świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 125 ml przegotowanej ciepłej wody po 1 łyżeczce soli i cukru 3 duże łyżki oliwy Sos pomidorowy: 2 szklanki passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego duża cebula pęczek świeżej bazylii po 1/2 łyżeczki: oregano, bazylii, ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki sól + pieprz do smaku łyżeczka masła Ulubione(...)małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy ziołami i posiekaną świeżą bazylią. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy z nich mini pizze. Każdą pizzę smarujemy 2-3 łyżeczkami sosu i układamy na nie ulubione dodatki. Pizzerinki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 do 12 minut. Podajemy z ulubionymi sosami. Polecam CZOSNKOWY, który
ChilliJemynajważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 małego selera 1 marchewka 500 g pomidorów (poza sezonem 1 puszka krojonych pomidorów
Rozpustne gotowaniepizzę (duża okrągła blacha z dziurkami w podstawie- dzięki nim gorąca temp. przenika przez ciasto o wiele lepiej i pizza smakuje jak z pieca), smarujemy odrobiną oleju, wykładamy ciasto. Na ciasto układamy gotowy włoski sos pomidorowy (niestety nie uzyskamy takie sosu sami w domu bo w Polsce nie ma gdzie kupić włoskich pomidorów ;-)), następnie pozostałe składniki, jak cienko pokrojoną(...)chili, pieprz syczuański, mozzarellę i oscypka. Po upieczeniu posypujemy świeżą bazylią. Sosy do pizzy: 1. Sos czosnkowy: - 200 ml jogurtu greckiego - 2 przeciśnięte ząbki czosnku - łyżka śmietany - sól, pieprz Po przygotowaniu sos musi co najmniej 3 godziny postać w lodówce. 2. Sos pomidorowy: - 1/2 puszki pomidorów włoskich - garść świeżej bazyli i oregano Składniki blenderujemy, doprawiamy solą i pieprzem
SMYKWKUCHNIszkoły lub pracy :) Mini pizze z chlebków naan źródło - Przy dużym stole 3 szkl. mąki (dałam zwykłą pszenną) 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego i ostudzonego) - dałam olej z pestek winogron 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz: sos pomidorowy (lub ketchup), suszone oregano, szynka(...)minut. Każdą z porcji ciasta rozpłaszczyć pięścią na grubość ok. 1 cm , odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut
Posadzone i zjedzonemarchewkowymi paseczkami i pomidorowymi polędwiczkami. Składniki: ok. 300 g makaronu np. maccheroni, 1 duża polędwiczka wieprzowa, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, ok. 500 g przecieru pomidorowego, 1 duża marchew, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża biała cebula, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka przyprawy do pizzy, świeży tymianek, ser twardy(...)grana padano, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: Sos sojowy mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy pieprz do smaku. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonki. Kroimy w cienkie plasterki (można delikatnie rozbić palcami) i przekładamy do marynaty pomidorowej. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę, a marchewkę po długości, w bardzo cienkie
Moniki Smakołykikuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki sos? Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima, jest aromatyczny i aksamitnie gładki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki mąki 3 łyżki oleju (lub stopionego masła) 50 g zmiksowanej rukoli płaska łyżeczka soli Sos: 1 czerwona papryka 1 łyżka masła pół cebuli 2 ząbki czosnku szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka ziół do pizzy sól, cukier i pieprz Przygotować sos. Paprykę wypatroszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i grubo
Czerwień i błękitogniu przez kolejne 5 minut, a potem odstaw, by ostygł. 2. Ciasto do pizzy rozwałkuj na cienki placek, a następnie ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczeni a . Surowe ciasto posmaruj pomidorowym sosem. 3. Na sosie pomidorowym rozsyp równomiernie startą mozzarellę. 4. Umytą
SzczyptaSmaQdodajemy suszone oregano, mieszamy i doprawiamy do smaku. Z jednej porcji ciasta możemy przygotować jedną dużą pizzę lub kilka mniejszych. Ciasto na pizzę wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i delikatnie rozciągamy dłońmi. Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym z ziołami, układamy oliwki z papryką wcześniej przygotowane. Pieczemy przez 12-15 minut w 200 st. C. Gotową pizzę dekorujemy kawałkami oliwek
