Polecam Wam szybkie i smaczne kotlety drobiowe z dodatkiem cukinii. Podałam je z sosem czosnkowym , ale możecie je polać dowolnym swoim ulubionym sosem. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym. Może się skusicie na taki obiad. Jako dodatek polecam surówkę z pomidorów, którą znajdziecie również na blogu. Dziękuję za komentarze i Wasze opinie na temat dań przygotowanych z moich przepisów. Składniki(...)patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać na gorący tłuszcz kotleciki. Smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem czosnkowym lub innym swoim ulubionym. kotlety z kurczaka i cukinii
O kuchni z uczuciemjaglanej ugotowanej 1 papryczka chili bułka tarta do obtoczenia natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka tymianku suszonego 1 łyżeczka majeranku olej sos pieczarkowy: 20 dkg pieczarek 1 cebula 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka krupczatki oleju Soczewicę moczę pół godziny w zimnej wodzie, następnie gotuję ją około(...)pokrojoną, kaszę jaglaną ugotowaną, jajko, sól, pieprz, pokrojona natkę, tymianek, paprykę wędzoną, czubricę, majeranek.Całość mieszam i formuję kulki. Obtaczam w bułce tartej.Smażę na oleju na wolnym ogniu. sos: Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam.Solę, pieprzę, dodaję majeranek. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam, do pieczarek, zagotowuję. Całość miksuję blenderem. Kotleciki podaję
wesoła kuchniaradosne dni. Bardzo lubię mięsa zatopione w sosach, które pysznie smakują, ale tez dzięki nim danie jest soczyste, nie schnie i można je przygotować troszkę wcześniej. Schab w sosie pieczarkowym należy do jednych z ulubionych mięs mojej rodziny Składniki: 10 plastrów schabu 30 dag pieczarek kilka gałązek natki pietruszki 300 ml śmietany 30% sól,pieprz 4 ziarna ziela(...)pieczarek dolewamy bulion, wkładamy schab, dodajemy ziele ang, listek,pieprz w ziarenkach. Dusimy razem ok 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę dusimy, żeby sos mógł zgęstnieć
Z Majeczką w kuchnipoczęstunek Pawła - dodałam więcej sosu sojowego i czosnku niż oryginalny przepis z książki. Placki podaje się tradycyjnie z kapustą kiszoną lub kiszonymi ogórkami, ale u mnie już ich nie ma w piwnicy 😔, więc podałam dla koloru z surówką z buraka . Składniki (na 12 placków): 100 g kaszy manny 300 g zielonej soczewicy 3 łyżki sosu sojowego 2 duże cebule(...)okrągłe placki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placki piec 20 minut. Po upieczeniu odczekać 2 minuty i dopiero podawać. Placki podałam z gotowanym brązowym ryżem, sosem pieczarkowym i surówką z buraka . ----- Podobne: placki z czerwonej soczewicy placki z soczewicy i cukinii placki z ciecierzycy i selera A teraz zdań kilka na temat moich wrażeń związanych książką "Kasze
Weekendy w domu i ogrodzienaszym stole a zaserwowałam je w Środę Popielcową. To chyba grzech w tak ogromny post zajadać takie pyszności ;) Ale cóż, stało się. Gołąbki smakują jeszcze lepiej kiedy są uzupełnione sosem pieczarkowym i naprawdę nie warto z niego rezygnować ze względu na łyżkę mąki czy śmietanę - całego i tak nie zjemy w pojedynkę a świetnie podkreśla smak gołąbków ;) Danie to polecam(...)białego 1 duża cebula przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, czosnek granulowany, bazylia (można też użyć przyprawy do ryb) woda z dodatkiem soli do podlania gołąbków - około 1 szklanka na sos: 250 g pieczarek sól i pieprz 500 ml wody 100 ml słodkiej śmietany 12-18% łyżka mąki pszennej łyżka oleju do podsmażenia Wykonanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu
Poezja Smaków - blog kulinarnyŚwiąteczny pstrąg z pieczarkami, porem i sosem grzybowym. Szybkie, proste i jakie dobre danie świąteczne. Sos pieczarkowy podkręciłam w smaku pudrem grzybowym. Dzięki czemu ma jeszcze bardziej intensywny smak. 2 pstrągi 1 por biała część 25 dkg pieczarek 3 łyżki natki pietruszki posiekanej 1 cebula 1 łyżeczka majeranku przyprawa do ryb sól, pieprz czarny i czerwony 1 marchewka ugotowana(...)albo dłużej. Na patelni na maśle przesmażam pokrojoną por. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam cebulę, dodaję pokrojone pieczarki i smażę chwilę. Połowę odkładam na talerz, zrobimy sos z pieczarek. Dodaję por, natkę, doprawiam solą, pieprzem. Pstrągi nadziewam farszem, spinam wykałaczkami. Układam w naczyniu do zapiekania, dodaje gałązki rozmarynu, pieprz czerwony. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni
