Jedliście kiedyś makaron z naleśników? Fantastyczna sprawa. Fajnie wygląda, dobrze smakuje i doskonale komponuje się z dodatkami na słodko i na wytrawnie. U mnie dzieciaki uwielbiają taki „makaron” z pomidorowym sosem :) Jeśli brakuje już Wam pomysłów na ciekawy obiad, podpowiadamy: makaron z naleśników na pewno będzie daniem, który zaskoczy domowników :) Ilość porcji: 4-5 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra
Kolizje Smakówsię doskonaleJ Penne z czerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu pene (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 1 pierś z kurczaka 2 garści rukoli 50 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka sosu sojowego ½ łyżeczki papryki ostrej pieprz Pesto: 12 suszonych pomidorów w oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych(...)malaksera. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. Miksujemy na gładką pastę. Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ziołami, papryką, czosnkiem, pieprzem i sosem sojowym. Smażymy. Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, kurczaka, parmezan i pesto. Mieszamy wszystko dokładnie. Podajemy na ciepło lub zimno
Mania Gotowaniaużywać, ponieważ sos sojowy jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy na pulchną jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Robimy sos: Drugą cebulę również kroimy w drobną kostkę, podsmażamy delikatnie na maśle, do zeszklenia. Obie śmietany łączymy trzepaczką, dodajemy posiekany koperek i pomału, cały czas(...)wrzeciona, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każde mięsne wrzeciono delikatnie oprószamy mąką i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Ugotowany makaron wrzucamy do gorącego sosu. Mieszamy, wykładamy na talerz i układamy na nim usmażone mięso. W sumie nie potrzebne są tu już dodatki, ale ja zaserwowałam jeszcze
Kulinarne przemysleniapłaty makarony do lasagne ( trzeba uważać aby makaron nie skleił się w garnku. Gotujemy około 2-3 min. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu pomidorowego i układamy płaty makaronu. Na makaron kładziemy mięsko mielone z sosem pomidorowym, na wierzch beszamel i odrobinę startego żółtego sera. Układamy w ten sposób warstwy do samej góry naczynia żaroodpornego
Amatorka kuchennazapraszam na zupełnie inną odsłonę spaghetti , nie w sosie pomidorowym , ale w sosie ananasowym , i nie w standardowym makaronie do spaghetti ale w makaronie Tagliatelle . Takie zupełnie inne zestawienie smakuje naprawdę bardzo fajnie . Doskonale nadaje się jako obiad , bądź na kolację rodzinną , zapraszam serdecznie do wypróbowania . Składniki(...)pozostawiamy na około 5 na małym ogniu aby się wszystko nam podgotowało , po upływie naszego czasu dodajemy śmietanę i pozostawiamy na ogniu kolejne 5 minut . Kiedy sos nam się podgotowuje , gotujemy makaron , jak makaron będzie już lekko miękki odlewamy makaron od wody i nie płucząc w zimniej wodzie , dodajemy do naszego sosu z mięsem mielonym i wszystko bardzo dokładnie
Mój Smakmorze. Składniki: Krewetki 250 g, Pomidory z puszki, Oliwa, Wytrawne wino, Pietruszka Chilli najlepiej czerwone (drobno pokrojone) Sól, Świeżo zmielony pieprz, Czosnek (2 ząbki), Makaron spaghetti. Przygotowanie: Krewetki umyć, obrać ze skorupek i oczyścić. Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wino, na to wrzucamy posiekany czosnek oraz krewetki(...)Smażymy przez chwilę delikatnie mieszając. Dodajemy chilli. Potem dodajemy pomidory z puszki i czekamy, aż wszystko zacznie się mocno gotować. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy. Makaron gotujemy wg przepisu producenta. Kiedy sos jest gotowy kładziemy go na makaron, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i listkami pietruszki
Smaki Przyprawy i Kolorydusimy razem jeszcze 3-4 min. My już nie solimy ponieważ pomidory w puszkach z reguły są solonee, poza tym makaron również gotowaliśmy w osolonej wodzie. Na koniec sos wlewamy ugotowanego makaronu i wszystko razem mieszamy. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Danie jest gotowe :) Smacznego
vegetanieokazało się nie tylko ładne ale przede wszystkim bardzo smaczne. Papryczka jalapeno dodała nieco ostrości. Ja dałam tylko pół, ale jeżeli lubicie ostre sosy możecie dać więcej. .składniki ( 2 - 3 porcje)220 g suchego makaronu casarece firmy Ciriosos2 szalotki pokrojonej w kostkę3 ząbki czosnku, posiekane400 g pomidorów pelati z puszki - (firmy Cirio)2 łyżki pasty pomidorowej1/2 pęczka pietruszki1/2(...)połówki.Makaron ugotować al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić, zachować trochę wody z gotowania - można nią rozcieńczyć sos jeżeli uznamy, że jest za gęsty.Gotowy sos wyłożyć na ugotowany makaron, posypać parmezanem, pieczonymi batatami bazylia i pieczonymi pomidorkami. Smacznego
