bardzo smaczne. Miękkie, soczyste mięso - łatwo odchodzi od kości. (3 porcje) 450-500g żeberek wieprzowych 1 cebula (duża) 150 ml białego wina (wytrawnego) 250 ml passaty pomidorowej (użyłam z czosnkiem; mogą być pomidory w puszce) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczeki papryki słodkiej 1 łyżka majeranku (płaska) sól, pieprz Dodatkowo: olej Opcjonalnie: 2 ząbki czosnku(...)międzyczasie żeberka kilkakrotnie przewrócić na drugą stronę (i uważać, aby się nie przypaliły). Pod koniec duszenia wsypać majeranek. (Jeśli istnieje taka potrzeba - doprawić do smaku.) Podawać polane sosem
Di gotujezobaczyłam je na jednym z blogów siedziały mi w głowie i nie dawały spokoju, aby je przygotować :) W połączeniu z dodatkami mogą stanowić smakowite danie obiadowe (ja pomyślałam o sosie pietruszkowo-cytrynowym i może jeszcze dziś go do nich zrobię, póki są;)). A można je jeść jak ja w tej chwili, gdy piszę przepis - jak normalną kiełbasę, pokrojoną w plasterki(...)wersja, ale myślę, że równie smaczna (nie znam smaku oryginału, ale moje mi bardzo smakują:)). A zmiany to: z braku świeżego szpinaku-mrożony, więcej cielęciny, chleb zamiast bułki, koncentrat pomidorowy zamiast suszonych pomidorów z bazylią, brak śmietany... Po oryginalny przepis (oraz wiele innych smakołyków) zapraszam na SzczyptaChili.pl , a tymczasem polecam moją wersję :) W głowie już układa się plan na kolejne
Kolorowy Przepisownikłyżki koncentratu pomidorowego** 1 mozzarella 10 dag żółtego sera 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz olej 1 opakowanie tortilli (u mnie pomidorowe z Lidla) Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki i mieszamy w misce z przyprawami i 2 łyżkami oleju, odstawiamy na 1-2 godziny. Kurczaka podsmażamy na patelni dodając(...)wielkości placków. Czynności te powtarzamy przy robieniu kolejnych placków. Uwaga * oczywiście możemy zamiennie użyć zielonej lub żółtej papryki. Uwaga** koncentrat możemy zastąpić pomidorami pelati, ale wtedy musimy bardziej odparować sos
Kulinarne przygody GatityDanie kuchni śródziemnomorskiej Pomidorowe tagiatelle z małżami to moja propozycja na wykwintny obiad/ kolację. To takie nasze danie "na specjalną okazję" gdy chcemy coś uczcić, lub gdy mamy rocznicę :) Oboje z mężem uwielbiamy owoce morza i od czasu do czasu robimy sobie przyjemność przyrządzając dania z nimi w roli głównej w domu. Nie licząc czyszczenia małże przyrządza się(...)Pindżur oraz kieliszek białego wina. Mrożone małże rozmrozić. Umyć pod bieżącą, zimną wodą, oderwać bisiory (nitki wystające ze środka małży) oraz szczoteczką oczyścić muszle, jeszcze raz opłukać. Do powstałego sosu dokładamy umyte i oczyszczone surowe małże, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 5 min na dużym ogniu lub do czasu aż wszystkie się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem
W kuchennej krainieszybszy w przygotowaniu, a zarazem utrzymany w nieco bardziej egzotycznym klimacie. Różne mogą być upodobania co do miękkości warzyw – jedni wolą doprowadzić je do stanu, w którym są niemalże sosem, inni wolą coś bardziej zbliżonego do al dente . Na pora wiele nie poradzimy – jeżeli kroimy go jak w przepisie w paski, wówczas do „zjadliwej” miękkości potrzebuje ok. 25 minut(...)dorsza) 250g marchewki 150g korzenia selera 1 średnia cebula (150g) 1 duży ząbek czosnku 100g pora (dolna i środkowa część) 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 50g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki kilka łyżek soku z cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól (ok. 2 łyżeczki) natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Rybę lekko solimy i odkładamy
