śniadanie - 17689 przepisów (strona:574/1180)

Jajecznica z kurkami 145

Śniadanie mistrzów :) Kurki są idealne do jajecznicy i roztaczają ten cudny aromat :) Składniki: 20dag kurek cebula 3 jajka sól, pieprz bazylia, majeranek rukola zielony ogórek szczypiorek Przygotowanie: Kurki obgotowujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy i lekko solimy. Kurki razem z cebulką wykładamy na rozgrzana patelnię z masłem. Podsmażamy. Dodajemy jajka i smażymy tak aby jajka się ścięły. Doprawiamy

ChilliJemy
Panceksy z dodatkiem dżemu i bitej śmietany 130

Panceksy dobre są i na śniadanie i na kolację. Moja wersja jest zachcianką kolacyjną o 22 :P Najlepiej smakują kiedy się je poczęstuje jakimiś słodkościami :) U mnie w towarzystwie dżemy rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowego i bitej śmietany :) MNIAM :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli

ChilliJemy
Czekoladowe naleśniki z mascarpone i borówkami amerykańskimi 141

Naleśniki. Uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Można je jeść na śniadanie, obiad, kolację, deser... Słodkie i wytrawne. Dzisiejsze naleśniki to zdecydowanie słodka pyszna przekąska. Delikatny serek mascarpone i borówki to połączenie idealne. Zapraszam :) Składniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka ok 3 -4 łyżek cukru szczypta soli mąka 2 łyżki kakao łyżka oleju   serek

ChilliJemy
Zapiekanka ryżowa z jabłkiem i budyniem 112

Zapiekanka z jabłkiem jest propozycją na fajny, smaczny podwieczorek, kolację, czy śniadanie. Posmakuje przede wszystkim dziecku, które często wybrzydza. Zaspokoi Twój głód, dzięki temu, że jest sycąca. Spróbujcie :) Składniki: ok 150g ryżu 5 jabłek budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku cukier waniliowy pół litra mleka odrobina masła      Przygotowanie: Ryż gotujemy i pozostawiamy

ChilliJemy
Domowy kisiel z pomarańczy 132

Skończyły się Święta i czas odejść od stołów. Kisiel to idealny odpoczynek dla naszych brzuchów po suto zastawionych stołach.  Idealny na podwieczorek lub drugie śniadanie.  Możemy dodać oczywiście więcej cukru, jeżeli nie lubimy delikatnej goryczki pomarańczy. Składniki: 4 duże pomarańcze  3 łyżki cukru 16g cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wyciskamy

ChilliJemy
Kukurydziane placuszki na "Dzień Dobry" 151

napracować. Zdarza się również taki czas kiedy np mamy paczkę naturalnych kukurydzianych chrupek i jakoś nieszczególnie wielmy jak je zagospodarować. Te placki to fajny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie/kolację. Składniki: 100g mąki kukurydzianej (lub tak jak u mnie paczka chrupek kukurydzianych 100g) pół szklanki mąki pszennej szklanka mleka duże jajko szczypta soli łyżeczka cukru pieprz

ChilliJemy
Kolorowa sałatka wiosenna z cieciorką i jajkiem 188

racji tego, że za oknami świeci piękne wiosenne słońce, to i na talerzach zawitały kolory. Bezmięsna, ale sycąca. Bardzo fajna na śniadanie lub na lunch. Pamiętajmy, że jajko daje dużo energii :) Składniki: puszka cieciorki 3 jajka pół czerwonej papryki pół puszki kukurydzy cebula garść rukoli 1/3 ogórka zielonego pieprz, sól 2 łyżki oliwy suszone chilli   Przygotowanie: Gotujemy jajka

ChilliJemy
Szpinakowy koktajl z otrębami owsianymi 103

Pyszny i zdrowy początek dnia to  układ idealny :) Należę do tych osób, które nie przepadają za śniadaniami- jem bo muszę. Fajnie jednak rozpocząć dzień czymś pożywnym i zapewniającym organizmowi energii i witamin. Koktajle to dla wielu z nas możliwość przemycenia wielu owoców i warzyw (nawet tych, których nie lubimy) tak aby stały sie dla nas atrakcyjnym składnikiem dnia

