Jest to danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej(...)jogurt, czosnek i zioła, redukujemy sos na wolnym ogniu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy woda z jogurtu odparuje, wyłączamy kuchenkę i odstawiamy sos do ostygnięcia. Teraz czas na krojenie tego wszystkiego co znajdzie się na pizzy Mozzarellę, camembert i figi kroimy w plastry, ser typu lazur w kostkę, prosciutto rwiemy na kawałki. Wracamy do ciasta. W tym czasie powinno
Martyna CooksPrzepis na pizzę na cienkim cieście z sosem pomidorowym, kurczakiem i pysznymi dodatkami. Składniki (na 2 pizze o śr. ok 20 cm): Ciasto: 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 275 g mąki pszennej łyżka oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka oregano (niekoniecznie)Kurczak: duża pierś z kurczaka przyprawa kebab gyros słodka i ostra papryka w proszku pieprz olej
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na 4 pizze o średnicy 30 cm . Ciasto: 14 g suchych drożdży 4 szklanki mąki pszennej 1.5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego Szczypta cukru 1 łyżeczka soli Szczypta pieprzu 1 łyżka suszonej bazylii 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Sos: 6 łyżek przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 przeciśnięty ząbek czosnku 1 łyżka papryki mielonej czerwonej(...)Smażę na rumiano. Ogórki kiszone kroję w drobną kostkę. Sos: Przecier przekładam do garnka o grubym dnie , dodaję czosnek i przyprawy. Całość mieszam i odparowuje aż sos będzie gęsty. Studzę. Pizza: Wyrośnięte ciasto dziele na 4 kulki. Foremkę wykładam papierem do pieczenia a następnie ciasto rozwałkowuje i przekładam do formy. Sosem smaruje ciasto. Następnie przekładam ser tarty , szpinak
Gotowanie Patkipół. Sos: Do wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pizze: Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3-4 części, w zależności jakie duże pizze chcemy zrobić. Każdą część formujemy rękami na jajowaty kształt (gdy ciasto klei się(...)rąk, to podsypujemy odrobiną mąki), w środku robiąc zagłębienie. Pizze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W powstałym zagłębieniu rozsmarowujemy 2 łyżeczki sosu pomidorowego i układamy plasterki mozzarelli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Po tym czasie, gdy ser mozzarella zacznie się topić, układamy połówki pomidorów koktajlowych, dociskając, by zagłębiły się w serze. Wkładamy
Kuchnia MagdaLenypół. Sos: Do wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pizze: Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3-4 części, w zależności jakie duże pizze chcemy zrobić. Każdą część formujemy rękami na jajowaty kształt (gdy ciasto klei się(...)rąk, to podsypujemy odrobiną mąki), w środku robiąc zagłębienie. Pizze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W powstałym zagłębieniu rozsmarowujemy 2 łyżeczki sosu pomidorowego i układamy plasterki mozzarelli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Po tym czasie, gdy ser mozzarella zacznie się topić, układamy połówki pomidorów koktajlowych, dociskając, by zagłębiły się w serze. Wkładamy
Kuchnia MagdaLenylodówce. Jest zupełnie zbędny. Proporcje składników wystarczą na 1 dużą pizzę przygotowaną na brytfance „półce” (oryginalnie dołączanej do piekarników) lub na 2 okrągłe duże formy na pizzę (jak na zdjęciu). Sos: 2 duże lub 3 średnie pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka oliwy sól, bazylia Ciasto(...)zbliżoną do wielkości brytfanki. Ciasto przełożyć na brytfankę i dopasować do niej rozwałkowując małym wałkiem. Na cieście rozsmarować sos, posypać oregano i większością sera (wymieszane oba rodzaje sera), rozłożyć salami, pieczarki i pokrojone oliwki – nie za gęsto. Pozostałym serem posypać wierzch pizzy. Całość lekko posolić. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włączyć termoobieg. Piec około 15 minut
Trzeci talerzpowiedział, że pizza nie może być słodka. Sosem jest niskosłodzony dżem truskawkowy udekorowany ulubionymi owocami. Pizzę tą robi się bardzo szybko. Uwielbiają ją zarówno dorośli jak i dzieci. Słodka, owocowa przekąska na każdą porę dnia! Składniki na ciasto do pizzy: 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciepłej wody 25g drożdży ½ łyżeczki cukru 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli Dodatki do pizzy: Niskosłodzony
Słodki Zakątekkońcu udekoruj rzodkiewkami pokrojonymi na cienkie plasterki. Porady: Na cieście bez drożdży możesz oczywiście przygotować również bardziej tradycyjną pizzę. Po nałożeniu na usmażony na patelni placek sosu, sera i dodatków, wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Podpłomyki są smaczne także na drugi dzień. Wystarczy
Chilli Czosnek i OliwaBardzo szybki, łatwy i smaczny sos pomidorowy. Idealny zarówno do pizzy jak i np.do makaronu, ryb i mięsa. Przepis pochodzi z książki Jamie Oliwer w domu. Podaję składniki na mniejszą ilość , wystarczającą np. na 4-6 pizz. Ilości możemy zwiększyć , wówczas uzyskamy większą ilość sosu np.do makaronu. Polecam ! Składniki: - 1 puszka pomidorów 400g - 1-2 ząbki czosnku - listki oberwane
Smaczne Zdroweoliwek solidna szczypta soli 3 większe pieczarki kilka kawałków kurczaka (u mnie w przyprawach gebab-gyros) starty żółty ser (polecam jednak mozzarelle, ja dziś nie miałam) sos pomidorowy, passata lub ketchup do posmarowania pizzy Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę i szczyptę soli(...)Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pamiętajcie, aby odpiąć rączkę z patelni Pieczemy około 25 minut. Pizze z łatwością wyciągniecie z patelni (nie przykleja się w ogóle). Smacznego Sos z piersi z kurczaka do makaronu Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 cebula około 100 g masła klarowanego około 1 łyżki przyprawy
Słodkie okruszkipesto z dodatkiem suszonych pomidorów i niekiedy papryczki chilli popularne na Sycylii, świetnie smakuje z makaronem, rybą, pizzą pesto rucola - zamiast bazylii dodajemy do niego pikantne liście rukoli, dobrze smakuje z makaronem i na grzankach pesto alla calabrese - to pochodzący z Kalabrii sos na bazie słodkiej czerwonej papryki z dodatkiem sera ricotta, najmniej podobny do pesto bazyliowego w smaku(...)czego wykorzystać sos pesto? Nie skłamię twierdząc, że pesto można dodać prawie do wszystkiego. Od oczywistych potraw jak makaron, po te mniej, np. pieczona ryba, pizza (można dać pesto zamiast sosu pomidorowego) czy zupa. Poniżej zebrałam najpopularniejsze zastosowania dla sosu pesto: makaron z sosem pesto - to bazyliowe bardzo dobrze smakuje w połączeniu z zielonymi warzywami - fasolką szparagową, brokułami
Chilli Czosnek i Oliwabanalnie proste. Pasuje do każdych dodatków. Jeśli jeszcze nie próbowaliście przygotować własnej pizzy to czas najwyższy! Dla mnie smak jest nieporównywalnie lepszy niż w jakiejkolwiek pizzerii. Ciasto na pizzę Składniki: 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki: 300 g mąki pszennej około 2/3 szklanki wody (około 160 ml) 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy łyżka cukru sól(...)swoją objętość, wyciągamy je z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Z każdej z nich formujemy okrągły średniej grubości placek. Pokrywamy go oliwą z oliwek, sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Pizzę pieczemy w 250°C przez około 12-15 minut (w zależności od grubości i dodatków). Podajemy z keczupem, sosem czosnkowym i oliwą z oliwek. Smacznego Ciasto
PatiGotujesię okazało pizza bezglutenowa jest droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska może być wegańska, czyli bez sera mozzeralla. Bez sera pizza składała się z sosu pomidorowego i grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, cebula, brokuł, kalafior). Niestety, po raz drugi kelnerka oznajmiła nam, że pizze bezglutenowe są mniejsze. Jak mniejsze spytacie? Tak małe, że pizza(...)mogą być droższe, ale zamiana jest płatna, nie o 2-3 zł, ale aż o 8 zł i dostajemy mniejszy produkt. Jest to po prostu nie fair. Nie najedliśmy (pizza była nie tylko mała, ale też na bardzo cienkim cieście), zapłaciliśmy, poszliśmy na frytki i nigdy tam już nie wróciliśmy. Restauracja Kawelin ul. Legionowa 10, Białystok Miłym zaskoczeniem okazała się
Bananowe Polecebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 40 g masła sos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek (może być w proszku) kilka pieczarek ok. 100 g mozzarelli ok. 100 g serka brie Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo(...)odrobiną gałki muszkatołowej. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli, pieprzu, czosnku. Następnie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, "kleksami" wykładamy szpinak, posypujemy startą mozzarellą i wykładamy drobno pokrojonym serkiem brie. Pieczemy przez
Słodka Stronazastąpić typem 500, wtedy będzie bardziej "amerykańska" ;) Zapraszam wszystkich do pieczenia! Składniki na dwie pizze 25-30 cm: 12 g świeżych drożdży 300 g mąki typ 00 lub 500 180 ml ciepłej wody 3/4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 200 g pomidorów w puszce (wraz z zalewą) 1/2 łyżki oliwy 1 mały ząbek czosnku(...)Przygotowany krążek kładziemy na drewnianej desce MOCNO posypanej mąką (w przeciwnym razie pizza nie zsunie się do piekarnika - uwierzcie mi na słowo :) ), smarujemy przygotowanym sosem, układamy wszystkie dodatki (w przypadku łagodnej pizzy świeże liście bazylii kładziemy już na przygotowaną pizzę) i przenosimy do piekarnika. Zsuwamy na przygotowany kamień/blaszkę. Pieczemy 10-12 minut, aż boki ładnie się zarumienią. Gotowe
My Culinary Art