sos pomidorowy do pizzy - 2286 przepisów (strona:56/153)

Pleciona pizza z parówką 326

łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki letniej wody szczypta cukru pozostałe: 6 parówek z szynki 1/2 szklanki sosu pomidorowego 10 dkg sera żółtego 15 oliwek zielonych 5 pomidorków koktajlowych oregano świeże 1 łyżeczka przyprawy do pizzy papryka słodka ciasto na pizze: Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru , łyżkę mąki i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencje kwaśnej(...)blaszkę wyłożoną papierem, smaruję sosem pomidorowym, posypuję startym serem. Odłożony kawałek ciasta rozwałkowuje na prostokąt wielkości tego pierwszego. Nacinam ciasto wzdłuż w sześciu miejscach na paski o szerokości około 2 cm . Nie nacinam od początku i od końca. Przeplatam parówki między paskami ciasta. Przekładam na płat ciasta na blaszce. Posypuje przyprawą do pizzy i papryką.  Piekarnik nagrzewam do temp

wesoła kuchnia
Domowa pizza na grubym spodzie idealna na weekend 116

tych, które kupujemy w marketach, a często także od tych serwowanych w restauracjach. Myślę o tym, żeby podać ją z rewelacyjnym sosem pomidorowym, który mamy na naszym blogu jako dodatek do pizzerinek . Będzie smacznie! Domowa pizza na grubym spodzie Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (340 g) 0,6 szklanki ciepłej wody(...)stolnicy i przełożyć do blaszki). Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozrzucamy po cieście, na serze umieszczamy szynkę oraz oliwki pokrojone w talarki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy pizzę przez 30-35 minut, wyjmujemy z piekarnika i serwujemy na gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym. W wersji z termomixem: w naczyniu umieszczamy pokruszone drożdże

KulinarneImpresje.pl
Pełnoziarniste ciasto na pizzę 120

brokułami, suszonymi pomidorami  i parmezanem, z cebulą i posiekaną natkę. Drugą wciąż mam w lodówce i czeka na swoją kolej. Udanych weekendowych wypieków! Pełnoziarniste ciasto na pizzę Składniki: 1 kostka świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka ciepłej wody Przygotowanie: W misce mieszamy pokruszone drożdże(...)ciasto w rękach, wyrabiamy, aż stanie się gładkie, na blacie oprószonym mąką. Czas pieczenia to 15 minut, 180 - 200 st C. Ciasto pieczemy, po nałożeniu sosu pomidorowego i dodatków, na posmarowanej oliwą blasze do pizzy

Moja smaczna kuchnia
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 137

zupełnie nie kojarzy się z fast food-em, wymaga przecież wiele czasu i cierpliwości, ciasto potrzebuje spokoju i ciepła, dla mnie pizza to nie szybka robota. Pomijając kwestię ciasta, to same dodatki też wymagają trochę zachodu, sos pomidorowy im dłużej gotujemy tym zdrowszy dzięki zawartym w pomidorach likopenie. Ja jednak dzisiaj przygotowałam pizzę zieloną, może to jeszcze tkwiące we mnie

Słodki Kompromis
pizza na cienkim spodzie 174

zamrozić na miesiąc. Przed upieczeniem strzepnąć nadmiar mąki. Wyłożyć sos pomidorowy, rozprowadzić łyżką . Nałożyć nieco mozzarelli i porwanych liści bazylii. W przepisie podano aby wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut. Ciasto wyrabiałam w robocie.Swoją pizzę piekłam na kamieniu , wcześniej nagrzewającym się przez

Stare Gary
Egzotyczna pizza z serowym brzegiem 134

Chrupiąca pizza z nutą egzotyki w postaci delikatnych, pachnących cytrusami krewetek połączonych ze słodkością ananasa, zakończona nieziemską niespodzianką w postaci serowego brzegu. Składniki: Ciasto: 260g mąki na pizzę typu ,,0” 30g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 cebula dymka 3 ząbki czosnku(...)plasterki. Krewetki oczyścić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a cebulę pokroić w piórka. 4. Ciasto z serowym brzegiem wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć ananasa, cebulę, krewetki, kukurydzę i mozzarellę. Gotową pizzę oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec przez około 25-30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 147

odchodziło od rąk. Wyrobione ciasto na pizzę rozwałkuj do pożądanej wielkości (im większa pizza, tym oczywiście cieńszy spód), przełóż na blachę do pieczenia (ja używam tej z piekarnika) pędzelkiem rozsmaruj na cieście oliwę oraz oprósz je łyżeczką suszonego oregano.  Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj sos pomidorowy i ułóż kawałki mozzarelli pokrojonej w plastry - i odstaw całość

