sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:659/794)

CHILI CON CARNE I TEST NOWEGO RONDLA MARKI ZWIEGER ZE SKLEPU GARNECZKI.PL 56

CECHY RONDLA: ⇒ Rondel ma ok. 13 cm średnicy – dzięki czemu nadaje się do codziennego użytku. Możemy w nim gotować mniejsze porcje produktów, podgrzewać mleko, roztapiać czekoladową polewę, przyrządzać sos czy dusić dania. ⇒ Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy tradycyjny garnek okazuje się zbyt duży. ⇒ Nieprzywierająca powłoka umożliwia nawet smażenie składników. ⇒ Został wykonany z odlewanego aluminium – trwałego materiału, odpornego(...)czerwona fasola – 100 g * kukurydza – 100 g * papryka czerwona – 0,5 szt * papryczka chili – 0,5 szt * olej – 3 łyżki * koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżka * sól, pieprz , oregano, cukier, ziarna kolendry – do smaku * natka pietruszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cebulę siekamy, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, aż straci różowy

Ostra na Słodko
pyszna pizza bezglutenowa 181

wegan zamiast jaj możemy zwiększyć ilość siemienia), 1-1,5 łyżeczki siemienia lnianego, 4 szczypty soli, 4 szczypty pieprzu, 3 szczypty papryki wędzonej. Dodatki wedle uznania, u mnie: przecier pomidorowy z dodatkiem ziół (bazylia, oregano, tymianek itp.) czosnek, cebula, papryka, pomidor, ogórek kiszony, odrobina swojskiej wędliny. Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczę dokładnie pod gorącą wodą. Wrzucam do gotującej wody (w proporcji(...)już dobrze wypieczone na wierzch dodałem ogórek kiszony oraz posiekany czosnek i piekłem jeszcze 5 minut. Gotowe. Smacznego Pizzę najlepiej podawać na ciepło. Ja swoją zjadłem bez dodatku sosu, ponieważ nie chciałem zakłócać smaku dodatków. Jeżeli tak jak ja na pizzy układacie ogrom dodatków nie ma potrzeby pizzy polewać ketchupem, musztardą lub sosem czosnkowym. Jeżeli zrobimy większą porcję możemy

Gar Zdrowia
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 192

wyciśnięty), a także kroić na drobno zioła. Na pewno często zdarza się Wam kroić pomidory. Gdy są miękkie, trudno jest przekroić skórkę. Można nożem dyndać i dyndać, a zamiast pomidorowych plastrów uzyskujemy zmiażdżoną pulpę. W przypadku noży Gerlach krojenie pomidorów nie sprawiało najmniejszego problemu. Dzięki ich ostrości szło łatwo do tego stopnia, że postanowiłam wykonać test polegający na upuszczeniu delikwenta(...)jajko. Tatar z łososia: 500 g filetu świeżego łososia bez skóry ok. 8 cm kawałek pora 1 świeże, ekologiczne żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1/4 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku 1/4 płaskiej łyżeczki chilli w proszku szczypta świeżo mielonego pieprzu czarny sezam – do posypania (może być też zwykły, jasny sezam) bagietka

Poezja smaku
Jak ugotować pyszną zupę? 193

barszcz) czy też chrupiącej bułki (zupy kremowe, grochówka, flaczki itp.). W taki prosty sposób można szybko podnieść kaloryczność zupy czy ją urozmaicić. Świeże warzywa zamiast przecierów sklepowych Ugotujcie zupę pomidorową ze świeżych pomidorów i porównajcie ją z tą ugotowaną na kupionym w sklepie koncentracie. Uważam, że ta pierwsza jest bezkonkurencyjna. Smak i zapach są nieporównywalne. Wartości odżywcze również, więc(...)odżywczych, wtedy wkładajmy mięso do zimnej wody. Jeśli chcemy ugotować zupę, a z mięsa przygotować drugie danie (np. opiec kurczaka w panierce czy tez podać jako sztukę mięsa z sosem), wtedy najlepiej wkładać mięso do wrzątku.  Przesolona zupa - ratunku! Jeśli przesolicie zupę to bez paniki. Można ją uratować wkładając pokrojony w pasterki ziemniak - gotując się wchłonie część soli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti z kurkami i cukinią 251

makaron robiłam oczywiście dużo wcześniej, po drodze jednak były konkursy, pomidorowe i jeszcze parę innych spraw, więc zamieszczam dopiero teraz i mam nadzieję, że amatorom kurek przypomni miłe chwile. ;) Przepis powstał spontanicznie, zainspirowany zdjęciami podobnych makaronów, które pojawiały się na "Durszlaku" i nieco później zrobiłam swoją wersję makaronu spaghetti z dodatkiem kurczaka, kurek i cukinii. Bardzo smaczną wersję. ;) Składniki(...)lekko zgęstnieje. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki, zagotować. Usmażone mięso pokroić w  nieduże kawałki. 4. Dodać ciepły makaron i posiekaną pietruszkę, zmniejszyć ogień i mieszając żeby sos dokładnie pokrył makaron. Przełożyć na talerze i od razu podawać, najlepiej z białym półwytrawnym winem

Kuchnia Prezydentowej
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. 141

nieźle przeobrazić ;-) To pewnie mokre lato służy ich wzrostowi.. Ale nie narzekam na nadmiar, bo kabaczek w moim domu zawsze znajdzie zastosowanie, choćby jako zagęszczacz do zupy czy sosu. Przepisów jak co roku na blogu - będzie kilka :) Dziś zapraszam na cukinię faszerowaną. Mięciutkie łódeczki zapiekane w piekarniku wraz z aromatycznym, mięsno-warzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą(...)głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć mięsa, cebulę, paprykę, marchew, czosnek. Dodajemy także przyprawy czyli majeranek, liść laurowy sól i pieprz. Podsmażać przez 20 minut, następnie podlać passatą pomidorową, dodać część natki pietruszki i gotować jeszcze kilkanaście minut, by nadmiar wody odparował. Uzupełniamy przyprawy jeżeli jest taka konieczność oraz wyjmujemy liść laurowy. Farsz nakładamy do wcześniej przygotowanej cukinii, posypujemy mozzarellą

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety 133

spróbował tej kaszy choć raz, nie trzeba przekonywać do jej ponownego zjedzenia.  Od jakiegoś czasu testuję możliwości wykorzystania komosy ryżowej, dodaję ją do zup, jako dodatek do sosów i bazę sałatek. Sałatka z komosy z pieczoną dynią najlepiej smakuje na zimno. Można ją zabrać na piknik lub jako drugie śniadanie do pracy. Składniki:  2 szklanki ugotowanej czerwonej komosy(...)smaku, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ilość oliwy i soku zależy od upodobań, w mojej sałatki nie dodaję ich zbyt wiele. Smacznego Zobacz również inne sałatki: Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z młodych ziemniaków i bobu   Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami    Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym

Codziennik Kuchenny
Fasolka szparagowa w pomidorach 130

Pewnie każdy z Was latem przyrządza fasolkę. Ja do tej pory robiłam ją albo z bułką tartą albo z sosem beszamelowym ( klik ). W tym roku postanowiłam przygotować fasolkę nieco inaczej. Buszując po internecie w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na wiele przepisów na fasolkę w pomidorach. I w ten sposób stworzyłam własną wersję, która tak posmakowała mojemu M, że teraz najchętniej jadałby(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 500 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor  4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże marchewki  koperek  sól, pieprz, cukier, veget   Fasolkę obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Podsmażyć na oleju

My simple kitchen
Zupa krem dyniowo-pomidorowa 137

Czy może być coś lepszego od rozgrzewającej zupy zimową porą? Może, ale tylko zupa kremowa z dyni. Gotuje się szybko i nie

To co kocham
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 220

ślinka leci! Chrupiąca wołowina po azjatycku z brązowym makaronem ryżowym i sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru(...)szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się też ryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem

Plate of Joy
Gulasz 142

Ostatnio z ciekawości otworzyłam kuchnię polską i zdziwiłam się, że tam w przepisie do gulaszu dodają przecier pomidorowy. Oczywiście każdy ma swoje nawyki i przyzwyczajenia, ale dla mnie gulasz ma wyjątkowy smak. Teoretycznie nie jest to specjalnie skomplikowane danie, ale trochę czasu wymaga i kilku szczegółów, o których nie można zapominać. Ja robię gulasz taki, jaki robiony był na wioskach(...)woda), NIGDY nie zalewać zimną wodą, bo mięso stwardnieje. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości, ok 30-45 min, po czym wyjmujemy cebulę. Na koniec zwiększamy ogień i zagęszczamy sos wodą rozbełtaną z mąką. My najczęściej jemy gulasz z ziemniakami oraz podsmażonymi buraczkami z cebulką. Polecam, bo danie łatwe i niezwykle smaczne function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

dom-agi.pl
Pomidory z mozzarellą i pesto 169

Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proste i szybkie, wegetariańskie leczo 200

tego pracę siedzącą i otrzymujemy prostą receptę na to, jak bez trudu zyskać na wadze. Na szczęście dość szybko nadeszło olśnienie. Sałatki! Miks warzyw (i nie tylko) z dobrym sosem, do tego np. bułka grahamka i pełnowartościowy posiłek gotowy. Od jakiegoś czasu zabieram ze sobą do pracy przygotowane dzień wcześniej pudełeczko z pyszną zawartością. W ten sposób nie głoduję(...)waszym samodzielnym posiłkiem, czy tylko dodatkiem do niego) Należy przygotować: 2 czerwone papryki 1 cukinię 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 100 g dobrej jakości przecieru pomidorowego lub passaty 1 łyżka oleju przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodką mieloną paprykę, zioła prowansalskie, płaską łyżeczkę cukru Cebulę kroimy wzdłuż na pół, później jeszcze raz na pół

Ratunku obiad
Jak ugotować dobry rosół? 56

Babci. Smak w zupie to “kości i tłuszcz” tak mawiała Babcia, zgadzam się, stosuję tę zasadę do rosołu szczególnie, także do sosów czy potrawek mięsnych. Ważne, by nie przesadzić z ilością tłuszczu, rosół, sos czy danie będzie mdłe, zwyczajnie za ciężkie i niesmaczne. Kilka zasad przy gotowaniu rosołu: świeża – w sezonie młoda włoszczyzna, dodatek pęczka świeżej natki(...)aromatu i koloru po dodaniu świeżego pęczka natki lub lubczyku. Jeśli nie dodajesz świeżych ziół wsyp pod koniec gotowania rosołu suszony lubczyk – do smaku. Na rosole powstaje najlepsza pomidorowa. Aby ją przygotować dodaj do rosołu passatę, koncentrat pomidorowy lub sok pomidorowy. Podawaj z makaronem lub ryżem. Rosół to pierwsze danie lub kompletny obiad, jeśli jest mocno mięsno-warzywny

Zasmakuj Kuchni