Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Do garnka przekładamy makrelę wraz z sosem, przy pomocy widelca rozdrabniamy. Następnie wrzucamy makaron, dokładnie łączymy z sosem, oprószamy pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenScroll down for English) MAKARON Z WODOROSTÓW W SOSIE AWOKADO-BANAN /przepis własny/ opakowanie makaronu z wodorostów kelp raw duże, dojrzałe awokado hass duży, dojrzały banan łyżka jogurtu naturalnego pół łyżeczki mielonej wanilii kilka orzechów brazylijskich (u mnie surowe, ekologiczne) łyżka syropu z kwiatu kokosa (lub cukru) opcjonalnie: łyżka sproszkowanego zioła Ashwagandha bio Awokado zmiksować z bananem, jogurtem, wanilią(...)syropem i Ashwagandhą. Makaron z wodorostów kelp przelać wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Połączyć z sosem i podawać z orzechami brazylijskimi i owocami. Smacznego! ENGLISH VERSION: KELP NOODLES WITH AVOCADO-BANANA SAUCE / own recipe / packet of raw kelp noodles large and ripe avocado hass large and ripe banana 1 tablespoon of yogurt half a teaspoon of vanilla powder few Brazil nuts
Poranek na słodkomigdały. To dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Takie makaron z pesto świetnie sprawdza się też jako lunch do pracy – znacznie lepiej niż wszelkie sosy na bazie śmietany, które rozmiękczają makaron, z którego robi się zbita bryła. Makaron posmakował Emi, więc test podniebienia dziecka zdany:) PS. a domowe mleko migdałowe możecie wykorzystać do smoothie ( np. banananowe ze szpinakiem
Cooking for EmilySkładniki na cztery porcje. Składniki:75 g makaronu w kształcie ryżu1 ogórek szklarniowy mały1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 puszka kukurydzy konserwowej3 łyżki koperku świeżego3 łyżki majonezuSól, pieprz do smakuPrzepis:Do gotującej się i osolonej wody wsypujemy makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron(...)odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do osobnej miski wsypujemy 1/2 puszki kukurydzy (bez wody), następnie nakładamy pokrojonego w kostkę ogórka (można go obrać ze skórki), następnie nakładamy makaron, odcedzonego z "sosu" tuńczyka, pozostałą część kukurydzy i majonez (który rozsmarowujemy na powierzchni sałatki). Sałatkę doprawiamy do smaku i całość posypujemy świeżym koperkiem
Emcia Pichcitrudny i można w 30 minut przyrządzić pyszny obiad. Przepis jest dla 5 dorosłych osób. Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 1 całe opakowanie makaronu spaghetti 125 g koncentratu pomidorowego 2 cebule pokrojone w kostkę 1 gotowy sos bolognese 500 g sól pieprz, majeranek 3 – 4 listki świeżej bazylii papryka ostra Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię(...)bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut. Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał. Po ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem bolognese, można posypać także odrobinę startego żółtego sera. Smacznego
Na słodko lub wytrawniesosem teriyaki. Kropkę nad "i" stanowi zaś morelowy chutney, który doskonale dopełnia całość dania. Zabawa teksturami opiera się na połączeniu gumowego papieru ryżowego i śliskiego makaronu z chrupiącymi warzywami oraz płynną atrakcją w postaci sosu. Przy nagryzieniu składniki łączą się i przenikają, tworząc prawdziwą eksplozję smaku. * SKŁADNIKI na około 16 sakiewek Makaron buraczany: 200 g makaronu z fasoli mung(...)zmiksuj blenderem na gładko i ostaw do ostygnięcia. Przygotowanie sakiewek Arkusze papieru ryżowego namaczaj kolejno w letniej wodzie. Na każdy gotowy arkusz nałóż porcję makaronu, następnie warzyw, a na końcu polej odrobiną sosu. Brzeg papieru zwijaj do środka, formując sakiewkę. Zawiąż całość szczypiorkiem i odstawiaj na wilgotny talerz. Sakiewki podawaj od razu. Przed spożyciem można je zamaczać w dodatkowej porcji