Stare Garylecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio :)Zapiekanki na bazie makaronu są chyba najszybsze, bo wystarczy ugotować makaron, dołożyć do niego garść dodatków, zalać czymś i do pieca. Obiad(...)czosnku - mieszając zagotować na wolnym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty - dolać trochę wody i zagotować ponownie. Odstawić z ognia i doprawić.Sos wlać do makaronu, wsypać 2/3 startego sera i wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu posypać reszta startego sera.Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście
Codzienna kuchnia niecodziennacarasau lub pani pistoccu. Sardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół, ale także makaronów, a wśród nich znajdziemy malloreddus, przypominający gnocchi makaron z semoliny, podawany najczęściej z gęstymi sosami i obficie posypany wyrazistym pecorino. Kiedy wracam do domu po wakacjach w lodówce znajduję tylko światło :/ Wszystko robi się prostsze, jeśli były to wakacje we Włoszech(...)wtedy zawsze w mojej walizce jako pamiątkę z podróży przywożę chociaż jedną paczkę makaronu. Tym razem był to Gnocchi Sardi, który w połączeniu z sosem z najprostszych składników (pomidory, czosnek, cebula) stał się najlepszym obiadem na świecie. Genialna prostota, najlepsze produkty i nie trzeba nic więcej! Oto tajemnica kuchni włoskiej! Gnocchi Sardi Składniki: makaron malloreddus (gnocchi sardi) pomidory (świeże
Smakowity Blog KulinarnyWszystko zależy od wielkości Waszego naczynia :) * makaron penne ugotowany al dente * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach * czerwona papryka * świeże brokuły * pieczarki * marchewka * sos beszamelowy Wykonanie: Makaron penne ugotować al dente, przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na to cienka warstwa sosu beszamelowego (przepis tutaj) i posypać startym serem. Następnie brokuły podzielone na małe różyczki, papryka
Zrób to smacznieUwielbiam zapiekanki, a Wy? Szczególnie z mnóstwem ciągnącego się seeera! Tu przestawiam Wam przesmaczną propozycję na makaron z brokułem i piersią z kurczaka. Całość otulona pysznym sosem - sprawia, że po zjedzeniu jednej porcji chce się jeszcze dokładkę. Zapiekanka wymaga odrobinę zabawy, ale waaarto! Problem może stanowić sos, gdy należy go tak przyrządzić i uważać, aby nie było grudek. Możecie(...)przepisie z beszamelem - klik . (U mnie naczynie o wymiarach około 21x 28 cm) 300g piersi z kurczaka przyprawa uniwersalna (u mnie Smak Natur ) 250g makaronu penne/pióra 200g różyczek brokuła Sos: 75g masła 75g mąki pszennej (można ciup mniej) 500 ml mleka 50g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, pieprz Wierzch: bułka tarta żółty ser natka
Di gotujeproduktów włoskich dostępnych na rynku. Basta. Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Składniki: 5 gniazdek jajecznego makaronu pappardelle, użyłam włoskiej marki, bo mam do niej zaufanie 1 słoiczek sosu ostrego z żółtych pomidorków daktylowych i papryki Grangusto(...)łyżki czarnuszki 1/3 szklanki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie na patelnię wylewamy sos i podgrzewamy. Dodajemy odcedzony, ugotowany makaron, posiekaną natkę z pietruszki i czarnuszkę, mieszamy. Przekładamy na talerze. W razie potrzeby doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniakolejny zainspirował mnie do stworzenia przepysznego, włoskiego dania! A właściwie to nie tylko Lidl, ale i Stefano Terrazzino, który to jest autorem tego przepisu . Połączenie makaronu pappardelle z kremowym sosem z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera gorgonzoli jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację! Łatwo, szybko, pysznie! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron pappardelle – 250 g * szynka parmeńska
Ostra na SłodkoZainspirowana ostatnią sałatką z kupnym sosem musztardowym, postanowiłam zrobić sałatkę tym razem z sosem własnej roboty Składniki: makaron, łosoś wędzony, mix sałat, pomidorki np. cherry, papryka, feta, pestki słonecznika. Sos musztardowo miodowy: miód, musztarda , musztarda , olej z orzechów włoskich. Przygotowanie: makaron ugotować al dente, ostudzić i przełożyć do miski. Dodać pokrojonego łosoia, pomidorki (w całości lub przekrojone), sałate, pokrojoną paprykę
Państwo Wojtczuk gotują