sos pomidorowy do pizzy - 2286 przepisów (strona:60/153)

Włoskie spaghetti z sosem pomidorowym 183

Ostatnio na blogu pojawia się sporo przepisów na makarony… nic nie poradzę, że bardzo lubię kuchnię włoską i wszelkiego rodzaju makarony, pizze :) Tym razem szybki przepis na proste i smaczne włoskie spaghetti z sosem pomidorowym. W Polsce niestety panuje przekonanie, że spaghetti powinno być z „ogromną” ilością mięsa, nic bardzo mylnego. Prawdziwe włoskie spaghetti wcale nie zawiera

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza przepis podstawowy 124

szklanka cieplej wody pół łyżeczki soli pól łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy lub oleju na sos: ketchup 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru pieprz 5 ząbków czosnku 1/2 opakowania przyprawy do pizzy Sosu powinna nam wyjść szklanka. Ketchup dodajemy na końcu, lejemy go tyle żeby wyszła nam szklanka. możliwe składniki pizzy: papryka, cebula, pieczarki salami

Życie zaczyna się w kuchni
Pizza krakowska 167

Sos pomidorowy:2/3 szklanki gęstego soku pomidorowego,4 łyżki oleju,1 łyżka ziół prowansalskich,2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,duża szczypta soli,odrobina świeżo zmielonego pieprzu.Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić (w temperaturze pokojowej) na kilka minut, żeby się "przegryzły". W tym czasie można przygotować ciasto.Składniki ciasta na dwie duże pizze(...)papierze do pieczenia. Można pomóc sobie wałkiem do ciasta. Ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Żeby było chrupiące, a sos nie wsiąkał w ciasto, przesmarować je olejem. Na ciasto nałożyć warstwę sosu pomidorowego, na sos starty żółty ser, a na serze plastry kiełbasy.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik (z blaszką w środku) do temperatury 220 stopni. Kiedy piekarnik

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 258

szparagów oraz obowiązkowo bardzo dużo kremowego, migdałowego Składniki ciasta na pizzę: (ilość na 2 blachy pizzy) 600 g mąki pszennej ok. 350 ml wody 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soli 2 łyżki drożdży suszonych 2 ząbki czosnku Pozostałe składniki: Sos pomidorowy według mojego przepisu (link poniżej) 2 pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię(...)nagrzania (250 stopni). Robię to wcześniej, bo najlepsza pizza wychodzi z mocno nagrzanego pieca. Po wyrośnięciu ciasta dzielę je na dwie części. Każdą rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wyciskam czosnek (robię to tylko wtedy, gdy nie dodam czosnku do sosu). Ciasto smaruję grubą warstwą sosu pomidorowego, układam na nim szparagi, a na nich plasterki

Ale Proste
Pizza z Patelni – Szybka i Smaczna 265

poznańskiej) 100 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju (około 27 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta cukru na sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól do smaku dodatki na pizzę takie jakie lubimy ja użyłam : salami ser żółty mozzarella patelnia z pokrywką Link do filmu z przygotowania: Pizza z patelni https://www.youtube.com/watch?v=PPaOfJ6-FTc(...)pierwszą pizzę. Aby łatwiej było mi rozwałkować ciasto blat smaruję olejem i rozwałkowuję na wielkość patelni . Przed przełożeniem ciasta na patelnię, patelnię smaruję olejem. Rozwałkowane ciasto przekładam na patelnię i rozciągam go na całą powierzchnię dna patelni – aby łatwiej było mi przenieść ciasto nawijam je na wałek i przenoszę. Do przecieru dodaję oregano, szczyptę soli i dokładnie mieszam – sos jest

Uwaga Babcia Gotuje
Pizza farmerska 132

tego mocno czosnkowy sos własnej roboty i całość smakuje wyśmienicie. Składniki: Ciasto: 5g suchych drożdży 300g mąki na pizzę włoską typ ,,0’’ 180ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy sól pieprz(...)Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czerwoną cebulę pokroić w piórka. 6.  Ciasto na pizzę rozwałkować na kształt krążka o średnicy 40 cm, zagnieść brzegi do środka, całą powierzchnię ciasta posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry kiełbasy, pieczarki, jajka, ogórki, cebulę, oprószyć oregano, solą, pieprzem i na końcu posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Szalona Kuchnia Eweliny
Przepis na pizze II 119

uzyskać jak najwyższą temperaturę podczas pieczenia pizzy. W zależności od grubości ciasta i ilości dodatków pieczemy pizze około 5-7 minut . Poznamy, że pizza jest gotowa po zarumienionych brzegach . Wypiekanie pizzy na kamieniu do pizzy Ciasto przenosimy na drewnianą tackę lekko opruszoną mąką i dodajemy dowolne składniki. W przypadku korzystania z kamienia do pizzy warto piekarnik nastawić nieco wcześniej(...)zsuwamy pizzę na kamień (uwaga jest bardzo gorący!). Jeśli chodzi o tą czynność to praktyka czyni mistrza. Dużo pomaga na początku większa ilość mąki na tacce przed przeniesieniem na nią pizzy (ciasto się mniej przykleja do tacki), a także dobra organizacja pracy i jak najkrótszy czas przebywania ciasta na tacce . Również po dodaniu zbyt dużej ilości sosu pomidorowego i mokrych

