sos pieczarkowy - 1809 przepisów (strona:42/121)

PULPETY Z INDYKA Z MOZZARELLĄ W SOSIE PIECZARKOWYM 167

Delikatne pulpety, ciągnący ser w środku, sos pieczarkowy ze świeżym koperkiem - takie zestawienie  zadowoli chyba najbardziej wymagających. Przygotowuję ich zawsze sporo, żeby mieć obiad na 2 dni z głowy, bo wszyscy je bardzo lubimy :)  Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka) 2 łyżki bułki tartej 1 jajko liść laurowy ziele angielskie 250 g pieczarek(...)Chwile pogotować, aby wywar nabrał smaku, po czym i na gotujący się bulion wkładać pulpety. Gotować ok 25 minut. Po ugotowaniu przełożyć na talerz, a bulion zostanie wykorzystany do sosu. Czas na sos.  Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju.  Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę dodać do cebuli, smażyć całość mieszając.  Dodać sól, pieprz. Zalać bulionem

Walijskie Pichcenie
Hreczanyki - bieszczadzkie kotlety gryczane z sosem pieczarkowym 119

duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej (+ bułka do panierowania) 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia  łyżka masła Sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżką masła(...)pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie złocista a sok z pieczarek odparuje dolewamy śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy do momentu aż sos zgęstnieje. Kotlety podajemy polane sosem i oprószone poszatkowaną natką pietruszki

Qchnia po prostu
WĄTRÓBKA DROBIOWA W ŚMIETANOWYM SOSIE PIECZARKOWYM 41

mojej stronie znajdziecie już kilka propozycji na wątróbki drobiowe. Tym razem mam dla Was propozycję na wątróbkę w sosie pieczarkowym. Tak przygotowane mięso podałam w kluskami śląskimi i dowolną surówką. Ale doskonale też sprawdzi się tu ryż czy makaron. Powiem Wam, że wątróbka w tym wydaniu przekonała nawet moją córkę i zjadła obiad z apetytem :) Składniki: * około 500 g wątróbki(...)pieczarek. Wszystko zalać śmietanką, zagotować. Na końcu dodać przesmażone prędzej wątróbki. Dusić całość pod przykryciem na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 4-5 minut. W razie potrzeby sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu posypać posiekaną natkę pietruszki

Zrób to smacznie
Placek ziemniaczany z gulaszem 97

miłośnikiem placków ziemniaczanych,a moja rodzinka zwolennikami mięsa. Ponieważ wczoraj był postny obiad to dzisiaj można sobie pozwolić na takie sycące i smaczne danie. Placek możecie podać również z sosem pieczarkowym , a przepis znajdziesz tutaj  , a jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane z marchewką i serem to przepis znajdziecie tutaj Gulasz 500 g  karkówki wieprzowej 2 łyżki masła(...)małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Placki 1 kg  ziemniaków 2 jajka 1 cebula 3 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka

O kuchni z uczuciem
Kotlety ruskie – przepis na tani obiad 67

choć w smaku oczywiście od pierogów się różnią. Są za to o wiele szybsze do zrobienia. Kotlety można podać jako dodatek do jakiegoś mięsa, z surówką, albo same z sosem pieczarkowym, koperkowym czy śmietanowym. Ja lubię je zajadać polane śmietaną i posypane skwarkami z boczku.   Składniki na kotlety ruskie (około 10 sztuk): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu(...)tani obiad[/caption] Zobacz inne przepisy na obiad bez mięsa: Kluski Ruskie – Pyszny Domowy Obiad Krokiety Ziemniaczane Z Wędzonym Twarogiem Prosta Zapiekanka Z Ziemniaków Naleśniki Z Pieczarkami W Sosie Koperkowym Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym

e-PrzepisyKulinarne
DORSZ ZAPIEKANY W SOSIE PIECZARKOWYM ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 155

Doradca Smaku.  SKŁADNIKI: dorsz bez skóry 2 filety szpinak baby świeży 300 g.  olej kokosowy 2 łyżki przyprawa do ryb 2 łyżki  sok z połowy cytryny Sos pieczarkowy: pieczarki 300 g.  cebula 1 szt.  masło 2 płaskie łyżki olej 1 łyżka śmietana kremówka 30 % 300 ml.  przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku(...)cebulę, gdy się przyrumieni dodać pieczarki. Smażyć, aż grzyby zmiękną. Dodać śmietanę, ziele angielskie i gotować, aż śmietana zredukuje się i lekko zgęstnieje. Doprawić przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem. Sos wylać na rybę i szpinak.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić danie na 20 minut.    <3 Dla wszystkich moich czytelników zniżka 10 % na produkty firmy Ambition

Kuchnia Paulettes
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 219

pichcę z użyciem właśnie takiej kaszy. Dzisiaj kotleciki orkiszowe z jajkami na twardo.  Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym, można je też podawać z sałatką lub surówką.  Z sosem pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika(...)cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym lub gulaszem Smacznego i na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 219

pichcę z użyciem właśnie takiej kaszy. Dzisiaj kotleciki orkiszowe z jajkami na twardo.  Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym, można je też podawać z sałatką lub surówką.  Z sosem pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika(...)cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym lub gulaszem Smacznego i na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Kopytka 135

lubi kopytek? Lubią i dzieci i dorośli:) Gotowane i podsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowe ,  polędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką(...)partiami do gotującej się wody. Gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię Można zostawić ugotowane... ... ale można również podsmażyć :) Wedle uznania Ugotowane podawać z ulubionym sosem (np. pieczarkowym), z bitkami wieprzowymi (np. polędwiczki wieprzowe z pieczarkami ). Można zjeść solo, podsmażone Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kaczka nadziewana podrobami 55

więcej, czas potrzebny na upieczenie także się wydłużył, ale w rezultacie otrzymaliśmy zupełnie nowy smak kaczego mięsa i dodatkowo sporą porcję nadzienia z podrobów, które doskonale smakowało z prostym sosem pieczarkowym. Składniki na kaczkę nadziewaną podrobami 1 kaczka 200 g wątróbki drobiowej 200 g serc drobiowych 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 natka pietruszki 1 duża marchew 1 pietruszka(...)folią aluminiową, wlać 1 / 2 szklanki gorącej wody i ponownie wstawić do piekarnika. Mięso piec kolejne 2,5-3 godziny , mniej więcej co 30 minut polewając je wytwarzającym się sosem. Kaczkę nadziewaną podrobami wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Podawać w całości lub pokrojoną na części. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kaczka nadziewana podrobami pochodzi z serwisu

niecodziennikpary
Filet z kurczaka z pieczarkami z patelni (z maślankowej marynaty) 368

lubimy. Niebagatelną rolę odgrywa także jego delikatny smak. Chude, lekkostrawne, bardzo dietetyczne komponuje się z wieloma smakami, daje niezliczoną ilość kombinacji. Przedstwiam jedną z najprostszych wersji, w sosie pieczarkowym. Proste składniki na pyszne danie. Filet jest kruchy i wyjątkowo soczysty, mięso po prostu rozpływa się w ustach. A to za sprawą marynaty z maślanki w której mięso leżakowało przez całą(...)przez kilka minut, aż stracą objetość. Dolać śmietanę kremówkę. Dosmaczyć solą i pieprzem. Na pieczarkach ułożyć obsmażone piersi z kurczaka. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje podawać z posiekaną zieloną pietruszką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z chorizo 50

Gołąbki z chorizo. Konefka dla Królisia ( doświadczalnego ) który jest kapuścianym maniakiem, robiła już różne wariacje na temat gołąbków. Były takie w sosie pieczarkowym ,były z dynią, były z kiszonej kapusty…No było Ci tego panie w pieruny dużo. Z chorizo Konefka jeszcze nie robiła. Tak musiała sprytnie to chorizo przemycić do gołąbków, bo Króliś nie raz się zarzekał był(...)ząbki czosnku / 2 garlic cloves 1 łyzka mixu ziół (tymianek, majeranek, oregano) 4 łyżki puree z suszonych pomidorów (może być koncentrat pomidorowy) Na sos 850 ml passatty pomidorowej 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki przecisniętego czosnku 1 łyżka papryki wędzonej w proszku Sposób wykonania / Instructions: Ryż ugotować al dente. W dużej

Spice things up
Krokiety Bez Mięsa 119

Pierwszy raz robiłam te krokiety i naprawdę bardzo nam posmakowały. Podałam je z sosem pieczarkowym do którego przepis podam w innym poście. Zapraszam :) Składniki na 10-12 krokietów około 1 kg ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy(...)mące potem w jajku ( jajko doprawiamy solą, pieprzem i papryką i roztrzepujemy jak do schabowych ) na sam koniec w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z ziołami 129

jest szczególnie uniwersalna, ponieważ może być grillowana, pieczona lub smażona. Jest to łatwy sposób na uzyskanie prawdziwego smaku, a jednocześnie prostego i szybkiego obiadu. Dziś trafiła u nas do sosu pieczarkowego, który poza kilkunastoma minutami zaangażowania zrobił się praktycznie sam. Składniki (4 porcje) -1 kg polędwiczki wieprzowej -300 g pieczarek -5 ząbków czosnku -2 łyżeczki ziół prowansalskich -1/4 szkl(...)Gotować około 30 minut. Dodać garśćposiekanej natki pietruszki i śmietankę. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Makę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, przegotować aby sie delikatnie zagęścił. Podawać z makaronem i natką pietruszki. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 573,1 kcal Tłuszcz: 30,7g Białko: 56,6g Węglowodany: 15,7g Smacznego :-) Przepis

Zielona Kuchnia