ChilliJemy
Oładki rosyjskie z sosem waniliowo-cynamonowym 146

przepis wynalazłam kiedyś w książce o kuchni rosyjskiej. Jako, że już nie bardzo go pamiętam, ten podany poniżej (jak i pomysł na sos) jest mój. Pychota. Szczególnie na drugie śniadanie, a do tego pyszna herbata... najlepiej z samowaru... ;) Słodkości, jak z przedwojennej kawiarni. Z podanych proporcji wychodzi po kilka niewielkich sztuk dla 2 osób. Są bardzo sycące, polecam więc

Kuchenna Kontrrewolucya
Golonka duszona w piwie 165

najmilszymi chwilami dzieciństwa. I tak też czuję się dzisiaj - w ten czas, gdy Ojca brakuje bardziej, niż kiedykolwiek, nie ma nic lepszego na poprawę humoru, jak golona na śniadanie. A CO! Jeśli chodzi o to mięso, to piękno tkwi w prostocie. Żadnych udziwnionych przypraw, żadnego peklowania. Po prostu - golonki obieramy ze skóry tak, by nie uszkodzić  mięsa

Kuchenna Kontrrewolucya
Dyniowe kluski kładzione na mleku - pierwszorzędne jesienne śniadanie 139

Pożywne, zdrowe i łatwe śniadanie. Rzadko zdarza mi się coś tak udanego na dzień dobry. ;) Miąższ dyni tarkujemy na małych oczkach. Jest to dość uciążliwe, ze względu na to, że dynię nie za bardzo da się obrać. Ja traktuję ją więc sposobem - kroję ją na małe kawałki i ścieram każdy do momentu natrafienia na skórę i ten patent zawsze

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi z mięsnym farszem 155

Cebulka troszkę mi się przypiekła, ale dopóki nie jest gorzka, zjem każdą. <3 Jak i takie pyszne pierogi - dobre na śniadanie, obiad i kolację. Ciasto: Jak tutaj , tylko połowa składników (żółtko, zamiast całego jajka) Farsz: 400g mielonego mięsa z łopatki duży kubek esencjonalnego wywaru warzywnego 1 gotowana marchewka i pietruszka (z wywaru) 1 spora cebula 2 ząbki czosnku

Kuchenna Kontrrewolucya
Bziała kiełbasa w piwzie 173

Kolejna porcja jedzenia po warmińsku. Szybko, tak na obiad, jak na kolację, czy śniadanie. Pyszna z pomidorami i tostem lub ziemniakami z kapustą - biała kiełbasa gotowania w jasnym piwie. 1kg surowej białej kiełbasy 2 puszki jasnego piwa (1litr) 2 średnie cebule masło klarowane do smażenia sól, pieprz odrobina tartego żółtego sera Piwo przelewamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy świeżo

Kuchenna Kontrrewolucya
Włoska ciabatta z ziołami z kamienia 144

czasie rozgrzewamy kamień. Gdy bułeczki wyrosną za pomocą szpatułki zdejmujemy je z blatu i kładziemy na rozgrzany kamień. Pieczemy o uzyskania rumianej skórki. Są prze-py-szne! Idealne do śniadania

Kuchenna Kontrrewolucya
Placuszki marchewkowe z pomarańczową nutką 206

Jedno z moich ulubionych, kolorowych śniadań. Najlepsze w nim jest to, że jest pyszne, a składa się z tego, co właściwie każdy i zawsze ma w lodówce. Razem ze smażeniem i ścieraniem marchewki, wykonanie zajmuje nieco ponad kwadrans. :) Można podawać na sposób wytrawny, lub na słodko. Są dość delikatne, przy smażeniu warto więc jedynie uważać, by się nie rozpadły

Kuchenna Kontrrewolucya