Jeśli ktoś lubi jeść na śniadanie twarożek lub domowe dżemy, konfitury itp. to ten chlebek będzie do tego w sam raz. Posmarowany cienką warstewką „Smakowitej z dodatkiem masła” smakuje znakomicie. Nie za słodki z lekką goryczką za sprawą piwa. Lekki, puszysty i wilgotny. Upiekłam go w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe
Wiem co jemfont:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „Gdzieś między śniadaniem a obiadem jest taka chwila tylko dla mnie. Słodka i uzależniająca prawie jak narkotyk. Nie mogę się bez niej obyć. Gdy na zegarze wybija jedenasta, czas staje w miejscu
Wiem co jemmałe, słodkie bułeczki z bakaliowym nadzieniem, pachnące cynamonem w Wielkiej Brytanii spożywa się w Wielki Piątek na śniadanie. Zdobi je biały krzyż, który ma przypominać o ofierze Chrystusa. Tradycja ich wypieku sięga czasów pogańskich, kiedy to składano je w darze bogini wiosny. Żywiono też przekonanie, iż bułeczki posiadają magiczne właściwości. Początkowo Kościół próbował zabronić ulubionego przysmaku, ale był
Wiem co jemrano nie mamy ochoty na jedzenie, a zdrowy rozsądek podpowiada nam, że jednak powinniśmy coś zjeść, bo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, taki pełen witamin koktajl owocowy z dodatkiem mleka będzie świetnym rozwiązaniem. Do tego owsiane ciasteczko i możemy pełni energii wychodzić z domu.” Czytaj więcej
Wiem co jemMoja propozycja na rodzinne niedzielne śniadanie - szczególnie jak kot obudzi o 6.00 rano i nie da więcej usnąć, a reszta rodziny jeszcze śpi. Spokojnie można przygotować takie bułeczki, a śpiochów na pewno ruszy z łóżek rozchodzący się po mieszkaniu zapach :) Bułeczki paprykowe Składniki: 300 g mąki pszennej typ 650 2 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru
Kuchenne zapiski EdytyKtoś znający mój zwyczaj jadania na śniadanie jogurtu z dodatkiem musli, sprezentował mi paczkę musli z suszonymi truskawkami, które okazało się niespecjalnie smaczne. Na szczęście w ręce wpadł mi Poradnik domowy z przepisami na zdrowe ciasteczka, a jeden z nich doskonale nadawał się do wykorzystania musli :) Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną Z tej ilości składników wyszło
Kuchenne zapiski Edytychciałam przedstawić, jest autorstwa mojego Taty - oczywiście otrzymałam od niego zgodę na jego opublikowanie :) Tak przygotowane faszerowane jajka od jakiegoś czasu stały się w domu Rodziców nieodłącznym elementem Wielkanocnego Śniadania, a ponieważ są bardzo smaczne, mam nadzieję, że w tym roku również ich nie zabraknie na stole. Jajka faszerowane pieczarkami Składniki: 12 jajek 30 dag pieczarek 1/2 – 1 łyżka
Kuchenne zapiski EdytySzybka, smaczna sałatka z gotowanych pieczarek. Ja wprawdzie przygotowałam ją na drugie śniadanie do pracy, ale doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju spotkaniach. Z powodzeniem można dodać do niej starty żółty ser, będzie jeszcze smaczniejsza :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyrzepy, o których cudownych właściwościach pisałam już TUTAJ , postanowiłam zrobić z nich coś,czego jeszcze nigdy nie robiłam. Padło na tartę, na którą natknęłam się w "Pytaniu na śniadanie". Dokonałam niewielkich zmian, upiekłam i... uznałam, że to moja nowa kulinarna wielka miłość :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytywcześniej miałam okazję sprawdzić ich smak i przypadł mi on do gustu. Sałatka świetna nie tylko na imprezę. U mnie sprawdziła się zarówno jako danie obiadowe, jak i drugie śniadanie w pracy. Gorąco polecam :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyZdarzają mi się takie dni, kiedy myśl o kanapkach na śniadanie nie budzi mojego entuzjazmu. Oczywiście nie ma mowy o dniu powszednim, bo wówczas w pośpiechu łykam pół kajzerki z kiełkami i "czymś" na wierzchu, ale o weekendzie. Zazwyczaj jadam wtedy jajka na miękko lub jajecznicę, do której wrzucam lodówkowe końcówki. Tym razem jajecznica zwyciężyła. Z dodatkiem
Kuchenne zapiski Edytypopatrzę przez okno, trochę mniej mi żal siedzenia w domu. Zimno, deszcz... brrrr Dzisiaj proponuję grzanki francuskie z nutką cynamonu i domowym musem z antonówek. Takie deserowe drugie śniadanie, namiastka racuchów, a przy okazji sposób na wykorzystanie czerstwych kajzerek. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyJeśli zostało Wam trochę drożdży polecam wypróbowanie poniższego przepisu (znaleziony na tym blogu). Bułeczki są rewelacyjne, idealne na śniadanie. Swoje zrobiłam z mniejszej ilości składników (30 g drożdży, pozostałe składniki pomniejszone proporcjonalnie) i wyszło mi 6 bułek (blaszka o średnicy 24 cm). Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 50 g drożdży pół szklanki cukru szklanka mleka 3 jajka
Domowa Cookierenka AgiBabka wczoraj wieczorem upieczona, a dziś na śniadanie ze smakiem zjedzona (oczywiście nie cała) :) Składniki: 50 dag mąki szklanka cukru 3/4 kostki margaryny szklanka mleka 3 jajka 5 dag drożdży garść rodzynków cukier waniliowy łyżka oliwy Przygotowanie: Drożdże wymieszać z letnim mlekiem oraz łyżeczką cukru i mąki. Jajka utrzeć z cukrem. Rozpuścić margarynę i odstawić do wystygnięcia. Gdy rozczyn
Domowa Cookierenka Agisię w smaczne, owsiane ciasteczka :) Ciastka można zrobić też bez tej papki - najważniejsze składniki to płatki owsiane i banan. Dodatki - wedle gustu. Polecam jako zdrową przekąskę, np. na drugie śniadanie. Składniki (na 8-9 dużych ciastek): papka owsiana, która pozostała z wyrobu domowego mleka owsianego (opcjonalnie) 1 duży, dojrzały banan ok. pół szklanki płatków owsianych ulubione dodatki, np. suszone
Domowa Cookierenka Agi