sos do jajek - 5296 przepisów (strona:274/354)

parowar-budyń z piersi i ryżu... 135

Składniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, woda 1,5 litra, ryż ugotowany 1 woreczek, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki woreczek ryżu ugotować w ciut osolonej wodzie, odsączyć i wystudzić - pierś(...)ilość wody, gotować budyń 55 minut po ugotowaniu zdjąć pokrywkę i budyń dobrze wystudzić, zimny wyłożyć na talerz - taki budyń jest wskazany przy dietach lekkostrawnych, można go podać z sosem jogurtowym do pieczywa lub porcje podgrzać i z sosem koperkowym na obiad..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
.923. naleśnikowe przygotowanie 112

pannukakku (pieczony fiński naleśnik) z solonym sosem krówkowym*~ *rozpuszczony kajmak ze szczyptą soli Kiedy ostatnio napisałam Wam, że pod koniec tygodnia wyjeżdżam kilka osób wytypowało miejsce poprawnie :) Otóż tak - w sobotę późnym wieczorem będę w...Finlandii! :) Nie wiem czy pamiętacie jak w tamtym roku w czerwcu byłam na wymianie w Norwegii? To jest własnie ten sam projekt, na tych samych(...)Finlandii. Oby za tydzień było tak samo, chociaż wczoraj na wszelki wypadek kupiłam termoaktywne legginsy i bluzkę :D EDIT - tyle osób prosi o przepis więc podaję :) PRZEPIS /1 porcja/ ~jajko ~1/3 - 1/2 szklanki mleka ~1/2 szklanki mąki (u mnie mieszanka ryżowej, gryczanej i kukurydzianej) ~szczypta soli ~cukier/stevia do smaku ~łyżeczka oleju/rozpuszczonego masła Jajko ubijamy mikserem z mlekiem, przesiewamy mąkę, dodajemy

breakfast of dreams
Prosta sałatka grecka i co ma moda wspólnego z gotowaniem 222

nasze potrzeby. Jak jest u Was? Często eksperymentujecie w kuchni czy raczej macie swój klasyczny repertuar, do którego tylko czasem wprowadzacie nowości? Czytacie etykiety na produktach i kupujecie jajka od szczęśliwych kur czy kierujecie się ceną przy zakupach? Są jakieś ekstrawagancje, na które sobie pozwalacie? Dobra oliwa z oliwek, parmezan zawsze na półce? A może jakieś grzechy? Ja jestem parówkowym(...)ogórki. Posolić i popieprzyć. Dodać posiakaną cebulkę, oliwki i fetę. Z oliwy, cytryny i oregano przygotować dressing dokładnie mieszając w proporcjach 3:2:1/2 łyżki. Polać całość przygotowanym sosem

W kuchni wieczorem
Tarta owsiana z figami, oliwkami i sosem tymiankowym 106

śmietanki 100 g ricotty, 50 g gorgonzoli, mała garść świeżego tymianku. Przygotowanie: Masło wyciągnąć z lodówki i wkroić jego kawałki do mąki usypanej na stolnicy. Wyrobić , po czym dodać jajka i zagniatać dalej. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać śmietany . Wyrobić na gładką masę, zbitą w kulę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut (do godziny). Schłodzone ciasto(...)się rozpuściła, następnie dodać ricottę. Dodać czosnek drobno posiekany wraz ze świeżym tymiankiem. Zestawić z ognia Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika. Wyłożyć szpinak, awokado, figi oraz oliwki i dodać sos. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok 15 minut.  Smacznego

Pełna Lodówka
Domowe Hot Wings jak z KFC 14155

Skrzydełka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto:  Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością chili, soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Gdyby ciasto okazało(...)charakterystyczne "łuski". Hot Wingsy smażymy w głębokim oleju, na średnim ogniu, na złoty kolor (przez ok. 5-7 minut z każdej ze stron). Podajemy z frytkami i dowolnymi sosami, np. czosnkowy i barbecue.             Moje posty

Słodka Strona
Tortellini 201

całkowitego wystudzenia. W misce łączymy bryndzę, łososia i szpinak. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i w razie potrzeby solą i pieprzem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, wybijamy do niego jajka i żółtka, oliwę i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto dodając odrobinę wody w razie potrzeby. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i zostawiamy do wypoczęcia(...)dużym garnku i wrzucamy tortellini. Czekamy aż wypłyną i gotujemy na średnim ogniu 3-4 minuty. Wyciągamy na sito, odsączamy i skrapiamy oliwą. Wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowym. Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Traditional English Trifle - angielski przekładaniec 259

śmietany kremówki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 8 żółtek 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Dodatkowo: pół słoika dżemu malinowego wino Cream Sherry do nasączenia biszkoptu (hiszpańskie wino wzmocnione, nie mylić z cherry. Można w zamian użyć wina Madera)  Warstwa owocowa: 500 g truskawek(...)trochu przestudzone mleko, ciągle miksując. UWAGA: mleko trzeba dolewać cienką strużką, aby żółtka się nie ścięły. 5. Przelać krem do garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. 6. Gotowy sos odstawić do przestygnięcia, następnie przelać do pojemnika, przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch i wstawić do lodówki. Porada: W przypadku, gdy krem się zwarzy można

Domowa Cookierenka Agi
kopytka 358

mąkę. 5. Dodajemy cale jajka.  Ilość jajek zależna jest od tego, ile mamy naszych ziemniaków (jeśli jest ich mało dajemy 1 jajko,  jeżeli więcej to 2 lub 3). 6. Zagniatamy ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo ponieważ ciasto robi się rzadkie. 7. Stolnice posypujemy(...)minucie delikatnie przechylamy nasze naczynie i zlewamy z niego wodę.  14. Okraszamy roztopionym masłem, podsmażoną cebulk ą  lub cebulk ą  z boczkiem, jak również z sosem np grzybowym, pieczarkowym czy gulaszem.  Bardzo pyszne są kopytka odsmażane. Na patelnie nalewamy trochę oleju lub rozpuszczamy na niej masło. Na rozpuszczony i nagrzany tłuszcz kładziemy nasze kopytka. Smażymy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Owsiankowanie #1 W pakiecie czy bez, śniadanie ważna rzecz! 249

nadęcia. I sławy. A dla zdrowia. I do kawy. Endżoj. Krótki przegląd tego, co do tej pory owsiankozjadłam. 1.  Pieczona owsianka truskawkowa  2.  Kuskusianka z sosem żurawinowym i czekoladą  3.  Elvisianka Mój zdecydowany faworyt, nr 3. To był foodgazm po prostu. I sama nie wiem co jeszcze. Klaskałam uszami, jak jadłam! Że o szaleju(...)lniane, nasiona słonecznika) 1/2 szklanki amarantusa łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu garść rodzynek garść suszonego banana szklanka mleka 1/2 szklanki mleka owsianego banan gruszka persymona łyżka miodu rozbełtane jajko masło do wysmarowania foremki Suche składniki wymieszałam w misce.  Banana pocięłam w plastry. Gruszkę pokroiłam w kostkę. Persymonę zmiksowałam na mus. W misce połączyłam mokre składniki. Do nich sypnęłam

bastalena
Sernik nowojorski 214

masę serową : 900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka 250g drobnego cukru [polecam brązowy] 3 łyż. mąki pszennej wanilia lub olejek waniliowy skórka z otartej cytryny 3 duże jajka 1 żółtko 200ml kwaśnej śmietany [18 %] Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do gładkości. Nie miksować zbyt długo tylko do połączenia się składników. Masę serową wylewamy na schłodzony spód(...)czym zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Przykrywamy wierzch folią aluminiową . (Nie zapominajmy, że temperatura pieczenia może się wydłużyć ) Górę sernika można  pokryć polewą, lukrem lub sosem

Wypieki Uli
Pasztet z soczewicy 181

się wielu przepisów i w zasadzie od użytych dodatków i przypraw zależy końcowy efekt (soczewica przyjmuje bardzo dobrze wszystkie aromaty). J a dodałam praktycznie cały skład włoszczyzny. Nie dodawałam jajek. Masę na pasztet można spróbować po wymieszaniu ugotowanej soczewicy i uduszonych warzyw i ewentualnie jeszcze wtedy całość doprawić. Bardzo polecam jako zdrowy dodatek do pieczywa (najlepiej domowego :)). var pfHeaderImgUrl(...)małe pietruszki kawałek selera naciowego kawałek korzenia selera kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ły ż ka masła orzechowego (opcj.) przyprawy: sól, pieprz, curry, kminek, słodka papryka, chili, sos sojowy oliwa z oliwek 2 ły ż ki masła (opcj.) Przygotowanie Soczewicę opłukać, wrzucić do garnka. Zalać dwiema szklankami wody, wrzucić 2 listki laurowe, ziele angielskie. Ugotować na "papkę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Drożdżowe (kluski) parowańce z aksamitnym sosem 146

ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia [tak na około 10-15 minut]. Gdy ciasto już odpowiednio urośnie to do miski/naczynia należy wsypać pozostałą porcję mąki, dodać jajka i resztę ksylitolu. Od tego momentu musimy wyrabiać ciasto. Po upływie kilku chwil dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dalej. Wyrabiamy tak długo aż ciasto nie zacznie nam swobodnie odchodzić od miski/naczynia(...)durszlak. Gdy woda się zagotuje, nakładać kluski do durszlaka i delikatnie przykryć pokrywką. Tak przyrządzone kluski parować przez 5 minut na niezbyt dużym ogniu po ciągłym przykryciem !!!. SKŁADNIKI NA SOS: 3 skrzydełka z kurczaka dwie i pół szklanki wody 1 bulionetka do dań duszonych z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 łyżeczka mielonego

ClauditteMissCooking
Placek nie do końca po węgiersku. 193

czasie rozmrażamy szpinak na patelni z dodatkiem soli i papryki. Mieszamy szpinak z ziemniakami i czekamy około 30 minut. Następnie dodajemy rozdrobiony w palcach ser feta oraz 2 jajka i mąkę. Przyprawiamy dość sporą ilością pieprzu i lubczyku. Czosnek ścieramy na tarce na drobnym sicie. Wszystko dokładnie mieszam.   Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu około 3-4 minuty(...)około godziny, aż mięso będzie miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli w trakcie duszenia wydzieliła się zbyt mała ilość wywaru można podlać bulionem warzywnym. Na sam koniec gotowania sos lekko zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie, przelać do sosu i zagotować.  Podawać niewielką ilość sosu na każdy placek z góry polać jogurtem naturalnym

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Parowce 106

Dolewamy szklankę ciepłego mleka. Dosypujemy 3/4 szklanki mąki. Mieszamy uzyskując rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Do większej miski wlewamy pozostałe mleko, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy rozczyn i całe jajko. Mieszamy a następnie stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.    Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy  na grubość(...)miską i gotujemy na parze przez 10 minut.    Zdejmujemy miskę ( uwaga na gorącą parę! ) i parowce gotowe. Możemy podać na różne sposoby: -ze skwarkami i surówką -z sosem pomidorowym -odsmażane ze skwarkami i np. ketchupem -polane śmietaną i sokiem lub -polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem. Smacznego

Maminek kulinarny
Pasztet drobiowy z jajkiem 205

ziarna ziela angielskiego - sól - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - 2 łyżeczki ziół (oregano, majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn) - ząbek czosnku - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - 3 surowe jajka - 3 duże jajka ugotowane na twardo Dodatki: - łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy - olej rzepakowy do smażenia Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie:  Cebulę kroję w drobną kostkę. Podsmażam(...)twardo i przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam. Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i piekę około 60 minut. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym (śmietana, chrzan) lub sosem tatarskim Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: okolo 60 minut

Kuchnia co dnia