różowa i nieco zarumieniona (nie smażcie jej za długo bo będzie zbyt sucha). Pod koniec smażenia dolewamy pozostałości marynaty, ewentualnie dodajemy łyżkę masła i jeszcze chwilę dusimy rybę, podlewając ją powstałym sosem (ok. 2 min). OM NOM NOM! 9. ZIEMNIAKI (1 min): sprawdzamy czy są już upieczone, wkładając widelec w jeden z nich – jeśli ziemniak nie stawia większego oporu, znaczy(...)jest gotowy. Jeżeli jednak ziemniaki są jeszcze nie zarumienione, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze ok. 10 min. OM NOM NOM! 10. PODANIE: > rybę wykładamy na talerze i polewamy sosem, który został na patelni. Następnie dokładamy ziemniaki, które lekko polewamy dipem. Na zdjęciu również surówka z surowej cukinii (kroimy ją obierakiem do warzyw, solimy i zostawiamy aby puściła wodę
Nerds KitchenByć może powinienem był nazwać danie dorszem w sosie armorykańskim, ale po bretońsku brzmi bardziej swojsko. Dla tych, którzy czytali Pirata Rabarbara jeszcze bardziej swojsko brzmi Bretończyk po fasolsku, ale kto to jeszcze pamięta? ;) Oczywiście w moim daniu nie ma żadnej fasoli. Jest za to dorsz w roli dublera żabnicy. Dublera - kaskadera, który musi sprostać żywemu koniakowemu ogniowi. Ciężka robota(...)wino. Zagotować. Drewnianą szpatułką zeskrobać wszystkie kawałki, które mogły przywrzeć do dna patelni. Dodać pomidory, bulion, zioła, cukier, chili i sok z cytryny. Gotować sos na małym ogniu około 20 - 30 minut. Dodać kawałki ryby i gotować jeszcze 5 minut. Przed samym podaniem dodać posiekaną natkę, szafran oraz sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem
zadanie-gotowanieprzyprawiona lub posypana kolendrą (odmiana portugalska) – my jednak przedstawiamy Wam klasyczny przepis. Zupę bouillabaisse – marsylską zupę rybną podaje się z bagietką i sosem Rouille. Składniki: 3 l wody 1,5 – 2 kg ryb morskich na wywar – najlepiej w całości (wypatroszone, ale z głowami – przydadzą się!) – dorsz, dorada, tilapia(...)krewetkami. Gotować kilka minut, aż małże się otworzą, a kawałki ryby będą miękkie – ale uwaga, żeby nie przegotować – małże będą wtedy gumiaste, a kawałki ryby się rozpadną. Na sos Rouille: Jajka sparzyć, oddzielić żółtka. Czosnek przeciśnięty przez praskę utrzeć z solą na kremową masę (jeśli nie macie moździerza, można użyć malaksera). Do miski wrzucić żółtka, utarty
Pociąg Do Kuchniogniu do momentu, aż sos nabierze konsystencji kremowej. Przypraw solą i pieprzem (tylko uważaj z solą – bulion, którego używasz może być już solony). Gotowy sos przelej przez drobne sito do dzbanka lub miseczki. ( Możesz przygotować sos do dwóch dni wcześniej i po schłodzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem należy go wówczas lekko podgrzać.) Przygotowanie ryby: Filety umyj, osusz(...)góry. Gdy ryba będzie usmażona w 2/3 a skóra będzie chrupiąca i złota, odwróć delikatnie filety na drugą stronę i polewając kolejną roztopioną łyżką masła – smaż krótko, ok 30 sekund. Na talerze (jeśli w Twojej zmywarce jest opcja podgrzewania talerzy – wykorzystaj ją) nałóż sos, a następnie na każdy talerz wyłóż po jednym kawałku usmażonej ryby. Podawaj
Moja DelicjaPieczony łosoś z sosem musztardowym na cydrze Szukałam sposobu na prostego łososia, bez używania patelni i tak aby ryba była upieczona i w środku delikatna. I oto rezultat. Ryby uwielbiam, więc jak tylko mam dostęp do świeżych i dobrych produktów kuszę się i je przyrządzam. Zapraszam na łososia pieczonego. Proporcje dla dwóch osób. . Składniki: 2 filety(...)łososia 1 łyżka oliwy sól morska biały pieprz 1 cytryna Sos musztardowy: 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżka gorczycy 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 100 ml cydru 1 łyżka soku z cytryny 2 plastry masła sól morska biały pieprz kilka ziaren czerwonego pieprzu do ozdoby i smaku Wykonanie: Umyte
Wino Francja KuchniaRyby w winnym sosie często pojawiały się na watykańskim stole Jana Pawła II. U nas niestety dość rzadko. Po pierwsze dlatego, że mąż nie lubi sosów z dodatkiem śmietany, a po drugie i najważniejsze kupienie dobrej ryby w przyzwoitej cenie nie jest sprawą prostą o czym już kiedyś pisałam na tym blogu. Na dodatek wszystkiego media ostatnio doniosły
Wiem co jemsuszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 małe ząbki czosnku sól do natarcia ryby 1 mała cebula łyżka(...)suszone pomidory. Gotować na małym ogniu aż do odparowania wody i zagęszczenia sosu. W tym czasie przygotować sałatkę. Sałaty wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i oliwkami. Wyciśnięty czosnek wymieszać z zalewą z pomidorów i dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać. Na patelni ułożyć w sosie mięso z ryby. Przykryć pokrywką i smażyć po kilka minut z obu stron. Wyłożyć