Moje Qulinaria
Pizzerinki z ciasta drożdżowego 201

świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 125 ml przegotowanej ciepłej wody po 1 łyżeczce soli i cukru 3 duże łyżki oliwy     Sos pomidorowy:   2 szklanki passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego duża cebula pęczek świeżej bazylii po 1/2 łyżeczki: oregano, bazylii, ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki sól + pieprz do smaku  łyżeczka masła     Ulubione(...)małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy ziołami i posiekaną świeżą bazylią. Studzimy.   Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy z nich mini pizze. Każdą pizzę smarujemy 2-3 łyżeczkami sosu i układamy na nie ulubione dodatki.   Pizzerinki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 do 12 minut. Podajemy z ulubionymi sosami. Polecam CZOSNKOWY, który

ChilliJemy
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 196

najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 małego selera 1 marchewka 500 g pomidorów (poza sezonem 1 puszka krojonych pomidorów

Rozpustne gotowanie
Pizza z mozarellą i pieprzem syczuańskim 148

pizzę (duża okrągła blacha z dziurkami w podstawie- dzięki nim gorąca temp. przenika przez ciasto o wiele  lepiej i pizza smakuje jak z pieca), smarujemy odrobiną oleju, wykładamy ciasto. Na ciasto układamy gotowy włoski sos pomidorowy (niestety nie uzyskamy takie sosu sami w domu bo w Polsce nie ma gdzie kupić włoskich pomidorów ;-)), następnie pozostałe składniki, jak cienko pokrojoną(...)chili, pieprz syczuański, mozzarellę i oscypka. Po upieczeniu posypujemy świeżą bazylią.   Sosy do pizzy: 1. Sos czosnkowy: - 200 ml jogurtu greckiego - 2 przeciśnięte ząbki czosnku - łyżka śmietany - sól, pieprz Po przygotowaniu sos musi co najmniej 3 godziny postać w lodówce. 2. Sos pomidorowy: - 1/2 puszki pomidorów włoskich - garść świeżej bazyli i oregano Składniki blenderujemy, doprawiamy solą i pieprzem

SMYKWKUCHNI
Mini pizze z chlebków naan 95

szkoły lub pracy :) Mini pizze z chlebków naan źródło - Przy dużym stole 3 szkl. mąki (dałam zwykłą pszenną) 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego i ostudzonego)  - dałam olej z pestek winogron 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz: sos pomidorowy (lub ketchup), suszone oregano, szynka(...)minut. Każdą z porcji ciasta rozpłaszczyć pięścią na grubość ok. 1 cm , odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut

Posadzone i zjedzone
Makaron z pomidorowymi polędwiczkami i marchewką 111

marchewkowymi paseczkami i pomidorowymi polędwiczkami. Składniki: ok. 300 g makaronu np. maccheroni, 1 duża polędwiczka wieprzowa, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, ok. 500 g przecieru pomidorowego,   1 duża marchew, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża biała cebula, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka przyprawy do pizzy, świeży tymianek, ser twardy(...)grana padano, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: Sos sojowy mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy pieprz do smaku. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonki. Kroimy w cienkie plasterki (można delikatnie rozbić palcami) i przekładamy do marynaty pomidorowej. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę, a marchewkę po długości, w bardzo cienkie

Moniki Smakołyki
Pizza paprykowa na orkiszowym cieście 141

razem podmieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową z bardzo dobrym skutkiem.  Zastanawiałam się też, czy ajvar sprawdzi się zamiast sosu pomidorowego i muszę przyznać, że sprawdza się bardzo.  Polecam tę typowo jesienną pizzę.       Składniki: 2 papryka (lub po jednej z 2 kolorów) kilka sporych łyżek ajvaru mozzarella   na ciasto: 400 g mąki orkiszowej jasnej

Sto kolorów kuchni
Sos pomidorowy na zimę 447

kuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki sos? Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima, jest aromatyczny i aksamitnie gładki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym 161

szklanki mąki 3 łyżki oleju (lub stopionego masła) 50 g zmiksowanej rukoli płaska łyżeczka soli Sos: 1 czerwona papryka 1 łyżka masła pół cebuli 2 ząbki czosnku szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka ziół do pizzy sól, cukier i pieprz Przygotować sos. Paprykę wypatroszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i grubo

Czerwień i błękit