Kulinarna PokusaMarynata ½ szklanki jogurtu greckiego 2 strate ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej cebuli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki curry 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty w głębokiej misie. Osusz udka ręcznikiem i włóż mięso do marynaty. Przykryj(...)żeby nie dotykały dna, ale wisiały w powietrzu. Wyłóż dno naczynia folią aluminiową. Wstaw mięso do piekarnika. Piecz 30 minut, następnie obróć kebaby o 180 stopni i polej mięso sosem jaki spłynął z niego do brytfanny. Piecz jeszcze 15-20 minut. Czas zależy od wielkości udek. Piecz jeszcze przez 20-30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia polej kebaby
Niedzielny kucharzwędzonej papryki *reszta składników - 50-60 dag surowego łososia - 6 pomidorków koktajlowych - garść oliwek (u mnie z anchois) - 2 duże garści tartego sera żółtego (gouda, edamski) - kilka łyżek passaty pomidorowej lub ketchupu - garstka szpinaku - pieprz cytrynowy - łyżeczka oliwy - rozmaryn i lubczyk Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej lub oliwę, paprykę i sól. Drożdże rozprowadzamy w gorącym mleku(...)brzegu. Posypujemy serem i układamy resztę składników (poza szpinakiem). Wstawiamy do pieca na 20-25 minut. W połowie czasu dodajemy szpinak. Gotowa pizza fantastycznie smakuje bez dodatkowego sosu lub skropiona odrobiną oliwy
W poszukiwaniu inspiracjiSłoneczne i mocno pomidorowe danie z kurczakiem przygotowywane na patelni… Przenosimy się do pięknej Katalonii w Hiszpanii. 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką 400 g pomidorów z puszki (krojonych) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 100 g ryżu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Bazylia Czarne(...)wsypujemy suchy ryż. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając (żeby ryż się nie przypalił). Pod koniec na wierzchu układamy usmażonego kurczaka, polewamy sosem. Zdejmujemy z ognia, dekorujemy pokrojonymi czarnymi oliwkami. Smacznego
VioletoweKucharzenieprzygotowania: 60 minut Składniki na Strogonowa: 1000 g polędwicy lub udźca wołowego 3 cebule 4 ząbki czosnku 500 g pieczarek 3 ogórki kiszone 4 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 250 - 300 ml śmietany 30% świeżo mielony pieprz (u mnie łyżeczka) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki(...)minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli robimy z polędwicy to gotować na pewno krócej. Następnie dodać śmietanę, pieprz, sól i gotować jeszcze około 10 minut, aby sos się zagęścił. Po ugotowaniu przykryć i odczekać około 7 minut, aby zatrzymał się proces gotowania, wtedy mięso będzie miękkie i soczyste. Podawać z chrupiącą bagietką lub razowym chlebem. * szklanka - 250 ml ** łyżka
Gotuj w domuosoby: 1 opakowanie gotowego dania z ryżem – Ryż w stylu meksykańskim MEXICAN STYLE RICE 250 g Uncle Ben's tuńczyk w kawałkach w sosie własnym puszka 150 g, 3 łyżki wody. 130 g mini marchewki młodej lub z puszki, po garści świeżych ziół: nać pietruszki, mięta zwykła, mięta pieprzowa, ponadto: 1 łyżka kapary, pieprz czarny(...)parboiled długoziarnisty z papryką jalapeno, czerwoną papryką i przyprawami meksykańskimi. Pozostałe informacje Pakowano w atmosferze ochronnej. Składniki: gotowany na parze ryż parboiled długoziarnisty (85%), czerwona papryka (5.9%), przecier pomidorowy (4.1%), olej słonecznikowy, aromat naturalny, przyprawy (zawiera chilli w proszku (0.1%)), papryka jalapeno (0.4%), sól, cebula w proszku, wyciąg z drożdży, kwas (kwas cytrynowy
Moniki Smakołykimakaronem tortellini. Co prawda, nie ja pierwsza wpadłam na ten pomysł by pierożki umieścić w piekarniku, jednak uważam, że moja wersja wcale nie jest gorsza ;-) Zapiekanka jest bardzo pomidorowa i mięsna (aż na myśl nasuwa się stwierdzenie "oszukane lasagne") a przy tym jest bardzo łatwa, syta i szybka w wykonaniu. Naczynie żaroodporne 20 x 30 cm - 6 porcji Składniki(...)niej posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, sól i pieprz. Masa powinna być pikantna ale też słodkawa w smaku - jeżeli nie jest, to delikatnie posłodzić. Do sosu dodać połowę sera, połączyć. Kukurydzę, paprykę, ogórki, makaron i sos dokładnie ze sobą zmieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Posypać drugą częścią sera i zapiekać w nagrzanym
Poezja Smaków - blog kulinarnykostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem oraz słodką i wędzoną papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody oraz słodką śmiwetanką, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić(...)Olej rozgrzać na patelni. Kłaść po 2 łyżki masy na każdy placuszek i smażyć z obu stron na rumiano. Nadmiar tłuszczu usunąć za pomocą kuchennego papierowego ręcznika. Podawać polane sosem i kleksem kwaśnej śmietany
Czerwień i błękitPonieważ sezon pomidorowy w pełni, trzeba z tego korzystać. Postanowiłam więc podać to wyjątkowe warzywo w nietypowy sposób. Te zapiekane pomidory są rewelacyjne! Bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu. Spróbujcie, a na pewno będą gościć na Waszym stole często :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: -5 pomidorów malinowych -płat ciasta francuskiego -opakowanie(...)krótko na maśle, solimy, pieprzymy, dodajemy octu balsamicznego, cukru i miodu. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Przewracamy pomidory na drugą stronę, dodajemy jedną łyżkę oliwy. Cały sos powinien sięgać do połowy pomidorów. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Dusimy bez przykrycia ok.5 minut. Nie mogą być rozgotowane. Przekładamy pomidory płaską częścią na tortownicę. Układamy na pomidory łososia rozdrobnionego
Kulinarne przemysleniaZapraszam! Składniki : 250g suchej fasoli typu "Jaś" 150g kiełbasy chorizo (pikantnej) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 marchewki 1 łodyga selera naciowego puszka krojonych pomidorów (400g) lub przecier pomidorowy 75ml czerwonego wina po około 0,5 łyżeczki ziół: oregano, bazylia, tymianek, majeranek 2 listki laurowe sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę zalać wodą dzień wcześniej i odstawić(...)oraz niewielką ilością wody z gotowania fasoli (kilka łyżek do wolnowara, nieco więcej do garnka). Wodę z gotowania fasoli zostawić, aby w razie potrzeby można było rozrzedzić/dorobić sos, gdyby okazał się zbyt gęsty (przy gotowaniu w tradycyjnym garnku). Dodać zioła i przyprawy: listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, sol, oregano, bazylie, tymianek, majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć
Codzienne Gotowanie300g pieczarek 250g szalotek 150g boczku pokrojonego w grubą kostkę olej 3 szklanki wina 2 szklanki bulionu drobiowego 1 suszony liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej Sposób przygotowania Najpierw przygotujcie warzywa, żeby potem tylko wrzucić je do garnka. Umyjcie pieczarki, jeśli sa bardzo duże pokrójcie je na ćwiartki(...)winem i bulionem, dodajcie tymianek, liść laurowy i przecier, wymieszajcie. Ponownie włóżcie boczek, kurczaka. Gotujcie na małym ogniu przez ok. 40 minut. Po 20 minutach odlejcie do szklanki część sosu (2/3 szklanki) i poczekajcie aż przestygnie. Pod koniec gotowania wmieszajcie do szklanki z sosem mąkę, a następnie przelejcie miksturę do garnka z potrawą. Wymieszajcie i zagotujcie jeszcze 5 minut
W kuchni wieczorem