wesoła kuchniaJeden z klasycznych smaków-sos pieczarkowy,super pomysł do mięs,makaronów czy naleśników z farszem-prosty do zrobienia i szybki-polecam Składniki: 40 dag pieczarek jedna cebulka 200ml śmietanki 30%(w wersji bardziej odchudzonej dodaję 12% ale z kartonika ,bo wtedy się nie zważy), ok 150 ml bulionu(jak nie macie to może być z kostki) 2-3 łyżki masła(...)maśle do zrumienienia.Wlewam bulion ,chwilkę jeszcze duszę ,żeby cebulka zmiękła,dodaję śmietankę,zagotowuję.Mąkę rozrabiam w ok 1/3 szkl.wody,mieszam ,żeby nie było grudek i dodaję po trochę do sosu,cały czas mieszając(nie wszystko na raz bo może nie być takiej potrzeby),w razie potrzeby jak chcemy ,żeby był gęstszy dodajemy jeszcze trochę-Można jeszcze dodać posiekaną natkę pietruszki
Swojskie jedzonkonawet nie lepsze. Kotlety: 750 g ziemniaków 400 g twarogu półtłustego 300g wędzonego boczku 2 jajka 1/3 szklanki mąki 2 duże cebule 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 350ml śmietanki 30% olej sól, pieprz 1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, smażymy do zarumienienia. Boczek przekładamy na talerz zostawiając(...)pieprzem. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. 3. Przygotowujemy sos: pieczarki myjemy, suszymy, kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, do momentu wyparowania płynów. Wtedy dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż sos zgęstnieje. 4. Gotowym sosem polewamy
Szefowa kuchniwieprzowiny (szynka, łopatka) sól pieprz mąka do panierowania szczypta oregano szczypta majeranku pół cebuli 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego mąka do panierowania sos pieczarkowy; 200 g pieczarek pół cebuli 200 ml śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej szczypta chili w płatkach majeranek pieprz ziołowy pieprz czarny Wieprzowinę pokroić w plastry i rozklepać młotkiem jak schabowe . Panierować w mące(...)lekko odkrytym garnku. Aż prawie cały płyn wyparuje. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, cebulę posiekać, przysmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem i chili, dodać trochę sosu od mięsa, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką kukurydzianą i zagotować. Do potrawy podałam ziemniaczki krojone w sprężynkę i surówkę z cykorii z bakaliami
Gotowanie jest łatweviagusto.pl/szybka-kolacja-na-cieplo-20-przepisow/ PRZEPISY – JESIENNE OBIADY Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Przepis na makaron konjac w sosie curry ZERO | GYMBEAM Niskokaloryczne danie z makaronem konjac! Zobacz przepis na makaron zero w sosie curry z pieczarkami i tofu. Szczególnie polecam przygotować… ZOBACZ PRZEPIS Zupa z fasolki szparagowej z kurkami Przepis na prostą zupę, w której(...)ciekawe danie! W przepisie wykorzystałam pieczarki, suszone grzyby oraz paprykę. Danie najlepiej smakuje… ZOBACZ PRZEPIS Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami – nadziewane cebule Cebula faszerowana ryżem zapiekana w sosie pieczarkowym to propozycja na pyszny obiad bez mięsa! Przepis jest również świetnym rozwiązaniem na… ZOBACZ PRZEPIS Przepis na pierogi z ciecierzycą, fasolą i suszonymi pomidorami Przepis na pierogi
Via Gustolubi makaronów w różnego rodzaju sosach? Chyba każdy z nas ma jeden taki który uwielbia i mógłby jeść bez przerwy. U mnie dziś makaron z sosem pieczarkowym - może właśnie on stanie się tym Twoim ulubionym. Składniki: 1 pierś z kurczaka 250 g pieczarek natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 300 g makaronu świderki(...)zeszkli dodajemy pieczarki, gdy zaczną mięknąć doprawiamy solą i pieprzem. Po tym jak pieczarki całkowicie zmiękną wlewamy wodę posypujemy natką pietruszki i odrobiną gałki muszkatołowej, dodajemy śmietanę i mieszamy. Sos zagęszczamy zasmażką powstałą z mąki i masła. Podgrzewamy jeszcze około 5-10 minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odcedzony dodajemy do sosu - wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Moje-pitraszenierazem zamiast pulpecików - kotleciki drobiowe w sosie pieczarkowym tak banalnym w wykonaniu, że każdy sobie z nim poradzi:). W prostocie siła, smacznego! 500g filetów z kurczaka 500g pieczarek 2 cebule 1/2 pęczka koperku 300ml jogurtu greckiego 200ml śmietany 18% 2 łyżki musztardy sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka olej 1. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i tłuczemy(...)kawałki (u mnie ćwiartki). Dodajemy do filetów, dusimy do wyparowania wody. 3. Na koniec dodajemy jogurt, śmietanę, musztardę i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku. Dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje
