musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu sól morska świeżo mielony pieprz Oliwę, ocet, musztardę i miód łączymy w całość i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą morską i obficie świeżo mielonym pieprzem. Sos musztardowo-miodowy podajemy z bukietem sałat. Podstawą tego sosu jest oliwa z oliwek. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na ciśnienie i chronią naczynia krwionośne. Dzięki
My Chcemy JeśćSkładniki podstawowe: 1 brokuł 1 filet z kurczaka 250 g ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż, wtedy gotujemy go tradycyjnie) 2 nori (prasowane wodorosty) Przyprawy: sos sojowy - do kurczaka mielona czerwona papryka - do kurczaka sok z połowy cytryny - do brokułów szczypta soli 2 płaskie łyżeczki cukru 4 łyżeczki octu ryżowego Narzędzia: pałeczki do jedzenia sushi(...)opcjonalnie widelec ;)) mata bambusowa do rolowania sushi ostry nóż Filety z kurczaka: Filety z kurczaka kroimy w paseczki. Filety z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia. Brokuły: Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor
Bon Appetit Małgorzatyryże i różne przyprawy :) Składniki : 250 g kaszy jęczmiennej z warzywami Piątnica w woreczkach 2 łyżki masła 0,5 kg mięsa mielonego 1 sos boloński Knorr Bazylia Piątnica , vegeta, czosnek granulowany około 4 łyżek oliwy około 3 szklanek bulionu warzywnego Wykonanie : W garnku zagotować wodę
Sama słodycz i szczypta chilinaleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła
Czerwona Porzeczkadobrze opłukać pod bieżącą zimną wodą i pokroić białą całą część razem z zieloną do jej połowy ogórki obrać ze skóry i pokroić w kostkę posypać pieprzem czarnym mielonym opakowanie sosu sałatkowego wymieszać z jogurtem w ilości podanej na opakowaniu przed podaniem polać sałatkę i wymieszać smaczna, zdrowa, tania sałatka do podjadania, do obiadu, do kolacji.......SMACZNEGO!!! biorę udział
W Mojej Kuchni Lubięjajko 50 g pędów bambusa 1/6 główki kapusty pekińskiej Sos: 4 łyżki sosu teryaki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 1/5 szklanki wody Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut. Gdy zmiękną kroimy w drobną(...)kawałeczki. Marchew, pędy bambusa kroimy w malutką kosteczkę. Liście kapusty pekińskiej oraz cebulkę dymkę drobno siekamy. Imbir siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze
Mania Gotowaniaopakowanie łososia wędzonego 100 g 200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) 2 ząbki czosnku limonka sól i pieprz Sos: jogurt naturalny gęsty pęczek koperku 5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego) łyżka skórki otartej z limonki anchois 100g pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić(...)kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Sos: zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić pieprzem. Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego położyć małe trójkąciki sera, wstawić
SzczyptaSmaQkremowym sosem beszamelowym i dużą ilością sera tworzy rewelacyjną całość , która zachwyci podniebienia! Gwarantuję! Włącznie ją do swojego menu , a nie pożałujecie! SKŁADNIKI: SOS: * masło – 2 łyżki * mąka – 2 łyżki * mleko – 0,5 l * sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka * sok z cytryny – 1 łyżeczka * cukier – 1 szczypta * żółtko- 1 szt MIĘSO : * mielone mięso(...)dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. CAŁOŚĆ : Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron podgotowujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami: - makaron – mięso – ser – sos – makaron – mięso
Ostra na SłodkoSkładniki (5-6 szaszłyków): 250 g mielonej wieprzowiny 5-6 łodyg trawy cytrynowej 1 mała papryczka chilli kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony(...)pieprz + do podania: sos hoi sin CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Papryczkę chili kroimy na pół, pozbywamy się pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym, chilli, bazylią, cukrem i czosnkiem, doprawiamy pieprzem. 2. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju. Mięso mielone obklejamy dookoła
Tajskie smakicukiniowe w nowym wydaniu - chrupiące z piekarnika. Oto moja kolejna propozycja szybkiego, łatwego i taniego obiadu - zajadajcie ze smakiem! Kurczak curry - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) - przyprawa curry - mielona kozieradka - sos sojowy - świeża natka pietruszki - połowa ostrej czerwonej papryczki chili Placki ziemniaczano - cukiniowe - 1 cukinia - 8 ziemniaków - 1 jajo całe + 2 białka - 2 czubate łyżki mąki żytniej razowej -sól
Sajkofanka smakuNatomiast na wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające nasze rodzime kotlety mielone. Różnią je sposób przygotowania i przyprawy. Potrzebne(...)sosu: - 50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego - 30 dag jogurtu greckiego - 1 cebula
W poszukiwaniu inspiracjiprzepis żeby powtarzać go jak najczęściej Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem (4-6 porcji) Składniki na mięsny sos: 500 mielonej wołowiny 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g(...)jarmużu, z wyciętymi grubszymi łodygami i posiekany Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Natłuść naczynie do zapiekania o wymiarach 20×30 cm. W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą i głęboką patelnię z 2 łyżkami oleju na średnim ogniu, włóż wołowinę i smaż, miesząc, do zarumienienia. Dodaj grzyby, cebulę i czosnek, i smaż przez 3-4 minuty
karmelowymarchewki 2 cebule 300g ciecierzycy (cala puszka) 400 ml mleka kokosowego 150-200 ml bulionu warzywnego 1,5 lyzeczki czerwonej pasty curry pieprz z mlynka 1 lyzka sosu sojowego mielona kolendra mielony kumin-jesli lubisz 1 lyzka oleju zielona natka pietruszki Przygotowanie: baklazana umyc,przekroic wzdluz na 4 grube plastry ,posolic odstawic na 15 min obrac marchewke(...)minut. baklazana osuszyc recznikiem papierowym i pokroic w gruba kostke. ciecierzyce i baklazana dolozyc do garnka i dusic na wolnym ogniu okolo 10 minut.Na koncu dodaj sos sojowy i kolendre.Posyp zielona pietruszka.Podawaj z ryzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wykorzystanie resztek z obiadu. Gdy zostaną nam ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki. Jest to przepis na proste, szybkie(...)tartej i smażymy z każdej strony na patelni z dodatkiem oleju (najlepiej w głębokim tłuszczu. Do kotletów możemy podać jakiś smaczny dip. Ostatnio podawałam przepis na kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym . Również niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie) , ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo dobre są też kotlety z gotowanych, siekanych jajek . The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: - Opakowanie miksu sałat; - 3 jajka; - 1 pojedyncza pierś z kurczaka; - ulubione przyprawy do kurczaka; - kilka kromek chleba; - 3 łyżki oleju; - 2 ząbki czosnku - sól morska i świeżo mielony pieprz; Sos: - 1 żółtko - 1/3 ząbka czosnku - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka sosu worcestershire - 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego) - 1 łyżeczka soku z cytryny - sól morska i świeżo zmielony pieprz
dom-agi.pl