sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:650/794)

Lazania ze szpinakiem i mięsem 130

życzę :-) Składniki: 16 płatów makaronu oliwa z oliwek 200 g starta mozzarella Warstwa mięsna: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej suszone oregano sól pieprz Warstwa ze szpinakiem: 400 g świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 1 ząbek czosnku 1. Płaty makronu gotujemy al'dente. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oliwy(...)feta, mieszamy drewnianą łyżką aż składniki w miarę się nam połączą.  4. Na spodzie naczynia posmarowanego oliwą układamy 4 płaty makaronu, na to porcję usmażonego mięsa z sosem, oraz pomiędzy porcję ze szpinaku. Całość posypujemy startą mozzarellą, przykrywamy kolejnymi czterema płatami makaronu. Czynność z nałożeniem mięsa, szpinaku (tym razem już całego) powtarzamy, posypujemy serem i nakładamy kolejne cztery płaty

kruche babeczki
Fasolowe burgery z kukurydzą i papryką 119

sypkiej) 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy (dałam Bonduelle) 1 mała czerwona cebula 1 mała czerwona papryka  2 łyżki zmielonych płatków owsianych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kuminu 0,5 łyżeczki kolendry szczypta chili  3 łyżki oleju czarny pieprz sól 1 jajko (w wersji wegańskiej pominąć) 3 łyżki sezamu(...)Burgery wstawić do piekarnika, piec 20 minut (termoobieg), następnie delikatnie łopatką odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5-7 minut. Można podawać w bułce z ulubionymi dodatkami i sosem albo jako samodzielne danie z ulubioną surówką. Smacznego

Obiad gotowy
Orkiszowa pizza z krewetkami po tajsku w mleczku kokosowym 191

Dodatki: 1 mała puszka mleczka kokosowego 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki liści limonki 10-15 krewetek  10 bryłek mrożonego szpinaku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki passaty pomidorowej Sól himalajska  Pieprz czarny Czosnek granulowany Papryka słodka Bazylia Przygotowanie: Zaczyn: drożdże łączymy z oliwą, cukrem i wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 min.  Mąkę mieszamy(...)pieprzu i liście limonki. Dusimy krewetki zdejmujemy z gazu gdy zostanie minimalna ilość mleczka kokosowego. Ściągamy krewetki i na tej samej patelni rozmrażamy szpinak. W miseczce łączymy składniki na sos czyli: passatę, paprykę słodką, bazylię, czosnek granulowany, pieprz czarny i odrobinę soli himalajskiej. Mozzarellę ścieramy na tarce, na grubych (dużych?) oczkach. Po upływie czasu ponownie wyrabiamy chwilkę ciasto. Blachę smarujemy

Czarnawisienka
Forszmak 159

Pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Świetnie sprawdza się na wszelkich imprezach jako danie gorące. Moja mama często przygotowywała go na święta lub na przyjazd większej ilości

Smakołyki Asi
Spaghetti bolognese 183

Składniki: 3 łyżki oleju 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 3 ząbki czosnku słoiczek przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów w puszcze lub przecier w kartoniku trochę wody w zależności jak gęstych pomidorów użyto sól, pieprz łyżeczka cukru ok. 2 łyżeczek ziół prowansalskich makaron spaghetti tarty żółty ser (lub parmezan) Całe danie robię na głębokiej patelni. Tnę cebule na piórka(...)przykryciem przez ok. 5 min.  Dodaję słoiczek przecieru i trochę wody. Wsypuję cukier, przyprawy i duszę kolejne 5 min.  Wyciągam makaron z wody prosto na talerze, dodaję sos i posypuję serem.     Smacznego

W kuchni bez szafek
Wieprzowina z marchewką 148

łyżka oliwy 3-4 marchewki 2-3 ziarenka pieprzu listek laurowy 1-2 ziarenka ziela angielskiego 0,5 łyżeczka suszonego tymianku 0,5 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 kotlety schabowe (jeżeli nie jesteście na diecie może to być trochę tłustsze mięso np. łopatka) szczypta słodkiej i ostrej papryki, może być też wędzona sól, pieprz 1 łyżka mąki(...)Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Dodać do gotującej się marchewki, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia do czasu aż marchewka będzie miękka, a mięso ugotowane. Sos powinien odparować i zgęstnieć, w razie potrzeby zagęścić mąką kukurydzianą rozrobioną z wodą.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
No ze MNĄ się nie napijesz?! Dylemat lodówkowy. 88

wiem czego mam ochotę się wieczorem napić. Składniki dwie-trzy garście makaronu dwie łyżki groszku łyżka kukurydzy garść szpinaku cebulka 2-3plastry wędliny pomidor przecier pomidorowy oliwa przyprawy Dodatki buraczki z ostatniego słoiczka z wałówki fasolka szparagowa z wczoraj 1. Wodę wstawić na gaz. Zagotować. Wrzucić makaron. Posolić. Gotować do preferowanej miękkości. W międzyczasie... 2.Obrać i pokroić cebulkę(...)przypraw. Posolić. Popieprzyć. Popapryczyć?! usch może lepie ująć to tak: Dodać sól,pieprz,paprykę, bazylię,zioła prowansalskie,ciut tymianku, majeranku, cynamonu. CO KTO LUBI. 6.Ugotowany odcedzony makaron dodać do sosu. Wymieszać. NIE przelewać takiego zimną wodą. Od razu do sosu z nim. 7.Przekładać na talerz

