilli, sos sojowy, paprykę, chilli i sok z połowy limonki. Dokładnie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut, by się zamarynowało. Obraną marchew kroimy(...)naczynia, w którym marynowało się mięso wlewamy wodę, mleko kokosowe i wsypujemy kurkumę. Dokładnie ze sobą łączymy i wlewamy całość do kurczaka. Dodajemy kukurydzę i gotujemy przez 20 minut, na średnim ogniu. Jeśli będzie trzeba doprawiamy sosem sojowym i chilli. Kolendrę siekamy i dodajemy do zupy kilka minut przed końcem gotowania. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Podajemy
Smakuj życie!Dziś przepis dla zabieganych. Taka szybka sałatka obiadowa sprawdzi się idealnie do drugiego dania. Ja swoją podałam z kotletami z piersi kurczaka. Mix sałat, pyszny szybki sos majonezowo-jogurtowy i już mamy sałatkę do obiadu. Spróbujcie. Składniki: mix sałat – u mnie 1/2 opakowania 2 i 1/2 łyżki majonezu sałatkowego Fanex 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki
Słodkie okruszkiwłożyć na 2 godziny do lodówki.Krakersy drobno pokruszyć (ja użylam paprykowych firmy TUC) i obtoczyć w nich każdy kawałek kurczaka. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 200ºC.Podawać z sosem czosnkowym. Ja jeszcze dodatkowo do wypełnienia całości zaserwowałam frytki. Pychotka
Świat Domowej Kuchni