gdzie? Już mówię! Zostałam zaproszona do restauracji BOSK O w Przemyślu ( od znajomych słyszałam same pozytywy, no ale postanowiłam, że sama to sprawdzę! ). W menu: czarny makaron tagliatelle w śmietanowym sosie z pieczonym łososiem, jabłkami i pomidorkami. Już od samego patrzenia ciekła mi ślinka tak, że tylko spoglądałam czy sukienkę aby na pewno nie trzeba wycierać! ;) Po kilkunastu minutach danie(...)trafiło na stół, a ja byłam już kupiona samym jego wyglądem i zapachem. Smak okazał się równie idealny! Ryba niesamowicie soczysta, delikatna i idealnie doprawiona … makaron al dente w świetnym sosie … Dodatki to kropka nad I, która sprawiła, że danie totalnie podbiło moje serducho i zostało okrzyknięte jednym z tym NAJ! Gdzie tak BOSKO gotują? W BOSKO! BOSKO
Ostra na Słodkopaseczki, dodajemy do cebuli smażymy ok 15 min. Dokładamy serek mascarpone, mieszamy do rozpuszczenia się, dolewamy śmietankę oraz przyprawiamy. Na bardzo wolnym ogniu dusimy grzyby z sosie ok 10 minut. Makaron mieszamy razem z gorącym sosem. Smacznego
kgwjanczewoduże jogurty naturalne - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka octu Wykonanie Obrać czosnek, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem, oregano i z octem. Sos wstawić do lodówki. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Fileta umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w niewielkie kawałki. Oprószyć przyprawą do grosa wedle uznania. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Paprykę umyć(...)usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podzielić na dwie części. Makaron wymieszać z mięsem, papryką i ½ startego sera. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem i posypać resztą sera. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile
Świat SmakuMakaron po bolońsku jest jednym z moich ulubionych dań. Jest smaczny i bardzo sycący. Kiedyś kupowaliśmy gotowy sos w słoiczku, ale przecież taki sos jest bardzo łatwy do samodzielnego przygotowania. Wystarczy tylko kilka dobrej jakości składników i pyszny obiad gotowy. A jeśli chcemy podać danie w prawdziwie włoskim stylu, zamieńmy spaghetti na tagliatelle i podajmy z listkiem świeżej bazylii. makaron(...)czosnkiem niedźwiedzim (lub po prostu bazylią) i odrobiną cukru. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (około 8-9 minut, lub wg wskazówek na opakowaniu). Ugotowany makaron podajemy z sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy tartym parmezanem
Smaki Na Talerzubyło mi mało, a obawy całe szczęście okazały się bezpodstawne . :) Po raz kolejny, metodą prób i błędów, powstał pikantny sos w kolorze pomarańczowym, choć ni marchewki, ni pomarańczy w nim się nie uświadczy. ;) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 szklanka makaronu penne 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska(...)Mięso w sosie, z wlaną już śmietanką powinno pogotować się jeszcze parę chwil, a w trakcie gotowania należy wszystko kilka razy przemieszać. Pod koniec gotowania, danie doprawiamy sosem sojowym według uznania. Makaron najlepiej ugotować oddzielnie i podawać z pomarańczowym sosem. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyarównież smażę z pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i redukuję go o połowę. Dodaję śmietanę i doprawiam solą oraz pieprzem sos. Parmezan ścieram, orzechy i bazylię drobno siekam. Ugotowany makaron mieszam z sosem, orzechami, parmezanem i bazylią. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaDziś propozycja na prosty, szybki i pożywny obiad. Makaron świderki u mnie razowy z filetem z indyka z brokułem a wszystko to w sosie śmietanowym. Składniki: 400 g makaronu 500 g filetu z indyka 1 brokuł 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 30% olej do smażenia oregano sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki(...)wodzie. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i usmażyć filet, pod koniec wrzucić czosnek, chwilę razem smażyć, dodać śmietanę, zagotować. Gdy sos lekko zgęstnieje na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy by wszystko się połączyło. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać brokół i wszystko razem wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiosuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn, ale 1 łyżkę pozostawić. Gotować 1 min. Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado
Kulinarny karnet Christopherawitaminy grupy B i cynk. Jedyny warunek, żeby nie słodzić za dużo. Podobno jeszcze uspokajają i wpływają bardzo dobrze na skórę. Dodając do sosu drożdżowego soku jabłkowego uzyskujemy smak podobny do cydru. Składniki: - pół paczki makaronu Lubella pióra pełne ziarno - kostka drożdży - cebula - małe pieczarki - sok jabłkowy Wykonanie: Makaron gotujemy(...)według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokruszone drożdże i smażymy aż się rozpuszczą. Podlewamy trochę sokiem jabłkowym. Tak przygotowany sos podajemy z makaronem
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 100g sałaty mix200g łososia wędzonego300g makaronu ,świderki2 łyżki sezamu uprażonego1 łyżeczka przyprawy "Kucharek"sos:150ml jogurtu naturalnego3 łyżki(...)majonezu1 torebka sosu sałatkowego vinaigretteMakaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy " Kucharek"i ostudzić.Przygotować sos miksując wszystkie składniki.Łososia pokroić w paski .W misce wymieszać makaron z łososiem i sosem ,następnie delikatnie wmieszać mix sałat i posypać sezamem
Kulinarny karnet Christopherakostka sera białego 2 łyżki pesto z pietruszki przepis pieprz ziołowy pieprz czarny 1 jajko 1 duży ząbek czosnku biały sos beszamelowy 1 łyżeczka masła 1/4 cebuli 2 łyżeczki mąki 1 szk mleka szczypta imbiru sól pieprz jajko Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić przepłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Ser utrzeć z pesto i jajkiem, dodać czosnek, przyprawić(...)przysmażonego masła, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy sos będzie miał konsystencję budyniu zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Sosem zalać nadziewany makaron, Wstawić do piekarnika na ok 20- 25 min temp 180 st. Zapiec
Gotowanie jest łatwewyparuje 1/3 płynów. Doprawiamy szczyptą chili w płatkach. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron, według przepisu na opakowaniu. Na koniec gotowania sosu dodajemy świeże zioła. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go (nie przelewamy zimną wodą!!) i ponownie wkładamy do pustego garnka, wlewamy nasz sos śmietanowy i dokładnie mieszamy całość. Podajemy ze startym serem cheddar
Mango Papajauraczy smakiem wszystkich Twoich gości. Tuńczyk, pomidory, mozzarella oraz przyprawy, Zrobią z Ciebie kucharza - bez obawy. Kup: tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub oliwie, puszkę krojonych pomidorów, ser mozzarella. Krok 1 - Ugotuj makaron. Krok 2 - Na rozgrzaną patelnię wrzuć pomidory. Dodaj sól, pieprz i dużo ziół prowansalskich. Krok 3 - Wrzuć odsączonego(...)wcześniej tuńczyka i całość wymieszaj. Krok 4 - Pokrój mozzarelle w kostkę. Większość wrzuć do sosu, zostawiając odrobinę do dekoracji. Mieszaj do rozpuszczenia sera. Krok 5 - Wrzuć makaron i wymieszaj z sosem. Teraz pozostaję tylko wyłożyć porcję na talerz. Na wierzch posypać serem mozzarella, który wcześniej odłożyliśmy. 3 GŁÓWNE SKŁADNIKI 5 KROKÓW WŁOSKIE DANIE, KTÓRE ZACHWYCA PROSTOTĄ I SMAKIEM
Mój Smak na Życiedusić przez 10 minut - Zagotować wodę w garnku, dodać makaron i sól, gotować tak długo, jak pisze na opakowaniu ;) - Dodać ugotowaną soczewicę, zioła prowansalskie i pieprz - Sos dusić przez kolejne 3 minuty - Makaron odsączyć na sitku i przełożyć do miski - Do sosu dodać łyżeczkę oliwy, wymieszać i wyłożyć na makaron - Gotowe J * Ja zawsze zalewam soczewicę wodą i odstawiam
Wegańska kuchnia orientalnaPieczona kasza gryczana Bardzo często do różnych past lub makaronów trafia u mnie pieczona kasza gryczana lub komosa ryżowa. Po upieczeniu robi się coś na wzór „mięsa mielonego”. Oczywiście nie ma co porównywać tych dwóch produktów. Po prostu używam jej tam, gdzie mięsożercy użyliby skwarek lub wspomnianego mięsa mielonego. Jest(...)zdrowym dodatkiem do dań, ponieważ zawiera bardzo małą ilość tłuszczu, ale za to masę smaku, który niesamowicie może wzbogacić sos bolognese, jednogarnkowe spaghetti , pizzę, smalec z fasoli czy makaron w kremowym sosie, który ostatnio robiłem. De facto nie ma większego znaczenia czy upieczesz kaszę gryczaną, komosę ryżową czy jeszcze co innego. Ja robiłem już wiele wariantów i zawsze smakuje bardzo
Blendman