sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:286/630)

Sałatka z ravioli i wędzonym kurczakiem 268

sałatkę, Oliwę mieszamy z musztardą polewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy serowe dekoracje. Makarony a ARC-POL Czaniec to najlepszy wybór do sałatek sosów i głównych dań.  ARC-POL – Makarony z serca i wiedzy Tradycja, pasja, technologia – Makarony ARC-POL. Wszystko zaczęło się od pasji podróżowania, bo zwiedzanie to nie tylko pejzaże i zabytki, to także

Gotowanie jest łatwe
Cukiniowy sos na zimę 127

tylko mogę. Bazując na przepisie warzywny mix z ogórkami stworzyłam cukiniowy sos. Wystarczy potem dodać jakieś mięsko i mamy pyszny sosik do makaronu lub ryżu. W planach mam też sos słodko-kwaśny z cukinią. Nigdy jeszcze takiego nie robiłam, przepis dostałam od znajomej więc zobaczymy co tam z tego wyjdzie.składniki:2,5 kg cukinii0,5 kg cebuli4

Monia miesza i gotuje
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 190

Romesco to sos prosto z  Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie

Mania Gotowania
LEKKIE TAGLIATELLE Z CUKINIĄ I BOCZNIAKAMI 258

Lekki ,kremowy sos grzybowy z boczniaków, okraszony nutką koperku, białego pieprzu i gałki , podkręcony smakiem z duszonej cukini.Pycha!. 1 cukinia 25 dag.grzybów boczniaków 150 ml.śmietanki kremówki 30% 0.5 szt.cebuli  odrobina masła do smażenia Sól himalajska lub zwykła 1 ząbek czosnku Pieprz biały Gałka muszkatołowa Słodka sypka papryka mielona Szczypta posiekanego koperku *********************************** Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)odparuje z nich woda.Doprawiamy , wlewamy kremówkę ,wymieszać,chwilę dusić ,aż zrobi się gęstszy sos i gotowe , dodać koperek.Makaron wykładamy na ciepłe talerze lub tak jak Włosi ,wlewamy sos do garnka z gorącym makaronem , i wymieszać.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 128

masła 1 cebula, drobno posiekana 150 g podgrzybków (mogą być mrożone) 200 ml białego wina 3 gałązki świeżego tymianku 200 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego do smaku Do podania: makaron pappardelle CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jeżeli grzyby są mrożone, odstawiamy do rozmrożenia, a następnie kroimy w kostkę. Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy(...)minut. Dodajemy białe wino i świeży tymianek, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę. Dodajemy śmietanę i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Na sosie układamy polędwiczki, przykrywamy i dusimy 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, podajemy z makaronem pappardelle. Smacznego

My Culinary Art
Drobiowy gulasz z dynią i kurkami 127

Kupiłam świeże ćwiartki z kurczaka i tak sobie myślałam czy po prostu je upiec czy zrobić coś innego. Mój mąż uwielbia makaron, postanowiłam więc ugotować jakiś sos. No i wytrybowałam te ćwiartki, mięso pokroiłam w kostkę a kości zamroziłam ( będą na zupę ). Podsmażyłam, dodałam cebulę, kurki i dynię, doprawiłam i wyszedł mi super smaczny gulasz. Do makaronu jak znalazł. Polecam

Ewa w kuchni
Restauracja Repubblica Italiana | Warszawa 124

zapowiada się tak dobrze. Ośmiorniczka była miękka, dodatki lekkie, smaczne. Zupa bardzo intensywna w smaku, pyszna, sycąca, jednak wydaje mi się, że mogłaby się obejść bez salami. Makaron rozpływał się w ustach, sos maślany był przepyszny, z kolei suszone pomidory zabijały jego delikatny smak. Moim zdaniem warto postawić na mniej składników w każdym z dań i zaproponować kilka złotych niższe(...)się spodziewałam. Szkoda. W tak klimatycznym miejscu prosiłoby się o cienką, chrupiącą pizzę z pyszną szynką parmeńską i rukolą… Jeżeli miałabym wrócić, zapewne wróciłabym na ośmiornicę, zupę i makaron – szczerze polecam Pizza, do dopracowania. Artykuł Restauracja Repubblica Italiana | Warszawa pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Makaron ryżowy z warzywami 164

Koniecznie użyjcie oleju  sezamowego, nadaje potrawie fantastycznego aromatu i smaku.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki: 200 g makaronu ryżowego 750 g mrożonek (brokuł, kalafior i marchew) 1 czerwona papryka olej sezamowy sos sojowy sól, pieprz, papryka słodka, chili, zioła prowansalskie, włoszczyzna suszona,  Wykonanie: 1. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy(...)już miękkie, dodajemy 1 czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.  3. Do warzyw dodajemy olej sezamowy i smażymy,dodajemy przyprawy i sos sojowy (około 2 łyżki) wedle uznania i smaku.  4. Do warzyw wsypujemy wcześniej ugotowany makaron ryżowy. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.  Smacznego

Mój pomysł na
Spaghetti Carbonara 153

myślenia, co upiec i przygotować trzeba też coś zjeść😋 Dziś polecam pyszną Carbonarę. Po raz pierwszy ją robiłam i wiecie co? Zakochałam się 😋 Makaron w tej wersji smakuje mi dużo bardziej niż klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem. Mogłabym jeść i jeść, bez końca 😊 No więc kto jeszcze nie debiutował w tym kierunku, to przepis poniżej 😉 Składniki: 300g makaronu(...)drugiej części dodajemy żółtka, parmezan i odrobinę pieprzu - u mnie kolorowy. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy do boczku. Chwilkę mieszamy, ale uważamy by sosu nie zagotować. Gotowy możemy ewentualnie doprawić solą i połączyć z makaronem

Kuchnia w czekoladzie
C - Kurczak z brązowym makaronem i kiełkami fasoli mung 198

łyżki sosu sojowego ·         curry ·         przyprawy mielone: curry, imbir, papryka ostra i słodka, pieprz, sól ·         oliwa z oliwek Makaron ugotować al dente.Mięso(...)pokroić, doprawić przyprawami, wrzucić na rozgrzaną oliwę i zrumieni , dodać żółtą fasolę i dusić na wolnym ogniu do miękkości.  Pod koniec dodać ugotowany makaron i kiełki fasolki mung,  doprawić octem balsamicznym i sosem sojowym, wymieszać  poddusić razem kilka minut. Podawać gorące

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
162. Zapiekanka z zupek chińskich 182

cebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając. Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju. Dodać(...)rozpuszczone serki wraz  z przecierem. Przyprawić (ewentualnie). Gotować na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Makaron z zupek, przełóż  do żaroodpornego naczynia, polać sosem, wymieszać dokładnie i posypać żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i zapiekać przez ok. 20 minut

Jadło i czytadło
Spaghetti z lekko pikantnym sosem pomidorowym z wołowiną 174

oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 500 g mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz kilka listków świeżej bazylii Do podania: makaron spaghetti CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pomidory w skórce , kawałek papryczki (bez pestek) i czosnek wrzucamy do misy blendera i miksujemy kilka minut. Przelewamy do małego garnuszka(...)oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. 3. Na talerze wykładamy makaron, na nim kładziemy gęsty mięsny sos. Całość posypujemy drobno posiekaną świeżą bazylią. Smacznego

My Culinary Art
Spaghetti z letnimi warzywami w sosie śmietanowo- serowym 145

dzisiejszy obiad proponuję pyszny makaron z warzywami duszony w sosie śmietanowo- serowym. Potrawę warto przygotować szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i kiedy chcemy przygotować coś na "szybko", bo nie chce nam się długo stać przy garach.  SKŁADNIKI: 250g makaronu spaghetti, 1 cukinia, 1 papryka czerwona, 100g pomidorków cherry, 1 cebula, 1 szklanka śmietany 30%, 50g sera

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka z mięsem mielonym 191

mięsa mielonegomarchew + groszek ze słoikapuszka kukurydzy1 cebula1-2 ząbki czosnkusos pomidorowy 500 gser do starciasól, pieprz, bazylia, słodka zmielona paprykaSkładniki na sos czosnkowy:2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego2-3 ząbki czosnkułyżeczka cukrusól, pieprzSposób przyrządzenia:Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, ponieważ dojdzie jeszcze w piekarniku.Mięso mielone smażymy na patelni razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz(...)przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na spód nakładamy podgotowany makaron. Druga warstwa należy do marchewki, groszku oraz kukurydzy (odsączamy z zalewy). Następnie wykładamy mięso z sosem, a na to wylewamy przygotowany sos czosnkowy. Na wierzchu ścieramy ser, ja miałam parmezan, ale może być dowolny żółty ser.Naczynie żaroodporne przykrywamy

upichcic
SWIATECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE Z MAKARONEM 118

ŚWIĄTECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE gości na moim stole w każde święta Wielkiej Nocy. Rodzina i goście nie wyobrażają sobie świątecznego obiadu bez tej kaczki :) Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mój przepis na wspaniałą, rozpływającą się w ustach i bardzo aromatyczną kaczkę, która najlepiej smakuje z grubym makaronem i lekką, ulubioną surówką. Polecam! SKŁADNIKI: 1 sprawiona kaczka 3 cebule 4 marchewki(...)porcje - usuwamy korpus i kawałki tłuszczu, odcinamy skrzydełka i wyjmujemy kości. Przed podaniem kawałki kaczki wkładamy do gorącego sosu, odgrzewamy je i rozkładamy na wygrzanych talerzach. Polewamy sosem. Najlepiej smakuje z grubym makaronem i lekką, ulubioną surówką. Smacznego

Moja Książka Kucharska