Rzodkiewkę umyć i pokroić. 5. Przygotować sos: połączyć oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy nierafinowany, sok z cytryny, syrop klonowy, chilli, kurkuma, sól, pieprz. 6. Makaron, brokuły i rzodkiewkę wymieszać dokładnie z sosem. Dodać pulpeciki mięsne. Całość udekorować kiełkami brokuła
PodwójnaporcjaPrzepis autorski (mój). Planowałam szybki obiad, więc padło na spaghetti bolognese, a że od dawna chodziły za mną naleśniki... zrobiłam duuużo sosu. Pierwszego dnia ekspresowo ugotowałam makaron, a następnego - bawiłam się z plackami. Przez cały dzień zajadałam się takim daniem i przyznam, że będzie powtórka i to baaardzo szybko. Zapewniam, że taka wersja każdemu przypadnie do gustu! Polecam! Placki naleśnikowe(...)Południa tak, aby aby było bardziej po włosku) 1 szklanka wody (*) 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna; opcjonalnie) 2 łyżki oliwy Sos bolognese: 400g mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego) 1 cebula (duża) 3 ząbki czosnku 1 słoiczek pomidorów w sosie własnym (polecam ten - klik ) (**) 1/2 łyżeczki
Di gotujeilość skutecznie zaspokoi nasz głód. A jak smakuje ? Przekonajcie się sami. Uwielbiam! Składniki: 30 dag makaronu Fusilii-Malma 1 duży por ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 20 dag dyni 35 dag świeżego szpinaku 2 czubate łyżki masła klarowanego Sól i pieprz do smaku Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 1 łyżka sarepskiej musztardy 1 łyżka mąki pszennej 600 ml mleka Gałka(...)masło, dodajemy pokrojone warzywa, na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Poduszone warzywa mieszamy w garnku z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło, mąkę, musztardę, podsmażamy w rondelku chwilę aż zacznie” bulgotać „, wlewamy mleko i trzepaczką mieszamy do momentu zagotowania i lekkiego zgęstnienia
Wanilia i Kardamonokoło 495 kcal): około 250g świeżego szpinaku 60g makaronu błonnikowego 200g koncentratu pomidorowego ząbek czosnku kilka kropel oleju ryżowego firmy Oleofarm puszka łososia we własnym sosie (około 90g) sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropek oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy, aż się zezłoci dodajemy makaron, koncentrat
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSałatka. Przepisy na sałatki. Sałatki z mięsem. Sałatki z makaronem. Sałatki ziemniaczane. Sałatki z kurczakiem. Sałatki z anansem. Sałatki z brzoskwinią. Sałatki z ryżem. Sałatki z pomidorem. Sałatki z ogórkiem. Sałatki z kukurydzą. Sałatki z zupek chińskich. Sałatki z tortellini. Sałatki z granatem. Sałatki z pieczarkami. Sałatki z brokułami. Sałatki z kalafiorem. Sałatki owocowe. Sałatki z bananem. Sałatki z pomarańczą(...)czosnkowym Sałatki z sosem ziołowym Sałatki z sosem paprykowo-ziołowym. Sałatki z sosem chili. Sałatki z sosem słodko-kwaśnym. Sałatki z sosem czosnkowo-ziołowym. Sałatki z sosem miodowo-musztardowym. Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchwi i pora Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Marchewka ‚na krótko
Kulinarne Przebojefarszu głównie z przewagą mięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek)350 g mięsa mielonego100 g makaronu chińskiegośrednia marchewśrednia cebula5 liści kapusty pekińskiej (zielona część)10 grzybów mun (bez nóżek)ok. 20 kiełków fasoli mungjajko3 łyżki sosu sojowego100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania)Sajgonki - Sposób przygotowania:Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy(...)zalewamy gorącą wodą - trzymamy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty po czym przecedzony makaron kroimy na mniejsze kawałki.Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników
Słodka Stronachrupiące. Podałam je z sosem musztardowym, ale nie jest on konieczny :) Składniki: Sałatka: -pęczek szparagów -pół słoika suszonych pomidorów -opakowanie fety -3 szklanki makaronu np. świderki(tak naprawdę wedle gustu i potrzeby) -kilka gałązek bazylii Sos musztardowy: - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju (np. z suszonych pomidorów) - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz, szczypta(...)cukru, papryka słodka, czosnek ewentualnie Ugotować makaron. Ze szparagów odciąć twarde końcówki, pokroić na małe kawałki (wcześniej bardzo dokładnie umyć inaczej będą nieprzyjemnie potem zgrzytać). Grillować ok. 10 min, w większości pod przykryciem. Fetę pokruszyć, suszone pomidory pokroić, listki bazylii porwać. Wszystko wymieszać ze sobą. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki, przyprawić. Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi , Szparagi
Corner With Recipesodsyłam natomiast do starszego przepisu tutaj . Składniki na dużych 12 sztuk: 750g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 marchewki Biała cześć pora 100g makaronu ryżowego nitki 12 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 50g grzybków mun 2 ząbki czosnku Pieprz cayenne do smaku lub ostra papryka w proszku Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Grzybki(...)tarce o grubych oczkach, pora pokroić na paseczki, a czosnek posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojony makaron ryżowy, grzybki, zeszklone warzywa i jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz cayenne. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Papier ryżowy zwilżyć wodą. Układać na środku sporą ilość mięsa (taki podłużny pulpet). Zwinąć (najpierw boki