Food SquareJeśli chcecie trochę poeksperymentować z makaronem spaghetti i dodatkami dodajcie do niego kurczaka w ziołach i polejcie aromatycznym sosem z serka mascarpone. Proste, szybkie i smaczne danie. A do tego inne, bo zazwyczaj spaghetti kojarzy nam się albo z pomidorami, w wersji bolognese z mięsem mielonym, szpinakiem albo carbonara z jajkiem i boczkiem. Cały sos – kurczak w ziołach, mascarpone(...)mieszaj i smaż na średnim ogniu. W razie czego przypraw ponownie wedle uznania do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle przepisu z dodatkiem łyżeczki curry. Po ugotowaniu makaron połącz z sosem z patelni, nakładaj i posypuj świeżą natką pietruszki. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipropozycja na szybkie danie ze składników, które i Wy być może znajdziecie w swojej lodówce. Papryka, jędrne pieczarki, kukurydza i jak najlepszej jakości chuda kiełbaska. Do tego delikatny sos pomidorowy i makaron świderki. Całość doprawiona czosnkiem i suszonym oregano. Często to co proste okazuje się najlepsze. I tak jest właśnie w tym przypadku. Awaryjny przepis z którego korzystam, gdy sytuacja(...)minuty. Dorzucamy kukurydzę, pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i oregano. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Dolewamy wodę z gotowania makaronu i gotujemy jeszcze 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, posypujemy natka pietruszki
cool and mintygłyżka masła100 ml śmietany2 ząbki czosnkułyżka sosu rybnegosól, pieprzWykonanie:Owoce morza przekładamy na patelnie, by powoli, w temperaturze pokojowej zaczęły się rozmrażać. dynię kroimy w plastry grubości kilki milimetrów, wraz z rozdrobnionym czosnkiem i łyżką masła dodajemy na patelnię.W tym czasie najlepiej jest włączyć wodę do ugotowania makaronu, który wrzucamy do wrzątku i przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)się płyn z frutti di mare oraz z warzyw, to wspaniały znak! Zależy nam na możliwie najmniejszej redukcji płynów, ponieważ wspaniale połączą się ze śmietanką tworząc sos, który obklei się wokół makaronu :)Składniki doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnym.Rukolę rozdrabniamy, by była wygodniejsza w jedzeniu, nie ciągnęła się i wraz ze śmietanką dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i doprawiamy
Taste Of My Dayżółtka 300 ml śmietany kremówki 1 ząbek czosnku parmezan oliwa sól morska pieprz świeżo mielony Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na al dente, może to być również spagetti . Szynkę kroimy na kawałki, nie za małe aby nie zginęły nam w sosie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy szynkę. Dolewamy połowę śmietany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko(...)dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz starty ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zważy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem Makaron łączymy z sosem i nakładamy na talerze. Na każdą porcję posypujemy parmezan i świeżo zmielony pieprz. Oryginalne spagetti carbonara nie zawiera śmietanki, a zamiast szynki używamy prosciutto
KuchcikoweLoveDziś danie z kuchni chińskiej z błyskawicznym makaronem chow mein i chrupiącymi grzybkami mun, doprawione tylko sosem sojowym. Przepis znalazłam na opakowaniu makaronu i trochę go zmodyfikowałam.składniki:200 g makaronu chow mein500 g piersi z kurczaka2 garście grzybków mun4 ząbki czosnku6 łyżek sosu sojowego150 g białej kapustyolej do smażeniaGrzybki mun przygotować według instrukcji na opakowaniu (namoczyć w goracej wodzie(...)osączyć). Kapustę poszatkować. Pierś kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone grzybki mun i posiekaną kapustę. Dodać sos sojowy i dusić wszystko aż kapusta lekko zmięknie ale pozostanie chrupiąca. Potem dodać osączony makaron, wszystko wymieszać i można nkładac na talerze