Fiolka w kuchni
PASTA ALLA NORMA, CZYLI MAKARON Z BAKŁAŻANEM, POMIDORAMI I BAZYLIĄ 134

myślę że z sukcesem ;) ) Cheddarem. SKŁADNIKI: 200 g makaronu (penne lub spaghetti) 1 bakłażan 3 ząbki czosnku 3 pomidory (bez skórki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przecieru pomidorowego sól morska pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano kilka listków świeżej bazylii tarty ser Cheddar A jak to zrobić: Bakłażana pokroić w 1 cm kostkę, obficie posolić, wymieszać(...)makaronie, aby się lekko podgotował. Dodać przecier, pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawić cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, solą i suszonym oregano. Gotować, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie sos. Na koniec wsypać posiekaną bazylię i łyżkę startego sera, gotować jeszcze przez około minutę. Dodać makaron, wymieszać i podawać. Wierzch można dodatkowo oprószyć startym serem

Kuchnia w opałach
Pomidorowy makaron z warzywami. 135

się zwykło mówić w ten dzień. Czyli bez zbędnych komentarzy zabieramy się do pracy :) Pomidorowy makaron z warzywami i serkiem feta (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu pomidorowego (my używamy Lubella) 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie fety 4-5 łyżek łuskanego słonecznika 3-4 łyżki fasoli czerwonej tarty żółty(...)fety. Doprawiamy pieprzem i przetartym w dłoniach tymiankiem. Dusimy chwilkę, aż rozpuszczą się oba sery i wyłączamy ogień.  W miedzy czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i mieszamy sos z makaronem, aby dobrze pokrył cały makaron. Na koniec posypujemy danie resztą fety. Danie jest gotowe, a minęło jakieś 20 min. Szybko prawda ? Życzymy smacznego i miłego weekendu

vegetanie
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 159

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczny tatar z cebulą i kaparami 212

Klasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wege bigos z ciecierzycą 175

cebule - 4 ząbki czosnku - czarny pieprz - majeranek około 2-3 łyżek - 1 łyżeczka pasty z kurkumy  przepis na pastę znajdziesz tu - 2 łyżki masła - opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Ciecierzycę namoczoną przez noc w wodzie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy, ma być ugotowana ale nie rozgotowana. Pomidory nacinamy na krzyż(...)kwasu PFOA/PTFE. Nie wytwarza związków toksycznych ani innych potencjalnie niebezpiecznych substancji.  Do pomidorów dodajemy poszatkowane cebule, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, kurkumę, doprawiamy czarnym pieprzem. Sos dusimy na małym ogniu około 40 minut. Ugotowaną kapustę i ciecierzycę przecedzamy. Do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem, wkładamy kapustę i ciecierzycę, wlewamy sos. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, jeśli

Szkrab Je Sam
prymkowa zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym 175

puree: około 1-1,5 kg ziemnianków 50 ml mleka trochę masła sól 2. pomidory - 3 sztuki 3. warstwa mięsna: 0,5 kg mięsa mielonego - kto jakie lubi koncentrat pomidorowy 2 cebule 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy i zioła (u nas pietruszka, koperek, pieprz i słodka papryka) kostka rosołowa Przygotowanie: 1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy. Wrzucamy masło, wlewamy mleko i solimy(...)czerwony kolor, więc cały koncentrat dodajemy. 5. Do naczynia żaroodpornego wlewamy masę mięsną. 6. Na mięso wykładamy pokrojone pomidory. 7. A na koniec ziemniaczane puree, które dziobiemy widelcem, by sos z mięsa mógł trochę odparować. 8. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.  9. I gotowe! Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Kasza jaglana z mięsem i sosem bolońskim 107

Jednogarnkowe smaczne danie z kaszą jaglaną w roli głównej z pysznym sosem bolońskim, bardzo łatwe do przygotowania , zamiast tradycyjnego obiadu. To solidny posiłek który po powrocie z pracy szybko zrobimy, bo całość zajmuje nam raptem 40 minut aby najeść się do syta.   Danie podałam na patelni Tefal  z bardzo fajnego zestawu z garnkami który można znaleźć(...)Fajna jakość do każdej kuchni  za rozsądną cenę. Polecam! Składniki na 3 duże porcje: 40 dag mielonego mięsa z indyka 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego 1 duża marchewka ½ cukinii ½ szklanki fasolki szparagowej ¼ szklanki mrożonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wanilia i Kardamon
PIZZA Z ZIEMNIAKAMI, POREM I PIECZARKAMI 131

soli,  1/2 łyżeczki cukru,  łyżka oliwy. Składniki na farsz: mały por, 3-4 ugotowane ziemniaki 40 dag pieczarek, 15 dag szynki, 30 dag sera żółtego, oregano, koncentrat pomidorowy, bazylia, majeranek, pieprz, sól. Przygotowanie: Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i ciepłą wodę. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.  W średniej misce łączę(...)Pieczarki i pora kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli i pieprzu (aż woda wyparuje). Ziemniaki kroję w plastry. Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku.  Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem

JejKuchnia