Fabryka pomysłówczosnek , 2 ząbki natka pietruszki posiekana, 2 łyżki mąka pszenna, do otoczenia olej , do smażenia Składniki na sos masło, 50g cebula, 1 średnia szt bulion warzywny, 300ml serek topiony śmietankowy, 1 szt (100g) śmietanka słodka 12%, 100g Przygotowanie Makaron: Na stolnicy formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy zagłębienie. Dodajemy sól, żółtko, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wyrabiamy zwarte i gładkie(...)zacznie gęstnieć. Wrzucamy klopsiki i dusimy wszystko razem kilka minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i odrobiną oleju. gotujemy makaron przez około 5-7 minut. Odsączamy, nakładamy na talerze, wierzch polewamy sosem i wykładamy klopsiki
Gotowanie moimi oczamiidealnej zapiekanki z kurczakiem, ponieważ nie jest sucha, a przede wszystkim pasuje do niej sos czosnkowy lub ketchup. Nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację oraz jako ciepły posiłek na imprezę czy przyjęcie. Potrzebujemy: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 brokuł pół opakowania makaronu penne 35-40 dkg sra żółtego do starcia kostkę rosołową serki śmietankowe o różnych(...)grudek. Nie gotujemy. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy warstwy w następującej kolejności: makaron odrobina sera brokuły odrobina sera kurczak odrobina sera makron i tak aż do wyczerpania składników Następnie polewamy wszystko naszym sosem z serków. Wkładamy do średnio rozgrzanego piekarnika ok. 150 stopni na ok. 15-20 min. Jeżeli podobał Ci się post
Kolejny blog o gotowaniulubią spędzać dużo czasu w kuchni. Warzywne leczo z makaronem ryżowym Składniki: -jedna cukinia -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół papryki żółtej -30 dag pieczarek -dwa ząbki czosnku -łyżka przecieru pomidorowego - łyżeczka oregano - bazylia świeża - pół łyżeczki rozmarynu -sól -pieprz -szczypta ostrej papryki -olej -kilka kropel ciemnego sosu sojowego Cebulę pokroić w półkrążki, małe pieczarki na pół(...)rozmaryn i dusimy 10 min. W tym czasie gotujemy makaron ryzowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowe warzywa doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, sosem sojowym . Na środek talerza wykładamy leczo, dookoła układamy ugotowany makaron ryżowy. Dodajemy listki świeżej bazylii i gotowe
Kulinarne przemysleniasprężysty. Ja podałam go z czosnkiem i cukinią , tak jak w przypadku spaghetti, o którym pisałam tu . Możecie oczywiście przygotować swój ulubiony sos. Namawiam Was gorąco do "prac ręcznych" , a do tego przepisu na makaron w szczególności! Smak jest wyśmienity, a satysfakcja z samodzielnie przygotowanego obiadu bezcenna! POMIDOROWE ORECCHIETTE /NA 4 PORCJE/ 350 g mąki pszennej 4 żółtka(...)przygotowałam też makaron w kształcie wałeczków, niestety nie pamiętam nazwy - może Wy wiecie jak się nazywa? W garnku zagotować osoloną wodę. Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 5-6 minut. Odcedzić. Przygotować sos. CUKINIA Z CZOSNKIEM 1 średnia cukinia 3 duże ząbki czosnku oliwa sól, pieprz Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki
KUCHARNIA350g mrożonej mieszanki chińskiej 1-1,5 l bulionu warzywnego 3-4 łyżki słodkiego sosu chili (u nas 4 i jest moc!) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 125g chińskiego makaronu (chow mein) sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Pierś myjemy, usuwamy ewentualny tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem(...)garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa i sos sojowy i przesmażamy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sos chili i ocet ryżowy. Gotujemy razem na małym ogniu około 5 minut, po czym wrzucamy chiński makaron i pozostawiamy jeszcze na 4-5 minut, aż zmięknie. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeuwielbiam Ciocię Halinę za ich dostarczenie :) Zapraszam Was na wersję kurkowo- obiadową. Składniki: 40dag kurek 2 duże piersi z kurczaka 5 ząbków czosnku 4 łyżki sosu sojowego 400ml śmietany 18% łyżka cytryny duża cebula makaron spaghetii natka pietruszki sól, pieprz oliwa bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano Przygotowanie: W miseczkę wlać 2 łyżki oliwy. Dodać sól, pieprz, przyprawy, wyciśnięty czosnek(...)podsmażyć i dodać kurki (poddusić 5 minut). Dodać śmietanę, sól oraz pieprz i mieszając gotować, aż śmietana zgęstnieje. Pod koniec dodać cytrynę, aby sos nie był zbyt mdły w smaku. Dosypać łyżkę natki i wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Podawać opruszone natka pietruszki. Mniam
ChilliJemyznaczenie szczególnie dla osób których głód dopadł na tyle że często bywają nieuprzejmi podczas długiego oczekiwania na danie :). W dzisiejszej makaronowej odsłonie połączymy makaron z pszenicy durum z żytnim a do tego przygotujemy bardzo aromatyczny sos w którym kozi ser połączy się z selerem naciowym, czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą mielonych goździków. Do tego podamy super kruche i wręcz rozpływające się(...)dokładnie rozprowadzamy i mieszamy, podgrzewając potrawę na małym ogniu. Tuż przed zdjęciem z patelni dodajemy szczyptę mielonych goździków energicznie mieszając wszystko. 4/ Wykładamy ciepły makaron na talerz zostawiając środek pusty. Wypełniamy go przygotowanym sosem a resztę zielonego oleju lejemy po brzegach talerza posypując suszonym czosnkiem niedźwiedzim. SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt
Kuchnia PROzdrowotna