maki z kurczakiem teriyaki Czas przygotowania: 40 minut Składniki: ryż ugotowany według przepisu jak zrobić ryż do sushi arkusze alg nori 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (2-3 cm) 2 łyżki sosu teriyaki olej do smażenia zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski 1/2 czerwonej papryki majonez wasabi Dodatkowo: mata(...)zwijania folia spożywcza woda w miseczce Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paski. W miseczce mieszamy sos teriyaki, rozgnieciony ząbek czosnku i starty na tarce imbir. Marynujemy w nim kurczaka przez 30-40 minut. Następnie smażymy go na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórek myjemy i kroimy w długie cienkie paski, tak samo kroimy paprykę. Matę wykładamy
Kulinarne przygody Gatitystron. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i paprykę. Przesmażyć, wlać szklankę wody i gotować do miękkości razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Sos przyprawić do smaku. Dodać śmietanę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać na ciepło razem z ryżem, kaszą bądź ziemniakami
Magiczne Życie Martyoraz resztę przypraw oraz naszego indyka. Gotujemy na low około 6-8 godzin, albo na high 4-6 godzin. Pod koniec zagęszczamy sos 1-2 łyżkami mąki z tapioki. Serwujemy ciepłe posypane świeżą bazylią, najlepiej smakuje z ryżem lub chlebkiem naan. Artykuł Indyk w kokosowym curry (wolnowar) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifestron na łyżce tłuszczu. Odłożyć, na patelnię wrzucić piórka cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Poddusić całość razem z polędwiczką. Sos zagęścić mascarpone oraz mąką wymieszaną z wodą. Zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami, ryżem albo świeżym chlebem
Magiczne Życie MartyDo tej pory gotowałam zupę ogórkową z ryżem lub z ziemniakami. Tym razem połączyłam ziemniaki i kaszę, ale jaglaną zamiast ryżu
To co kochamsię na talerzu. Takie filety robię dość często, szczególnie na świąteczny lub niedzielny obiad. Wyśmienicie smakuje podany z ryżem lub pieczonymi talarkami ziemniaczanymi. Składniki: • 4 filety z kurczaka • sól, pieprz biały • 2 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki sosu chilli słodki Thai • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki mleka • 1 puszka ananasa w lekkim syropie • oliwa
To co kochamzalewamy 200 ml mleka kokosowego, przykrywamy i dusimy jeszcze 15 min pod przykryciem . Zdejmujemy pokrywkę , mieszamy i na wolnym ogniu redukujemy sos aż jego nadmiar odparuje. Całość posypujemy posiekaną grubo kolendrą lub tajską bazylią. Podajemy z ryżem lub makaronem Smacznego
Niezły Młynekodlewamy wodę a orzechy wrzucamy do malaksera i mielimy. W ten sposób powstanie pasta. Powstałe 2 łyżki pasty dodajemy do sosu, mieszamy. Dodajemy garam masala oraz liście kozieradki,mieszamy a następnie podajemy. Ja podałam z ryżem jaśminowym. Do przygotowania dania użyłam przypraw ze sklepu SKWORCU.PL Zapraszam
Radość kipiąca uśmiechem.przykryciem do miękkości około 25-30 minut, dodać topiony serek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Smacznego
Wanilia i Kardamonpieczarkowy z cukinią z dodatkiem majeranku i pieprzu w sosie musztardowo-jogurtowym. Do ziemniaków idealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami. Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Składniki: 330 g pieczarek 1 cukinia 1 średnia cebula
Zasmakuj Kuchnitylko ze sklepowej półki lub na mieście smakuje dobrze. Zapraszam do wspólnego przygotowania tej sałatki. Podawajcie ją z mięsem, do ryżu czy ziemniaków. Składniki: 1 kg białej kapusty - średnia główka 2 marchewki 1 większa cebula Sos do sałatki: 4 łyżki majonezu Kielecki 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu winnego 4 łyżki cukru
Zasmakuj Kuchnijeśli jeszcze nazwiemy boczek pancettą, to już naprawdę udamy się w transalpejską podróż :) Szaszłyki smakują bardzo dobrze podane same, czy z ryżem, ale ja uważam, że domagają się towarzystwa bagietki! Świeża lub lekko podpieczona, posmarowana jogurtowym sosem stanowi świetną bazę dla polędwiczkowo-szaszłykowego sandwicza :) PS Przypomniałem sobie sam - to było w czasach przed przedblogowych ;) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 żółta
zadanie-gotowanieduś na małym ogniu przez około 60 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odkryj patelnie i gotuj dalej aż sos zgęstnieje, a mięso będzie mięciutkie. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą. Podawaj z ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowanieczasu do czasu można pozwolić na małe odstępstwo od popularnej diety, więc tradycyjnego "kurczaka z ryżem" można zastąpić na wegetariański sposób, a mianowicie tofu z makaronem ryżowym. Orientalnego smaku doda sos oraz smażona marchewka. :) Składniki: 1/2 kostki tofu naturalnego 100g makaronu ryżowego 1 marchewka przyprawa chińska 5 smaków Kamis olej kokosowy Marynata dla tofu: 2 łyżki sosu sojowego
Truskawkowa Fiestaszklanym zakręcanym słoiczku, doda nam energii na cały dzień. Składniki: 20 dag drobnego makaronu np. gwiazdki czy w kształcie ryżu 150 g wędzonego łososia 1 pomidor 1 czerwona papryka 2 cebule dymki ze szczypiorem Sos winegret; ½ łyżeczki pasty z oliwek-do kupienia w supermarketach 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka
Wanilia i Kardamon