mnie to kolejny przykład na danie, które jest mi w zasadzie obojętne – ani mi smakowało, ani nie smakowało. Makaron, do tego warzywa ugotowane na parze oraz sos śmietanowy z dodatkiem topionego serka … niby fajnie, a jednak czegoś mi tutaj zabrakło…. tylko czego? 300 g makaronu kokardki 1 brokuł 1 cukinia 2-3 marchewki 1 puszka groszku(...)mniejsze kawałki, łączymy z sałatką. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy śmietanę wraz z serkiem pokrojonym na mniejsze części. Mieszamy, aż do połączenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sałatki i dania z warzyw S. Marii
Smaki Na Talerzutalerzach wielu z nas lądują kurkowe pyszności, począwszy od jajecznicy i tarcie, kończąc na kurkowej zupie. Ja dzisiaj mam dla Was bardzo prosty i szybki w wykonaniu sos kurkowo śmietanowy. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg kurek 100 ml śmietanki (najlepiej słodkiej 30%) średnia cebula ząbek czosnku łyżeczka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól do smaku świeża bazylia i natka(...)cebule i masło. Do warzyw dodać oczyszczone kurki i dusić je razem około 5 minut. Dolać do garnuszka śmietankę oraz wrzucić serek. Zagotować od czasu do czasu mieszając (sos zgęstnieje). Doprawić sokiem z cytryny, sola oraz pieprzem. Bazylię i pietruszkę drobno posiekać i połączyć z sosem. Smacznego
ChilliJemyoczywiście śmietana. My dodajemy jeszcze odrobinę tartego chrzanu. Naszym zdaniem śledź ze śmietaną nabiera wówczas bardziej wytrawnego charakteru. Śmietana powinna być bardzo gęsta. Jak zrobić więc dobrego śledzia w sosie śmietanowym? W wielu sklepach możemy dostać produkty mleczne, min. śmietanę z małych mleczarni. Takie produkty stoją w chłodniach na niższych półkach, ale tylko dlatego, że nie płacą marketom(...)Śledzie są gotowe do podania, ale najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce. Polecamy również inne nasze przepisy min. na pyszne śledzie z cebulką i żurawiną , doskonałe śledzie w sosie słodko – kwaśnym , oraz śledzie po japońsku . Życzymy smacznego! Artykuł Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieśrednia cebula , 3-4 liście laurowe , łyżeczka ziaren ziela angielskiego , świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały, sól , no i oczywiście śledzie :) (Nie podaję ilości śledzi na taką porcję sosu śmietanowego, gdyż to zależy od upodobań. Jedni lubią mniej śmietany, inni więcej.) Do śmietany dodać liście laurowe i ziele angielskie - odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę lub dwie
Codzienna kuchnia niecodziennaosuszoną sałatę dzielimy na mniejsze części. Rzodkiewki kroimy na plasterki. Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem oraz octem winnym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sałatę łączymy z rzodkiewkami. Polewamy sosem śmietanowym tuż przed podaniem. Dodatkowo przed podaniem można surówkę posypać podrumienionym i pokruszonym na mniejsze kawałki bekonem
Smaki Na Talerzułatwo modyfikować. Zamiast kurczaka dać schab lub w wersji wegetariańskiej ciecierzycę. Zamiast brokuła świetnie sprawdzi się kalafior. A bazylię zastąpi natka pietruszki. Uwielbiam też dodać do sosu śmietanowego łyżkę klasycznego pesto, niby nic a robi różnice. I tyle ode mnie Wypróbujcie przepis krok po kroku na makaron z kurczakiem
kuron.com.plśmietanę połącz, dopraw dodając pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu, a do tego świeży tymianek. Formę na muffiny posmaruj masłem w każdym zagłębieniu. Układaj warstwami ziemniaki, polewając odrobiną sosu śmietanowego. Posmaruj sosem także na samej górze. Wstaw formę z muffinami do piekarnika nagradzanego do temperatury 170 st C i piecz przez około 30 minut do zrumienienia od góry
nietylkopasta.pltemp. 10 min. Następnie skręcamy do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 50 min. Czas całkowitego pieczenia ok. 1 godz. Tort delikatnie wyjmujemy z formy i podajemy z sosem śmietanowi serowym. Sos : Śmietankę przelewamy do rondelka , podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli redukujemy . Na koniec dodajemy ser, mieszamy i doprawiamy do smaku. Smacznego
Moniki SmakołykiMakaron penne pochodzi z południa Włoch. Jest on idealny do podania z różnego rodzaju gęstymi sosami śmietanowymi. Dodatek sosu pieczarkowego w połączeniu z mozarellą sprawi, że poczujesz się jak we włoskiej restauracji :) To proste, smaczne i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki na 5 porcji: 400 g makaronu penne (rurki) sos serowo-pieczarkowy Winiary 500 ml śmietanki
Alutka-Gotujepotrzebne składniki i tak powstał szybki obiad kurkami gotowy w 20 minut. Kurki mają bardzo ciekawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i kremowym sosem śmietanowym. Taki sos przygotowuje się bardzo szybko i świetnie pasuje do niemal wszystkich dodatków: pyz, makaronów, ziemniaków, kaszy. Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cebule lub jedna większa 200g
Pyry na GazMakaron z tuńczykiem i pieczarkami... Kremowy, śmietanowy sos z tuńczykiem. Kosteczki podsmażonej cebuli. Aromatyczny czosnek. W nim zatopiony makaron. A całość posypana natką pietruszki. Szybkie, łatwe i smaczne danie! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; 500 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku; Puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 200 g kwaśnej, gęstej śmietany
Gospodyni Miejskaplastry żółtego sera. Po krótkim zapieczeniu ser skleił brzegi placka i zapobiegł rozwinięciu i wysypaniu pysznej zawartości. Moje roladki z tortilli podałam z dwoma sosami. Pierwszym jest majonezowo-pomidorowy sos z marynowanymi kaparami, a drugim śmietanowy z płatkami nieaktywnych drożdży. Te płatki odkryłam niedawno i od razu wręcz zakochałam się w nich! Nie dość, że są bardzo zdrowe to mają(...)sosami na bazie jogurtu, majonezu lub śmietany. Doskonale pasuje do nich także ketchup. Inną opcją jest dodanie sosu do warzyw przez zawinięciem i opieczeniem. Każdy może sam dla siebie znaleźć odpowiednie smaki i sposoby podania. Proponuję Wam dwa, proste i pyszne sosy, którymi pysznie dosmaczycie swoje roladki. Jeden z sosów to pomidorowy z marynowanymi kaparami, a drugi to śmietanowy
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis i na pewno kiedyś pojawi się na blogu. Dzisiaj jednak kuleczki-kotleciki jajeczno-tuńczykowe. Bardzo lekkie i puszyste, mimo smażenia w głębokim tłuszczu. Idealnie komponują się z śmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. Jest to też smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 150 g tuńczyka w oleju niewielka bułka kajzerka sól(...)następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać z lekkimi sałatkami i sosami na bazie śmietany lub jogurtu. Ja przygotowałam śmietanowy sos szczypiorkowy. Składniki sosu: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki majonezu mały pęczek szczypiorku sól i pieprz Śmietanę dokładnie rozmieszać z majonezem, dodać posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku solą
Codzienna kuchnia niecodziennaZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem meksykańskim, pomidorami, aromatyczną papryką i sosem serowo-śmietanowym dziś na obiad. Lubię przygotowywać zapiekanki, bo jest na nie masa możliwości od rozmaitych dodatków warzyw, proporcji mięsa po wszelakie sosy, sery i przyprawy. Zapiekanka z makaronem, mięsem i sosem świetnie smakuje do lamki czerwonego wina, rozmów wśród bliskich, celebracji chwil. Można ją odgrzewać w piekarniku(...)misce mieszam rózgą kuchenną jajka, śmietanę i tarty ser, doprawiam solą i pieprzem, dodaję gałkę muszkatołową. Do naczynia żaroodpornego na wcześniej wyłożony makaron wykładam równomiernie sos mięsno-warzywny, polewam całość sosem serowo-śmietanowym. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Zapiekankę wstawiam na środkową półkę i piekę około 30 minut. Gotową zapiekankę dekoruję pokrojonymi
Zasmakuj Kuchni