sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:6/303)

Cannelloni z mielonym mięsem i sosem bolognese 362

klimaty. Na razie szukam cienia i w kuchni nie chce mi się za bardzo siedzieć. Dzisiaj podam przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolognese. Przepis na 4 duże porcje. 1 opakowanie cannelloni 500 g mielonego mięsa 2 średnie cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 większy słoik gotowego sosu bolognese sól, pieprz do smaku 1 czubata(...)pokroić w kostkę a następnie smażyć na małym ogniu do momentu aż się zeszkli. Do podsmażonej cebuli dodać mielone mięso, przyprawy, pokrojoną bazylię i majeranek. Całość smażyć około 30 minut. Pod koniec smażenia dodać łyżkę koncentratu i 4 łyżki gotowego sosu bolognese, smażyć wszystko jeszcze 10 minut. Po wystygnięciu nadziewać cannelloni. Przygotować oddzielne naczynie do podgrzewania. Do pozostałej części

Na słodko lub wytrawnie
SOCZYSTY KURCZAK W DOMOWEJ MARYNACIE- PRZEPYSZNY 260

mięsa są najlepsze, dajemy to co najbardziej lubimy, no i wiemy co jemy... Ostatnio wielką popularnością cieszy się u mnie kurczak w marynacie na bazie majonezu, z dodatkiem majeranku, mielonej papryki, czosnku, soli i pieprzu. Tak niewiele, a daje tak niesamowity efekt. Smakuje dokładnie tak jak kurczak z rożna, a przygotowuje się go znacznie szybciej. Polecam, może zasmakuje również(...)majonezu (najlepiej domowy lub sos aioli ) - 2 łyżki majeranku - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - sól - słodka papryka mielona - ostra papryka mielona (nie trzeba) - czosnek mielony (przy sosie aioli pomijamy) Filety z kurczaka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Odciąć polędwiczki gdy są. Każdą pierś przeciąć wzdłuż na pół (najlepiej nożem do filetowania), lub nawet na 3 części

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka ziemniaczana 195

sosem śmietanowo-pomidorowym tworzy zgrany duet :) Składniki: - 2 kg ziemniaków - 2 cebule - 1/2 kg pieczarek - 1 mała główka czosnku - 500 g mięsa mielonego - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 350 g sera żółtego sos: - 1/2 małej śmietany - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 pęczka szczypiorku - 1/2 pęczka koperku - 1 szklanka bulionu - 1 łyżeczka pieprzu(...)Ziemniaki obieramy i obgotowujemy, następnie kroimy je w plasterki. Cebulę, pieczarki oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie składniki na sos łączymy i mieszamy. Mięso mielone podsmażamy, zalewamy przygotowanym sosem i jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na to przygotowane pieczarki, kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Zainspirowana w kuchni
Carpaccio z jabłka i cukinii z orzechami 201

cukinii 1/2 opakowania orzechów ( koktajl orzechowy Felix bez tłuszczu i soli ) kilka kostek bułgarskiego owczego sera 3 kwiaty nasturcji 4 listki nasturcji oliwa z oliwek  świeżo mielony pieprz truskawkowy sos balsamiczny ( w niewielkiej ilości ) ćwiartka cytryny Jabłko oczyścić z nasion i pokroić w cieniutkie plasterki. Cukinię pokroić pod skosem również w jak najcieńsze plasterki. Ułożyć naprzemiennie na talerzu.Skropi(...)cytryny aby jabłko nie ściemniało. Na wierzchu ułożyć kostki sera i nasturcję. Orzechy uprażyć na suchej patelni i ułożyć na carpaccio. Delikatnie polać oliwą z oliwek i sosem balsamicznym. Oprószyć mielonym pieprzem. Niebo w gębie

Jemy Pijemy
Makaron kokardki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. 165

Dzisiaj kolejny zaległy przepis tym razem makaron kokardki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Z podanego przepisu wychodzi 5 dużych porcji. Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 1 całe opakowanie makaronu kokardki 125 g koncentratu pomidorowego 1 gotowy sos bolognese 500 g sól pieprz, majeranek 3 – 4 listki świeżej bazylii papryka ostra Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać

Na słodko lub wytrawnie
Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) 3077

Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie(...)białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Następnie dodajemy

Słodka Strona
Lasagne bolognese ze szpinakiem 315

makaronu, posmarować je warstwą sosu beszamelowego, nałożyć warstwę mięsa mielonego. Na mięso mielone ponownie nałożyć 3 płaty makaronu, posmarować je beszamelem, nałożyć warstwę szpinaku (całość) i ponownie ułożyć 3 płaty makaronu. Makaron posmarować beszamelem, nałożyć pozostałe mięso mielone i ponownie 3 płaty makaronu. Górę posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Na koniec górę lasagne(...)boki polać sosem pomidorowym, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40-50 minut. Gotowe mięso mielone. Gotowy szpinak. Gotowy sos beszamelowy i potarty ser. Wyciągnięta prosto z piekarnika lasagne. Smacznego

Passions hobbies life
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 290

uprażony sezam   Sos hoisin 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki octu białego 4 łyżki oleju arachidowego 1/2 łyżeczki sosu piri piri 45g orzeszków ziemnych, obranych, wcześniej uprażonych sól 2 szczypty mielonego imbiru(...)Przygotowanie sosu hoisin: Orzechy wkładamy do miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę. Całość przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki białego octu, 3 łyżki sosu sojowego, całość mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią 229