WegePrzepis
Pizzerinki 126

Koniecznie musicie dzisiaj zjeść pizzę! Ale nie dzwońcie do pizzerii tylko zróbcie sami. Sekret tkwi w chrupiącym i delikatnym cieście. A więc smacznego świętowania! Składnki: • 500 g mąki pszennej • 25 g drożdży • 1/3 szklanki ciepłego mleka • 1 łyżeczka cukru • 4 łyżki oleju • 1 łyżeczka soli • 1/2 szklanki ciepłej wody Sos pomidorowy • 1 puszka pomidorów krojonych(...)przez 12 minut. • Z pozostałego ciasta zrobić okrągły placek i postępować tak samo, dodająć pozostałe dodatki. Piec również 12 minut. Pizzy nie jada się polanej ketczupem, tylko ewentualnie oliwą. Za keczup robi sos pomidorowy, do którego można dodać keczup. Jeśli więc w pizzerii nie ma ketchupu, to nie należy o niego prosić

To co kocham
Il Mercato Centrale Firenze i sekrety toskańskiej kuchni. 137

Kucharze bardzo dbają, aby wilgoć ze składników pizzy nie wsiąkła w ciasto, gdyż będzie ono niedobre. Z tego też powodu używany sos jest bardzo gęsty (coś jak nasz przecier pomidorowy), a z mozzarelli (główny ser w klasycznej pizzy, parmezan to tylko dodatek :P) odciska się nadmiar wody. __________________ Bardzo podoba mi się, że gotowanie jest tutaj uznawane za prawdziwą sztukę. Nawet

DominikaDolci
Najlepsza pizza 128

drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru(...)przecier pomidorowy z odrobiną soli. Placki posypujemy ziołami. Ja używam majeranku, bazylii lub oregano. Nakładamy farsz. Moje dzieciaki uwielbiają kukurydzę, szynkę, czerwona paprykę. Dla starszych dodaję cebulę i oliwki. Pieczarki przed dodaniem raczej trzeba przesmażýć choć niektórzy lubią surowe. Całość posypujemy startym żółtym serem. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą. Pizzę pieczemy

prawdziwe jedzenie
Pizza na cieście razowym 183

oliwę, czosnek oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki pszennej. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Sos pomidorowy: 100 g pomidorów z puszki (bez skóry) szczypta soli 1 ząbek czosnku pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżego oregano Bazylię i oregano drobno posiekać. Dodać(...)obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Polać przygotowanym sosem pomidorowym. Posypać startym serem. Na wierzchu ułożyć przygotowane dodatki. Piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 8 minut). Po upieczeniu posypać pokrojonymi świeżymi ziołami

Bullio
Pizza na cieście razowym 335

oliwę, czosnek oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki pszennej. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Sos pomidorowy: 100 g pomidorów z puszki (bez skóry) szczypta soli 1 ząbek czosnku pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżego oregano Bazylię i oregano drobno posiekać. Dodać(...)obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Polać przygotowanym sosem pomidorowym. Posypać startym serem. Na wierzchu ułożyć przygotowane dodatki. Piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 8 minut). Po upieczeniu posypać pokrojonymi świeżymi ziołami

Bullio
Pizza z salami i papryką – pizza jak z pizzerii 273

Pizza z salami i papryką – pizza jak z pizzerii Taka pizza, to u nas hit każdego spotkania. Pyszna, chrupiąca, duża pizza pełna ulubionych dodatków. Sekret jej smaku tkwi w cieście i temperaturze pieczenia (piekarnik musi być naprawdę dobrze rozgrzany). Dodatki oczywiście możecie zmienić według własnych upodobań. Pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Spróbujcie. Składniki(...)Składniki odstawiamy na bok. Przygotowujemy prosty sos: mieszamy przecier pomidorowy ze startymi ząbkami czosnku, olejem, bazylią, solą i pieprzem. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy naszym prostym sosem, następnie posypujemy wiórkami mozzarelli, układamy przygotowane pieczarki, papryki, plasterki kabanosów

Słodkie okruszki
Weekendowa pizza – przepis na domową pizze 186

droższy instant (1 paczuszka) Dodatki: 1 żółtka papryka 1/2 czerwonej papryki kilka pieczarek 1 czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy żywieckiej do posmarowania spodu pizzy – u mnie dziś Sos Kielecki Meksykański  (można też użyć passaty pomidorowej, ketchupu itd) starty żółty ser – najlepiej mozzarella (ja dziś nie miałam) Do podania – u mnie: Ketchup Kielecki o smaku śliwkowym(...)przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 h. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Blaszkę smarujemy cienko margaryną (Dlaczego? Bo dzięki temu spód naszej pizzy będzie bardziej chrupki). Na blaszkę wykładamy ciasto, ugniatamy ręką aż ciasto ładnie pokryje blaszkę. Ostawiamy na około 15-20 minut pod ściereczką. Następnie dziurkujemy ciasto widelcem i smarujemy sosem (u mnie

Słodkie okruszki
Pizza domowa 161

wszystko na cieście, posmarowałam je lekko keczupem. Można również zrobić sos pomidorowy z przecieru lub soku, dodając do tego szczyptę soli, trochę pieprzu, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę ziół prowansalskichPizzę piekłam w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż do zrumienienia sera.Pizza była pyszna. Pachniała cudownie, smakowała niebiańsko ;)pizza zaraz po upieczeniuSmacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna