ciasto, trzy pizze o średnicy 25-30 cm : 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki letniej wody 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 i ½ łyżeczki soli Nadzienie: 5 dag chorizo 25-30 dag sera żółtego do starcia zielone oliwki liście świeżej rukoli 10 dag pieczarek Sos pomidorowy: 3 - 4 łyżeczki przecieru(...)sól, olej, wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. 3. Podane składniki na sos łączymy ze sobą i smarujemy cienko ciasto. Na sos pomidorowy ścieramy cienką warstwę dobrego sera żółtego, układamy pokrojone w plastry chorizo, pieczarki oraz oliwki w proporcjach
Apetyczna babeczkakolację , szczególnie gdy mamy gości . Mało kto nie lubi pizzy a domowa zawsze jest najsmaczniejsza Zrobiona z sercem pod gusta domowników , ze świeżych składników ! Składniki na dwie średnie pizze : ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7g ) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli – płaskiej 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 duża szklanka(...)wygrzanego do 250 C . Pieczemy na środkowej półce , do momentu aż brzegi się zrumienią , bez termoobiegu . Trwa to około 10-15 minut . Serwujemy na gorąco , koniecznie z sosem czosnkowym Smacznego ! Artykuł Pizza ” Gyros „ pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżydanie nie wszystkim przypadnie do gustu, np. mój mąż woli zjeść normalna, klasyczną pizze niż babeczki a to dlatego, że tu jest sporo ciasta [nie ukrywam ciasta chrupiącego, jak dla mnie przepysznego :-) ] Ale bez przesady, oprócz ciasta jest również wyrazisty, pachnący oregano sos, ciągnący się ser oraz przypieczone salami u mnie pepperoni. To jest moja wersja, Ty możesz dokładać sobie(...)zaskoczysz swoich gości tą potrawą :) Składniki: (na ok 20 babeczek) ciasto na pizze: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju ser 100 g salami 20-40 g sos pomidorowy: przecier pomidorowy 500 ml olej ok 1,5 łyżki 2 ząbki czosnku
Kuchnia Vikiczęsto. Dzisiaj coś z mięsem mielonym, idealnie sprawdzi się na ciepło jak i na zimno. Do tego pyszny sos jogurtowy i możemy zapraszać znajomych na lampkę wina. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki - u mnie włoska mąka typ 00 do pizzy * centymetrowy pasek drożdży * pół szklanki ciepłej wody * szczypta soli * szczypta cukru * łyżka oliwy z oliwek Nadzienie : * pół kg mięsa(...)soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć mięso, dodać sos pomidorowy, poddusić razem z ziołami. Ciasto rozwałkować, polać mięsem z sosem, wstawić do piekarnika i piec 15 minut, posypać pizzę serem i dopiekać aż ser się rozpuści. Piekarnik rozgrzać na maksymalną moc. Podawać z sosem jogurtowym
Magiczne Życie MartyCarbonara to jeden z moich ulubionych makaronów, jednak nie zawsze musimy przygotować go w takiej samej formie. Warto eksperymentować i wzbogacać danie nowymi składnikami. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej przyprawa do pizzy ser żółty Sposób wykonania: 1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną(...)plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dorzucamy pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Pieczarki wykładamy na ciasto posmarowane sosem. Całość posypujemy lekko przyprawą do pizzy i posypujemy tartym żółtym serem. 6. Pizzę pieczemy w 200 st. C przez 15-20 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniDomowa pizza na średniej grubości cieście z własnoręcznie robionym sosem pomidorowym, podwójnym serem, szynką i papryką. Chyba nie muszę nic więcej dodawać :p Składniki na pizzę o średnicy ok. 40-45 cm: (Inspiracja: " Przepisy kulinarne ") Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ok. 230 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka(...)papierem do pieczenia (można go delikatnie naoliwić), a na nim rozciągnąć rękoma na kształt okręgu wyrośnięte ciasto. Wierzch posmarować sosem (zostawiając czysty brzeg ciasta), na nim poukładać pokrojoną w półplasterki mozzarellę, kawałki szynki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na ok. 12-14 minut. Po tym czasie posypać ją startym
Simply Foodpizzę możecie również uformować w tradycyjny kształt okręgu) 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu 2 opakowania drożdży instant (2x7g) odrobina oleju (około łyżeczki) twardy ser w kostce np. Gouda sos bolognese około 1-11/2 chochelki gęstego sosu * możecie wykorzystać ten przepis , swój własny lub użyć gotowego sosu bolognese ze słoika(...)przygotowane ciasto odstawiam pod ściereczką jeszcze na 10 minut. Następnie wkładamy samo ciasto do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Lekko podpieczony spód pizzy wyciągamy z piekarnika i nakładamy nasz sos bolognese (!gęsty). Wkładamy do piekarnika na kolejne 18-20 minut. Na koniec wyciągamy jeszcze na chwilę i posypujemy całą pizzę (startym na tarce na grubych oczkach) serem
Słodkie okruszkidrożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży. Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru(...)też ciastu nadać kształt ręcznie. Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii czy oregano. Nakładamy sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając by się nie przypaliła
prawdziwe jedzeniepory zrobiłam dwa takie smakowe oleje - jeden z tymiankiem, drugi z czosnkiem. Po około dwóch tygodniach nabierają już odpowiedniego aromatu. :) Tymiankowego używam do sałatek, a czosnkowego do sosu i ciasta na pizzę. Muszę przyznać, że jest to dość ciekawy pomysł, ale przepłacać naprawdę nie warto. Po pierwsze kupując w sklepie olej smakowy również nie nabywamy dużej butelki, a a większości(...)czosnku możemy użyć wielu innych przypraw, jak świeża lub suszona bazylia, czy papryczka chilli. Naprawdę polecam, ja już nie umiałabym o nich w kuchni zapomnieć. :) Na małą butelkę (po sosie sojowym) oleju czosnkowego potrzeba 3 dużych ząbków czosnku. Na tymiankowy dałam dwie duże gałązki
Kuchenna Kontrrewolucyatylko ze względów zdrowotnych , ale i smakowych. Zrobiłam przepyszny sos pesto … połączyłam go z makaronem .. pomidorkami koktajlowymi … delikatną mozzarellą … i powstała obłędna pizza makaronowa , która zachwyciła wszystkich! SKŁADNIKI: SOS BESZAMELOWY: - mąka – 1 łyżka – masło – 1 łyżka – mleko – 250 ml – gałka muszkat. – 1 szczypta – sól – 1 szczypta SOS PESTO
Ostra na Słodkopomidorową i układaj w dowolny sposób pozostałe składniki. Pizzę piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj zaraz po upieczeniu z ulubionym sosem, np. czosnkowym . Smacznego Artykuł Pizza ze szparagami i szynką parmeńską pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniSos przyda się do pizzy, do dań z makaronem i innych pysznych dań! Zapraszam! Składniki: ok. 3 kg dojrzałych pomidorów 3 białe duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii Sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Pomidory musimy sparzyć wrzątkiem(...)zarumienienia. Następnie dodajemy pomidory, wszystkie przyprawy i smażymy je od czasu do czasu mieszając przez ok. 10 minut. Po tym czasie (przy użyciu blendera) miksujemy pomidory na gładki sos. Na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowy gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie pozostawiamy słoiki odwrócone do góry dnem
Emcia Pichcimną swoimi pomysłami. Z nadwyżek zakwasu możemy również przygotować naleśniki, gofry, krakersy … ale o tym innym razem. Składniki zakwas pszenny szczypior sezam sól pieprz oliwa dodatkowo – sos sojowy Wykonanie Celowo nie podałam ilości składników, ponieważ w przypadku tego przepisu nie jest to konieczne. Możemy usmażyć mały placuszek lub większy naleśnik. Wszystko zależy, jak dużą porcję zakwasu odrzucacie przed(...)przypieczony na złoty kolor wierzch skrapiamy oliwą i odwracamy placek na drugą stronę. Smażymy pilnując aby dodatki się za mocno nie przypiekły. Gotowy placek możemy pokroić, jak pizzę i maczać w sosie sojowym. Polecam podać to tego jeszcze porcję kimchi, petarda. Ja już od tych placuszków się uzależniłam, eksperymentuję z różnymi dodatkami, co i Wam bardzo polecam. Smacznego! *Pomysł
Tajemnice Smakulaska chudej kiełbasy 4 małe czerwone cebule, np. czerwonych przekrojonych na pół 1 średni bakłażan ok. 250 g średnich pieczarek sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła do pizzy kilka łyżek słodkiego sosu chili 2-3 łyżki oleju Marynata do karkówki: 2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny 1 łyżka musztardy 1 łyżka dowolnego oleju 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pół szklanki keczupu(...)oczyścić i odciąć trzonki. Kawałki mięsa, kiełbasę, pieczarki i warzywa nabijać na przemian na patyczki do szaszłyków. Całość z obu stron posypać solą, pieprzem, słodką czerwona papryka, ziołami do pizzy i grillować do miękkości mięsa i warzyw i średniego zrumienienia
Czerwień i błękit