sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:175/630)

Spaghetti z makrelą 156

Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Do garnka przekładamy makrelę wraz z sosem, przy pomocy widelca rozdrabniamy. Następnie wrzucamy makaron, dokładnie łączymy z sosem, oprószamy pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Makaron w sosie z awokado / Kelp noodles with avocado - banana sauce. 162

Scroll down for English) MAKARON Z WODOROSTÓW W SOSIE AWOKADO-BANAN /przepis własny/ opakowanie makaronu z wodorostów kelp raw duże, dojrzałe awokado hass duży, dojrzały banan łyżka jogurtu naturalnego pół łyżeczki mielonej wanilii kilka orzechów brazylijskich (u mnie surowe, ekologiczne) łyżka syropu z kwiatu kokosa (lub cukru) opcjonalnie: łyżka sproszkowanego zioła Ashwagandha bio Awokado zmiksować z bananem, jogurtem, wanilią(...)syropem i Ashwagandhą. Makaron z wodorostów kelp przelać wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Połączyć z sosem i podawać z orzechami brazylijskimi i owocami. Smacznego! ENGLISH VERSION: KELP NOODLES WITH AVOCADO-BANANA SAUCE / own recipe / packet of raw kelp noodles large and ripe avocado hass large and ripe banana 1 tablespoon of yogurt half a teaspoon of vanilla powder few Brazil nuts

Poranek na słodko
Pesto z suszonych pomidorów i migdałów 195

migdały. To dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Takie makaron z pesto świetnie sprawdza się też jako lunch do pracy – znacznie lepiej niż wszelkie sosy na bazie śmietany, które rozmiękczają makaron, z którego robi się zbita bryła. Makaron posmakował Emi, więc test podniebienia dziecka zdany:) PS. a domowe mleko migdałowe możecie wykorzystać do smoothie ( np. banananowe ze szpinakiem

Cooking for Emily
Sałatka z tuńczykiem vol. 3 462

Składniki na cztery porcje. Składniki:75 g makaronu w kształcie ryżu1 ogórek szklarniowy mały1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 puszka kukurydzy konserwowej3 łyżki koperku świeżego3 łyżki majonezuSól, pieprz do smakuPrzepis:Do gotującej się i osolonej wody wsypujemy makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron(...)odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do osobnej miski wsypujemy 1/2 puszki kukurydzy (bez wody), następnie nakładamy pokrojonego w kostkę ogórka (można go obrać ze skórki), następnie nakładamy makaron, odcedzonego z "sosu" tuńczyka, pozostałą część kukurydzy i majonez (który rozsmarowujemy na powierzchni sałatki). Sałatkę doprawiamy do smaku i całość posypujemy świeżym koperkiem

Emcia Pichci
Spaghetti bolognese 262

trudny i można w 30 minut przyrządzić pyszny obiad. Przepis jest dla 5 dorosłych osób. Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 1 całe opakowanie makaronu spaghetti 125 g koncentratu pomidorowego 2 cebule pokrojone w kostkę 1 gotowy sos bolognese 500 g sól pieprz, majeranek 3 – 4 listki świeżej bazylii papryka ostra Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię(...)bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut. Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał. Po ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem bolognese, można posypać także odrobinę startego żółtego sera. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Sakiewki z makaronem buraczanym, zieloną fasolką, kalarepą i chutneyem morelowym 149

sosem teriyaki. Kropkę nad "i" stanowi zaś morelowy chutney, który doskonale dopełnia całość dania. Zabawa teksturami opiera się na połączeniu gumowego papieru ryżowego i śliskiego makaronu z chrupiącymi warzywami oraz płynną atrakcją w postaci sosu. Przy nagryzieniu składniki łączą się i przenikają, tworząc prawdziwą eksplozję smaku. * SKŁADNIKI na około 16 sakiewek Makaron buraczany: 200 g makaronu z fasoli mung(...)zmiksuj blenderem na gładko i ostaw do ostygnięcia. Przygotowanie sakiewek Arkusze papieru ryżowego namaczaj kolejno w letniej wodzie. Na każdy gotowy arkusz nałóż porcję makaronu, następnie warzyw, a na końcu polej odrobiną sosu. Brzeg papieru zwijaj do środka, formując sakiewkę. Zawiąż całość szczypiorkiem i odstawiaj na wilgotny talerz. Sakiewki podawaj od razu. Przed spożyciem można je zamaczać w dodatkowej porcji

