Sposób na szybki i pyszny obiad, uwielbiam grillowane mięso, a do tego dobry makaron i gotowe :). Składniki dla 4 osób: - 50 dag makaronu penne Mięso: - 2 piersi z kurczaka Marynata: - 2 łyżeczki sosu sojowego - sól - pieprz - oliwa Sos: - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - 1 duża czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por, tylko biała część - sól - pieprz - łyżka(...)masła i olej rzepakowy do smażenia - sól - pieprz - 1 i 1/2 szklanki wody w której gotował się makaron 1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, przy odcedzaniu odlać ok. 400 ml wody, będzie potrzebna do sosu. 2. Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć solą, pieprzem, oliwą i sosem sojowym, odstawić na min. godzinkę. Zamarynowane mięso opiekać
Apetyczna babeczkawędzonego tofu 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 pęczek rzodkiewki garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta) 100 gr makaronu ryżowego oliwa z oliwek sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczki soku z limonki 2 łyżki wody 1 ząbek czosnku(...)ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie układamy na nim: na początek plasterki rzodkiewki, listki mięty, słupek tofu, papryki, cukinię a na koniec makaron ryżowy. Składniki zawijamy papierem ryżowym najpierw boki a następnie po długości. Sos: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować
Łycha smakówbazylii, czosnku, orzeszków piniowych.... Ja uwielbiam! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: makaron spaghetti Bucatini 2 puszki polędwiczek z łososia w oleju z pesto Super Fish Prestige 2 szklanki listków bazylii 4 nieduże ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu(...)trakcie rozcierania dodajemy na przemian starty drobno parmezan, czosnek, orzechy i ponownie bazylia. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek, próbujemy i solimy. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie. Wstawiamy wodę na makaron. Wodę solimy. Piekarnik ustawiamy na temperaturę około 220 stopni. Szpinak siekamy bardzo drobno, dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek i mieszamy. Mimo
Blondynka Gotujeprzestudzenie makaronu plus 5 minut na wykończenie. Polecam. Składniki: 8 dużych wątróbek drobiowych 200 g makaronu kokardki 100 g rukoli i radachio * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Dodatkowo: 200 g soku z buraków ( u mnie własny ) Sos : Sok z połowy cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki oliwy kilka kropel tabasco(...)łyżką oliwy, odcedzić i podzielić na pół. Jedną część zalać sokiem z buraków. Po około 3-4 minutach odcedzić. Na półmisku ułożyć umyte, osuszone liście sałat, makaron, wątróbkę i kawałeczki pomarańczy. Składniki na sos połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Można podawać....Smacznego
Gosia gotujeKolejny przepis na pesto tym razem w kolorze zielonym. Wystarczy wrzucić składniki do blendera, sos dodać do ugotowanego, ulubionego makaronu i obiad gotowy :) Przepis pochodzi z blogu Kuchnia na obcasach Składniki (wystarczy na 3 porcje makaronu) : pół pęczka świeżej bazylii (2 garście) 2 łyżki płatków migdałowych (ja dodałam orzechów nerkowca(...)cytryny, oliwę z oliwek oraz trochę soli i pieprzu i całość ucieraj i mieszaj. Rozetrzeć dokładnie na papkę, dolewając po trochu oleju z pestek winogron, tak na wyczucie, by sos był gesty, ale też lekko płynny. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos możemy przechowywać dość długo w lodówce w słoiczku i użyć kiedy
cucinarewino. Tak, to jest to! Daktyle i czerwone wino. A jeśli czerwone wino.. to grzaniec! Czyli korzenne przyprawy. I ta-dam! Mamy znowu coś pysznego. Podałam z makaronem "zwierzątka", bo taki akurat miałam na stanie. Ale stwierdzam, że z ryżem komponowałyby się o wiele lepiej. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE /autorski;/ dla 1 osoby szklanka czerwonego wytrawnego wina(...)małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie rozkręciłam gaz na maksa i mieszając, podgrzewała, aż daktyle rozmiękną, a płyn w większości wyparuje, zostawiając tylko gęsty sos. Podałam na gorąco z makaronem. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich i ich impulsy chwilowe. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiłyżki posiekanej natki pietruszki Łyżka maki Łyżka masła Gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, sól Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wyschło. Pieczarki myjemy i zalewamy winem i woda tak, aby przykryły grzyby. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10minut w roztworze. Kroimy(...)przesmażamy i dolewamy mascarpone z roztworem z grzybów. W niewielkiej ilości wywaru z gotowanie grzybów rozrabiamy łyżkę mąki. Wlewamy przez sitko do grzybów z sosem. Mieszamy aż sos się zagęści. Dodajemy odsączony makaron. Mieszamy razem. Serwujemy posypane natką pietruszki
Pyry na GazPyszny i prosty do zrobienia sos kurkowy,idealny do mięs i makaronów.Bardzo aromatyczny i kremowy według przepisu Magdy Gessler-polecam wypróbować!! Składniki: 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów odrobina oleju 200 ml śmietany 30 % kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się(...)podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. pyszny do obiadu-u mnie pieczone młode ziemniaczki,schab grillowany i małosolne ogóreczki-mniam(do makaronu też wypróbowany i bomba) Smacznego
Swojskie jedzonkopodsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki i przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy.Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy!Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki :) Czyli nie takie zwykłe spaghetti :)Ser żółty ścieramy na tarce.Makaron polewamy sosem, posypujemy serem i ziołami dalmatyńskimi. Obiad - palce
Lawendowe Niebopieczone mięso (np. kawałki kurczaka), tuńczyk albo inne ryby, ugotowane na twardo jajko, makaron, ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe mnóstwo. Mój słoik zawierał makaron risini, kawałki wędzonej makreli, marchewkę po koreańsku , suszone pomidory, awokado, rukolę i pestki dyni. W najbliższym czasie postaram się pokazać jeszcze kilka smakowitych pomysłów na sałatkę
Obiad gotowyPieczony filet z łososia marynowany w japońskim sosie teriyaki, podawany z ryżem lub makaronem. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu ryba nabiera intensywnego aromatu i wspaniałego smaku. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia ze skórą na marynatę: 1/2 szkl. sosu sojowego 2 łyżki mirin 2 łyżki wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego ząbek czosnku 1 cm imbiru dodatkowo: sezam
wyzwania kuchennegotować razem przez około 2 minuty. Po tym czasie wlać przygotowany sos pomidorowy, dodać posiekany rozmaryn i całość gotować na małym ogniu, przez około 10 minut, aż smaki dobrze się połączą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane ragoût z kurczaka dodać do gorącego, odcedzonego makaronu i wymieszać. Makaron podawać(...)gorący, oprószony startym parmezanem i udekorowany listkami bazylii. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób. Makaron należy zacząć gotować pod koniec przygotowywania ragoût, aby był gorący w chwili podania. Sos pomidorowy, stanowiący bazę ragoût z kurczaka, można przygotować dzień wcześniej i wystudzony oraz przykryty (np. folią aluminiową) przechować w lodówce. Następnie, przed dodaniem
Gospodyni Miejskalitra buliony drobiowego lub rosołu 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego 1 łyżeczka ostrego sosu chili lub odrobina chili w proszku szczypta imbiru lub odrobina startego świeżego korzenia sok z 1/2 limonki Dodatkowo: makaron ryżowy świeża kolendra lub natka pietruszki Przygotowanie zupy: 1. Na patelnię wsypać zawartość torebki z mrożonym mixem warzyw chińskich(...)smażenia dodać sos sojowym. 2. W garnku zagotować bulion. Do bulionu przełożyć podsmażone warzywa chińskie. Gotować 10 minut. 3. Zupę doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i przyprawami. 4. Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym i posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego
kolorowotorcikowoLekkie danie na obiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawySkładniki na 2 porcje:pół opakowania makaronu z mąki razowej3 garści świeżego szpinakupół małej cukiniipół kostki sera typu bałkańskiego albo feta3 łyżki ziaren słonecznikakilka pomidorków koktajlowychpół papryki czerwonej 1 duża cebula1 łyżka masłazioła prowansalskiesól, pieprzolejskładniki na sos:2 łyżki miodu1 łyżka musztardy3 łyżki oliwy(...)paprykę kroimy w paseczki, pomidorki przekrawamy na połówki, ser kroimy w kostkę. Następnie na półmisku układamy szpinak, makaron, warzywa, ser.Sos: do garnuszka dodajemy miód oraz musztardę, następnie powoli wtłaczamy oliwę, energicznie mieszając. Dodajemy sól i pieprz i sos gotowy.sałatkę polewamy sosem oraz posypujemy słonecznikiem. makaronowa sałatka ze szpinakiem i cukinią
Bon Appetit Małgorzatywarunkach. Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki sosu sojowego imbir oraz chilli do smaku sól i pieprz 2 łyżki oleju sezamowego lub oleju z orzeszków ziemnych Ja nie miałam akurat kapusty(...)warzywa, doprawcie chilli, imbirem oraz solą i pieprzem. Podsmażajcie chwilę do połączenia wszystkich smaków. Zdejmijcie patelnię z ognia. Do dużej miski wrzucamy pokrojony makaron oraz pokrojoną na drobne paski kapustę pekińską, następnie dosypujemy ostudzony farsz. Dodajmy sos sojowy oraz jajko i mieszamy. Papier ryżowy wkładamy do głębszego talerza z ciepłą wodą dosłownie na 2-3 sekundy. Układamy
Cooking Monster