włoskie danie znane jest na całym świecie. Postanowiłam je trochę zmodyfikować i zamiast tradycyjnego spaghetti bolognese, przyrządziłam małe klopsiki w sosie pomidorowym i makaronem. Nie ma w nich jajek. Jest idealne dla dzieci jak i oczywiście dla starszych łakomczuchów. Składniki: 500g mięsa wieprzowego ew.wołowego około 150g bułki tartej około 150ml mleka 2 szt.cebuli pomidory/pasta pomidorowa bazylia oregano(...)dodają pod koniec smażenia starty czosnek. I dodałam je do pomidorów. Wsypałam sól,pieprz,bazylię i oregano. Pokroiłam również kapary i dodałam do sosu. Włożyłam do sosu usmażone wcześniej klopsiki. Ugotowałam al dente makaron Podawałam spaghetti z pokrojonymi czarnymi oliwkami i posypanym na wierzch startym parmezanem. Smacznego
potrawyregionalneprzesmażone cukinię i bakłażany oraz mielone mięso. Wymieszałam i nadziałam tym muszle. SUROWE bo ja z tych co to się nie lubią przemęczać (lazanię też robię na surowym makaronie, a co! ). Sos musi być po prostu bardziej mokry i makaron dokładnie przykryty z góry - u mnie resztką przecieru pomidorowego, i posypany serem.Zdjęcie jeszcze bez sera i przecieru, żeby
Z butelką mleczka w tlepowstała skromna zapiekanka, którą zachwycał się mój mąż. :) Tak więc do dzieła kochani... zapraszam serdecznie :) Przepis: Składniki: (dla 2 - 3 osób) 200 - 250 g makaronu penne puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 1 pomidor 250 ml sosu pomidorowego - tutaj znajdziecie przepis - Sos pomidorowy sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, bazylia, sól ziołowa papryka słodka, 200 g startego żółtego(...)cheddar, bo taki miałam w domu) Wykonanie: 1. Jeśli używamy makaronu z poprzedniego dnia, przelewamy go tylko wrzątkiem. Jeśli nie, to gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Przygotowujemy sos pomidorowy 2. Pomidor parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. 3. Makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy fasolkę czerwoną, kukurydzę, pomidor i dodajemy
Mój pomysł napokrój w kostkę oprósz solą, pieprzem i gałką. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj dynię i smaż do miękkości. Ugotuj makaron. Odlej filiżankę wody w której się gotował i zostaw do sosu. Suszone pomidory pokrój(...)paski i wrzuć na patelnię. Dodaj śmietankę, wodę z makaronu i zagotuj. Na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki i tarty parmezan, całość dokładnie wymieszaj. Odcedzony makaron przełóż do sosu
Kukuleczkisemoliny oraz ze świeżych jaj. Dzięki temu makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt , jednocześnie przyrasta prawie 400%. Opakowanie: 250g Producent poleca użycie makaronu do: - zup - sosów - potraw mięsnych. Ja polecam również do sałatek. Makaron się nie rozgotowuje, nie skleja i fajnie wygląda w sałatce. Więcej o makaronach Wielickich znajdziecie tutaj Sałatka makaronowa z ogórkiem(...)kurczakiem 1 opakowanie makaronu Wielickiego - LITERKI lub innego drobnego Ugotować wg przepisu na opakowaniu 1 ogórek świeży 1 filet z kurczaka pęczek świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy - nie koniecznie ! 2 sosy do sałatek - ziołowo-koperkowe 2-3 łyżki majonezu Filet pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, przyprawić. Wystudzić. Ogórek pokroić w kostkę, koper posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski
kolorowotorcikowokurkumy sezam do posypania pieprz, sól do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Makaron ryżowy: Zagotować posoloną wodę w garnku. Włożyć makaron ryżowy i mieszamy. Zdjąć z ognia i przykryć. Po 10 min powinien być już gotowy. Sos: W małej miseczce wymieszać ze sobą sos ostrygowy, rybny, sojowy, miód, curry i kurkumę. Odstawić. Warzywa: Cukinię obrać, pokroić w plasterki(...)można wykorzystać do ugotowania np. jaglanki ). Przemieszać i dodać wcześniej przygotowany sos. Spróbować, czy smak jest dobry. W razie czego dosolić do smaku. Na talerz wyłożyć moczony makaron ryżowy i dodać sos z warzywami. Posypać sezamem i ułożyć tofu. Smacznego
Jaglusiakurkumy sezam do posypania pieprz, sól do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Makaron ryżowy: Zagotować posoloną wodę w garnku. Włożyć makaron ryżowy i mieszamy. Zdjąć z ognia i przykryć. Po 10 min powinien być już gotowy. Sos: W małej miseczce wymieszać ze sobą sos ostrygowy, rybny, sojowy, miód, curry i kurkumę. Odstawić. Warzywa: Cukinię obrać, pokroić w plasterki(...)można wykorzystać do ugotowania np. jaglanki ). Przemieszać i dodać wcześniej przygotowany sos. Spróbować, czy smak jest dobry. W razie czego dosolić do smaku. Na talerz wyłożyć moczony makaron ryżowy i dodać sos z warzywami. Posypać sezamem i ułożyć tofu. Smacznego
