łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki letniej wody szczypta cukru pozostałe: 6 parówek z szynki 1/2 szklanki sosu pomidorowego 10 dkg sera żółtego 15 oliwek zielonych 5 pomidorków koktajlowych oregano świeże 1 łyżeczka przyprawy do pizzy papryka słodka ciasto na pizze: Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru , łyżkę mąki i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencje kwaśnej(...)blaszkę wyłożoną papierem, smaruję sosem pomidorowym, posypuję startym serem. Odłożony kawałek ciasta rozwałkowuje na prostokąt wielkości tego pierwszego. Nacinam ciasto wzdłuż w sześciu miejscach na paski o szerokości około 2 cm . Nie nacinam od początku i od końca. Przeplatam parówki między paskami ciasta. Przekładam na płat ciasta na blaszce. Posypuje przyprawą do pizzy i papryką. Piekarnik nagrzewam do temp
wesoła kuchniatych, które kupujemy w marketach, a często także od tych serwowanych w restauracjach. Myślę o tym, żeby podać ją z rewelacyjnym sosem pomidorowym, który mamy na naszym blogu jako dodatek do pizzerinek . Będzie smacznie! Domowa pizza na grubym spodzie Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (340 g) 0,6 szklanki ciepłej wody(...)stolnicy i przełożyć do blaszki). Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozrzucamy po cieście, na serze umieszczamy szynkę oraz oliwki pokrojone w talarki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy pizzę przez 30-35 minut, wyjmujemy z piekarnika i serwujemy na gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym. W wersji z termomixem: w naczyniu umieszczamy pokruszone drożdże
KulinarneImpresje.plbrokułami, suszonymi pomidorami i parmezanem, z cebulą i posiekaną natkę. Drugą wciąż mam w lodówce i czeka na swoją kolej. Udanych weekendowych wypieków! Pełnoziarniste ciasto na pizzę Składniki: 1 kostka świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka ciepłej wody Przygotowanie: W misce mieszamy pokruszone drożdże(...)ciasto w rękach, wyrabiamy, aż stanie się gładkie, na blacie oprószonym mąką. Czas pieczenia to 15 minut, 180 - 200 st C. Ciasto pieczemy, po nałożeniu sosu pomidorowego i dodatków, na posmarowanej oliwą blasze do pizzy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 500 gram przecieru pomidorowego 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz zioła prowansalskie oregano 1 liść laurowy Przecier pomidorowy wlewamy do małego garnuszka i
tojestpyszne.blogspot.comzupełnie nie kojarzy się z fast food-em, wymaga przecież wiele czasu i cierpliwości, ciasto potrzebuje spokoju i ciepła, dla mnie pizza to nie szybka robota. Pomijając kwestię ciasta, to same dodatki też wymagają trochę zachodu, sos pomidorowy im dłużej gotujemy tym zdrowszy dzięki zawartym w pomidorach likopenie. Ja jednak dzisiaj przygotowałam pizzę zieloną, może to jeszcze tkwiące we mnie
Słodki Kompromiszamrozić na miesiąc. Przed upieczeniem strzepnąć nadmiar mąki. Wyłożyć sos pomidorowy, rozprowadzić łyżką . Nałożyć nieco mozzarelli i porwanych liści bazylii. W przepisie podano aby wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut. Ciasto wyrabiałam w robocie.Swoją pizzę piekłam na kamieniu , wcześniej nagrzewającym się przez
Stare GaryChrupiąca pizza z nutą egzotyki w postaci delikatnych, pachnących cytrusami krewetek połączonych ze słodkością ananasa, zakończona nieziemską niespodzianką w postaci serowego brzegu. Składniki: Ciasto: 260g mąki na pizzę typu ,,0” 30g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 cebula dymka 3 ząbki czosnku(...)plasterki. Krewetki oczyścić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a cebulę pokroić w piórka. 4. Ciasto z serowym brzegiem wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć ananasa, cebulę, krewetki, kukurydzę i mozzarellę. Gotową pizzę oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyodchodziło od rąk. Wyrobione ciasto na pizzę rozwałkuj do pożądanej wielkości (im większa pizza, tym oczywiście cieńszy spód), przełóż na blachę do pieczenia (ja używam tej z piekarnika) pędzelkiem rozsmaruj na cieście oliwę oraz oprósz je łyżeczką suszonego oregano. Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj sos pomidorowy i ułóż kawałki mozzarelli pokrojonej w plastry - i odstaw całość
Moje Qulinariaświeżych drożdży 450 g mąki pszennej 125 ml przegotowanej ciepłej wody po 1 łyżeczce soli i cukru 3 duże łyżki oliwy Sos pomidorowy: 2 szklanki passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego duża cebula pęczek świeżej bazylii po 1/2 łyżeczki: oregano, bazylii, ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki sól + pieprz do smaku łyżeczka masła Ulubione(...)małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy ziołami i posiekaną świeżą bazylią. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy z nich mini pizze. Każdą pizzę smarujemy 2-3 łyżeczkami sosu i układamy na nie ulubione dodatki. Pizzerinki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 do 12 minut. Podajemy z ulubionymi sosami. Polecam CZOSNKOWY, który
ChilliJemynajważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 małego selera 1 marchewka 500 g pomidorów (poza sezonem 1 puszka krojonych pomidorów
Rozpustne gotowaniepizzę (duża okrągła blacha z dziurkami w podstawie- dzięki nim gorąca temp. przenika przez ciasto o wiele lepiej i pizza smakuje jak z pieca), smarujemy odrobiną oleju, wykładamy ciasto. Na ciasto układamy gotowy włoski sos pomidorowy (niestety nie uzyskamy takie sosu sami w domu bo w Polsce nie ma gdzie kupić włoskich pomidorów ;-)), następnie pozostałe składniki, jak cienko pokrojoną(...)chili, pieprz syczuański, mozzarellę i oscypka. Po upieczeniu posypujemy świeżą bazylią. Sosy do pizzy: 1. Sos czosnkowy: - 200 ml jogurtu greckiego - 2 przeciśnięte ząbki czosnku - łyżka śmietany - sól, pieprz Po przygotowaniu sos musi co najmniej 3 godziny postać w lodówce. 2. Sos pomidorowy: - 1/2 puszki pomidorów włoskich - garść świeżej bazyli i oregano Składniki blenderujemy, doprawiamy solą i pieprzem
SMYKWKUCHNIszkoły lub pracy :) Mini pizze z chlebków naan źródło - Przy dużym stole 3 szkl. mąki (dałam zwykłą pszenną) 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego i ostudzonego) - dałam olej z pestek winogron 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz: sos pomidorowy (lub ketchup), suszone oregano, szynka(...)minut. Każdą z porcji ciasta rozpłaszczyć pięścią na grubość ok. 1 cm , odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut
Posadzone i zjedzonemarchewkowymi paseczkami i pomidorowymi polędwiczkami. Składniki: ok. 300 g makaronu np. maccheroni, 1 duża polędwiczka wieprzowa, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, ok. 500 g przecieru pomidorowego, 1 duża marchew, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża biała cebula, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka przyprawy do pizzy, świeży tymianek, ser twardy(...)grana padano, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: Sos sojowy mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy pieprz do smaku. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonki. Kroimy w cienkie plasterki (można delikatnie rozbić palcami) i przekładamy do marynaty pomidorowej. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę, a marchewkę po długości, w bardzo cienkie
Moniki Smakołykirazem podmieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową z bardzo dobrym skutkiem. Zastanawiałam się też, czy ajvar sprawdzi się zamiast sosu pomidorowego i muszę przyznać, że sprawdza się bardzo. Polecam tę typowo jesienną pizzę. Składniki: 2 papryka (lub po jednej z 2 kolorów) kilka sporych łyżek ajvaru mozzarella na ciasto: 400 g mąki orkiszowej jasnej
Sto kolorów kuchnikuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki sos? Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima, jest aromatyczny i aksamitnie gładki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię