sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:655/794)

Babeczki wytrawne z mielonym, bakłażanem i pieczarkami 107

przepisu półtorej porcji, wychodzi mi wtedy 20 babeczek, zużywam wtedy jedną dużą kulkę mozzarelli. Babeczki można zrobić wcześniej i tylko wstawić je do piekarnika przed podaniem. Skala smaku 10/10 z sosem najlepiej czosnkowym smakują wyśmienicie, osobiście polecam przyprawę HOT&SPICY tj.z serii Deluxe w Lidlu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)Ciasto: 180 g mąki 70 g kostki zimnego masła 60 ml piwa Farsz: 200 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej) 1/2 bakłażana 6 dużych pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego suszony imbir, chilli, słodka papryka, oregano, bazylia sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego ser mozzarella Przyrządzamy farsz. Bakłażana kroimy w plasterki 0,5 cm. solimy i odkładamy na około

Kubki smaku
Wieprzowina po meksykańsku 126

pyszna i szczerze powiem, że ta ognista wersja wymiata ! Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego 2 łyżki pasty z pieczonej papryki , ostrej ( jeśli nie macie pasty , można dodać jedną dużą , pieczoną w piekarniku paprykę ) 4 świeże , czerwone papryczki jalapeńo ( jeśli ma być łagodne , pomijacie(...)pieczonej papryki , cynamon , sól do smaku i jedną szklankę wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 2 godzin . Co jakiś czas warto zajrzeć , czy sos za bardzo nie odparował i w razie potrzeby uzupełnić . Mięso ma się dusić w małej ilości sosu nie pływać jak w zupie . Po upływie dwóch godzin sos powinien samoczynnie się zagęścić

Ogrodnik w podróży
Domowe smaki dzieciństwa z restauracji 93

piękny kolor konfitury, stanowi idealne nadzienie do pączków. W przypadku warzyw i grzybów, oferta jest również zasilona gotowymi włoskimi produktami z importu. Krojone trufle zlane oliwą, przeciery pomidorowe, używane do zupy pomidorowej, lub pasty z papryki i bakłażanów są produktami najwyższej jakości, tylko naturalnie pasteryzowanymi. Wśród polskich produktów znajdują się również naturalnie kiszona kapusta z marchewką i odrobiną soli(...)miodu, dając chleb z ogromną zawartością błonnika. Doskonałym dodatkiem do chleba będzie natomiast masło pistacjowe, bądź orzechowe, powstające ze zmielonych drobno orzechów, bez niepotrzebnego prażenia, solenia lub dosładzania. Naturalne sosy i dodatki do potraw W Restauracji Schronisko Smaków nie zabrakło również gotowych dodatków do dań. W przeciwieństwie do produktów ze sklepowych półek, te wytwarzane w restauracji pani Magdy Gessler

Codogara
Spaghetti według Gordona Ramsay'a - najlepsze! 583

Są potrawy, które robi się tylko raz i takie, które na stałe wpisują się do obiadowego menu. To spaghetti zdecydowanie należy do tej drugiej kategorii. :-) Długo

Szefowa kuchni
Azjatyckie inspiracje 178

pieczarek 1 czerwoną paprykę 1 sporą cebulę 2-3 ząbki czosnku 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 cytrynę: otartą skórkę i sok 1 puszkę pomidorów lub tyle samo pomidorowej passaty 1 puszkę mleka kokosowego 1 szklankę mleka (Tego dnia, kiedy robiłam zupę nie udało mi się dostać mleka kokosowego i zupkę zrobiłam jedynie na zwykłym mleku. Również była smaczna, nawet(...)przez ok. 1 min. Następnie dorzucamy krewetki. Smażymy je do momentu, gdy ładnie zaróżowią się ze wszystkich stron. Wtedy zdejmujemy je z ognia i odstawiamy na bok. Do do sosu dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. (Mała uwaga odnośnie curry. Należy sprawdzać smak swojej przyprawy. Moje było tym razem nieznośnie ostre. Ta sama przyprawa różnych firm różni się składem i niestety

Ratunku obiad
Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa 193

ugotowaniu zmienia faktycznie kolor na zielony. Susz warzywny to nic innego jak ususzone liście pietruszki, pora i selera. Gulasz z soczewicy zazwyczaj podaję z ryżem i płaskimi chlebkami. Sos jest gęsty i bardzo łatwo nabiera się chlebem. Lubicie jeść rękoma, oblizywać palce i w ogóle nie martwić się o zasady dobrego wychowania(?). Ja uwielbiam, a etykietę przy stole mam gdzieś(...)smaż aż mięso przestanie krwawić. Przełóż do garnka. Na tą samą patelnię wrzuć zamrożony szpinak. Smaż aż szpinak odparuje wodę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojony czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy i opłukaną soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem

codojedzenia
Placki ryżowe z warzywami i słonecznikiem 186

Placki te są efektem całkowitej improwizacji i tzw. czyszczenia lodówki. Wyszło przepysznie! Mogą być dodatkiem do mięsa, można je podać z ulubionym sosem, śmietaną a nawet z samym keczupem :) Dodatek warzyw urozmaicił smak ryżu a prażone ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :)  SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków)   2 szkl ugotowanego ryżu* 1 marchewka  1 cebula kilka łyżek(...)Placki dobrze się komponują z keczupem - u mnie z ketchupem dla dzieci Primavika  robionym na bazie soku jabłkowego, bez dodatku cukru, który de facto smakuje jak sosik pomidorowy :)  (recenzja wkrótce