Jaglusiazdecydowanie bardziej udane danie. Tym razem będzie to jednak potrawa wegańska, gdzie swego rodzaju substytutem mięsa jest czerwona soczewica. Zapewniam, że przygotowany w ten sposób sos będzie świetnym dodatkiem do makaronu, a dzięki przyprawom i ziołom całość będzie miała prawdziwie włoski charakter. Składniki na 4 porcje: 1 nieduża cebula 1 średnia marchewka 2 laski selera naciowego 2 duże ząbki czosnku(...)opakowaniu. Kiedy sos będzie ugotowany zdjąć go z ognia, doprawić pieprzem, oregano, octem oraz solą i/lub syropem, jeśli jest taka potrzeba, dodać posiekaną bazylię. Makaron odcedzić na sicie, dodać do garnka z sosem, wymieszać. Można podawać z odrobiną sera wegańskiego lub parmezanu. Smacznego! Soczewicę najlepiej jest płukać na sicie umieszczonym w misce z wodą. Należy każdorazowo mieszać soczewicę i kilkukrotnie
Even Better FoodDurszlaku: Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji Mam nadzieję, że wybaczycie mi “Rieslingowe herezje”, jeśli takowe zamieściłam w tym wpisie) Makaron z owocami morza Składniki na 4 osoby: 320 g makaronu ( u mnie Linguine) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 20 koktajlowych pomidorków 600 g owoców morza( krewetki, mątwy, kałamarnice) łyżka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina ½ szklanki gorącego wywaru(...)oliwy dusimy (2/3 min) pomidorki przekrojone na pól. W międzyczasie gotujemy makaron na bardzo al dente( u mnie 8 min). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się pomidorki, dodajemy owoce morza z sosem, delikatnie mieszamy i pozwalamy dojść potrawie na patelni przez ok 2 min. Na sam koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy natychmiast z wybornym winem
Mia Cucina Sofietamakaron układamy cienką warstwę dyni, na dynię cienka warstwa szpinaku, na szpinak pokruszony ser feta, wszystko skropić sosem pomidorowym (3-4 łyżki) i kolejna warstwa makaronu, dyni, szpinaku i fety oraz sosu pomidorowego. Po ostatniej warstwie nie przykrywamy makaronem, na górze ma pozostać farsz, który oprócz sera oprószamy startym parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C przez 30 minut
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/pieczarek -1 duża cebula -2 ząbki czosnku - 100 g serka topionego śmietankowego lub ziołowego -czarny pieprz i sól do smaku -olej do smażenia -ew. parmezan Przygotowanie Makaron gotowac według przepisu na opakowaniu. Przygotować sos. Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni(...)się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie dodać serek topiony i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić pieprzem i solą i dokładnie wymieszać. Makaron podawać z sosem. Można posypać parmezanem. Smacznego
Zielona Kuchniadwie lewe ręce do gotowania, uznał, że jest ona banalna. To najprostszy dowód, że każdy sobie z nią poradzi. Składniki na 3-4porcje: 250-300g makaronu świderki słoik sosu słodko-kwaśnego Łowicz (mały) mała papryka lub pół dużej – dowolny kolor pół piersi z kurczaka mała puszka kukurydzy 15-20 dag sera żółtego Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Makaron ugotować(...)osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego Dodać do niego sos, mięso, paprykę, kukurydzę i połowę startego sera. Całość wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać resztą startego sera lub ułożyć jego plastry. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Fabryka pomysłówwersja dania makaronowego z brokułem, szpinakiem i sosem serowym. Pysznie, pożywnie i szybko. polecam. SKŁADNIKI : 250 g makaronu kokardki Lubella 1 mały brokułu ( może być(...)dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę, sól i pieprz. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia, wsypujemy ser i mieszamy. Na talerz układamy porcję makaronu, na to warzywa i polewamy sosem. Danie posypujemy serem lub parmezanem. Podajemy ciepłe
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka okazała się tak pyszna, że po jej zjedzeniu razem z Mężem ubolewaliśmy, że tak mało jej było :) Sałatkę zrobiłam z gotowej mieszanki sałat, tuńczyka w sosie własnym, pomidorków koktajlowych, paru oliwek i makaronu pomidorowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego dressing na bazie delikatnej oliwy z oliwek extra vergine z octem jabłkowym. Ogólnie nie przepadamy za dressingami(...)tuńczykiem: (2 porcje) 1 opakowanie mieszanki sałat (100 – 120 g) 5 zielonych oliwek 10 pomidorków koktajlowych 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym spora garść makaronu świderki z suszonymi pomidorami 3 łyżki oliwy z oliwek extra verigne Delicate 1 łyżka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Moja Delicjabiedronkowych warzyw po włosku- opcjonalnie). Sos: wymieszać ze sobą śmietanę, jajko i połowę startego sera żółtego. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i papryką słodką. Ugotowany makaron wymieszać z sosem i warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem wierzch i zapiekać do rozpuszczenia sera w 200 stopniach. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów