przyjemność posmakować, podane jako przystawka. Są bardzo treściwe, więc mogą być podawane jako danie obiadowe na ciepło, jak również doskonale smakują jako przystawka na zimno. Znacznie podnosi walory smakowe Sos czosnkowy podany do pulpetów, szczerze polecam. Szybkie i bardzo proste danie na ekonomiczny obiad i ciekawą przystawkę. Można wykorzystać na dwa sposoby, bardzo smaczne, sprawdzony przepis ( zresztą jak wszystkie inne(...)pulpety po włożeniu swobodnie pływały. Przygotować płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pulpety wkładać na rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjmować na talerz łyżką cedzakową. Przygotować Sos czosnkowy polewać nim gotowe pulpety i podawać. Można również podawać na zimno jak przystawkę. Smacznego:) Artykuł Pulpety mięsno-ryżowe pochodzi z serwisu gotuj
gotuj ze mnąWarzywa, brokuł z kalafiorem, przyrządzone nie co inaczej. Smaczna przystawka podawana z sosem czosnkowym, solo lub w towarzystwie dań mięsnych. Czas przesilenia jesienno zimowego sprzyja różnego rodzaju infekcjom, dlatego też, zachęcam do jedzenia jak najwięcej warzyw, owoców aby wzmacniać organizm. Moje dzieci 14 i 10 lat, też chętnie zajadają podane w ten sposób warzywa. Można zapiekać w kokilkach(...)piórka. Po kilka ułożyć na warzywach. Wierzch posypać serem oraz papryką w proszku. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 stopni, zapiekać 15-20 minut. Gotowe wyjąć , polać wierzch sosem czosnkowym. Gotowe. Przystawka na zimno również smakuje bardzo dobrze. Smacznego:) Artykuł Zapiekanka brokułowo kalafiorowa pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąSmaki mojego dzieciństwa. Panierowana cukinia :). Banalnie prosta w przygotowaniu. Bardzo smaczna jako przekąska lub kolacja. Polecam podać z ulubionym ketchupem lub domowej roboty sosem czosnkowym :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 średnia młoda cukinia 3 średnie jajka bułka tarta do panierki przyprawy: sól, pieprz, lub przyprawa typu vegeta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cukinię kroimy w plasterki o grubości(...)przykryciem aż cukinia zmięknie ok. 2-3 minuty. Możemy sprawdzić miękkość nakłuwając widelcem. ( Jeżeli brakuje soku możemy podlać przegotowaną wodą)., tak usmażoną cukinię możemy podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym., (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLszpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym. Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki: 1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka jogurtu(...)patyczki do szaszłyków i grillować lub piec pod opiekaczem po około 5-7 minut z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie upieczone. Podawać z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym. Smacznego
Codzienne Gotowanieróżne przyprawy, zależnie od upodobań smakowych. Idealnie pasują do wiosennej surówki z młodej kapusty oraz piersi z kurczaka bądź pieczonej ryby. Ja uwielbiam zapiekane młode ziemniaki z domowej roboty sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekane młode ziemniaczki – składniki 1 kg małych młodych ziemniaków 5 łyżek oleju słodka papryka w proszku sól pieprz sok z cytryny czosnek zioła prowansalskie (adsbygoogle(...)wszystkie były równo otoczone przyprawami. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz około 60 minut, bądź dłużej, jeśli ziemniaki będą jeszcze twarde. Podawaj ziemniaki z sosem czosnkowym domowej roboty, bądź ketchupem. Jest do idealny dodatek do panierowanych piersi z kurczaka, ryby pieczonej w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekane młode ziemniaczki pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć
To Musisz Wiedziećoknem jesienna szaruga. Trzeba jakoś doładować akumulatory ;) Poza tym to fajny pomysł do wykorzystania na spotkaniu z przyjaciółmi. Całkiem prawdopodobne, że poproszą Was o przepis. Idealnie smakują z sosem czosnkowym, nie rezygnowałbym z tego dodatku. Jeżeli nie jecie mięsa to koniecznie zajrzyjcie do przepisu Maćka na ziemniaki z kremowym farszem . Składniki: 6 ziemniaków średniej wielkości 125 g boczku (surowy(...)radzi sobie z ziemniakami, zetrzeć je na tarce. Przygotowany farsz doprawić pieprzem i nakładać do wydrążonych połówek ziemniaków. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Podawać z sosem czosnkowym
zadanie-gotowaniewydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu. Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym. I tak oto wydawało by się zwykły domowy obiad nabrał zupełnie nowych kształtów(...)solą i pieprzem. Uformowane "walce" z przygotowanego mięsa należy obtoczyć w bułce tartej i nadziać na patyczki do szaszłyków przekładając ulubionymi warzywami w moim przypadku była to tylko papryką. SOS CZOSNKOWY: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku startego Wszystkie składniki połączyć ze sobą i gotowe
Kuchnia w opałachbardzo prosty przepis na pyszny obiad lub kolację. Wyśmienicie smakują na ciepło jak i na zimno, możemy śmiało zaserwować je jako przystawkę na imprezowym stole. Podajemy je z sosem czosnkowym. Przepis ten dostałam od koleżanki i na pewno zostanie ze mną na dłużej :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 50 gram masła 500 gram mąki pszennej 50 gram świeżych drożdży(...)kilka minut. Do warzyw dodajemy mięso, doprawiamy i smażymy aż mięso będzie gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i po chwili przesmażania wyłączamy gaz, farsz odstawiamy do ostygnięcia, Przygotowanie sosu czosnkowego: https://s9.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/ Przygotowanie ciasta: w rondelku rozpuszczamy masło, w ciepłym (nie gorącym) mleku mieszając rozpuszczamy drożdże, do miski przesypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło, jogurt i mleko
Blog kulinarny S9.PLoliwek - 250ml letniej wody Dodatkowo: - ulubione dodatki: pieczarki, szynka, cebula, salami, różne sery, tarta mozzarella, mozzarella w kulce (pokrojona w plastry). - ruccola do posypania (kto lubi) - szybki sos pomidorowy - sos czosnkowy: * 2 ząbki czosnku * kubek jogurtu greckiego * 1 łyżka majonezu (nie trzeba) * sól i pieprz do smaku Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki(...)pieczemy ok. 15 minut. Ja piekę od razu na trzech poziomach, na termoobiegu. Upieczoną pizzę można posypać świeżą ruccolą- pychotka. :-) Można do pizzy podać również sos czosnkowy. Smacznego
Smaczne ZdroweSkładniki: 12 dużych pieczarek 20 dag mięsa mielonego 3 plasterki sera żółtego jajko pietruszka suszona lub świeża przyprawa kebab sól pieprz olej z pestek winogron domowy sos czosnkowy Przygotowanie: Namówić męża do obrania pieczarek, oddzielenia kapeluszy od nóżek i posiekania drobno pieczarkowych nóżek. Mięso mielone wymieszać z przyprawą kebab-gyros i dorzucić do niego pokrojone drobno grzyby(...)resztę sera żółtego i zapiekamy dalej. Ładnie podane na dużym półmisku (wcześniej dobrze jest je osuszyć ze zbędnego tłuszczu na ręczniku papierowym). Grzyby smakują wyśmienicie z domowej roboty sosem czosnkowym w dobrym towarzystwie :) Smacznego
Lawendowe NieboRobiłam kotlety ziemniaczane i bardzo nam zasmakowały więc teraz postanowiłam nadziać ziemniaczaną masę. Jako farszu użyłam brokuła. Nadziewane kotlety wyszły bardzo smaczne i świetnie smakowały w połączeniu z sosem czosnkowym. składniki: masa ziemniaczana 800 g ugotowanych letnich ziemniaków 1 duże jajko 2 łyżki maki pszennej sól,pieprz słodka papryka tymianek, gałka muszkatołowa farsz 300 g ugotowanego brokuła 1 ząbek czosnku(...)kotleta. U mnie z podanych składników wyszło 8 sztuk. Rozgrzać patelnię z olejem. Uformowane kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety podałam z sosem czosnkowym i surówką z sałaty lodowej
Monia miesza i gotujepożywnego :) I takim to oto sposobem powstała sałatka z brokułem, pomidorkami oraz udkami kurczaka zamarynowanymi w przyprawie gyros. Całość polecam posypać podprażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie przed podaniem polać sosem czosnkowym. Składniki na porcje dla 4 osób: 2 małe brokuły (lub 1 duży) 0,5 mięsa z udek kurczaka (waga bez kości i skórek) 150 g pomidorków koktajlowych(...)pomidorków koktajlowych, podsmażone kawałki udek z kurczaka oraz pozostałe różyczki brokuła. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i udekorować nimi wierzch sałatki. Gotową sałatkę schłodzić. Przed podaniem ewentualnie polać sosem czosnkowym (jogurt wymieszać z przeciśniętymi ząbkami czosnku
UgotowaćPaluszki z tofu w panierce z mąki cieciorkowej - idealne na przekąskę ( na imprezę/film itp.) czy na obiad. Przedstawiamy dwie propozycje podania - klasyczna z sosem czosnkowym lub w wersji fast foodowej, czyli jako hot-tofu. Paluszki z tofu w panierce Przepis na ok. 12 paluszków Potrzebujemy: - opakowanie tofu (180 g) - my użyliśmy naturalnego, ale każde inne również się nada(...)się nie przypaliły i obracamy je, aby z każdej strony były ładnie zarumienione. 5. Kiedy już są gotowe - osuszamy je z oleju na papierowym ręczniku. 6. Podajemy z sosem czosnkowym z koperkiem lub używamy jako wkładki do hotdoga (hot-tofu :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleKotleciki a'la ratatouille Przepyszna zdrowa jesień na talerzu, kotleciki podałam z sosem czosnkowym. Nóż Ambition(...)wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z warzyw formować kotleciki, układać na blasze wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Piec w 180 stop przez ok. 25 minut. Podawać z sosem czosnkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia Danusifolii zamiast papieru do pieczenia, masa lepiej z niej odchodzi, szczególnie gdy dodatkowo posmarujemy ją oliwą. Smakuje świetnie na ciepło, jak również na zimno - pokrojona w plastry i polana sosem czosnkowym stanowi świetną przystawkę na domowe imprezy. O tym , że należałoby wykonać zdjęcie przypomniałam sobie niestety dopiero po rozkrojeniu rolady, musicie więc nacieszyć się tym co jest:) Składniki(...)surowe, rozbite piersi z kurczaka, a na nie odsączone pieczarki. Całość zwijamy w roladę, odrywając stopniowo folię. Piec 35 minut w temperaturze 180ºC. Rolada najlepiej smakuje polana sosem czosnkowym. Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
Kuchenne aromaty