Kto ugości moich gości?
Chicken Tikka Masala 153

Masala (5 - 6 porcji): 3 średniej wielkości piersi z kurczaka 200 g jogurtu naturalnego sok z 1 limonki 2 cebule 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml mleka kokosowego szklanka wody olej łyżka masła sól garść świeżej kolendry garść płatków migdałowych Przyprawy: łyżeczka chili 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu szczypta kardamonu(...)gotować około 15 minut bez przykrycia tak, aby całość zgęstniała. Można dodać soli do smaku. Na osobnej suchej patelni prażyć przez kilka minut płatki migdałowe aż lekko się przyrumienią. Sos posypać posiekaną kolendrą i migdałami. Podawać z ryżem (mój ulubiony Basmati) lub chlebkami Naan

Karola gotuje
Moje spagetti 141

składniki* 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej* 3 średnie papryki* 1 malutka ostra papryczka* 1 marchewka* 1/2 niedużej młodej cukinii* 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy* 1 kostka bulionowa* sól* pieprz cayenne* bazylia suszona * czosnek granulowany* cebulka granulowana* 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej* makaron spagettiSposób wykonaniaMięso i warzywa umyć i osuszyć.Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć(...)bazylii (można dodać świeżą pokrojoną bazylię w momencie dodawania papryki), doprawić do smaku, solą pieprzem cayenne i chwilkę poddusić, mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości wody i wlać do sosu delikatnym strumieniem, energicznie mieszając, zagotować i zestawić z ognia.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu

Mix smaku
Glazurowane filety z udek kurczaka. 234

zdrowie), a jeśli chcecie się dowiedzieć, co tak bardzo smakuje mojej Adze - koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka - 6,50 zł 75 g koncentratu pomidorowego - 0,50 zł 1 łyżka keczupu - 0,05 zł 2 łyżki cukru muscovado (lub miodu, melasy) - 0,18 zł 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka - 0,10 zł 1 łyżeczka mielonej(...)brązowy około 25 - 30 minut. Ogórek pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z octem, cukrem i solą - wg własnego smaku. Podawać jak na zdjęciu - z ryżem polanym delikatnie czerwonym sosem z dna naczynia żaroodpornego i zieloną pietruszką

zadanie-gotowanie
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 137

poprzeczkę i spróbować wszystkich przypraw by znaleźć te NAJ. A oto moi ulubieńcy ! Bazylia , ma  słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się  w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy(...)twarogu to już obowiązkowo :-) Gałka muszkatołowa, to kolejna korzenna przyprawa o orzeźwiającym, lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych  sosów  oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania.                Uwaga !!  Należy  dodawać

Życie na widelcu
Risotto pomidorowe 203

Dzisiejszy przepis pochodzi ze strony internetowej:  gwiazdy w kuchni . Danie to robiłam już wielokrotnie i bardzo mi smakuje. Sposób przyrządzenia lekko zmodyfikowałam. Ale, jak mówią

Fabryka pomysłów
Pasta z wędzonej makreli, serka i pomidorów 164

Bardzo smaczna i zdrowa pasta na kanapki.   Ostatnio zakupiłam sobie małe kolorowe garnuszki do zapiekania mini zapiekanek czy muffinek. Ale musiałam coś zrobić na już

Zasmakuj Kuchni
chaczapuri domowe :D 127

trzeba postąpić z tymi na patelni. Przekąska na każdą okazję. Na spotkania, imprezy. Można zabrać na obiad do pracy. Nadziewać można czym tylko się lubi. Fajnie do tego pasuje sos czosnkowy. Dziś nadziałam kurczakiem. Następnym razem zrobię z mięsem mielonym. Ciasto: * 50 dkg mąki pszennej * 3 dkg drożdży albo opakowanie suszonych * 150 ml wody * 150 ml mleka - ja dodałam maślankę(...)fasolą. Ja zrobiłam z kurczakiem. * połówka piersi kurczaka * pół puszki czerwonej fasoli * pół puszki kukurydzy * nieduża cebula * kawałek czerwonej papryki * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju z cebulą i dodałam pozostałe składniki. Wspomnę, że następnym razem użyję zamiast koncentratu swojego przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki. Podczas smażenia nadmiar soku

Pieprzyć z Fantazją
CHILI CON CARNE I TEST NOWEGO RONDLA MARKI ZWIEGER ZE SKLEPU GARNECZKI.PL 77

CECHY RONDLA: ⇒ Rondel ma ok. 13 cm średnicy – dzięki czemu nadaje się do codziennego użytku. Możemy w nim gotować mniejsze porcje produktów, podgrzewać mleko, roztapiać czekoladową polewę, przyrządzać sos czy dusić dania. ⇒ Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy tradycyjny garnek okazuje się zbyt duży. ⇒ Nieprzywierająca powłoka umożliwia nawet smażenie składników. ⇒ Został wykonany z odlewanego aluminium – trwałego materiału, odpornego(...)czerwona fasola – 100 g * kukurydza – 100 g * papryka czerwona – 0,5 szt * papryczka chili – 0,5 szt * olej – 3 łyżki * koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżka * sól, pieprz , oregano, cukier, ziarna kolendry – do smaku * natka pietruszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cebulę siekamy, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, aż straci różowy

Ostra na Słodko