Marynata: - 100ml czerwonego wina półwytrawnego - 2 listki laurowe - świeżo mielony pieprz - 2 ziarenka ziela angielskiego  - łyżeczka sosu sojowego  - świeży rozmaryn gałązka  - 2 ząbki czosnku w plasterki pokrojonego Dodatkowo: - biały sezam - sos sojowy - świeża bazylia - tajski sos PAD Thai (słodko - kwaśny)  - 1 limonka  1. Mięso oczyszczamy z błon, po czym kroimy na plastry grubości(...)cebulkę i pieczarki. Dodajemy jalapeno. Smażymy tak długo, aż warzywa będą "na ząb". Podlewamy lekko tłuszczykiem, który wytopił się ze smażonego mięsa, dorzucamy biały sezam, oprawiamy pieprzem świeżo mielonym i sosem sojowym.  3. Na dużej patelni łączymy ze sobą mięso z warzywami doprawiamy sosem pad thai, pieprzem i sosem sojowym oraz sokiem z limonki. 4. Podajemy na talerz

Sajkofanka smaku
Polędwiczki w sosie grzybowym 282

warto go zrobić nie tylko do polędwiczek. Polędwiczki: 2 małe polędwiczki wieprzowe (lub 1 bardzo duża) olej lub klarowane masło 1-2 ząbki czosnku sól morska, świeżo mielony pieprz Sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów leśnych (użyłam borowików, mogą być mieszane) 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 1 cebula 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki niepełne 1/2 szklanki(...)śmietanki 30% (100 ml) 2 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu (lub niecała łyżeczka suszonego) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Sos grzybowy: Grzyby łamiemy na mniejsze części i zalewamy ciepłym bulionem na co najmniej godzinę (najlepiej dłużej). Następnie gotujemy w tym samym płynie przez ok. 15 minut. Grzyby odlewamy i kroimy

Poezja smaku
Dania z makaronem 351

brokułowe     Makaron creste z kurczakiem i brokułem   Fusilli z pieczarkami, cukinią i bakłażanem     Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym     Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym   Zielone spaghetti

Passions hobbies life
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. 291

kupuję mięso z udźca indyka, jest ono bardzo soczyste, delikatne i smaczne. Mięso przeważnie mielę i podaję w różnej formie. Dziś na obiad były pulpeciki w kremowym sosie pieczarkowo serkowym. Danie delikatne i syte. Uniwersalne, pasuje podane z ziemniakami, ryżem, makaronem, bądź kaszami. Skłaniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa(...)wegeta, majeranek,papryka mielona Na sos - pieczarki 40 dkg - serek topiony pieczarkowy 100g ( duży) - sos sojowy - łyżka mąki - olej Dodatkowo - wywar mięsny domowy ( lub kostka rosołowa ) Wykonanie Do mięsa dodaję jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam najpierw łyżką potem bardzo dokładnie ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki. W szerokim garnku gotuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Musaka - grecka zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem i mięsem pod beszamelem 224

bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym. W Grecji w tej zapiekance często obok bakłażanów pojawia się cukinia. A znajdziemy i taką, w której brak ziemniaków. Grecy do przygotowania musaki najczęściej używają mielonej jagnięciny i baraniny, ale śmiało można użyć mięsa wołowego czy wieprzowego. Grunt to dobrze doprawić mięso mielonym cynamonem :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób(...)czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec doprawiamy zawartość patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno wykładamy podsmażone ziemniaki, następnie plastry bakłażana, farsz mięsno-pomidorowy, a na sam koniec sos beszamelowy. 6. Wkładamy musakę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy przez około 40 minut

W kuchni Katie
Zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio 215

ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio . Zapiekanka, w składzie której jest sos kojarzy się raczej daniem wysokokalorycznym. A sos pomidorowy z mięsem mielonym to samo zdrowie. Sos beszamelowy zawsze odchudzam dodając mniej masła i mąki - wtedy sos jest rzadszy, spływa na dół otulając całą zapiekankę i taką właśnie wersję lubię najbardziej. :-) W zapiekance znajdziemy produkty ekologicznego pochodzenia. Dzięki Symbio przekonałam(...)Symbio 2 puszki pomidorów krojonych 400g ekologicznego makaronu orkiszowego razowego Symbio sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany Sos a'la beszamelowy: 1,5 łyżki  masła 1,5 łyżki ekologicznej mąki pszennej jasnej typ 500 Symbio 1,5 szklanki mleka sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa do smaku 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Po kilku

Szefowa kuchni
Lazania - krok po kroku -lasagne 393

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę,  papryczke chili i mielone mięso.   Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i  gotować przez 10 minut.  Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu ) SOS BESZAMELOWY  ( sposób uproszczony ) Rozpuścić łyżkę mąki w pół szklanki mleka. Resztę mleka(...)powierzchni i posypać tartym serem.  Ułożyć 2 warstwe płatów lazani i tym razem polać sosem beszamelowym , posypać gałką muszkatalowa.  Ułożyć 3 warstwe płatów, znowu polać sosem z mięsem,  posypać serem.  Ułożyć 4 warstwę platów  a na nim resztę mięsa mielonego z sosem pomidorowym, resztę sosu beszamelowego , posypać tartym serem i ułożyć kawałeczki masła

zielonacukinka