Food Square
Spaghetti z kurczakiem w ziołowym mascarpone i pomidorach 159

Jeśli chcecie trochę poeksperymentować z makaronem spaghetti i dodatkami dodajcie do niego kurczaka w ziołach i polejcie aromatycznym sosem z serka mascarpone. Proste, szybkie i smaczne danie. A do tego inne, bo zazwyczaj spaghetti kojarzy nam się albo z pomidorami, w wersji bolognese z mięsem mielonym, szpinakiem albo carbonara z jajkiem i boczkiem. Cały sos – kurczak w ziołach, mascarpone(...)mieszaj i smaż na średnim ogniu. W razie czego przypraw ponownie wedle uznania do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle przepisu z dodatkiem łyżeczki curry. Po ugotowaniu makaron połącz z sosem z patelni, nakładaj i posypuj świeżą natką pietruszki. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
MAKARON SMAŻONY Z KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI 743

propozycja na szybkie danie ze składników, które i Wy być może znajdziecie w swojej lodówce. Papryka, jędrne pieczarki, kukurydza i jak najlepszej jakości chuda kiełbaska. Do tego delikatny sos pomidorowy i makaron świderki. Całość doprawiona czosnkiem i suszonym oregano. Często to co proste okazuje się najlepsze. I tak jest właśnie w tym przypadku. Awaryjny przepis z którego korzystam, gdy sytuacja(...)minuty. Dorzucamy kukurydzę, pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i oregano. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Dolewamy wodę z gotowania makaronu i gotujemy jeszcze 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, posypujemy natka pietruszki

cool and minty
Jesienny przepis na owoce morza z makaronem, dynią i rukolą 273

głyżka masła100 ml śmietany2 ząbki czosnkułyżka sosu rybnegosól, pieprzWykonanie:Owoce morza przekładamy na patelnie, by powoli, w temperaturze pokojowej zaczęły się rozmrażać. dynię kroimy w plastry grubości kilki milimetrów, wraz z rozdrobnionym czosnkiem i łyżką masła dodajemy na patelnię.W tym czasie najlepiej jest włączyć wodę do ugotowania makaronu, który wrzucamy do wrzątku i przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)się płyn z frutti di mare oraz z warzyw,  to wspaniały znak! Zależy nam na możliwie najmniejszej redukcji płynów, ponieważ wspaniale połączą się ze śmietanką tworząc sos, który obklei się wokół makaronu :)Składniki doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnym.Rukolę rozdrabniamy, by była wygodniejsza w jedzeniu, nie ciągnęła się i wraz ze śmietanką dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i doprawiamy

Taste Of My Day
TAGLIATELLE ALE CARBONARA 161

żółtka 300 ml śmietany kremówki 1 ząbek czosnku parmezan oliwa sól morska pieprz świeżo mielony Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na al dente, może to być również spagetti . Szynkę kroimy na kawałki, nie za małe aby nie zginęły nam w sosie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy szynkę. Dolewamy połowę śmietany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko(...)dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz starty ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zważy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem Makaron łączymy z sosem i nakładamy na talerze. Na każdą porcję posypujemy parmezan i świeżo zmielony pieprz. Oryginalne spagetti carbonara nie zawiera śmietanki, a zamiast szynki używamy prosciutto

KuchcikoweLove
Makaron chow mein z kurczakiem i grzybkami mun 223

Dziś danie z kuchni chińskiej z błyskawicznym makaronem chow mein i chrupiącymi grzybkami mun, doprawione tylko sosem sojowym. Przepis znalazłam na opakowaniu makaronu i trochę go zmodyfikowałam.składniki:200 g makaronu chow mein500 g piersi z kurczaka2 garście grzybków mun4 ząbki czosnku6 łyżek sosu sojowego150 g białej kapustyolej do smażeniaGrzybki mun przygotować według instrukcji na opakowaniu (namoczyć w goracej wodzie(...)osączyć). Kapustę poszatkować. Pierś kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone grzybki mun i posiekaną kapustę. Dodać sos sojowy i dusić wszystko aż kapusta lekko zmięknie ale pozostanie chrupiąca. Potem dodać osączony makaron, wszystko wymieszać i można nkładac na talerze

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka z makaronem 2 221

opakowanie makaronu rurki, 2 piersi kurczaka, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 1 por, 1 cebula, 400 ml sosu meksykańskiego, kilka plasterków żółtego sera, 2 garście rukoli. Przygotowanie:     Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)Następnie odcedzamy i rozkładamy do dwóch naczyń żaroodpornych. Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy kurczaka na patelni. Po usmażeniu kurczaka odcedzamy z tłuszczu i układamy na makaronie. Zapiekankę polewamy sosem meksykańskim. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy kurczaka, podsmażamy por i cebulę z której robimy kolejną warstwę zapiekanki. Następnie kroimy paprykę w kostkę i pomidora, układamy na niej

Aga w kuchni
Makaron z kurkami 146

kupować kurek na wagę, więc kupuję na garści:) Składniki: 2 garści małych kurek (porcja kurek na jedną osobę) 1 mała cebula lub 1/2 większej makaron świderki (odmierzyć na 1 osobę) 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietany do zabielenia sosu 1 łyżka masła do duszenia sól  pieprz maggi opcjonalnie: można dodać podsmażony boczek pokrojony w kosteczkę(...)śmietaną, dolewamy trochę sosu spod kurek - dokładnie mieszamy   Wlewamy na patelnię śmietanę z mąką i mieszamy, żeby nie powstały "kluchy" z mąki Następnie, po powstaniu jednolitego sosu, dokładamy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy Podajemy zakrapiając odrobiną maggi i zjadamy:) Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 174

Makaron powstał z pszennej razowej mąki z domieszką spiruliny, czyli słodkowodnej algi, której zawdzięcza swój zielony kolor. Jest makaronem bezjajecznym. Estetyczny kształt spirali sprawia, że makaron świetnie wygląda na talerzu, wśród sałat, z sosem i warzywami. Należy gotować go w lekko osolonej wodzie, 15-17 minut od czasu do czasu mieszając.  ORZECHY NERKOWCA OLIWA Z OLIWEK NAPÓJ JAGLANY(...)naturalny aromat kokosowy, sól morska.  KREM/ŚMIETANKA RYŻOWA Bezmleczna, wegańska śmietanka ryżowa do pieczenia i gotowania. Świetny substytut powszechnej śmietany. Sprawdzi się jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, mączka chleba świętojańskiego, sól. Śmietanka ma delikatny, "mleczny", tłusty

Zdrowie na języku :P
Carbonara – za każdym razem perfekcyjna 280

Wstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu robiłam taki makaron wyłącznie na bazie gotowego sosu z paczki. Teraz to jedno z moich popisowych dań i jeśli tylko chcę ugłaskać jedzeniem mojego Mężczyznę – serwuję mu właśnie to. Pierwsze podejście do carbonary, wiele lat temu, skończyło się makaronem z jajecznicą. Kolejne niepowodzenie zostawiło mnie z wodnisto-śmietanowym czymś, z pływającymi(...)bavette (takie trochę spłaszczone spaghetti) albo płaskie wstążki – wąskie tagliatelle i szersze papardelle. Wybrany makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Kiedy makaron będzie prawie gotowy, zaczynamy robić sos. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Boczek kroimy w drobną kostkę. Rozpuszczamy w rondlu łyżkę masła, wysmażamy boczek na rumiano, ale nie na skwarki. Musi zostać w miarę

Karo in the Kitchen
Cannelloni z brokułami 381

makaronu cannelloni 450 g brokułów mrożonych 150 g sera żółtego np. grana padano 4 ząbki czosnku olej wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W osobnym garnku również w osolonej wodzie i al dente gotujemy różyczki brokuła. składniki na sos beszamelowy: 100 g masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka gałka muszkatołowa, sól, pieprz wykonanie: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę(...)sosu beszamelowego oraz 1/2 startego sera, mieszamy i podsmażamy ok. 1 min. Ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem faszerujemy rurki. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu układamy nafaszerowany makaron, posypujemy pozostałą częścią startego sera i zalewamy pozostałą częścią sosu beszamelowego. Zapiekamy przez

Domowy Smak Jedzenia