sos serowy - 2480 przepisów (strona:69/166)

Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 268

Oczywiście! Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć! U mnie będą 3 różne do wyboru - domowy ketchup, słodki tajski sos chili oraz dip jogurtowo-serowy z kolendrą. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie! To co? Mam rozumieć, że do zobaczenia na grillu? ;) Marynata: 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego(...)dodaj ocet, gorczycę oraz cukier.  Gotuj przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Pamiętaj, by od czasu do czasu go wymieszać. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i zmiksuj blenderem na gładko. Odstaw do wystudzenia. Dip jogurtowo-serowy z kolendrą: 1 szklanka jogurtu greckiego 100 g białego sera 2 ząbki czosnku mały pęczek kolendry

Food Square
Krokiety z nadzieniem serowym. 144

Oczywiście prosta w wykonaniu. Czasowo może nie najszybsza, ale też niezbyt długo będziecie musieli siedzieć przy garach :) hihi... Oto nasze krokiety z farszem serowym oraz porem : Krokiety serowe z porem i aksamitnym sosem: (4 osoby) Ciasto na naleśniki ok. 8-10 naleśników mąka 1 jajko 1/2 litra mleka woda olej kurkuma imbir Do wysokiej miski wbijamy jajko i miksujemy(...)przesmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy do masy serowej. Na koniec ścieramy sporo gałki muszkatołowej, pieprz i zioła. Dobrze mieszamy wszystkie składniki :) Farsz gotowy :) Na naleśnik wykładamy łyżkę farszu i zawijamy w kwadrat. Po czym kładziemy na suchą patelnię i pod przykryciem podsmażamy, aby całość była gorąca. Po podaniu polewamy sosem.  Czas na sos : 1 opakowanie słodkiej śmietanki

vegetanie
Roladki ze szpinakiem na sosie grzybowym 147

sosu zaś, to jest w nim wyczuwalny ser pleśniowy. Ja tym razem zagapiłam się i nie sprawdziłam gramatury grzybów – użyłam ich mniej, przez co sos, zamiast grzybowy był bardziej serowy. Miejcie to na uwadze, by w razie mniejszej ilości grzybów, zmniejszyć też ilość sera;) 4 pojedyncze filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 ml śmietanki

Smaki Na Talerzu
Sos serowy (do mięs i warzyw) 159

Sos jest przepyszny. Kremowy, gęsty, bardzo serowy. Polecam do wszelkiego rodzaju mięs jak i kasz czy warzyw. Przygotowanie go zajmuje kilka minut. Do sosu najlepiej nadaje się ser, który łatwo się roztapia. 1 łyżka masła 1 cebula 1 szklanka startego żółtego sera 2 plastry serka topionego 1 ząbek czosnku 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka mąki orkiszowej jasnej

VioletoweKucharzenie
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 244

Lubicie naleśniki na słodko? Te naleśniki wypełnione pyszną masą serową i zapieczone pod masą śmietankową polubiliśmy od razu. Dodatek sosu malinowego idealnie je orzeźwia i jak dla mnie stanowi punkt obowiązkowy. Naleśniki: 3 szkl. mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej 1-2 łyżki brązowego cukru + szczypta soli Masa serowa: 250 g twarogu półtłustego 400 g waniliowego serka homogenizowanego(...)łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Masa śmietanowa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Sos malinowy: 400 g malin (mogą być mrożone) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy na co najmniej

Smaki Na Talerzu
Bakłażan zapiekany z trzema serami 193

nadmiar czasu. Bakłażan zapiekany z trzema serami 2015-05-02 21:28:29 Świetnie wyglądająca, zdrowa i sycąca zapiekanka z bakłażana przekładanego pomidorem i serem, przykryta beszamelowo-serową pierzynką. Doskonała z ziołowym sosem pomidorowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średni bakłażan (350g) 1 średni pomidor (200g) garść tartej mozzarelli garść tartego gruyere 2-3 łyżki tartego parmezanu

Kulinarna Pokusa
Sałatki na lato i nie tylko. 339

grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu, aż na serze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu

Kulinarny karnet Christophera
Rogaliki wytrawne (serowe) z ciasta francuskiego 147

matą silikonową, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe rogaliki podawać z ulubionymi sosami. Smacznego Artykuł Rogaliki wytrawne (serowe) z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Lazania ze szpinakiem, ricottą i gorgonzolą (lasagne agli spinaci, ricotta e gorgonzola) 82

Dzisiaj moja ulubiona kuchnia, czyli włoska Płaty makaronu przełożone farszem ze szpinaku z czosnkiem i wyrazistej w smaku gorgonzoli, przykryte pierzynką sosu beszamelowego, mozzarelli i parmezanu. Serowa uczta dla podniebienia. Ta wegetariańska wersja lazanii z pewnością podbije Wasze serca. Miłośnicy szpinaku i serów będą zachwyceni Lazanię przygotowałam z gotowych płatów makaronu, których nie trzeba wstępnie gotować. Koniecznie sprawdźcie na opakowaniu(...)konieczności wstępnego gotowania!) 100 g startej mozzarelli 1 łyżka startego parmezanu Farsz: 600 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 350 g ricotty 200 g gorgonzoli 4 ząbki czosnku sól pieprz Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Farsz: Rozmrożony szpinak przełożyć do większego rondelka, dodać szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek

Oryginalny smak
Pikantne kulki serowe 140

łyżek bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia Jak zrobić kulki serowe . Do miseczki włożyć ser, dodać drobno krojoną paprykę oraz sól. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Z masy serowej formować kulki o średnicy 3 centymetrów. Przygotować dwie małe miseczki . Do jednej wbić jajka , roztrzepać je widelcem. Do drugiej wsypać bułkę tartą. Uformowane kulki obtaczać najpierw w jajku a następnie(...)wrzucić kulki. Smażyć na złoty kolor (nie zbyt długo jednak, gdyż ser może zacząć wypływać z kulek). Usmażone kulki osączyć na papierowym ręczniku. Kulki podawać z pikantnym sosem albo ketchupem. Pikantne kulki serowe Smacznego! O czym warto pamiętać robiąc kulki serowe. Pikantne kulki serowe Jeśli lubicie pikantne dania to bez dwóch zdań sięgnijcie po ostrą paprykę . Ja miałam w domu

mecooks
Naleśniki z serem, bakaliami i sosem czekoladowym 117

wody 3 - 3,5 szklanki mąki  szczypta soli Ser: 600 g  białego sera rodzynki (wcześniej sparzone) posiekane orzechy starta skórka z cytryny lub pomarańczy cukier do smaku Sos czekoladowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego kilka kostek czekolady Składniki na ciasto zmiksować ze sobą na gładką konsystencję i usmażyć naleśniki. Ser połączyć(...)śmietany. Słodzimy wedle własnego uznania. Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Gotowe naleśniki przekładamy farszem serowym i podajemy z gorącym sosem czekoladowym.  Naleśniki dodaję do akcji

My simple kitchen
Na wielkanocnym stole 214

kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący tulipanBabka kajmakowa Babeczki mini szarlotki  SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiemSałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiemSałatka z makaronem i szynką Sałatka z makaronem, warzywami(...)kurczakiem II Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycjeChrzan świątecznyGomółka serowa ŻurekPieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowyGalaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem

Kuchnia domowa Ani
Tagliatelle bolognese 148

Makaron i sos, raz wymyślny, mięsny, warzywny, serowy, inny to danie, które wiem, że nigdy nie zawiedzie mnie w kuchni. Zawsze wyjdzie, zawsze smakuje. Jeden makaron a tyle sposobów na danie! To mi się podoba. Choć znam wiele wersji na tagliatelle bolognese pod względem dodatków i proporcji to dziś pokusiłam się na przepis z MasterChefa Junior. Wszystkiego trzeba spróbować(...)wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodajemy mięso i gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i zblendowane pomidory z puszki. Sos doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i – redukujemy.  Makaron gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy bazylią. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z programu: MasterChef

Zasmakuj Kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym 156

włoskiego polpetta od polpa, czyli miazga) Pulpety, czyli mięsne kulki. Mogą występować także w wersji rybnej lub z podrobów. Można je podawać al sugo w sosach grzybowych, śmietanowych z koperkiem, serowych lub do zup, makaronów, ryżu. Kombinacji jest wiele, ale smak zawsze pyszny. Wyczuwalne delikatne puszyste mięso, dzięki dodaniu wody gazowanej, miękkie w środku i kształtne z zewnątrz(...)Duś nam małym ogniu do połączenia składników. Ewentualnie dopraw do smaku wedle uznania. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, przesmaż na klarowanym maśle. Gdy będzie miękka dodaj do pomidorowego sosu. Teraz pulpety. Z wymieszanego dobrze mięsa z innymi składnikami formuj kulki nieco większe niż orzech włoski. Przesmaż lekko na oleju, dodaj do sosu pomidorowego. Gotuj na małym ogniu

Zasmakuj Kuchni
Carbonara 69

dorzuć na patelnię odcedzony makaron, przemieszaj chwilę i zmniejsz ognień pod patelnią na najmniejszy. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masę jajeczno-serową, mieszaj wszystko razem dość sprawnie tak, aby nie zrobiła się jajecznica z makaronem zamiast sosu do makaronu. Jeśli zawartość patelni zbytnio się wystudziła i ser się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie(...)dorzuć na patelnię odcedzony makaron, przemieszaj chwilę i zmniejsz ognień pod patelnią na najmniejszy. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masę jajeczno-serową, mieszaj wszystko razem dość sprawnie tak, aby nie zrobiła się jajecznica z makaronem zamiast sosu do makaronu. 4 Jeśli zawartość patelni zbytnio się wystudziła i ser się nie rozpuszcza - postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie

Martyna Cooks