Moja smaczna kuchniaRobi się go podobnie do ketchupu z cukinii (który znajdziecie TUTAJ ) , tylko końcowy smak jest zupełnie inny- pomidorowy ,pachnący ziołami i czosnkiem ... idealny na posmarowanie pizzy przed dodaniem do niej dodatków,ale super sprawdzi się też do sosu bolońskiego.Warto go zrobić szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie i najpyszniejsze. Daje je do słoiczków małych po przecierach pomidorowych taka(...)papka(ok 30-40 min),następnie dodajemy do nich cukier i ocet,pokrojoną papryczkę chili i pokrojone pomidory- gotujemy jeszcze 20 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zioła,pieprz i gotujemy jeszcze koleje 20 min. Rozdrabniamy sos blenderem i dojemy do słoiczków,pasteryzujemy 10 min. Smacznego
Swojskie jedzonkomusi być trudne, o ile skorzysta się z odpowiedniego przepisu. Idealne ciasto na pizzę zrobić można na różne sposoby. Klasyczna pizza włoska Pizza jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych na świecie potraw kuchni włoskiej. W formie najbardziej klasycznej, ma postać placka z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym oraz posypką z tartego sera – najczęściej mozarelli. Po doprawieniu różnymi ziołami, pizzę piecze
jakszef.pljogurtu naturalnego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru dodatki: - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) - domowy sos pomidorowy - szynka w plastrach - pieczarki Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie jak w przepisie Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem . Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut Podaję z sosem czosnkowym
Kuchnia co dniaBiała pizza z patelni to bardzo szybka do zrobienia pizza na cienkim pszennym cieście z dodatkiem ziół prowansalskich. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego użyłam w niej sosu czosnkowego do posmarowania ciasta. Dodatki też są utrzymane w jasnych kolorach. Użyłam cebuli, ananasa z puszki i wędzonego kurczaka. Całość posypałam żółtym serem. Pizza wyszła fajna w smaku, lekko słodka, dość mocno czosnkowa, aromatyczna
Waniliowe Improwizacjedwudziestu lat i pochodzi od pewnego włoskiego kucharza, którego imienia moja mama niestety nie pamięta. Najlepsze ciasto do pizzy jakie jadłam. Nie trzeba wcale czekać, aż wyrośnie. Po prostu rozwałkować wyrobione ciasto i przełożyć na przygotowane blaszki. Potem posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione dodatki. Dodatki należy przygotować sobie wcześniej tak by w momencie położenia ciasta na blachę były(...)suchymi drożdżami i solą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Blachy do pizzy (ja najczęściej robię pizzę na blachach prostokątnych) wysmarować oliwą i natrzeć czosnkiem. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować. Wyłożyć ciasto na przygotowane blaszki. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki i posypać startym serem. Piec ok. 10-12 minut w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze
maniapieczeniaOszukana pizza dla zabieganych wjeżdża na blog!. W 15 minut zrobicie tą aromatyczną porcję pizzy, a dodatki to oprócz sera może być to co akurat zalega w lodówce i odpowiada podniebieniom Waszych domowników. Czas start!. Porcja na 4 mini pizze. Czas przygotowania 15 minut. Składniki: - 2 duże płaskie bułki lub podpłomyki - 2 gałązki pomidorków koktajlowych - 4 plastry sera(...)łyżki oliwy lub oleju rzepakowego Sos: - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 ząbki czosnku - suszony majeranek lub bazylia po pół łyżeczki 1. Koncentrat pomidorowy mieszamy ze startym czosnkiem i suszonymi ziołami. 2. Bułkę kroimy na połowę, smarujemy łyżką oliwy, następnie sosem pomidorowym. Układamy warstwami boczek, ser, cebula i pomidorki. 3. Gotowe pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Apetyczna babeczkabyć zimny. Dlaczego? Dowiecie się tutaj: kamień do pizzy. Ciasto: Mąkę dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, sól i mleko wymieszane z gorącą wodą i zagnieść ciasto - ma być jednolite i elastyczne. Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Sos: W czasie jak ciasto rośnie robimy sos: do garnka wrzucamy pomidory w puszce, sól(...)bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, smarujemy ciepłym sosem pomidorowym, posypujemy serem i dekorujemy pozostałymi dodatkami. Wkładamy do piekarnika i po 7 minutach wyjmujemy cudowną pizzę :) Smacznego :) Jeśli nie macie kamienia (który nadal z czystym sumieniem polecam!) to możecie pizzę piec przez 30 minut w temperaturze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!