BullioStaropolski, zapomniany przepis. Sos piernikowy dla niektórych może wydawać się dziwny, ale do ryby pasuje idealnie. Zamiast suma można użyć karpia i mamy nowe danie wigilijne. Składniki na 2 porcje: • 2 filety z suma • 4 pierniczki Katarzynki • 2 szalotki • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 łyżka miodu • 100 ml wina czerwonego wytrawnego • sól, pieprz(...)drobną kostkę, posolić i poddusić. • Dodać pierniczki pokrojone w drobną kostkę, wino, bulion i miód. • Pogotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. • Sos przetrzeć przez sitko. • Rybę posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rozgzranym maśle na złoty kolor. • Podawać na ciepło z sosem piernikowym . Przepis
To co kochamrodem z Indii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki(...)wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu). 12. Orzechy
Słodkości i nie tylkoostry. Oto moje danie - zrobiłam frytki inaczej - smażona marchewka, seler i cukinia - maczane w sosie LUTENICA. Polecam sos jako dodatek do gulaszy warzywnych i mięsno-warzywnych, sosów do makaronu, ryby po grecku, dań z grilla. Moja opinia: Jako że kocham ostrą kuchnię, sos LUTENICA przypadł moim kubkom smakowym do gustu. Jest słodko - ostry, z wyraźnym posmakiem grillowanej papryki
kolorowotorcikowoAlkohole na podstawie owoców bardzo dobrze pasują do marynowania drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, podczas gdy wódka, gin czy tequila będą idealnie pasowały do szybkiego marynowania owoców morza, ryb i niektórych kawałków drobiu. Dodawanie soków owocowych do alkoholi w marynatach pomaga rozpraszać moc alkoholu i dodaje marynowanemu mięsu przyjemną naturalną słodycz jak również zapewnia dodatkową kwasowość niezbędną w procesie marynowania(...)doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Łososia położyć na dużym arkuszu folii aluminiowej, zawinąć jej boki tworząc prowizoryczną patelnię (nie dociskać boków do łososia). Rybę polać przygotowanym sosem grillować przez około 2 godziny w temperaturze 120 ° C , następnie rozciąć boki foli i je odgiąć i pozwolić grillować się jeszcze przez około godzinę. Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty
naRuszciegdzieś, że należy jeść ryby minimum dwa razy w tygodniu dlatego wybrałam danie rybne. Szybki makaron z łososiem i brokułami, w lekkim sosie w stylu azjatyckim, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ryb. Użyłam w tym przepisie bimi, czyli japońskiego brokuła, którego jakimś cudem znalazłam w moim markecie i koniecznie chciałam spróbować. Zamiast niego świetnie sprawdzi się(...)brukuła z oddzielonymi różyczkami, przekrojonymi wzdłuż na pół 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na tarce 60 ml sosu sojowego z niską zawartością sodu 1 łyżeczka pasty lub sosu chili 60 ml oleju sezamowego 400 g filetu z łososia, bez skóry, pokrojonego w 2 cm kawałki 150 g makaronu
karmelowyGordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie i często sięgam.Składniki:Filet z łososiaŚwierzy tymianekŚwierza miętaŚwierza pietruszkaLiść laurowy CytrynaSól i pieprz SOS:3 żółtkaGrajpfrutpłaska łyżeczka kolendry100 ml oliwy z oliwekkilka listków miętySAŁATKA:sałata rzymskapęczek białych szparagówczerwona cebulasos winegrePrzygotowanie:RYBA:Wyfiletowany płat łososia dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym nacieram sola i pieprzem. Rozkładam folię aluminiową układam na nią kilka listków(...)kładę płat łososia na który ponownie układam kilka listków laurowych, kilka gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz 4 grube plastry cytryny. Folię szczelnie zawijam tak aby odstawała od ryby. Zapakowana rybę wkładam do żaroodpornego naczynia i kładę do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut.SOS:Szoruję i sparzam gerjpfruta a następnie ścieram skórkę z połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam sok.Do
Magiczna kuchnia Dariitrzeba pomyśleć o daniu bezmięsnym na obiad. Na pierwszy plan zazwyczaj wędruje ryba i tym razem tak będzie. Łosoś, bo o nim będzie mowa nie dość, że jest to ryba zdrowa, która posiada tak potrzebne dla naszego organizmu kwasy omega 3 to zarazem pyszna i niezwykle sycąca. Zapraszam... Stopień trudności prosty, robi się naprawdę szybko, nie trzeba dodawać żadnych innych(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Łosoś w sosie śmietanowym Składniki: ryba: ok. 600 g filetu z łososia połowa cytryny oliwa z oliwek masło śmietankowe sól i pieprz sos koperkowy 3 łyzki śmietany gęstej co najmniej
Kubki smaku