Szefowa kuchnidzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 30 dag pieczarek, 5 łyżek śmietany 30%, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą(...)litra wody. Gotuję. Do klopsów dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Gotuję na małym ogniu 30 minut. Śmietanę mieszam z mąką i wlewam do klopsów. Mieszam i gotuję 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: Krokiety: 1,5kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz jajka i bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 30dag pieczarek 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziarenka smaku 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać jajko, mąkę(...)szklanki wody i kostkę warzywną. Gotować około 5 min. 4. Mąkę rozmieszać w połowie szklanki zimnej wody. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Dodać do pieczarek szybko mieszając. 5. Sos doprawić solą, pieprzem oraz ziarenkiem smaku. Gotować 2-3 min. 6. Usmażone krokiety wyłożyć na talerz i polać sosem
A Ty Smakuj Mniezimno także z powodzeniem można je zabrać na wynos. Do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Fuczki podaje się zazwyczaj z kleksem kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym. Równie dobrze smakują z sosem pieczarkowym czy gulaszem. Lekko pikantne, idealne nie tylko dla smakoszy kiszonej kapusty, są świetnym zamiennikiem placków ziemniaczanych. Polecam :) Składniki (na 18 placków) - 500g kiszonej kapusty(...)rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Takie placki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako dodatek proponuję sos czosnkowy, koperkowy lub inny ulubiony. Smacznego :) Wielbicieli szybkich, smacznych placuszków zapraszam na jeszcze kilka moich propozycji: (po kliknięciu ukaże się przepis): Naleśnikowe cebularze z boczkiem i serem klik
Kuchnia z widokiem na ogródPolecam dziś mięciutkie i chude mięso z indyka w sosie pieczarkowym. Składniki: mięso gulaszowe z indyka pieczarki parę suszonych grzybków cebula śmietana czosnek majeranek sól,pieprz zioła prowansalskie marchewka pietruszka makaron olej Mięso z indyka przyprawiłam czosnkiem i przyprawami. Polałam oliwą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Następnie wstawiłam do piekarnika. Podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez godzinę(...)pieczarki i cebulę. Dodałam również parę namoczonych wcześniej suszonych grzybków. Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki i zmiksowałam. Przełożyłam na patelnię i dodałam śmietanę. Wymieszałam i dodałam do sosu,który wytworzył się z pieczenia indyka. Nie wygląda to może zbyt pięknie... ale zapewniam,że powstałe smaki były rewelacyjne. Sos cudownie pachniał grzybami. Podawałam pokrojonego indyka z makaronem. Smacznego
potrawyregionalnetemu, że ma delikatny, lekko słodki smak. Można w nim wyczuć również delikatne orzechowe nuty. Co przygotować z kaszą orkiszową? Możliwości jest wiele. Pyszne nadziewane cukinie, kasza orkiszowa z sosem pieczarkowym, najróżniejsze zupy, gulasze. Warto też spróbować kaszy na słodko. Wystarczy ją ugotować w mleku, dosłodzić miodem i podać z porcją owoców. Zdrowe, sycące śniadanie gotowe. Czym jest płaskurka? Pisząc(...)wapń, fosfor, witaminę. Jest polecana osobom na diecie i tym z problemami z układem krążenia. To również wszechstronny produkt w kuchni. Można ją dodać do placków, placuszków, do zagęszczania sosów, zup, przygotować na niej pyszne bułeczki i paluchy drożdżowe. /Artykuł sponsorowany/ The post Dlaczego warto jeść orkisz i produkty orkiszowe? first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny
Słodkie okruszkiszpinaku, koperku, szczypiorku lub różnych innych przypraw mogą smakować inaczej. Z resztek obiadowych nie zrobisz za wiele kotlecików, ale mogą być smacznym dodatkiem do kolacji. Kotleciki podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty pekińskiej - to idealna propozycja obiadowa dla wegetarian. Składniki: około 600 g ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz gałka muszkatałowa masło ghee do smażenia bułka tarta(...)dodać łyżkę skrobii ziemniaczanej. Formować kotleciki lekko zwilżonymi dłońmi, obtaczać w bułce tartej smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia podawać z ulubionym sosem i surówką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!