szybki obiad? Zdecydowanie makaron! U mnie ostatnio króluje szpinak - w każdej postaci. Niedługo dodam jeszcze pomysł na jajecznicę z jego dodatkiem. Dzisiaj jednak zdecydowałam się na makaron z pomidorkami koktajlowymi i sosem na bazie śmietany i jogurtu naturalnego. Danie można uzupełnić dowolnym serem, ale ja najchętniej wybrałabym pokruszony ser kozi. Składniki /dla 2 osób/: 1/2 opakowania makaronu penne 3 garście
Pasja Smakuzeszklą i puszczą sok, dodaję mleko roślinne, szczyptę soli i pieprzu. Gdy zawartość patelni zacznie bulgotać, mieszam z nią mąkę ziemniaczaną i podgrzewam do chwili, aż sos nieco zgęstnieje. Dodaję cynamon. Wrzucam makaron do osolonego wrzątku i gotuję wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzam, kiedy jest już gotowy i podaję z gorącym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiszybkie, łatwe i przyjemne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny nawet w najbardziej zapracowanym tygodniu. Pyszna wołowina i grzyby w smakowitym sosie śmietanowym z koniakiem i podany z ulubionym makaronem zachwyci wszystkich. Uwielbiam takie proste a smaczne dania, nawet mój wybredny Luby poprosił o dokładkę bo stwierdził, że danie jest 10/10, a uwierzcie mi- to mój(...)przez kolejne 1-2 minuty. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez 10-15 minut aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Ponownie dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego! English version Beef and mushroom stroganoff (5-6 servings) Ingredients: 3 tablespoons vegetable oil 600 g sirloin steak, cut into thin, short strips
karmelowyProste do zrobienia włoskie kluski z serem ricotta. Przepis Gennaro Contaldo znalazłam tutaj. Dobre z każdym sosem. składniki ( dla 4 osób)kluski200g mąka
Stare GaryZmiksowane ze sobą składniki sosu pesto (bazylia, orzechy, parmezan, czosnek oraz oliwa) tworzą niepowtarzalną mieszankę, idealną jako dodatek do makaronu (ale nie tylko). Ogromną zaletą tego gęstego sosu (prócz walorów smakowych) jest to, że można zrobić go szybko i łatwo. Świeżo przygotowany jest o niebo lepszy od gotowego produktu dostępnego w sklepach. Do wykonania oryginalnego sosu pesto używane są orzeszki(...)miksujemy, aby powstał gęsty sos (z małymi drobinkami orzechów). Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos przechowujemy w szczelnym pojemniku, w lodówce (najlepiej nie dłużej niż 2-3 dni). Pesto wspaniale smakuje wymieszane i podane z makaronem. Smacznego
MyCookBook.plroku, już w 2006 doczekała się aż czterech dodruków. Ja mam trzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery(...)prawdziwie świeży makaron – pasta fresca. Prosto z włoskiej biblii smaków. Wydawnictwo Phaidon wydało również osobną książkę „The Silver Spoon- PASTA”, tylko i wyłącznie o przeróżnych typach makaronu, o jego doborze do poszczególnych sosów, z 350 przepisami na jego wariacje Odważcie potrzebną ilość mąki (pszennej lub pszennej pomieszanej z semoliną, ciasto z samej semoliny sprawi, że makaron będzie dużo twardszy
Karo in the KitchenSkładniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 500 g makaronu świderki 1 papryczka chilli 2 puszki krojonych pomidorów bazylia, oregano, papryka ostra mielona, sól, pieprz, czosnek granulowany 300 g startego żółtego sera Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy(...)gładką masę, następnie dodajemy przyprawy - dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany sos przelewamy na patelnię do mięsa, podgrzewamy do momentu aż wyparuje woda z pomidorów i sos będzie miał dobrą, gęstą konsystencję. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, kiedy już będzie ugotowany - odcedzamy, przekładamy do garnka i wlewamy do niego sos boloński - dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie przekładamy do naczynia