Monia miesza i gotujeopakowanie makaronu rurki, 2 piersi kurczaka, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 1 por, 1 cebula, 400 ml sosu meksykańskiego, kilka plasterków żółtego sera, 2 garście rukoli. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)Następnie odcedzamy i rozkładamy do dwóch naczyń żaroodpornych. Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy kurczaka na patelni. Po usmażeniu kurczaka odcedzamy z tłuszczu i układamy na makaronie. Zapiekankę polewamy sosem meksykańskim. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy kurczaka, podsmażamy por i cebulę z której robimy kolejną warstwę zapiekanki. Następnie kroimy paprykę w kostkę i pomidora, układamy na niej
Aga w kuchnikupować kurek na wagę, więc kupuję na garści:) Składniki: 2 garści małych kurek (porcja kurek na jedną osobę) 1 mała cebula lub 1/2 większej makaron świderki (odmierzyć na 1 osobę) 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietany do zabielenia sosu 1 łyżka masła do duszenia sól pieprz maggi opcjonalnie: można dodać podsmażony boczek pokrojony w kosteczkę(...)śmietaną, dolewamy trochę sosu spod kurek - dokładnie mieszamy Wlewamy na patelnię śmietanę z mąką i mieszamy, żeby nie powstały "kluchy" z mąki Następnie, po powstaniu jednolitego sosu, dokładamy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy Podajemy zakrapiając odrobiną maggi i zjadamy:) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMakaron powstał z pszennej razowej mąki z domieszką spiruliny, czyli słodkowodnej algi, której zawdzięcza swój zielony kolor. Jest makaronem bezjajecznym. Estetyczny kształt spirali sprawia, że makaron świetnie wygląda na talerzu, wśród sałat, z sosem i warzywami. Należy gotować go w lekko osolonej wodzie, 15-17 minut od czasu do czasu mieszając. ORZECHY NERKOWCA OLIWA Z OLIWEK NAPÓJ JAGLANY(...)naturalny aromat kokosowy, sól morska. KREM/ŚMIETANKA RYŻOWA Bezmleczna, wegańska śmietanka ryżowa do pieczenia i gotowania. Świetny substytut powszechnej śmietany. Sprawdzi się jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, mączka chleba świętojańskiego, sól. Śmietanka ma delikatny, "mleczny", tłusty
Zdrowie na języku :PWstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu robiłam taki makaron wyłącznie na bazie gotowego sosu z paczki. Teraz to jedno z moich popisowych dań i jeśli tylko chcę ugłaskać jedzeniem mojego Mężczyznę – serwuję mu właśnie to. Pierwsze podejście do carbonary, wiele lat temu, skończyło się makaronem z jajecznicą. Kolejne niepowodzenie zostawiło mnie z wodnisto-śmietanowym czymś, z pływającymi(...)bavette (takie trochę spłaszczone spaghetti) albo płaskie wstążki – wąskie tagliatelle i szersze papardelle. Wybrany makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Kiedy makaron będzie prawie gotowy, zaczynamy robić sos. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Boczek kroimy w drobną kostkę. Rozpuszczamy w rondlu łyżkę masła, wysmażamy boczek na rumiano, ale nie na skwarki. Musi zostać w miarę
Karo in the Kitchenmakaronu cannelloni 450 g brokułów mrożonych 150 g sera żółtego np. grana padano 4 ząbki czosnku olej wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W osobnym garnku również w osolonej wodzie i al dente gotujemy różyczki brokuła. składniki na sos beszamelowy: 100 g masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka gałka muszkatołowa, sól, pieprz wykonanie: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę(...)sosu beszamelowego oraz 1/2 startego sera, mieszamy i podsmażamy ok. 1 min. Ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem faszerujemy rurki. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu układamy nafaszerowany makaron, posypujemy pozostałą częścią startego sera i zalewamy pozostałą częścią sosu beszamelowego. Zapiekamy przez
Domowy Smak Jedzenia