Moje-pitraszenieoraz pomidory z puszki. Sos gotując mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy znacznie zgęstnieje zakręcamy gaz. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy tortellini na to wylewamy sos i lekko mieszamy z makaronem, posypujemy wierzch serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20-25 minut aż ser się zapiecze. Podajemy ciepłą posypaną szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolifajnej barwy ma również ciekawy smaki i świetnie komponuje się w daniach wytrawnych. Sałatka jednak świetnie smakuje również ze zwykłym, grubym makaronem. Dodałyśmy gotowane mięso kurczaka, kukurydzę konserwową oraz cząstki świeżej pomarańczy. Do tego przewrotnie mocno czosnkowy sos i świeże listki pikantnej rukoli; wyszło bardzo fajnie. Sos, jak i gotowa sałatka wymaga trochę czasu, żeby się "przegryźć". składniki(...)podwójna pierś kurczaka puszka kukurydzy 2 pomarańcze kilka listków rukoli Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z miodem, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, odstawić na pół godziny do lodówki. Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić w kostkę. Makaron ugotować al'dente, odcedzić, przelać zimną wodą. Kukurydze osączyć z zalewy. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki a następnie pokroić w kawałki
6niebospaghetti. Mamy to szczęście że od czasu do czasu dostajemy w darze jakiś tam słoiczek ;) Wystarczy tylko ugotować makaron (ja akurat miałam kolorowy) i jak ktoś lubi zetrzeć na tace ser żółty do posypania. Jak zrobić taki wyśmienity sos - mam przepis. Składniki 30 dkg mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 świeża czerwona papryka
pink enveloperazem uszczęśliwiłam Męża makaronem ze szpinakiem i orzechami ;) To wszystko przez oczekiwanie na świeży, rosnący na grządkach szpinak do sałatek... Makaron ze szpinakiem i orzechami Składniki: makaron ryżowy opakowanie mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich świeże listki bazylii czarne oliwki Przygotowanie: Makaron ryżowy przygotowujemy tak jak jest napisane na opakowaniu, czyli zalewamy
Lawendowe Niebo500g szpinaku mrożonego * 200ml śmietany kremówki * 100g gorgonzoli Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Szpinak rozmrozić na patelni, dodać kawałki sera oraz śmietankę. Zagotować. Sosu nie trzeba doprawiać. Wymieszać z makaronem. Podawać na ciepło
Magiczne Życie MartyMakaron ugotować al dente z dodatkiem soli, pozostawiając niewielką ilość wody. Na oleju zeszklić czosnek, cebulę i paprykę. Następnie dodać cukinię. Podlać wodą pozostałą z gotowania makaronu. Doprawić. Wlać mleko. Dwie łyżki ,,sosu" wymieszać w kubeczku z mąką ziemniaczaną. Następnie wymieszać z zawartością patelni, zagotować. Dodać makaron, posiekane liście jarmużu i (chwilkę!) podgotować. Na samym końcu wymieszać z jogurtem naturalnymi
Kuchnia Elliepołączenie słodkiej gruszki z lekko ostrym sosem curry z kurczakiem. Mam nadzieję że innym też przypadnie ta potrawa do gustu. Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1/2 cebuli czerwonej - 1 ząbek czosnku - kawałeczek imbiru - przyprawa curry, sól, pieprz kolorowy - 1 kostka rosołowa - pół kubka śmietany 18% lub jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 2 gruszki - makaron penne Najpierw rozpuszczamy masło(...)Teraz do wywaru dodajemy curry i śmietanę lub jogurt oraz kurczaka, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. W międzyczasie gotujemy makaron. Na końcu nakładamy do misek makaron, na niego kurczaka z sosem curry a na wierzch gruszkę i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego
Kuchenne Wariacjemałe filety z kurczaka ½ papryki czerwonej 4 plastry świeżego ananasa chili w proszku lub tabasco 2 łyżeczki papryki słodkiej czosnek granulowany 3 łyżki sosu sojowego (lub więcej) olej do podsmażenia kurczaka Przygotowanie: Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut. Filety pokroić w kostkę posypać papryką i czosnkiem i podsmażyć na oleju. Dodać sos sojowy. Plastry ananasa oraz paprykę
Ze smakiem i z pasją